петък, 23 януари 2015 г.

Лемингтън / Lamington


Бяла зима тази година много не усетих! При нас нямаше много сняг и някакси ми липсваше нежното усещане от белия пух, затрупващ бездушевните предмети навън, отдавна очукани и захабени от времето. Снегът обаче винаги успява да донесе някаква магия със себе си, особено когато започва да вали вечер и падащите снежинки са толкова красиви под светлината на уличните лампи. Тогава се залепвам за прозореца и наблюдавам безмълвно това иначе толкова нормално природно явление, но озъртайки се, виждам тук и там, по други прозорчета, отново надничат хората и пълнят сърцата си с красотата на зимната гледка.


Затоплящият се климат през последните години, особено тук в по-южните части на страната, все по-често ме лишава от удоволствието да се възхищавам на красотата на зимата.
Затова пък по свой начин успявам да я донеса у дома чрез някой сладкиш, като днешния например!
Нежни ванилови хапки, потопени в шоколад и оваляни в кокосови стърготини, наподобяващи току-що поръсил сняг:)


Или иначе казано - днес ви представям лемингтън-и. Тези малки сладкиши са изключително известни, а за страна на произход се счита най-вече Австралия. Историята, която вечно си няма друга работа освен да се кара за това кой кога е измислил един сладкиш, не подминава и този и за него също се водят дебати. Една от основните теории е била, че е кръстен на Лорд Лемингтън, който е бил губернатор на Куийнсленд (Австралия) . Други обаче смятат, че името е дадено по-скоро на неговата съпруга - Лейди Леминтън!
Това и още петдесет подобни теории няма да ми развалят апетита или пък желанието да ви споделя как да си спретнете този наистина много лесен сладкиш!
Като казвам лесен, освен че наистина си е такъв, мога да кажа и предимството да го направите винаги от някой останал ви блат. Основата на сладкиша е обикновен ванилов блат, но вие можете да използвате и друга ваша любима рецепта. Остава само да го нарежете на подходящи хапки и готово.

За всеки случай обаче, аз ще ви дам и една рецепта за блат, пък вие си решете сами! Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:

За блата:
2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ванилия
щипка сол
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.ч. масло (113 г)

За заливката:
200 г шоколад
100 мл течна сметана
( количеството може да се коригира с още от изброените продукти или масло, при необходимост. Дадените количества са двойна доза, но поради възможност да не ви достигне единичната, препоръчвам използването на двойната доза)

За овалване:
кокосови стърготини

Започваме с приготвянето на блата. Разбийте маслото със захарта, докато стане пухкава смес. Започнете да прибавяте едно по едно яйцата, като разбивате, докато се поемат изцяло от сместа. Хубаво е яйцата да са на стайна температура, за да не ви втвърдят маслото! В друга купа пресейте брашното и прибавете останалите сухи съставки.
След това започнете да прибавяте редувайки, като продължавате да разбивате сухата смес и млякото!

Готовата смес изсипете в правоъгълна тава (20 x 25-30 см), застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса с обдухване фурна.

Готовия блат оставете да се охлади напълно. Можете да оставите блата за една нощ, покрит с кърпа за да стане още по-лесен за рязане, като изсъхне леко.

Нарежете го на квадрати / правоъгълници.

Заливката приготвяме като на водна баня разтопяваме шоколада със сметаната.


След това потапяме всяко парче от тортата от всички страни в шоколада


и веднага след това овалваме в кокосовите стърготини. Смятам, че е най-лесно да си помагате с виличка!


Нареждам лемингтъните в поднос и оставям за един час в хладилник за да стегне шоколадът.



Сервирайте ги за сутрешното или следобедното кафе...


или защо не като изненадваща закуска в леглото :) Свети Валентин наближава ;)




Подарявам ви много нежно и романтично настроение!



38 коментара:

  1. От сто години им се каня и все ги забравям тези рошавки и толкова ароматни кубчета сладост,благодаря за напомнянето,Люска,перфектни са!Дали не мога направо да ти открадна подноса ? :))
    Хубав петък и уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, грабвай, ама то почти нищо не остана, уж са много, ама хапка по хапка и изчезват :) Благодаря ти, че намина, мила! Усмихнати почивни дни и на теб!

      Изтриване
  2. И вкусно! Аз също не съм опитвала, но според продуктите мога да си представя вкуса. :) Ех, да ти е романтично винаги, Люска!
    Поздрави и хубав ден. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти, че не подминаваш публикациите ми :) Винаги си ми добре дошла, пък ако можех наистина да те нагостя, щеше да ми още по-приятно! Усмихнати почивни дни, мила!

      Изтриване
  3. Люси,направила си едни снежни,нежни мънички вълшебства в чинийка!Прекрасни лемингтънчета!Усмихната и спокойна вечер ти желая!
    P.S.Ако знаеш колко много ми хареса подноса! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси! радвам се, че намина, почерпи се на воля :) Усмихнати почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Благодаря за споделената рецепта! Бях ги забравила, а са чудесни. Правила съм ги много пъти с голям успех.Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за написаното! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Тази любима комбинация - шоколад и кокосови стърготини!
    Невероятно вкусни хапки!
    Приятна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, Тили! Класика! Много обичам кокоса, както си личи и по рецептите :) Радвам се, че ти допадат и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
    2. Люси обожавам всичко,което правиш и вече не мога да насмогна с рецептите.Много много харесвам всичко

      Изтриване
    3. Искра, благодаря ти, мила! Ух, ще се опитам да намаля, но не ми дават у дома...все са гладни :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Chudesno izglejdat.Shte gi opitam v nai skoro vreme.Blagodarq za vkusotiite.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар! Поздрави!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. И аз благодаря, че наминахте, Пепа! Поздрави!

      Изтриване
  8. Добави и коняк или уиски към шоколада и наистина ще се стоплиш .

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте. И аз блблагодарениея за рецептата, но искам да попитам относно сметаната ( на Вие съм със сметаните). Та, тази тук е сладкарската сметана, или? Благодаря предварително! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Тук съм използвала тази сметана тук - https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYPRiH4pSaE1dQhdD-Qs0MRZStXgqi-0sBKAibcg6RkwOnbf3t , която става и за сладко и солено :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Не съм приготвала такива красотички, но твоите изглеждат много вкуснички и ще си открадна едничко, ей така да пробвам само! :)
    Много усмивки и ти пожелавам все така криви да са ти дните!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алексче, страхотно е, че се отби! Радвам се,че моите сладкиши са те изкусили :) И аз ти изпращам много усмивки и най-топли прегръдки!

      Изтриване
  11. Правила съм ги, Люси по друга рецепта, но твоята ми хареса повече (там сместа за овалване беше рядка) и ще опитам, да знаеш! Само ти можеш така добре да презентираш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! По принцип има наистина много варианти за шоколадовата течност, но аз се спрях на тази, тъй като най-много ми допада! Усмихната седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  12. Обожаваме го всички вкъщи този разкошен сладкиш и няма как да бъде по друг начин, прелестен е! Снимките ти са прекрасни, Люси, как нежно си го поднесла :)
    Желая ти хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Радвам се,че намина :) Поздрави на всички у дома!

      Изтриване
  13. Изглежда толкова снежно и вкусно !(въпреки че не съм голям фен на кокоса)
    Поздрави и приятна вечер!
    Пс: влюбих се в подноса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Chocolate kitchen :) Щом съм изкусила не любител на кокоса, значи съм се справила добре! Усмихната седмица пожелавам!

      Изтриване
  14. Здравей,Люси! Смятам утре да ги направя и седнах да записвам продуктите и...изведнъж очите ми се ококориха от недоумение...наистина ли 4 ч.л. бакпулвер? За 2ч.ч. брашно? Викам си...простея-непростея,ще питам...защото може и да е техническа грешка,моля те "осветли"ме :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рени, моята лъжичка е явно по-малка, можеш направо да използваш едно пакетче бакпулвер :) Дори ще го уточня в рецептата! Не се притеснявай, за сега оплаквания няма от рецептата. Само за ганаша - на някой им е много, да други - тамън, на трети - не им достига! Хубавото е, че винаги може да се приготви още, а пък е и дълготраен за съхранение! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
    2. Благодаря ти,миличка! Хайде,остани си със здраве! И нека Вдъхновението да е с теб!

      Изтриване
    3. Благодаря, Рени! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Люси, сладкишът е превъзходен! Правила съм и по други рецепти, но по твоята стана прелест! Благодаря за детайлното представяне на всички рецепти в блога ти, много е полезно! :) Поздрави и остани все така ентусиазирана и талантлива! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за думите, Вили! Значи много за мен и се надявам и други рецепти от блога да получат такива добри отзиви от теб :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  16. Много прилича на прословутото негърче, имат ли нещо общо? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да се каже, че си приличат, да :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...