понеделник, 13 юли 2015 г.

Лава кейк и още нещо, за което си струва да кажем "Да" - Farmhopping / Chocolate Lava Cake


Дори не знам от къде да започна! Толкова съм ентусиазирана и искам да ви разкажа за толкова много неща. Но за кое първо - за рецептата за перфектния лава кейк с перфектния шоколад!



За това, че докато се опитвам да напиша този пост си хапвам една супер вкусна салата от талятели с лимец и мариновани сладко-кисели тиквички или пък най-добре да ви разкажа от къде дойде това вдъхновение! Дойде от прекрасната изненада, която получих от Farmhopping и техния мил жест да ми изпратят не един, но два колета с прекрасните си качествени продукти, които обикнах веднага : 
    
Сигурно си мислите, че като ти подаряват неща, няма как да не си благодарен и иначе, но заставам зад думите си на сто процента - ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ ТЕЗИ ВКУСОТИИ!
Истински биологично чисти, качествени български продукти, създадени с голямо желание и това си личи. Но преди да ви разкажа малко повече за тях, искам да ви кажа една-две думи за платформата Farmhopping и идеята, която седи зад нея! Самата аз научих за първи път за нея след като ми писаха, но още щом разбрах, че освен да ви предложи страхотната възможност да си поръчате да ви произведат, специално за вас, земеделска продукция от истински, биологично чисти плодове и зеленчуци, можете да си закупите още много продукти като истинско сирене, а  дори и цяло яренце!!

Освен че по този начин подкрепяте малките български ферми, които намират по-пряк и лесен достъп до нас, потребителите, платформата дава възможност на производителя да получи директна комуникация  с крайния потребител, да научи повече за неговите потребности, да открие съмишленици, а ако решите, можете  да се включите с финансиране или просто да осиновите животинче. Възможностите, които се предлагат, са толкова много и съм убедена, че много от вас, ще се радват да научат повече, затова ви предлагам да прочетете за тях и от тук!

Много пъти съм споделяла, че голяма част от използваните от мен продукти са или от градината на баба, или от селския пазар, ето защо наистина усещам нуждата от голямата лична инициатива да споделя за идеята на Farmhopping. (Още повече, че идеята тръгва за спасяването на ферма от моя край :))

Във време, в което по-голяма част от хората живеем в градовете и кварталния магазин ни предлага картофи от Египет (защото, както знаем то там е по-подходящо отколкото при нас ), смятам, че всяка възможност, в която можем да окажем влияние върху избора на продукти, които ние и нашето семейство консумираме, е добра идея!
И така, освен прекрасни плодове и зеленчуци, можете да си закупите и брашно, тестени изделия и варива, (като това брашно и тези невероятни талятели от лимец,  които превърнах в лека и питателна лятна салата.


Можете да поръчате още мед, зимнина, шоколад

                     

и страхотна бира!


Изборът е богат, но затова пък е труден - всичко е вкусно! Включих се в тази лютеница от земна ябълка! Тя е перфектна за диабетици и е едно от най-вкусните неща, които съм яла от бурканче напоследък!


Но щом видях огромния шоколад "Гайо", който е от "скромните" 500 г, веднага реших, че ще приготвя отдавана заплануваната рецепта за лава кейк (Пък и моята приятелка ми беше на гости, а това е любимият й десерт)

Едва ли трябва да ви кажа, че за десерта, който се състои главно от шоколад, масло и яйца, е хубаво шоколадът да е хубав! :) Например "Гайо". Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти
200 г масло
200 г черен шоколад
5 яйца
2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
1 ванилия

В подходящ съд слагаме маслото, захарта и шоколада и ги разтапяме на водна баня.


През това време в друга купа разбъркваме с телена бъркалка яйцата,


а след това прибавяме и брашното и ванилията.


Към тази смес прибавяме на тънка струйка вече направената шоколадова смес и бъркаме, за да не се пресекат яйцата.
Подготвяме съдчетата за печене, като ги намазваме с масло и поръсваме с брашно.

              

Разпределяме шоколадовата смес. При мен излязоха 7 бройки.

Сложих ги за малко в хладилника, а през това време пуснах фурната да загрява на 200 градуса. (Можете да ги приберете и във фризера, и да ги печете в случаите, когато ви се хапва нещо сладичко)

Изстудените сладкишчета печем за около 8-9 минути. Аз обичам да ги правя по-сурови в случаите, в които трябва да ги затоплям повторно по-късното на микровълнова.




 Поднасяме десерта още горещ. Украсих с малко малини, като пресния плод винаги е добра идея, за контраст на силния шоколад :)
И малини можете да си купите от Farmhopping :) 
Стана просто божествено!


И защото: лъжичка по лъжичка - дебеланка става, реших да спра само на втория кейк! (Каква силна воля, а!)

Ръцете обаче още ме сърбяха затова приготвих и още нещо - тази "ще ви завърти главата" салата от талятели от лимец и мариновани тиквички. (и тиквички можете да си поръчате от Farmhopping 

Сварих пастата според инструкциите,


нарязах една средна тиквичка на малки кубчета и я мариновах по този начин.

                

Измих талятелите със студена вода, овкусих с няколко супени лъжици от маринованата тиквичка и ..воала!

Свежа, сладко-кисела и диетична засищаща салата, която е перфектният обяд за лятото!
Отгоре поръсих и няколко капки от кайсиевото масло, което бе също част от колетчето!
Ама, че вкусотия! Хайде на масата!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 




34 коментара:

  1. Люси, вкустия след вкусотия, прекрасни предложения! И честити ти вкусни подаръци. ;)
    Само ако позвлиш един съвет... Не си мий пастата след варене особено ако е такава хубава като тази, грехота е. ;) Отмиваш й почти целия вкус... Просто й ръсни мъничко мазнина (най-често това е зехтин), за да не слепва. ;)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват предложенията, Гери! Взимам ти съвета под внимание ! :) И аз те прегръщам и ти пожелавам усмихната седмица!

      Изтриване
  2. И шоколадовата лава и салатата, приготвени с тези натурални продукти са още по-вкусни!
    С удоволствие бих си хапнала!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Да можеше наистина да те почерпя с тези ястия, с радост би чула мнението ти, макар че ти гарантирам, ще се влюбиш и в двете! Изпращам ти силна прегръдка!

      Изтриване
  3. Би ли написала колко грама е 2/3 ч.ч. брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление нямам везна, но мога да уточня, че използвам чаша с вместимост 200 мл :)

      Изтриване
  4. Колко обичам лава кейк.... Имам си и аз една сполучлива рецепта, но и твоята ще пробвам! Всичко е страхотно!
    Поздрави и хубава седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Ще се радвам да ти хареса и моята рецепта! И за теб една усмихната и весела седмица!

      Изтриване
  5. Фантастичен е станал кейка,Люси!Много ни е любим,а отдавна не съм го приготвяла.Талиателите са ми на плота и днес им се размина,защото чакам да се прибере дъщеря ми,а тя много обича паста,но утре ще ги хапнем и ние.Насладете се на цялата палитра от пратката,да ви е вкусно и сладко!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Наистина много наслада има в пратката, пък аз не се съмнявам,че ще спретнеш невероятна вкусотия с пастата от лимец! Поздрави на теб и цялото ти семейство!

      Изтриване
  6. Люсииии, стана много вкусен, но естествено като всеки първи път и този беше... Фурната ми пече отгоре по-силно отколкото отдолу и първият като го извадих се разтече много, оставих ги за още 5 минути, но явно прекалих. Отвътре пак беше течно леко, но съвсем не достатъчно, че да се разлее... А аз бях готов с фотоапарат. Е, похапнахме си доволно. Уникално вкусни бяха. Аз съм ти казал, че за сладкиши вече се доверявам на теб. След малко ще ти напиша и коментар за "Черният принц" (тя стана вече като по учебник). И след ден-два пак ще си купя шоколад и масло, докато не станат перфектни. Стана роман, но понеже нямам по-любимо от шоколада... :) И още нещо да се разсмееш, тъкмо прочетох книгата "Джули и Джулия" и някак все за теб се сещах особено към края й. :D Поздрави, Васко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Васко,изключително си мил и благодаря, че сподели това напрегнато преживяване с мен :) Радвам се, че си се насладил на десерта, той е малко рисков, заради различните фурни, но веднъж схванеш ли му цаката, няма мърдане :) Благодаря ти, че писа и ще очаквам следващите ти коментари :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Blagodaria za chudesnata recepta..Vednaga zapretnah rakavi i...zamiramirisa na tolkova jelania lava queik ili taka narechenoto tuk v Portugalia "petit gâteau" :)Poluchi se otlichen resultat!!!!!!!!!! Moite pozdravlenia za bloga i za strahotnite recepti...Sas sigurnost xte probvam i drugi:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диника, много ти благодаря за оставения коментар! Изключително се радвам, че ти се усладил десерта и ще се радвам да ми подхвърлиш някоя вкусна португалска рецепта! Най-топли поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте Люси ! Мога да се похваля , че вече почти половината десерти ги приготвих . Днес дори се похвалих със снимка в групата " Домашни вкусотии" с лава - кейка и Бруклинското затъмнение . Всичките десерти ми се получават . Единствено на Дяволската торта и стана течен ганажа .
    Благодаря за вкусотиите .. много сте талантлива!
    Даниела Х

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти харесат десертите - хубаво си подсладила лятото :) Благодаря ти за оставения коментар и ще се радвам да ми пишеш отново :) Усмихната седмица ти желая!

      Изтриване
  9. Стана страхотен лава кейк !Рецептата е лесна и е представена супер !Блога е прекрасен 😙!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за отзивите и думите, Верка! надявам се всички рецепти, които опитате да имат такава хубава оценка! Усмихнати почивни дни желая!

      Изтриване
  10. Край! Правя го!
    Яла съм преди във Прага и тогава си помислих "Олеле това е върхът на шоколада, сигурно е много сложно с тази лава..." но по твоята рецепта звучи лесничко и изглежда същото, като от спомените ми..вълшебство :)
    Супер си, Люска! Започвам го, стискай палци ;)
    Мим

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стсикам, стискам :) Да ти е сладко, Мария! :) Усмивки!

      Изтриване
  11. Мисля да врътна един светивалентински лава кейк, но има нещо, което ме притеснява. Моите формички са керамични и няма да е добра идея да ги извадя от хладилника и да ги метна в загрятата фурна. Имаш ли представа как мога да процедирам с тях? Благодаря ти предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глория, за съжаление не се сещам как бихме подсигурили това да не се пукант формите. Може да ги оставиш на стайна температура и да ги изпечеш така, но не помня дали съм пропускала охлаждането досега. Но пък може да следиш колко минути ще му отнеме, така, че да не се запече прекалено. Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравейте! Ако сместа за кексчетата се замрази, как се пекат след това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Пекат се директно или ги оставете за няколко минути да се отпуснат. Ще ви отнеме три-четири минути повече при печенето, но вие ще може да познаете, по повърхността на кексчето. Поздрави!

      Изтриване
  13. Изглежда невероятно.Бих опитал, но мярката за брашното ме затруднява. Две трети от чаена чаша на колко грама се равнява?

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте Люси. Как става ваденето на кейка от чашките? Това са чашки за крем карамел нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Точно такива чашки са и се вадят нмного лесно, почти сами си излизат. Ако е необходимо прокарвам леко само остро ножче по ръбчето и обръщам :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Прекрасен лава кейк. Ще се опитам да го приготвя. Колкото до сайта с качествените "български" продукти, освен ,че са прекалено скъпи друго българско няма. Със същият успех на три пъти по-ниски цени може да се напазарува на някой пазар или хранителна верига с контрол на пестицидите, като Била например.Не знам кога е минало детството Ви, но по времето на моето нямаше такива сортове ягоди , нито домати, праскови... Отдавна не се произвеждат. Сортовете не са български . Гледах и контрола на качеството. Всеки земеделски производител е длъжен да изпрати проби на произведената култура в БАХБ, иначе няма да може да ги продава. Лесно можете да проверите в института по сортоизпитване какви български сортове са останали . Почти никакви . Колкото до пръскането, почти всички пръскат с пестициди, само,че преди проверка. Дори някои от био производителите. Докато дойде проверката нивото на препаратите е почти изчезнало. Така се, минавал самолет да пръска за растителна защита и без да иска изпуснал и над тази нива. Ако изобщо има още български сортове , то те се гледат в дворове и малки нивички и не биха стигнали до пазара , особено по този начин , освен на сергия. Другото, което влошава качеството и безопасността на продукта е опаковката. Зеленчуци и плодове опаковани по този начин са развъдник на бактерии.Едно е да подкрепяш производителите в България, а друго родните сортове .Аз мисля, че е крайно време да настояваме да се садят само български такива и да се настоява за по-голям контрол на качеството. Такова за сега няма, иначе нямаше да измират масово пчели, а на пазара щеше да има само два три сорта сочни, вкусни праскови и няколко истински домати .Хубаво е да го знаете ако наистина искате да подкрепяте и да настоявате за българското! А пчелите измират защото ЕС не са забранили вредните пестициди . Бивш служител на био земеделски производител!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, благодаря, че сподели мнение - вярвам, че ще бъде полезно за доста хора. Като човек който също отглеждаше пчели с дядо ми преди време, темата наистина ми е скъпа. Поздрави !

      Изтриване
  16. Здравей, Люси, вчера направих лава кейка по твоята рецепта и...от тогава не съм спряла да те благославям! Стана перфектен, наистина. До сега бе бях приготвяла този десерт, беше ме страх да не объркам я печене, я друго. Не съжалявам, че от толкова рецепти в необятното интернет пространство избрах твоята. И, последно да кажа ( може пък да съм полезна някому) - спазих всичко по рецепта с изключение на формите за печене - моите са керамични и нямаше как да ги слагам в хладилника; сложих точно 9О гр. брашно и 115 гр. захар ( че и мен ме затрудниха малко тези 2\3. Та така, Люси, дерзай и ни радвай с все по - добри и по - апетитни рецепти :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за позитивния и изчерпателен коментар. Поздрави от все сърце и ще се радвам да споделяш още :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...