петък, 13 март 2015 г.

Ароматни гъби в сметаново-чеснов сос / Creamy Mushrooms with Herbs and garlic


Напоследък ви затрупах с предложения за сладкиши, та е крайно време да ви изненадам и с нещо солено. Този път няма да бъде някакъв висш пилотаж в кулинарията, изискващ много продукти и подготовка, а нещо съвсем простичко, което ме накара да се влюбя в него от първа хапка. Невероятно уханни сметанови гъбки с билки и чесън.


Опитвала съм много вкусови комбинации с гъби, но засега това се нарежда в началото на топ три. Гъбите са потопени в този невероятно нежен сметанов сос, в който е разтворен засилващият апетита аромат на чесън, но се усещат по-силно иначе леките и напомнящи на слънце и лято сушени подправки и чайове.


Приготвих го един следобед за себе си и го ометох като невиждала. След това предлагах няколко пъти на половинката да го приготвя отново, но тъй като той не го бе опитвал, ми отказваше с основанието, че му се струва тежко. 
А онзи ден го направих пак и този път нямах щастието да му се насладя - направо ми отвлякоха чинията, без шанс за откуп. Оценката за ястието бе "Леле, тези билки колко специално правят ястието! Не предполагах, че ще е толкова леко!"


Ако и вие с нетърпение вече очаквате аромата на пролетта, на слънце и уханието на цветя и зеленина, пригответе си тези гъбки и се насладете на това нежно усещане! Ето и рецептата:

Необходими продукти:
200-250 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън 
2 с.л. крема сирене (пълни)
150 мл сметана за готвене
зехтин/ олио 
Подправки: сол, черен пипер, мащерка, риган, мента (босилек), лавандула -сухи

Измиваме и нарязваме гъбките на четвъртини. Ако са малки, може и цели!


В тиган загряваме 2-3 с.л. зехтин или олио. Слагаме гъбите и нарязания на ситно чесън да се запържат до златисто. Аз използвам домашен чесън, който е с малки скилидки, затова ароматът на чесън е много мек.



Добавяме крема сиренето и сметаната и разбъркваме.



Накрая добавяме и подправките - те са на вкус.


Ако и вие като мен обичате да берете чайове през лятото, сигурно са ви останали няколко шепи под ръка. Подканвам ви да опитате гъбите с тези аромати и да се убедите в невероятния им вкус! 


Добър апетит! 


13 коментара:

  1. Интересно предложение, Люси. Изглежда много апетитно, а и толкова лесно и бързо за приготвяне, че може ли човек да ти откаже да опита?!
    Усмихнат ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази вкусотия си я обещавам още за вечеря да присъства на трапезата ми, така ме изкуши! Много обичам гъби и към всичко ги добавям, но така, като Главен Герой само с невероятно плътния и наситен с аромати сос си представих една еуфория за сетивата! Простите гениални неща, както казват хората, а тази рецепта е точно такава!
    Благодаря ти за идеята, Люси!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз бих ти отмъкнала чинийката, Люска, ама няма да е нужно да ме убеждаваш преди това. ;) Колко е вкусно само! И как бих си потопила залче от някоя чеснова багета. Ех, размечтах се... ;)
    Прегръдки, слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Люси, не само ме изненада, ами ме накара да завия тук от сутринта:))) Но пък много са ти апетитни гъбките! Прекрасни почивни дни, мила! ✿

    ОтговорИзтриване
  5. Като ми изостанат гъбки все се чудех какво да ги направя, сега като видях тази рецепта няма повече да се чудя, дори ще си вЕма за да ги направя точно така. Изглеждат толкова съблазнително, м м м

    ОтговорИзтриване
  6. Забравих дали написах днес нещо като прочетох рецептата, но иначе веднага беше запаметена! Великолепни гъби и понеже не съм ти писала тия дни, да ти е жив и здрав рожденика, много да те слуша и обича, има си съкровище, тортата ти е абсолютно фантастична, дано не съм изтървала нещо! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно и съблазнително изглежда! Аз съм пробвала нещо подобно, но се получи много течен сос, мисля, че с моцарела бях го приготвила. Тази рецепта изглежда невероятно лесна и успешна. Особено ми допадна добавянето на крема сирене (не съм се сещала) и многото аромати! Лавандулата е интересна добавка! Записвам я в списъка за приготвяне!
    Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Люси, вкусно се нагостих с тези гъбки, но да ти кажа, че тортата Черния принц я отмъквам цялата. Прегръдки и прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Еййй,ама не можеш да си представиш колко навреме надзърнах тук и тъкмо ще отивам да задуша едни гъбки за гарнитура за довечера,и сега като скролвам мислено отметнах наличните сметана и крема сирене.Гледай ти какво ще се хапва благодарение на Люската!Благодаря ти,скъпа,ей това се казва да си на точното място в точния момент!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудно...и аз много обичам гъбки. Правя нещо подобно, но добавям и пилешко месо, не се бях сетила да го направя само с гъби. Ще се прави... само да попитам какво крема сирене използваш?

    ОтговорИзтриване
  11. Момичета - Габи, Таня, Гери, Кате, Галя, Поли, Петя, Таня, Роси и Роска, благодаря ви, че ме посетихте и се оставихте на тази лесна рецепта да ви изкуши. Благодаря и за продължаващите поздравления за празника :) Що се касае гъбките, наистина са много запомнящи се. Според мен добавянето на лавандула наистина предизвиква сетивата, но не бива да се прекалява. Роска, ползвам различни марки крема сирене, най-вече от типа на филаделфия, зависи от кой магазин пазарувам и има на промоция:) Прегръщам ви момичета и ви желая още по-слънчев и топъл март :)

    ОтговорИзтриване
  12. Отдавна я ползувам тая рецепта плюс пилешки парченца просто е приказно

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...