понеделник, 23 март 2015 г.

Палачинкова торта "Бостън" / Boston Cream Crepe Cake


Палачинките са съботно-неделна закуска на много места по света. България също не е изключение, тъй като в много домове именно в тези дни от седмиците се разнася ароматът на току-що изпеченото сладко тесто. Някои глезанковци (мога да назова един, който започва с "М" и завършва на "итко") даже се събуждат от това ухание, гарнирано с чаша хубаво горещо кафе.

Кафето у дома вече наистина е такова,  тъй като получих наградата си от конкурса на Блоговодител и FoodPanda - кафе-машина ДеЛонги! 

Искам още веднъж да им благодаря за този толкова нужен за мен подарък и за това, че ме удостоиха с първо място, макар и всички участници да бяха наистина страхотни! 

И така, ухилена да ушите и оцъклена от прекалената доза кофеин (но трябваше да опитам всички видове кафе, които мога да си направя), реших, че имам енергията ( "да не повярваш") да направя няколко дози палачинки още рано в събота сутрин.


И както става, една палачинка води до друга, а скоро и до палачинкова торта. Имах няколко останали жълтъци в хладилника (скоро някой ме пита за рецепта с останали жълтъци, ей на, една такава:) ) и забърках и един хубав домашен крем.  Пльос един ганаш отгоре и се ражда торта, носеща име, което може да ви заблуди, че е сложна, но всъщност е "проста като талпа", както се казва :)


Името й идва от известния Бостънски пай, тъй като се използва същият крем. Само че традиционните пухкави блатове тук са заменени от палачинки. Това е една наистина много нежна и лека торта, която ще ви кара да жадувате за всяка следваща хапка повече и повече.


В интернет можете да намерите много и  различни варианти на десерта, но аз ви предлагам моя, който сглобих почти на шега. За да съм сигурна, че тортата ще е стабилна с толкова голямо количество крем, използвах половин пакетче желатин, но след опитването й мисля, че няма да има проблем да се пропусне. Кремът си стяга достатъчно и без него, така че, стига да използвате остър нож за разрязването на тортата, отново ще получите красиви парчета.


Но стига философстване, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
13-14 бр палачинки
5 жълтъка
500 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
100 г шоколад
8 с.л. захар (може и повече)
6 с.л. брашно
1 с.л. масло
1/2 пак. желатин *
2 бр ванилия

* по желание

Започваме с направата на палачинките, защото, както знаете, ще отнеме известно време. Смятам, че почти всеки дом има своя любима рецепта за палачинки - чувствайте се удобно да използвате именно нея. За всеки случай съм сложила линк към една от най-лесните рецепти, които ползвам (само с три продукта - яйца, брашно и мляко), но пропуснете какаото, което е описано в продуктите. То е само, ако решите да направите тортата с какаови палачинки :)


Докато правите палачинките, можете да направите крема на съседния котлон. За целта в купа разбиваме яйцата със захарта и брашното, като добавим малко от студеното мляко, така че да се получи течност с консистенцията на боза (може и по-рядко).

                 

На котлона сложете подходящ съд, в който да изсипете останалото мляко и 100 мл от течната сметана. Добавете и ванилията. Оставете млякото да заври. Прибавете на тънка струйка от яйчената смес към млякото, при непрекъснато и енергично бъркане с телена бъркалка. Оставете крема да поври, като разбърквате, той ще се сгъсти. Ако е необходимо, намалете силата на огъня, внимавайте да не загори! (Ако решите да използвате желатин, дръпнете крема от огъня, докато е още горещ, и прибавете предварително накиснатия в малко вода и вече набъбнал желатин. Разбърквайте отново в крема, докато се разтвори напълно.) Добавете към горещия крем и 1 с.л. масло, разбъркайте, докато се поеме, и оставете настрани леко да се охлади.


Често ме питат как успявам да направя палачинковите торти така равни, а не свлечени по краищата. Тайната е рингът за торти. С негова помощ успявам да разпределя крема равномерно и палачинките ни заемат подходящата форма. И тук той отново влиза в действие :)


Сглобяването на тортата е лесно - палачинка, крем, палачинка, крем и така до края. Не прекалявайте с крема, пластът трябва да е тънък, както виждате на снимката. По този начин си гарантираме, че той ще стегне и няма да се разтича при разрязване. След като сме я сглобили, сложете тортата за няколко часа (най-добре една нощ) в хладилника.



На следващия ден пригответе ганаша от останалите 100 мл течна сметана и шоколада, като той може да бъде черен или млечен, според вашия вкус.


Залейте тортата с течния ганаш, докато е още студена, току-що извадена от хладилника, и той ще стегне бързо :)


Скоро след това ще можете да се насладите на една наистина нежна, богата на ванилов вкус, но все пак "погалена" от шоколад торта!


И така, хапвайки и снимайки, а скоро и само хапвайки, и аз подсладих почивните си дни!














И понеже тортата е лекичка, започна да изчезва със същата лекота, но се спрях, тъй като получих закана от приятели да им оставя :)




26 коментара:

  1. Страхотна тортичка, задължително ще пробвам да я спретна. Само не видях колко точно яйца използваш и дали само жълтъците ползваш или целите яйца?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, видях го, че съм го изпуснала, веднага го добавих - само жълтъци съм ползвала - 5 на брой! Ще стане и с по-малко :) Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  2. Честита ароматна и заслужена награда,Люси:)!А тортата е прелестна,особено с този апетитно разтекъл се ганаж.....
    Завъртам бързо пръстче и чаоооооооо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Завъртвай смело, Миленче..това е правилният начин да се яде ганаш :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  3. Люска, тука човек трябва да влиза с вързани очи:), обаче е опасно и да го правя в работно време, защото се хиля, като идиот и народа се чуди какво става:))
    Хм, и чак сега разбирам аз за тази награда, браво, много се радвам, не съм видяла останалите рецепти и участници, но твоя десерт беше уникален! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Тъкмо си ми дошла на гости, сега ще ти спретна и кафенце :) Прегръдка и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Честита награда, Люси!
    И съм сигурна, че тези прекрасни торти са ти
    още по-вкусни!
    Прегръдка и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Пожелавам и на теб страхотна и усмихната седмица!

      Изтриване
  5. Честита награда и да ти е сладко кафето в нея, Люси :)
    На мен да ти кажа честно изобщо няма да ми липсва кафето за тази торта и без него ще изям голямо количество, та тя е невероятна, лека, нежна и разкошна, истинско палачинково изкушение!
    Поздравления за тортата и най-вече за нестихващия ти ентусиазъм и хъс, с който правиш всичко :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Права си - с кафе и без кафе, тортата е страхотна, пък както се и вижда - много лесна за приготвяне! Заповядай и за теб парченце и благодаря, че се отби през моето местенце! Прегръдка!

      Изтриване
  6. Перфектна структура, Люси! Много ми харесва тортата ти! Браво мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Йоли! Слънчева седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Разкошна торта,Люси,омагьоса ме с тези апетитни снимки на мига и не спирам да ги скролвам!Честита награда,да си я ползваш с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Тъкмо си дошла, ще ти спретна и едно кафенце към тортичката :) Слънчева седмица, мила!

      Изтриване
  8. Честита награда, Люси!
    Поздравления за наградата, поздравления за тази апетитна торта, поздравления за ентусиазма и за заразяващото вдъхновение!!!
    Прегръдка, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Хриси, благодаря ти както винаги за топлите думи и непрестанната подкрепа! Толкова си мила! Радвам се,ч е намина...сядай на масата, тъкмо се се събрали всички, докато а аз приготвя кафето! Прегръдки и усмивки от мен!

      Изтриване
  9. Идвам на кафе:))) Да ти е честита наградата, Люси, много награди заслужаваш, скъпа, с твоите изкушения! И ето днес поредното такова ни представяш! Много хубава поставка, да отбележа и нея:)! И да не пропусна и парче торта - неустоима е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за всичките комплименти и поздравления, Кате! Поставката е нова, купих я тази Коледа, отново от Холандия :) Трябваше да й направя сефтето с нещо наистина прекрасно и сметнах, че тортата е такава! Прегръщам те и благодаря, че намина!

      Изтриване
  10. Страхотно изглежда. Обезателно ще я пробвам. А дали нямаш и рецептата за Бостъй пай? Това за пухкавите блатове много ми хареса:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Александрина, ще пусна рецепта и за пая при първа възможност :) Поздрави и благодаря :)

      Изтриване
  11. Люси, право в десятката, ПРЕКРАСНА торта, със сигурност ще пробвам. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Слънчева седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  12. Здравей
    Искам да те питам къде мога да си купя ринг за торти като твоя? По магазините, където съм гледала няма такива.. Много ще съм благодарна, ако споделиш :)

    Мерси & Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя! Моят ринг е закупен от Метро, но съм сигурна, че можеш да намериш и в магазини за домашни потреби, в сладкарската секция :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Уникална! Ще бъде направена в четвъртък от мен :) Мъжът ми има втори рожден ден в петък. Само един въпрос, оставя ли се от крема за измазване? Слънчева неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Деси! Не съм измазвала тортата допълнително, тя се получава така от самия крем, който се оформя от тортения ринг. Тоест - целия крем си е за палачинките :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...