петък, 17 април 2015 г.

Бъркана торта / One Bowl Cake


Много поводи, много празници, много чудо! Затова и правенето на торти ми стана ежедневие, така че не се учудвайте, ако ви залея с такива рецепти в следващите дни! Обещавам ви обаче всяка да е от вкусна по-вкусна, а пък днешната рецепта е и лесна. Лесна като детска игра! 
Именно затова реших, че ще е идеално да я посветя на един специален празник и на едни прекрасни хора, а именно първия рожден ден на сладуресто-дундурестия Марти, детенце на моите приятели Марето и Емо. Красиви, сърдечни и нежни един към друг хора, както и към приятелите си, сред които се радвам да бъда и аз. :)



И тъй като рано или късно, родителите се заобикалят предимно с хора, които имат деца, намирам за много сладко, че съм част от тези празници, макар и "моето" да е малко по-пораснало, но само на външен вид :)

Ами как да кажеш не. Има торта, има балони и най-вече възможност да си поиграеш на воля с всички възможни игри и играчки, без някой да ти мята осъдителни погледи. :) 


И така, както компанията се множи и се появяват повече малки копия, трудно можеш да си представиш, че това представляваха онези хлапета от градинката, които си правеха жане за бира и мъкнеха китари нагоре-надолу :)

Но стига всяко хлапе да бъде възпитано в правилната музика, аз съм повече от съгласна мембърите на бандата да се увеличават!

И така, както говорим за бебета, които знаете са сладки, сладки води към десерти, десерт ни води към торта и ето вече говорим за днешната рецепта. Тази рецепта е специална, тъй като ми бе пратена от читателка на блога - Елвира Дякова. Тя ми писа и изяви желание да сподели с мен стара семейна рецепта: 

"Вашите торти са истинско изкушение,а и не са просто торти,а в тях има интересни съставки и кремове които за мен са изкушение,а не просто нишесте например!

Искам да ви предложа,само ако искате,да ви изпратя рецепта от моята баба за "Бъркана торта" А на вас ще оставя да изберете с какъв блат да я направите и как да я украсите,защото украсите ви са много оригинални! Много е вкусна и от заглавието се разбира,че е нетрадиционна,ужасно сладка е.....божествена!...И много бих се радвала рецептата на моята баба да радва и други хора,а и като я опитате у дома ще се убедите че е ужасно вкусна! Когато и да я направите ще се радвам,да я видя във сайта,защото всичко е толкова красиво описано и направено и стъпка по стъпка,че само докато гледам и чета огладнявам."


След тези думи как да не уважа желанието й, още повече, че тази торта е идеална сега, когато всеки се чуди какво да направи с останалите козунаци и иска да ги преобразува в някакъв десерт. Ето го! Не търсете повече! Тортата наистина е елементарна за правене и съм сигурна, че можете да я направите с почти всичко. Аз я правих два пъти, в оригиналната рецепта на Елвира (с шоколадов крем) и бял вариант, като вместо блат използвах едни несполучливи десертни кифлички с крем. Затова и запазих крема бял. Е, няма да ви лъжа, ако ползвате блатове е по-вкусно! Но пък у дома се намериха и наистина големи фенове на тази торта! И така, преди да премина към рецептата, искам да благодаря на Елвира още веднъж за изпратената рецепта и се надявам моят вариант да й хареса!

Необходими продукти:
1 блат за торта (например тази
200 г орехи
1 кутия обикновен локум
1/2 кутия лимонови резенки

За крема:
700 мл прясно мляко
7-8 с.л. захар
4 с.л. брашно
3 жълтъка
1-2 с.л. какао

За глазурата:
3 белтъка
200 г пудра захар
1/2 ч.л. оцет

Първата стъпка е да нарежем блата на парченца. Както казах, аз използвах сладки кифлички втория път, когато и реших да снимам стъпка по стъпка, но определено смятам, че с блат е много по-вкусно. Можете да използвате блат от ваша любима рецепта или съм ви предложила един по-горе, за пример :)


Нарязваме локума и лимоновите резенки  и ги прибавяме.


Прибавяме и счуканите орехи. Можете да сложите парченца шоколад, стафиди или друга сладост по желание. Заливаме с направения от изброените продукти крем. Крема приготвяме по следния начин: Слагаме млякото и захарта да кипнат на котлона. През това време разбиваме жълтъците с брашното и какаото. Може да добавите една-две лъжички от млякото, за да получите по-рядка смес, която да ви е лесно да изсипете към млякото, когато тръгне да завира. Прибавянето на яйчената смес към топлото мляко трябва да става на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Бързо след това кремът се сгъстява, а тогава е и готов. Изсипваме крема при нарязания блат.

                     

Елвира прави тортата във форма за торта с махащ се борд. Аз реших да я изсипя в купа, за да стане във формата на купол. Прибира се в хладилника за да стегне.
За да съм сигурна в стабилността на тортата в тази форма, наредих един пласт от пухкави бишкоти на дъното.



Украсяваме тортата с разбитите със захарта и оцета белтъци. Елвира предлага да поръсите и с малко разтопен шоколад на ивички. Аз обаче реших да изпробвам новата си джаджа - горелка!


 Получиха се наистина много ефектни и красиви шарки.


В разрез тортата не бе чак толкова впечатляваща, колкото в шоколадовия й вариант от блата и крема, но пък самият факт, че не се задържа, говори сам за себе си :)


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

 





21 коментара:

  1. Люси, бихте ли споделили и рецептата за шоколадовия крем тъй като сме фенове на шоколада.
    Дари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, рецептата е написана за крема в тъмен вариант, затова има какао. Аз съм го пропуснала за да остане бял. Ако искате още по-наситен шоколадов вкус, можете да увеличите количеството на какаото или да разтворите един шоколад в още горещия крем! Поздрави!

      Изтриване
  2. Люси, жалко че белтъците са сурови, затова не мога да я направя за РД на малката, то пък тортата също ще бъде твоя-с машмелоу украсата, нищо че нашите са големи. Ирина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирина, чудесен избор! наистина много нежна тортичка! Весел празник на вас и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Люси, Люси, всеки път оригинална и винаги с прекрасни примамливи снимки на различни изкушения :)
    Ще я направя тази бъркана торта, ще добавя и шоколад, че много обичаме. Лесна е и със сигурност ще е вкусна. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много лесна торта, а аз също я харесах още повече в шоколадов вариант. Идеална е в комбинация с белтъчената украса :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Това е то - вкусна идея в твоите ръце, прекрасна торта!
    Прегръдки, Люска. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Да беше видяла шоколадовата, но то и аз едвам успях да видя, преди да я унищожат :) Весел уикенд, мила!

      Изтриване
  5. Страхотно изглежда, а и лесна за направа. Щом се освободя от работа веднага ще я направя. В крайна сметка след като стегна в хладилника, стори ли ти се стабилна, защото в момента не ми се намират под ръка бишкоти?
    Иначе наистина много торти, но затова си ми любимия сладкар от всички блогове! И фотограф разбира се! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря! Според мен тортата става по-стабилна, ако си се използва хубав блат и се поставя в кръгла форма. Когато е в купол стяга по-трудно и затова съм наредила бишкотите. Ако я изсипете обаче в обикновена форма, няма да има проблем :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Люска, правилно ти се е доверила читателката за приготвянето на рецептата.
    И младежа сладурест сигурно е бил доволен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Сърднечни поздрави и от двамата, мила!

      Изтриване
  7. Страхотно ефектна е станала тортата,Люси,както винаги иновативен подход си приложила,поздравления!С пожелание за усмихната и слънчева пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинка! Слънчева седмица на теб, мила :)

      Изтриване
  8. Здравейте, тортата е наистина много хубава! Но кремът от белтъци нещо не ми се получи. Искам да попитам - кога се слага оцета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвети! Съжалявам да науча, че не е станал крема. Оцета се слага, за да предпазят белтъците от преразбиване, както е в буквален превод и може да го добавиш, малко след като си започнала разбиването ( тъй като в оригиналната рецепта, която е Еливра, белтъците са по-скоро заливка).Ако искаш много твърди белтъци, може да пропуснеш оцета. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
    2. благодаря :). Ще я направя пак, дано този път се получи.

      Изтриване
  9. Здравей, Люси! Много се възхищавам на блога ти. Изпробвала съм доста рецепти за торти вече. Но имам следното питане, дали заливката от белтъци ще бъде възможна без да се използва горелка, а във фурната? И ако да на колко градуса би ме посъветвала да я сложа, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Симона! Много ти благодаря :) Разбира се, можеш и без горелка, но така ще се запече целия белтък. Не е така красиво. Може да купиш обикновена запалка тип горелка и тя ще ти свърши работа. И все пак, ако искаш да я изпечеш във фурната, пъхни я на 200 градуса колкото да почернеят връхчетата. Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...