сряда, 29 април 2015 г.

Направи си сам: Люлякова захар / DIY: Lilac Sugar


Още щом видях, че има как да съхраня невероятния пролетен аромат на люляк в шишенце, веднага реших, че е нещо, което ще опитам! Не бих излъгала, ако кажа, че от години си търся идеалния парфюм, който да носи това ухание, без да бъде монохромен, сякаш съм се напръскала с ароматизатор за тоалетна. Уви, търсенето продължава, но затова пък намерих този лесен начин да запазя мириса на пролет ...в захар!
Точно така! Захар, ухаеща на люляк!
Точно тя бе вдъхновението ми да създам и тази супер лесна торта "Люляк", за която ви разказах ТУК


Веднага щом споделих, че съм я украсила с люлякова захар, пожелахте да разберете от къде се купува. За щастие - можете да си я направите сами, и ето как:
Необходимо ви е:
чисто и сухо бурканче
чисти и сухи цветчета от люляк
захар

В бурканчето редувайте пласт цветчета, пласт захар, пласт цветчета, захар и така докрай. Количествата на съставките зависят от размера на бурканчето, което ще изберете.


Затворете бурканчето и го оставете на тъмно. Раздрусвайте го периодично и след ден-два ще имате ароматизирана захар, идеална за печива или пък за чаша чай.


Ето и моите наблюдения от експеримента:

Според мен захарта не стана чак толкова силно ароматизирана, колкото ми се искаше. Мисля, че по-наситените цветове са по-ароматни. Хубаво подсушете цветчетата, които ще използвате. Аз имах едно-две леко влажни и ми се овлажни цялата тестова партида :)  След като захарта е готова, пресейте я, и изхвърлете цветчетата. Не чакайте цветчетата да почнат да губят цвета си, тъй като ще променят и аромата си.

И накрая...Люляковата захар е сладка, но определено не е задължителен фактор за да направите тортата "Люляк". Винаги можете да я украсите със свежи цветя или пък от захарно тесто. Тъй като люлякът не е препоръчителен за консумация, и аз няма да ви го "разрешавам". 
Но за това пък имате зелена светлина да създавате вкус и красота в кухнята по всяко време! 

12 коментара:

  1. Здравей, влюбих се в снимките на люляковата торта и ще се опитам да я пресъздам, доколко ще е сполучливо, ще видим. А относно парфюм, който да мирише на люляк, ама истински, това е моят любим Yves Rocher Pur desir de lilas. Задължително, ако имаш възможност го помириши и може би търсенето ще спре:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони! Обезателно ще потърся този аромат :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Много ароматна и пролетна захар:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, много ми харесва идеята и дори реших да си направя. Притеснява ме факта, че люляка се смята за отровно растение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Аз също имах резерви, но в случая не се консумира самото растение, а захар, която поема аромата. Можете да гугълувате и да видите,че много хора използват тази практика :) При нас няма жертви :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Благодаря! Щом няма жертви :), ще си направя спокойно. Поаздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Трябва ли цветчетата да са изсушени или трябва да са току-що откъснати??

    ОтговорИзтриване
  5. Не ми се получи люляковата захар, овлагна и смени мириса си , а стоя един ден и две нощи- напълно сухи бяха цветчета...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Съжалявам, че не се е получило при вас, като цяло не очаквайте някакъв супер силен аромат като изкуствените ароматизатори :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...