сряда, 13 май 2015 г.

Скариди на шиш с пикантна глазура / Shrimp with Spicy Garlic and Tomato Sauce Recipe

 

Аз съм си горско животно! Винаги, когато ми се отвори възможност, паля колата и бягам от града в някое забравено от Бога място! Не винаги обаче имам възможност да избягам толкова надалеч, затова пък край града ни има много подобни местенца, където човек спокойно  да прекара уикенда! Далеч от телефони, интернет и статичен шум. Където сипещият се проливно дъжд и жуженето на насекомите са единственият възможен саундтрак, а акустиката на балкана може да превърне в гръмко изказване дори и най-тихото пръц! :) 
Ех, простичък живот! Какво ли не правим ние хората да се отдалечим от него, да успеем да се заобиколим с удобства и стандарт, който да крещи, че сме постигнали мечтите си. А накрая, уморени от битката, пак желаем да се върнем към него - към тишината и покоя, към красотата на природата, която попиваме с очите си в чиста форма, а не чрез известни фотографии, които красят десктопа ни. Към готвенето на истински огън, който ни кара да се прехласваме по вкуса и на една запечена на скара филия хляб! Знаете за какво говоря, нали?!


Според мен природата има способност да лекува душата! Със своето упорство да се възстановява след всяка зима, след всяка буря, след всяко бедствие. Да се пробужда и появява в цялото си изящество, напомняйки ни, че и ние като нея, сме способни да се преборим със "зимата" и да се завърнем по-силни и красиви от всякога. Та нали сме създадени от едни и същи градивни частици!


 Ако и вие имате нужда от това усещане, ако искате да се презаредите, не инвестирайте единствения си свободен ден в кварталния мол. Събирайте си партакешите и хващайте гората!


А пък аз ще ви предложа идеалното ястие, с което да се подкрепите. Ако нямате много време, няма как да  къкрите боб в гърне. Старата изтъркана скара от пържоли и кюфтета пък може и да е типична за нас, българите, но идва време, когато ни се иска да опитаме нещо ново. Да  бъде хем вкусно, хем да не бъде тежко, така че да не обезсмисли изгорените калории от прехода в гората. Ето защо се спрях на скариди! 
Тази седмица за пръв път ги пуснаха в Кауфланд и веднага реших, че тяхното време настъпи. Бях си харесала рецепта за тях от много време, но така и никога не се бях изправяла пред препятствието да ги чистя. Оказа се много лесно, но за всеки случай направих стъпка по стъпка, за да се убедите.
А какво да кажа за вкуса...просто нямам думи. Да ядеш прясна морска храна е несравнимо удоволствие, при което сте напълно лишени от натрапчивата тежка миризма на замразените такива. Месото на скаридите е крехко, доближава се до бялото месо, а пикантната глазура ги прави просто неустоими.


Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 500 г скариди
За соса:
2 с.л. кетчуп ( пълни)
100 мл бяло вино
2-3 скилидки чесън
1/2 глава лук
1-2 люта чушка
черен пипер
щипка-две кайенски пипер
сол на вкус

Можете да приготвите соса предварително в бурканче, така че да може да престои поне един час, за да се освободят ароматите. Смесваме всички продукти, като ги нарязваме в големина по желание.





Следващата стъпка е почистването на скаридите. Измиваме ги. Махаме краката ( сн.1), а след това и главата, която се издърпва много лесно ( сн.2). Обелваме твърдата им обвивка ( сн.3), като се разкрива крехкото им месо ( сн. 4).  В средата му се вижда черна точка, която е червото на скаридата, което трябва да премахнем ( сн.5) Някои хора я консумират и така, но аз предпочитам да ги изчистя.


За целта правя разрез с нож по гърба на скаридата, от където лесно се издърпва тази тънка "нишка".


Почистените скариди нанизваме на шишчета, като глазираме с направения предварително сос.


Глазирането със сос продължава по време на цялото печене, от двете страни на шишчето. Времето за печене зависи от силата на огъня, но като цяло стават бързо.


Дали просто като предястие или към салата, или пък в плосък хляб, тези шишчета ще ви останат в ума като лека и вкусна храна, която ще искате да консумирате още по-често.


Следващите почивни дни са на прага ни. Кой знае, може би точно това ще е следващото ястие, което ще шашне вас и близките ви :)


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

18 коментара:

  1. Люси,
    наистина сред природата човек се чувства свободен и зареден с много енергия.Настъпва времето за барбекюта, излети, екскурзии и аз ти благодаря за рецептата, която предлагаш.Скаридите трябва винаги да са съвсем пресни, иначе могат да ни направят някоя беля.Трябва да се консумират веднага след приготвянето, а не да се оставят за следващия ден.Мариновани с тази пикантна марината са чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Много ме радва, че рецептата ти допада! Изпращам ти най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Люсиии, обожавам скариди, а ти си ги приготвила по толкова, толкова вкусен начин!
    Ще бягам до кауфланд след работа май! Добре че ми е на близко.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, сигурна съм, че ще пуснат скоро пак, тъй като скаридите бяха на промоция миналата седмица! ще се радвам на твоите отзиви тогава! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  3. Люска, ама наистина си права... Точно, точно така е!
    Пък и вкусничко си завършила отново. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Герка! Освен в кухнята, май с теб ще си допаднем и по горските разходки :) Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Боже ... любимите ми скариди :) Люси обезателно ще пробвам тази марината!
    Ама колко увлекателно пишеш момиче ... прегръщам те :)
    И мен като теб все дивото ме зове ... молове посещавам само при необходимост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Дано ти харесат и на теб! Ще се радвам да споделиш и впечатления! Прегръдки!

      Изтриване
  5. С удоволствие се насладих на размишленията ти и си толкова права, само ако можех да го съчиня така като теб, отдавна да съм го казала, но не мога, а ти сякаш мислите ми четеш!Страшна вкусотия, не се сещам за нещо по-изкусително напоследък, което така да ми е привлякло вниманието и желанието да опитам!!!
    Прегръдка от мен, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Много ще се радвам и на теб да ти харесат скаридките! Благодаря ти и за милите думи! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Великолепна идея за мариноване на скаридите. Много ми допада и непременно ще пробвам! Благодаря за апетитното изкушение и вдъхновяващия пост:)

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам разходките сред природата, а и много, много обичам скариди. Така, че две шестички за днешната публикация от мен!:) Каквото и да ни поднесеш, сладко и солено, все е неустоимо! Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила! Благодаря ти, Катенце! Пожелавам на всички ни повече спокойно и свободно време за разходки и похапване :) Прегръдка!

      Изтриване
  8. Здравей Люси, от както намерих твоята страничка всеки ден се наслаждавам на страхотни вкуснотии! Благодаря ти за чудесните рецепти и страхотни снимки! Моето семейство обожава скариди и тази рецепта съм сигурна ще стане една от любимите им, а приготвени в гората на пикник ще бъдат просто неустоими! Благодаря и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Краси! Изключително ме радват думите ти и се надявам винаги да мога да ви предлагам нещо вкусно :) Сърдечни поздрави на цялото семейство!

      Изтриване
  9. Люси, благодаря за вкусни сос, който много ни допадна към скаридите на скара!
    Поздрави!! Мариана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Мариана :) Този вид рецепти не са най-популярните за България, но пък са чудесни :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...