петък, 13 февруари 2015 г.

Най-вкусните и лесни целувки / Easiest, Most Delicious Meringues



Щастието е като целувка - трябва да го споделиш, за да му се насладиш.
Бърнард Мелтзер

Хубаво нещо е това целувката, ей! Сладко, вкусно и колкото повече получаваш, толкова повече искаш! Сигурно затова са кръстили и днешния десерт така! Едва ли можеш да се задоволиш само с една! 

Ето защо и не ми отне много време да се сетя кой ще е най-подходящият десерт за Св. Валентин! Едва ли има нещо по-нежно, ефирно и романтично!




Реших, че няма как - това ще е кулминацията на рецептите, посветени на 14 февруари!




И макар вече да имам рецепта за целувки в блога, този път открих нов и смея да твърдя по-лесен начин за приготвяне на безупречни, прекрасни и с разтеглива сърцевина целувки!

Целувката е мил начин, измислен от природата, за да спре речта, когато думите станат излишни. 

                                                  Ингрид Бергман




Веднага запретнах ръкави да ги приготвя, като този път, готвейки, се замислих. Макар да има толкова различни видове начини да целунеш някого - винаги причината е една - любов.

Всяка целувка е толкова ценна! Първата целувка, която получаваш в живота си, е може би такава, каквато дори не си усетил.

Късметлия е всеки човек, имал щастието да усети любовта на родителите си от малък до възрастен, изразяваща се както в много подкрепа, така и в незаменимото усещане да получаваш много, много целувки!

Винаги целувай децата си за лека нощ, дори когато са заспали.
                                                                                                                                 Джексън Браун



Идва и момент, когато получаваме първата си целувка от някого, който е наш връстник и не е наш роднина :) 
Целувката е подписът на човек. 
                                                          Мей Уест




Първият път, когато съзнателно искаме да целунем някого! 





 Първият път, когато събираме смелост да го направим....


и повече сякаш не можем да спрем..... :)


Целувката е първата и последната дума на влюбените.
                                                                                                                                                   А. Бине


За целувките на истинската любов,



с които не се свеним да обсипваме любимите си дори след дълги години! 



Целувката, според нейния произход, показва начин, по който можем да се спасим от злото в света.
Петър Дънов


И както си се бях заплеснала в собствените си спомени, за малко да не отбележа, че целувките съвсем не са присъщи само за хората! 

Последното така ме усмихна, че реших, че този път целувките ще бъдат в различни вариации, за различните вкусове, както е различна любовта, която изпитваме през живота ни. Бели и нежни, розови и влюбени във формата на сърце, сърца, слепени със сладко, но леко кисело, като младата любов, която често има своите драматични и кисели моменти, сърца, слепени със сладък и горчив шоколад - за по-старата любов, отлежавала като горчивото вино, все по-вкусна с годините, и бели сладки, слепени с богат, сладък пълнеж, като любовта на старини, която е най-пълноценната и прекрасна, тъй като, ако имате щастието, ще е преминала през всичко и накрая ще е станала най-сладката и искрена от всички.

И така, за тези от вас, които не са прескочили написаното, дойде време да ви споделя и самата рецепта, която вече направих няколко пъти, и мога да гарантирам, че е най-добрата, която съм правила. Искам да благодаря на Йордан Христов, който беше споделил тази рецепта в интернет и имах възможността да я изпробвам, ето я и нея:

Продукти:
5 белтъка
2 ч.ч. захар
1 ванилия

Използвано още:
(розова боя)

За слепване (възможности):
1. малиново сладко
2. шоколадов ганаш / течен шоколад
3. маслен крем
4. Богат крем *

* продуктите за него по-долу

Богат крем:
100 г (млечен/ черен)  шоколад
100 мл течна сметана
1 шоколадова/ лешникова вафла
50 г смлени ядки (аз използвах бадеми)

Слагаме белтъците, захарта и ванилията в подходящ съд на водна баня.


Разбъркваме от време на време до пълното разтваряне на захарта,


докато се получи нещо като гъст захарен сироп.


Дърпаме съда от огъня и започваме да разбиваме с миксера до получаването на твърд и лъскав сняг.


Прехвърляме разбитите белтъци в пош и шприцоваме целувките върху хартия за печене:


Направих два вида, като за сърцата добавих една капка розова гел боя към белтъците:


Целувките суших във фурната на 100 градуса (без вентилатор!) за около два часа. Проверявах ги периодично, тъй като по-плоските стават по-бързо и трябваше да ги извадя по-рано, за да не се изсушат прекалено. Все пак важно е да не ги изсушим прекалено, за да останат меки отвътре.

Някои от тях слепих със сладко, други с шоколадов ганаш,


а някои оставих натурални!


За една част обаче създадох специален крем, който нарекохме у дома "богат крем", който имаше вкус на бонбоните "Фереро Роше". За него направихме ганаш от шоколада и сметаната и към него прибавихме ядките и натрошената на много ситно вафла.


Дори само пласт от него, слепващ две от по-дебелите целувки, превърна добре познатите целувки в един нов и умопомрачително вкусен десерт!


Бяха тооолкова вкусни...за тези целувки получих много целувки :) 


И така, какво да ви кажа в заключение: Не пестете целувките и любовта в живота, затова живеем все пак!

 



59 коментара:

  1. Колко е слънчева цялата ти публикация, Люска... Браво! :)
    А целувките са ми толкова любим десерт, не знам как има хора, които да не ги харесват. А за мен още по-лесен начин е да ги приготвя като "забравени сладки" - тогава дори не се налага да ги суша/пека. И да, аз също обичам от тези разтегливи целувки, другите са ми по-сухи. Но въпрос на вкус... А твоите са толкова богати, браво, браво, браво!
    Прегръдки и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, благодаря, благодаря, благодаря ти, мила ми Гери! радвам се, че срещам такъв почитател на този десерт в твое лице, защото и аз ги обожавам! Много деликатен и ефирен сладкиш :) Изпращам ти много прегръдки, пожелание за прекрасно посрещане на празниците и един пекет "целувки" :)

      Изтриване
  2. За водната баня не знаех. Става по-бързо. Винаги може да се научи нещо ново. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Емилия! Аз съм ги правила досега на водна баня, но ги разбивах директно с миксера там, но според мен така стават по-лесно :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасни целувки,Люси!Ще си позволя и аз да напиша в допълнение към твоите цитати:"Целувката е единственото сладко нещо,от което не се пълнее!" ;) Бъди влюбена и щастлива!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси! Е, и от тези сладки не се пълнее толкова, макар че са с доста захар.:) Много любов да цари и около теб, мила!

      Изтриване
  4. За тези целувки /пък и не само за тях! :) / си заслужаваш получените целувки! :) Прекрасни са!
    За водната баня знам, но не съм пробвала.
    Хубава вечер, Люси!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила ми Тили! :) По този начин захарта се разтваря наистина лесно, но не се налага после да държиш белтъците на котлона и да те гори, докато разбъркваш :) Много лесна рецепта! весел празник, мила!

      Изтриване
  5. Много усмихнта публикация бих казала аз ... какво по-хубаво с целувка да изразиш обичта си?
    Нагледах се на красиви и вкусни целувки при теб Люси :) Усмихна ме :)
    Нека и твоят ден да е усмихнат и целунат от любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Gogolina! Радвам се, че съм успяла да те зарадвам днес и ти пожелавам още много усмивки през почивните дни!

      Изтриване
  6. Може да ми се смеят някои, но сместта може ли да се използва за украса на торта например, вместо сметана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Александра, няма кой да се смее - този вид крем наистина може да се използва за декориране и измазване на торти! Ако леко го опърлите с горелка, ще се получат наистина красиви шарки :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Виж сега , Люси, дай да се разберем! Аз искам от всички видове и всички пълнежи!!!! :)
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами добре тогава, Нат :) За тебе съм заделила един пакет с целувки от всеки вид! Прегръдки, мила и весел празник и от мен!

      Изтриване
  8. Честити празници, Люси! Каква розова и нежна прелест си сътворила отново! Прекрасна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Ха-ха, Люси, пак сме мислили еднакво(или по-скоро дъщерята), надникни и в моя блог:))
    Целувката...Чудесна ретроспекция си и направила!
    Взимам и от твоите и ти изпращам въздушни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка :) Идвам и аз тогава на гости при теб :)

      Изтриване
  10. Цялата тематична серия, рецептите, публикациите, настроението - прекрасни...
    А финалът е впечатляващ!
    Много, много, много целувки за теб, Люси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря от сърце, Дианка! За мен е голяма радост всеки път щом ме посетиш! Прегръдки от мен и един пакет с "целувки" :)

      Изтриване
  11. Здравей,Люси "целувките"са прекрасни както и всички останали рецепти.А с отделения жълтък какво можем да сътворим?;););)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Можете да направите италианската крем торта, печените понички, а съвсем скоро ще публикувам и една много вкусна палачинкова торта с крем от жълтъци. Рецептите са от блога, а също съм чувала и за майонеза от жълтъци, но все още не съм приготвяла аз. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Здравейте, бих искала да попитам дали има проблем да се изпекат във фурна с вентилатор , защото не мога да спра моя, а нямам обикновена? Дали ще се получат, и трябва ли да коригирам градусите и времето за печене? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Определено (поне при мен ) с вентилатор отнема повече време, затова, ако не можете да го изключите, открехнете вратата на фурната, за да не се създава влага и да се изсушат по-бързо. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Целувки и за теб Вълшебнице !Прекрасни са ти рецептите и винаги с умиление и с усмивка ги препрочитам :) !Люси,благодаря за емоцията с която ме зареждаш!Всичко,което съм правила от твоите рецепти е перфектно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Руми! Много мили думи и си пожелавам винаги така да те карам да се чувстваш :) Поздрави и спокойни и красиви почивни дни!

      Изтриване
  14. Добринка Илиева5 февруари 2016 г. в 6:59

    Люси, чета те с голямо удоволствие тооолкова дълго време :)... Днес исках да споделя с теб, колко силно ме вълнуват постовете ти. Толкова близки са ми усещанията! Благодаря ти, Люси за смислените и красиви вълнения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Добринка! Изключително ме радват и се надявам винаги да те зареждам позитивно...и да не те оставям гладна :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Здравейте, наскоро правих целувки, но от вътре не остнаха меки, а бяха сухи. С печенето във фурната ли съм прекалила, пекох ги уж на слаба фурна, но каква е оптималната температура и време ? Като ги извадих бяха горе долу мекички, но после изсъхнаха. Кое не бях направила правилно ? Мерси :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Има няколко фактора, които могат да предизвикат това. както съм посочила, целувките се сушат максимум на 100 градуса без обдухване, тъй като с вентилатор остават меки. Целувките не се изваждат меки, те трябва да бъдат напълно твърди при изваждането от фурната. Друг фактор е, че хората често правят целувките много по-плоски, където няма къде да се задържи "плънката" и изсъхват. Правете целувките по-обемни, високи и по-възможност с голям накрайник. Тънките и малки, спляскват белтъка. Ако нямате голям накрайник, по-добре сложете целувки с две лъжици като големи топки, отколкото да са малки целувки. Те винаги ще стават сухи! Всички фурни са различни и не мога да гадая за вашата фурна, аз съм посочила стандартните градуси, но е важно да се знае, че вътре те трябва да се сушат, а не пекат. Не променят значително цвета си. надявам се бях изчерпателна и полезна! Успех следващия път и да се похвалите :)

      Изтриване
  16. Здравейте! Днес направих целувки по Вашата рецепта и станаха невероятни !Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че споделихте отзивите си! Поздрави!

      Изтриване
  17. Люси,твоят начин за приготвянето на целувките е много по-лесен и сигурен от другите варианти,които съм пробвала. Току що ги направих и в момента се пекат. Сместа се получи лъскава и лесна за работа с шприца. От сега нататък ще ги правя все така. Често ми остават белтъци от някоя друга рецепта и за да не се чудя какво да ги правя ще използвам твоята рецепта. Благодаря ти ! Нямам търпение да се изпекат за да ги пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дида, благодаря за думите! Аз също вече разбивам белтъци само по този начин, независимо дали за целувки или кремове. Най-лесния и сигурен метод за идеална лъскава смес! Надявам се да са ви харесали! Поздрави!

      Изтриване
  18. Прекрасно! Доверявам се! Благо даря!

    ОтговорИзтриване
  19. Идеална рецепта за приготвяне на целувки!За първи път правя и станаха перфекти.Люси,поздравявам Ви за прекрасния сайт и чудесните рецепти.За мен следват да направя "божествените ролца".

    ОтговорИзтриване
  20. Не ми се получи нещо щприцовах ги и малко след това се разтекоха и обезформиха не знам какво се обърка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не са били разбити добре бетъците или все пак е имало малко жълтък в сместа, което не им е позволило да се разбият добре.

      Изтриване
  21. Здравей, Люси! И аз пробвах рецептата, но сместа не стана толкова гъста, че да се оформят целувки. Видях предния коментар, но мисля,че разбивах доста дълго време, освен това съм сигурна,че нямаше нито капка жълтък. Каква друга би могла да бъде причината? Благодаря ти!
    Радослава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ради! Не мога да си обясня, освен някоя капка вода да е попаднала в сместа от водната баня. При мен този метод е безупречен и не съм имала дори един неуспешен опит досега, така че да мога да предположа. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  22. За първи път правя целувки и съм очарована. Станаха страхотни!
    Не можах само да ги оформя така добре, като вас. Не се разтекоха, но не си личи формата на шприца.Ако имате идея защо се получи така, за да станат също толкова прекрасни и на вид следващият път? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Кате. Ако накрайника на шприца е по-малък, има опасност да стане така, а може все пак и сместа да е малко по-течна все пак :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Да, накрайника е по-малък, явно в това е бил проблема. Благодаря за помоща! Днес пак ще правя целувки. Всички у дома ги харесват! Аз самата не обичах купешките целувки до скоро, но с тази рецепта станаха сред любимите ми десерти. Страхотни са ! Продължавай да ни радваш и изкушаваш с твоите рецепти! :)

      Изтриване
    3. Радвам се :) експериметирай и ще се радваш на все по-вкусни целувки. Следващия път направо греби от сместа с две лъжици и ги поставяй така върху хартията, в тази обемна,леко рошава форма - така ги правят във Франция. Ще се изненадаш :) Поздрави!

      Изтриване
  23. Здравей, Люси!! Правя ги вече няколко пъти и много ми харесва този начин на разбиване на белтъците.Искам да те попитам дали този крем може да се използва за декориране на малките кексчета, работи се много добре с него,плътен, лъскав, но дали е безопасен...имам предвид като е приготвен на водна баня дали белтъкът е вече пастьоризиран? Благодаря ти предварително за отговора...Петя Вергиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя и благодаря ;) Аз смятам, че термичната обработка е достатъчна за да отпадне рискът от салмонела, затова смятам, че няма проблем да си го ползваш и за крем. ( Ако имаш готварски термометър, може да измериш температурата - нужно е да е над 70 градуса и няма да има риск) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  24. Здравейте. Статията ви е прекрасна. Вече два пъти правя целувки по тази рецепта, но след като шприцовам целувките не запазват формата си, а стават като макарони. Безкрайно вкусни са, но се ядосвам че нямат визия. Имате ли представа къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пролет ко! Едната възможност е все пак в сместа да е попаднала дори капка вода, така че като престои да се разводнява, което е пагубно за белтъците, затова трябва да сме много внимателни. Другата възможност е сместа да не е разбъркана толкова добре, че да стои толкова гъста, че може да се реже с нож. Това са двете възможности, за които се сещам, но на мен не ми се случвало, тъй като внимавам много за тези два компонента! Всичко е поправимо и човек се учи. :) Вярвам, че третият път ще е на късмет! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  25. Здравей, Люси. Дали може да се сушат повече от едно тава,че отива мого време иначе :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, може да слагаш и по-две тави, но е добре да ги въртиш. Тези отгоре хващат повече цвят , а тези отдолу ще останат по-бледи. Може и да са ти различни, ако искаш, но ако искаш да са еднакви, ще трябва даги въртиш :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  26. Привет! За първи път попадам на този начин на правене на сместа с разтопяване на захарта на водна баня :О Получава ли се по- различна целувка от тази, където просто захарта се добавя в полу-разбитите белтъци? Благодаря предварително за отговора :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Според мен става по-бързо, по-лесно и няма шанс да остане захар на кристали. Поздрави!

      Изтриване
  27. За първи път сместа ми става тоолкова гъста, а заради дългото печене/сушене станаха тоолкова хрупкави - чудни просто! А как вървят в/върху торта Киев 😋 Благодаря и за тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ти харесали :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  28. Здравейте, престраших се да правя целувки, но в рецептата Ви не пише на каква температура трябва да са белтъците - стайна или от хладилника. В различните рецепти пише различни неща и все задължителни като условие. Моля за Вашия съвет! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма значение, тъй като така и така ги загрявате на котлона, така че първоначалната температура е без значение. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...