вторник, 28 април 2015 г.

Торта "Люляк" / Lilac Cake


Колко обичам люляк, само ако знаете! Щом зърна първите му цветове из дръвчетата в града и на лицето ми се лепва такава усмивка, като татуировка - с нищо не мож` я изтърка! Дори сега у дома имам няколко вази, пълни с красивите лилави цветя, и дори непрестанното кихане от алергията не може да сме спре да им се наслаждавам. Като казват, че красотата иска жертви, едва ли имат предвид, че понякога се жертваме дори за да я наблюдаваме отстрани :) Но за къде иначе без красота в света! 
И така, отдавна се канех да направя десерт, вдъхновен от едни от любимите ми цветя и ето, че този ден настъпи. Освен невероятните нежни нюанси, които носят романтичното усещане на сватбен ден, днешното ми предложение съдържа и едни от най-любимите ми вкусове - много пухкави блатове, загърнати с богат крем от сметана и крема сирене.


Друго предимство на тази рецепта е, че можете да я превърнете съвсем лесно в руло, например. Но понеже ме познавате, а аз винаги се опитвам да експериментирам малко повече, реших да създам една мини тортичка. Просто разпределих сместа в три различни по големина тавички. Тъй като блатовете са малки, тортата успя да издържи тежестта на три етажа без подпори. Ако решите обаче да направите такава по-голяма торта, не забравяйте, че подпорите са задължителни.
Украсих тортата с ароматна люлякова захар, която ще ви споделя как да си направите в отделна публикация. Парченцата бял шоколад пък дариха десерта с точната доза сладост, тъй като кремът го прави предимно лек и свеж.


И ако и на вас ви се намират четири яйца, малко сметана и сирене в хладилника и свободни 40 минути, защо да не спретнете тази пролетна тортичка и да изненадате близките си за вечеря :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1 ванилия
10 г бакпулвер - 1 пакетче ( може да стане и с половин пакетче)
лилава боя / есенция по желание
200 мл течна сметана за разбиване
400 г крема сирене
1/2 ч.ч. пудра захар
1 пак. стабилизатор за сметана ( 8 г)
1 с.л. лимонов сок
За украса:
люлякова захар
50 г бял шоколад 

Започваме като отделяме жълтъци от белтъци в две купи.


Разбиваме белтъците със захарта до получаването на пухкави белтъци, но все още не на твърд сняг. Трябва да изглежда ето така.


Прибавяме разбивайки един по един жълтъците и пресявайки постепенно от брашното с бакпулвера. Добавяме и ванилията.


Завършваме с няколко капки лилава гел боя. Аз нямах, затова си направих от сухи червено и синьо :) Можете да добавите и някаква есенция, по желание.


Разпределих сместа в три тавички с големина 23 см, 20 см, и 10 см в диаметър, предварително намаслени и застлани с  хартия за печене.


Изпекох блатовете в предварително загрята фурна на 150 градуса.


Готовите блатове изваждаме и охлаждаме върху решетка.
Заемаме се с крема. За целта разбивам сметаната с пудрата захар и добавям фиксатора.


В друга купа разбиваме сиренето заедно с 1 с.л. лимонов сок. Ако искате кремът да е по-сладък, можете да добавите и пудра захар тук, но според мен е достатъчно и това количество.


След това смесваме сметаната и сиренето и разбъркваме до получаването на много пухкав и плътен крем.


С този крем измажете хубаво тортата, като не го пестите. Можете да ги измажете в отделни чинии и да ги оставите леко да стегнат в хладилника и после да ги сглобите.


Заради щедрото количество крем намирам ненужно блатовете да се сиропират, тъй като често ме питат дали е възможно. И все пак няма блат, който да не може да се сиропира, и ако обичате "мокри" торти, можете да го направите и тук. За напояване ще бъде идеален захарен сироп с бонбонки теменужки, както направих в тази торта.


Украсата е въпрос на въображение. Малко цветчета и люлякова захар, както и парченца бял шоколад са напълно достатъчни да направят тази иначе супер лесна и  семпла тортичка, като излязла от приказките!


А вкусът й....ммммм, просто няма равен! Опитайте и вие! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

39 коментара:

  1. Браво Люси, още един шедьовър.... отива в графата ''To do '' ще чакам с нетърпение да видя как точно се прави люляковата захар

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Жени! Добавих вече поста за люляковата захар ) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Zdraveite.ako v krema dobavya yagodi dali shte go razvalya?

      Изтриване
  2. Красива торта в лилаво, Люси! Много красива!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Много ти благодаря! :) Прегръдка и от мен!

      Изтриване
    2. Люси каква е тази люлякова захар

      Изтриване
    3. написала съм в рецептата с линк :)

      Изтриване
  3. страхотна е на вид

    ОтговорИзтриване
  4. страхотно е ще се справя , но та3и люлякова 3ахар , помощ моля от къде да си намеря с по3драв - Валя ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, днес публикувах ръководството за направата на люлякова захар :)

      Изтриване
  5. Това е най-артистичната торта, която съм виждала! Толкова свежа и романтична! Аплодисменти! Вие сте невероятно талантлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен! Изключително съм трогната от комплимента! Поздрави!

      Изтриване
  6. Приказна торта, Люси! Невероятна красота и фантазия! Браво, момиче хубаво!!! :))
    А за снимките трябва да пиша отделна публикация :), но ти си знаеш че са прекрасни!
    Поздрави сърдечни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила ми Хриси! Почерпи се от тортичката, макар и виртуално! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Ах, колко обичам люляк и аз... ароматът, нежните цветове... тази торта... Люси, личи си, колко много те вдъхновява! Вдъхнови и мен, невероятна е, великолепна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Наистина е така! Подарявам и на теб нежно вдъхновение! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. zdravei Lusi ot kude moga da namerya Smetana fiks.Neznam v Anglia dali ima I s kakvo da ya zamenya.mersi mnogo,izpolzvam Smetana Hopla

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Аз купувам този фиксатор от Кауфланд, и не знам от къде можете да го вземете там. Но ако разбиете добре сметаната, няма да имате проблем с крема. Той ще бъде достатъчно стабилен и без фиксатор. Поздрави!

      Изтриване
  9. Впечатляваща, Несравнима, Уникална...
    и тортата, и идеята, и изпълнението, и снимките!
    Много, много комплименти за таланта ти, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Изпращам ти много пролетно настроение!

      Изтриване
  10. Люси, прекрасна е тортата, красота....Тъкмо щях да те питам за лилавата боя - цвета е точно люляков, и с тази захар...Иаз харесвам люляка, романтичен е:)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, извинявам се, че не съм под името Анонимен, но бързам да задам един въпрос, тъй като планувам да почна още сега направата на тази торта. Въпросът ми е каква марка крема сирене използвате, тъй като като съм приготвяла кремове с българското крема сирене, в характерните опаковки като масло, крема се получава като зърнест, усеща се една груба консистенция. А вашият на снимките е толкова хомогенен и нежен. Ако е позволено ще съм благодарна да м посочите марката крема сирене, която използвате! Аз ще започна тортата с комбинация от българско и Филаделф.Но за в бъдеще ще ми е полезно и за други кремове! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Правилно сте преценили, ползвам крема сирене от типа на "Филаделфия", но главно с марката на Кауфланд или Лидл ( не се сещам за точните им имена, ще ги снимам следващият път) Те са значително по-изгодни като цена, а качеството е много добро, пък и често са на промоция :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравейте, Люси!!! Отново впечатлихте и вдъхновите един човек, който никога в живота си не хапва торта и въобще- нищо сладко. Но за сметка на това има приятели и семейство, които ги обожават, а аз.... аз пък обожавам да ги радвам :) И в този ред на мисли- идва Гергьовден и моя скъпа приятелка ще празнува. Виждайки този Ваш шедьовър, ми се прииска да избягам от баналните подаръци и да я изненадам- тази торта ми напомни именно за нея: чуя ли "люляк" и виждам приятелката си пред себе си. Това е нещото, което след тортите, тя обожава най- много! И така.... ще се прави торта- изненада :) Благодаря Ви за чудесните идеи, за вдъхновението, за прекрасните снимки, за отзивчивостта- невероятна сте!

    ОтговорИзтриване
  13. Привет Ани съм:)Тъй като редовно се рaзхождaм из блога за да "нахрaня" душата си с красота, попаднaх на въпроса за кремa сиренето. Тъй като при мен се получи зърнестa структура при един шоколaдов мус, при следващата му направата стигнaх до изводa как да избегaнa зрънцaтa. На водна баня но без завирaне, омеквa и разбиването и на гладкa хомогеннa смес става идеално.. .точно като разтопявaнето на шоколaд на водна баня. Обичам кремове с кремa сирене, но още мисля как да заместя с лавандулa люлякa, че е предпочитанa от мен. ..и мисля, че ще е в сиропирaнето с лавандулово подслaдено мляко.А тортатa "Дъга" дaли сте я прaвили с друг крем освен с мaслен? Блaгодaря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани! Благодаря за споделения опит! Лавандуловата торта ми звучи много апетитно като вариант. За тортата "Дъга" - пробвала съм с млечно-маслен крем, но този с кокоса ми е по-любим :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Голямо впечатление ми направи и люляковата захар и тортата и снимките...всичко е прекрасно и ухае на пролет.

    ОтговорИзтриване
  15. А аромат на люляк има ли?Аз правя на виолетки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аромата идва от цветчетата, но и с виолетки ще е вкусно :)

      Изтриване
  16. zdraveite.tortata e strahotna.Zashto spored vas kogato smesya smetanata i sireneto ne stava krem a stava ryadko?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Освен сметаната да не е качествена, не мога да си представя причниата да стане това. Все пак и двете неща са с "твърда" структура. Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте, за да се оцветят блатовете може ли да се използва не гел боя, а прахообразна, тъй като с такава разполагам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, няма да има проблем ;) Поздрави.

      Изтриване
  18. Поздравления за прекрасната торта!Толкова е романтична, нежна и изглежда прелестно.💜
    Имам едно въпросче - колко време приблизително се пекат блатовете? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите. Около 20 минути. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  19. БРАВО...!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...