петък, 20 март 2015 г.

Пухкави хлебчета с плодов пълнеж / Sweet bread buns with apple filling


Пролет-шмолет! Много несериозно поведение от страна на този сезон! Чакам я като топъл хляб (както се вижда от снимките :)), а тя ми пристига стиснала зъби, с драматично встъпление от слънчево затъмнение и прогнози за сняг до коленете. Ама бива ли такова нещо - не вижда ли че вече ни писна да плащаме високите сметки за ток и да се загащваме до ушите. Алоооу, малко съпричастност тука! 

В знак на добра воля ще взема да й се подмажа с една тематична рецепта за пухкави розетки с плодов пълнеж, които идеално я представят, защото когато ги погледна, виждам - снежна пролет! 


Другото, което виждам е поредното доказателство, че тестените продукти вече не са ми слабост. С радост заявявам, че вече не ме е страх от маята и почти винаги имам под ръка (или в хладилника по-точно). Готвенето на тестени рецепти наистина ми става все по-интересно. И как няма. Вижте какво разнообразие от възможности за оформянето на тестото. Пък и трябва да тренирам. Скоро настъпва и астрономическото козуначено време и тази година може би ще се пробвам да забъркам козунаците съвсем сама - без помощ от мама, баба и пожарната.


Влюбих се в тази рецепта. Не само е много лесна, но и видът на хлебчетата е толкова грабващ! Бих ги сервирала и на сватба, защото от тях струи елегантност и романтика. И може би ще го направя, защото съвсем наскоро две мои любими същества - сестра ми Мими и приятелката ни Ваня обявиха, че ще има сватби в "кралския двор" и аз не мога да бъда по-щастлива! Съвсем скоро за тях съм предвидила да направя едно виртуално моминско парти с тематично меню, което смятам, че много от вас ще харесат и ще се забавляват с нас. Каня ви от сега и всеки да си носи чаша :) 


Актуализация 2018-та година: И така, няма да отлагам повече, преминавам към самата рецепта, но преди това отново ще ви помоля да ме подкрепите с гласа си в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря на всеки, който ще го направи!                            

А ето вече и списъка с необходимите продукти:

За тестото:
2 ч .ч. брашно
15 г прясна мая (аз сложих 1/2 кубче)
50 мл течна сметана
30 г масло
2 с.л. зехтин
150 мл прясно мляко
3 с.л. захар
1 яйце
1 ванилия
щипка сол

За плънката:
2-3 бр ябълки
1/2 ч.ч. орехи
канела и захар на вкус

Още: 
пудра захар за поръсване

Започваме като в купичка слагаме 100 мл затоплено мляко, с 2 с.л. от захарта, 2 с.л. от брашното и маята. Разбъркваме хубаво с ръка, докато маята се разтвори и се образува кашичка. Оставяме на топло да шупне.
През това време в друга купа разбивам яйцето, постепенно прибавяйки и останалите продукти от захарта, млякото, разтопеното масло и сметаната.


В трета купа / тавичка пресяваме брашното и слагаме останалите сухи продукти - сол и ванилия.


Изсипваме яйчената смес и шупналата мая и започваме да месим. Добавяме и зехтина.


За тестото ни е необходимо още малко брашно за доомесване на меко, но нелепнещо тесто. Прехвърляме в съвсем леко намаслен съд и оставяме на топло за да се надигне. Ще отнеме около 40 минути до 1 час.


Плънката може да бъде по желание, като аз използвах от останалите от зимата ябълки. Вие можете да изберете други плодове, но за ябълките не пропускайте да добавите начукани орехи, малко захар и канела. В зависимост от ябълките, техния сорт и вашите предпочитания, можете да загреете ябълките със захарта на котлона за кратко. Така ще получите по-мек пълнеж, с консистенция на сладко. Аз се спрях на сурова плънка, тъй като ябълките вече бяха поомекнали :)


И така, оставете нарязания плод заедно със захарта и останалите продукти да поемат от ароматите и да пуснат своя сок, а ние се заемаме с тестото.


Готовото тесто прехвърляме върху лека набрашнена повърхност.


Разделяме тестото на три части.


Всяка от тях разточваме на кръг, който разрязваме на четири равни части ето така:


На всяко от образувалите се триъгълничета правим три разреза по дължина на страните ето така:


Слагаме част от плънката


и завиваме първо от едната страна, а после и от другата.


Така получените хлебчета редим в тавичка и оставяме да се надигнат за около 20 минути. След това печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за още 20 минути или до готовност.


Ще ги познаете по невероятния златист цвят отвън, но ще бъдат още меки отвътре :) 


Още топли ги поръсете с пудра захар.


Подсладете предстоящите почивни дни с тези невероятни, уханни хлебчета и прекарайте един апетитен следобед в тяхна компания. Гарнирайте с чаша любима напитка и приятно четиво :)
Добър апетит, скъпи приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



29 коментара:

  1. Първо искам да ти кажа голямо честито за наградата, заслужаваш много висока оценка и я получи!
    Както винаги много ме разсмиваш, а после задължително ахвам защото ме изненадваш всеки път с предложение, страхотна рецепта, това са едни от най-красивите кифлички или както се казват, не мога да ги определя, но сравнението ти със сватбени много ми хареса. Красота!
    Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
  2. Люска, ти спирка нямаш ли си?! То бива, бива красоти и вкусотии, ама това твоето не се издържа вече!
    И Агата Кристи ми е сред най-любимите автори! <3
    Хубав уикенд, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Как си ги фризирала само! Като току що излязли от най-добрия салон за красота! Открадвам ти плетката за нещо великденско. Прекрасни са, Люси! Прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  4. Люсинка, божествени са!! И защо толкова са те плашили тестото и маята, я виж каква майсторка си!! Целувам те!!
    Поздрави и хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са красиви...,а със сигурност и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  6. Казах ли ти да не се плашиш от тестото?! :) Я каква майсторка си!
    Чудни са, като покрити с дантела!
    Приятна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,ти си извор на страхотни,прекрасни,чудесни предложения за приготвянето на всякакъв вид вкусотии!Много ми харесват тези пухкави хлебчета.А пък "госпоица" Пролет да вземе да си оправя настроението,че и на мен мнооого ми писна!Поздрави и топла,и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Люси,удивително ефектни хлебчета си приготвила,много интересно оформление,а същевременно лесно приложимо,безценна идея ни подаряваш,благодаря ти!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Ювелирна изработка, Люси! Толкова нежни, ефирни и крехки като пролетни цветя са! Браво, талантливо момиче! Много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
  10. Люси, отново си проявила невероятно майсторство и креативност! Хлебчетата са разкошни! Браво, момиче! Много, много ти се радвам и възхищавам!
    Поздрави и прекрасни почивни дни (слънчеви да са най-после)! :))

    ОтговорИзтриване
  11. Люска, голям смях се смях сама:))) Да ни е честита! Хлебчетата обаче ги приемам много на сериозно - голяма красота! Формите им са прелестни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни дантелени кифлички! Открадвам си плетката за нещо соленичко че сладкото съм си го забранила :)
    Честита Пролет Люсинка! Честита напълно заслужена награда! Продължавай с хъс и ентусиазъм!
    С усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасни са, Люси,
    много красиви и ефектни, поздравления, Много! и за наградата също!
    Честита, слънчева, усмихната и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
  14. Люси, прекрасни са хлебчетата. С удоволствие ще си придърпам едничко. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Поли,
    Йоли,
    Зори,
    Руми,
    Милена,
    Тили,
    Деси,
    Роси,
    Гуинет,
    Хриси,
    Кате,
    Гоголинка,
    Дианка
    и Таня, благодаря ви отново, че ме посетихте и харесахте моето предложение! Почерпете се ! За мен е винаги невероятна радост, когато усещам вашата непрестанна подкрепа и приятелство! Благодаря ви от сърце! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Люси, хлебчетата са невероятно нежни и сякаш току що разцъфнали цветчета! Направих ги днес и съответно вече ги няма :) Челядта ги излапа на един дъх. Благодаря ти, че всеки път споделяш с нас тези неустоими изкушения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, да знаеш колко много ме радват думите ти :) Страхотно е,ч е са ви харесали - да ви е сладко! Прекрасен ден пожелавам!

      Изтриване
  17. Здравей Люси, направих тези невероятни хлебчета. Станаха супер пухкави и много нежни, благодаря ти за споделената рецепта. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря за споделените отзиви! Много се радвам, че са ви харесали! Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравейте, Люси! Невероятно уханни и вкусни! Благодаря за прекрасната рецепта!
    https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/q81/s403x403/149346_1135875209772035_2306601172104016188_n.jpg?oh=8aeb652020982b3af39d004981eeb818&oe=5574928A

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ваня! Справила си се чудесно! Благодаря ти, че сподели! Слънчева седмица!

      Изтриване
  19. Невероятни сладкиши ,както и всичко,което разгледях в блога Ви!Моите почитания!Стил-вкус-визия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте впечатления, Ваня! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. много много вкусни, хапнахме ги за нула време, че ме питат за още :) в плънката аз добавих сушени червени боровинки и стафидки, предварително накиснати в малко коняк :) чудни са

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Меги! Звучи много вкусно и твоята плънка! Бъдете здрави и благодаря, че остави своите отзиви тук!

      Изтриване
    2. не успях да ги снимам, но следващия път ще скрия няколко за да мога да ги щракна и да ги покажа :)

      Изтриване
  21. Hi there, all good except the ingredients :(
    what 2 ч .ч. брашно means ? cannot even get translation.
    Please explain.

    ОтговорИзтриване
  22. great thank you :)))
    recipe is fantastic as it can be filled with anything :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...