сряда, 21 януари 2015 г.

Домашна майонеза / Homemade mayonnaise


Тази година сложих край на купечката майонеза. Сигурно някой от вас ще си кажат "ее, момиче, чак сега ли се сети" и ще сте прави. Не, че в моето семейство не се е правила домашна майонеза през годините от баба ми или майка ми, но аз все се канех да се науча и все отлагах. А това е толкова лесно, все едно да отлагаш да кихнеш. Даже кихавицата е по-трудна, особено ако някой те секне :)

Така, през изминалите празници при сестра ми решихме да си направим традиционна руска салата за новогодишната трапеза. Бяхме забравили да купим и затова, най-сетне, заветният момент дойде!


Стана наистина толкова лесно и за броени секунди и видях с очите си истината "Никога повече няма да купувам майонеза, особено след като тези, които се продават, са натровени дотолко, че съм сигурна, че светят в тъмното"

Истината е, че именно това бе и причината да не купувам често майонеза, което доведе до това да отлагам все и да си направя домашна.

От Нова Година обаче от време на време си позволяваме да се поглезим с малко свежа домашна майонеза, овкусена с различни подправки или просто няколко капки пресен лимонов сок :)

И сега, ако днес ви се хапва хрупкава препечена филийка, а пък няма с какво да я намажете, извадете олиото и яйцата и следвайте рецептата ;) 

Продукти:

2 яйца
400 мл олио
1-2 с.л. пресен лимонов сок
сол на вкус

Според много източници продуктите трябва да са на стайна температура, но според други е добре да са добре изстудени - директно от хладилника. Аз я приготвих след като бях извадила яйцата за кратко на стайна температура, но все пак сме зима и не бих казала, че помещението е много топло. Следващият път ще опитам с изстудени и ще споделя разликата!
Та така, в дълбок съд, който трябва да е добре подсушен (като на снимката, може и буркан) се слагат яйцата, олиото, солта и лимоновия сок. Слагаме пасатора на дъното и почваме да изтегляме нагоре, докато се получава пухкавата смес. Разбиваме още, ако е необходимо.

По идея на Цецо (половинката на сестра ми, който все ме кара да почна да слагам клипчета), реших да направя среден вариант, докато успея да осъществя следващата стъпка, а именно това гиф-че.


Получи се наистина много лесно и вкусно. Аз лично обичам да добавям повече лимонов сок, тъй като няма как майонезата да не е мазна, а пък лимонът много я освежава. За солта какво да ви кажа. Ако има два пакета сол на пазара, които да солят еднакво, ще си купя жираф и ще го яздя по Витошка. Затова и казвам, направете я на вкус. Като за начало сложете една-две щипки сол, пък после прибавете още, ако ви е малко :)
Можете да добавите малко горчица или други подправки :)
Накрая, насладете се на малко истинска и много вкусна домашна майонеза!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


47 коментара:

  1. Люси,
    преди много години майка ми приготвяше майонеза само от сурови жълтъци и ставаше много вкусна.Тя няма нищо общо с фабричната.Аз съм правила майонеза и по твоя начин от цели яйца.Тя има по - различен вкус.Що се отнася до руската салата, тя в оригинал няма нищо общо с нашата.Знам го от рускиня и от книги за руската кухня.Но майонеза може да се приготви и в комбинация от сурови и варени жълтъци.Но най - вкусна според мен става ,когато се прави само от сурови жълтъци.Ако се пресече, а това става ,когато не се разбива само в една посока или се слага много голямо количество олио се облива съда за разбиване с един суров белтък и наново се разбива суров жълтък като на части се добавя от пресечената майонеза.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря ти за написаното :) Знам за тази майонеза с жълтъците, тя с е доближава много до направата на сос Холандез по мое мнение. Що се касае руската салата, и това е така! Но за нас българите, като се каже руска салата, си знаем това, така, че няма как да му сменим името :) Благодаря ти обаче за съвета в случай, че се пресече - много полезно наистина! Истината е, че има много начини за приготвяне на майонеза, кой харесва с горчица, кой с подправки други, кой само с мляко ( без яйца), кой слага оцет или лимонтозу! Аз смятам, че съм дала базов и може би най-лесен вариант! Поздрави и от мен и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. И още как, съвсем друг е вкусът, нали? ;)
    Мен само калориите ме спират, ама здраве да е.
    Прегръдки, Люска, чудна ти е майонезата! И очаквам скоро да си имаш свое предаване с видео. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, така си е с калориите, но и при мен не за всеки ден! Но за вкуса няма място за сравнение :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  3. Плюс добавка 1 ч.л. горчица .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, по желание може да се добавят различни добавки :)

      Изтриване
  4. Уникална си, Люси!
    Всичко което побликуваш е страхотно!
    Доста от рецептите съм ги правила и няма нещо което да не се е получило!
    Рецептата за майонезата също е страхотна и много.... сполучлива.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Нели! Написаното ти направи деня ми по-хубав! Благодаря ти, че намина през моето местенце :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  5. О, разликата е от тук до Луната, обичам домашна майонеза и сега се сещам, че не съм правила отдавна! Пробвай следващия път и щипка черен пипер! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, аз си слагам добавките после, но не съм ги писала към рецептата, че всеки да реши какво да слага. Пък аз толкова обичам черен пипер, че даже понякога ме критикуват, че на всичко слагам :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  6. А къде остана олиото??? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олиото е описано в рецептата. Посочете по конкретно какво ви притеснява!

      Изтриване
  7. Става и с продукти със стайна температура, Люси;;; но майонезата се получава рядка и лигава, а и трябва да се разбива още и още за задоволителен резултат.

    Следващия път извади от хладилника ледено-студени олио, яйца, лимон и горчица... виж тук: http://vkusen-svyat.blogspot.com/2014/10/blog-post_26.html - и ще се научиш наистина как да ти стане хубава майонезата... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, стайна температура през зимата за мен бе добре и се получи много стабилна, нито рядка, нито лигава :) Ще опитам и твоя вариант обаче и тъй като ще се доверя на опита ти, ще го добавя в рецептата! Що се касае добавките като горчица и подправки, предпочитам това да възможност всеки да реши, няма как вкуса на всички да еднакъв! Благодаря ти, че намина през моето местенце, поздрави и от мен и слънчев ден !

      Изтриване
    2. Опитай и по моя начин, сигурна съм, че ще усетиш разликата. Хубав ден!

      Изтриване
    3. Непременно, Вале! Спомням си, че съм гледала за направата на майонеза именно с изстудени продукти преди години при рекламата на пасаторите при Ws teleshop, затова и не се съмнявам в съвета ти :)

      Изтриване
  8. Люси,страхотно изглежда майонезата ти!Не съм правила до сега,а отдавна трябваше.Може би защото я избягвам и ползвам рядко само зимата за някои салати.Доколкото се познавам,ще я направя със студени яйца и топло олио и ще докладвам.Прегръдка,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси и аз съм така и за това отлагах толкова дълго! Друго си е обаче да имаш такава рецепта под ръка, когато ти трябва! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  9. Страхотна ти се е получила майонезата. И аз я правя, макар и не често или пък млечна, ако имам домашно мляко.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, и аз съм решила следващата да бъде млечна! Така се запалих по тези майонези, че скоро ще отворя фабрика у дома :) Поздрави, мила!

      Изтриване
    2. Опитайте и млечна майонеза
      щипка лимонена киселина
      100 мл.прясно мляко
      200мл.олио
      сол на вкус
      разбиваш с пасатора и става нещо невероятно
      ако ви се стори редичка добавете още малко олио
      и разбийте отново
      Приятен апетит

      Изтриване
    3. Благодаря за споделената рецепта, Анонимен! Обезателно ще я опитам! Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей Люси ! Благодаря за рецептата, получи се страхотна майонеза и всъщност много бързо и лесно. Поздравления и продължаваи да побликуваш своите рецепти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен! Да ти е сладко! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  11. За да стане добре майонезата е от значение количеството на олиото. То трябва да бъде 3 пъти повече от обема на яйцата. Ако майонезата ви стане рядка, това означава, че олиото е малко. Добавяйте олио докато ви хареса консистенцията.

    ОтговорИзтриване
  12. Люси,както винаги сътворяваш вълшебства! Радваш като пролетно слънце :D Сърдечни поздрави,ясно е,че ще се прави и тази вкуснотия!! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти изключително много за милите дими, Алекс! Бъди жива и здрава! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  13. Тази майонеза наистина става бързо и е много вкусна, но аз бих ти предложила друг вариант, при който яйцата преминават през термична обработка и скромно се надявам, че ще ти хареса, скъпа Люси. В общи линии постъпвам така: на водна баня в малък съд слагам 4 яйца, сол на вкус и сокът на половин лимон. Разбивам с бъркалка все в една посока, като в началото водата в по-големия съд, поставен върху котлона и върху който е по-малкия с яйцата е студена. Постепенно водата се загрява и докато стигне точката на кипене яйцата леко се сгъстяват. Така те получават термична обработка. Свалям съдът с яйчената смес от котлона и продължавам да бъркам докато сместта се охлади. Тогава по малко добавям 2 чаши олио. Получава се великолепна варена майонеза. Дано съм била ясна. Надявам се да опиташ този вариант и да споделиш мнението си за него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече няколко пъти чувам за този вариант за приготвяне на майонеза, тъй че няма да пропусна, звучи наистина добре! благодаря за подробното описание, ще ми бъде от полза! Весел и усмихнат ден желая!

      Изтриване
  14. Люси до сега не съм пробвала да правя майонеза,а моето семейство много обичаме майонеза със сигурност ще се опитам да я направя и аз.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Люси,два пъти пробвам да направя майонеза и не ми се получава,Става много рядка,дали нещо бъркам незнам.Цели яйца ли слагаш или само жълтъците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Ползвам цели яйца, и макар майонезата да не е толкова гъста, колкото купечката, все пак си е гъста ( вижда се доколко от снимките). Нямам идея какво може да е причината, тъй като е доста стандартна рецепта. Може би зависи от големината на яйцата ( ако са по-малки , сложи повече) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Миглена Марковска20 януари 2016 г. в 14:38

    Здравей Люси :) имам едно подпитване преди началото. Били ми казала приблизително колко ти е голям съда с който биеш посочените продукти? Например ще ми стигне ли 700 милилитровият мерителен съд на пасатора?
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Меги! С малко закъснение ти пиша, но напоследък съм затрупана. Моят съд към пасатора е разграфен до към 600 мл и има още разстояние до горе, да кажем до към 900 мл. Мисля, че и твоят ще свърши работа, тъй като майонезата не беше чак до горе. Поздрави!

      Изтриване
    2. Миглена Марковска23 януари 2016 г. в 14:48

      Благодаря ти Люси, не си се забавила, точно на време :). Тамън ще я вложа и в сладкиша и на филийки :)

      Изтриване
    3. Миглена Марковска24 януари 2016 г. в 18:49

      Опита е Успешен, майонезата сатана гъста и много вкусна. Яйцата ми бяха размер XL (че само такива се намират в нашта млекарница). Люси, Благодаря ти за лесната и бърза рецепта. Мъж ми ме зарече само такава да му правя (той без майонеза не сяда на масата) :)

      Изтриване
    4. Чудесно! Видях снимката във фейса! Да ви е сладко! И ние вече предимно домашна си хапваме! Има и други видове - трябва скоро да публикувам! Поздрави, мила!

      Изтриване
  17. Здравейте, Люси! От няколко дни следя блога Ви и много ми харесва - не само рецептите, които предлагате, а и увода към всяка статия, както и подробните обяснения на рецептите. За домашната майонеза - аз също от няколко години правя такава вкъщи, по метода, които сте показали и до момента нямам нито един път, в който да не ми се е получила. Споменавате, че добавките са според вкуса. Най - вероятно сте пробвали, но да Ви кажа и аз какво добавям понякога - освен задължителните за мен горчица и ломонов сок - 1,2 скилидки чесън и магданоз на вкус. Ако не сте пробвали, направете го - получава се божествен вкус. Поздрави и продължавайте в същия дух!
    Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марина :) много драго ми стана от твоя коментар и благодаря, че си станал част от моето любимо блогърско семейство. Всеки път покрай блога имам щастието да се запозная с някой нов интересен човек или пък да науча нещо ново и различно, да ми изпратя рецепта или просто да споделят впечатления. Убедена съм, че с чесън става много вкусно и съм пробвала със зеленийка,но копърче ;) , тъй като все има някой да ми се мръщи на магданоза ( а, аз много го обичам) Благодаря ти все пак, че писа и не спирай да споделяш отзиви! <3 Прегръдки!

      Изтриване
  18. Здравейте, Люси!
    Доста сполучливи неща съм направила по рецепти от вашия блог, но специално за майонезата имам няколко въпроса, тъй като нито един от опитите ми не се получи:-(
    1. С цели яйца ли я правите, или само жълтъци?
    2. Всички продукти наведнъж ли слагате, включително и олиото?
    3. Тази майонеза на снимката прилича на млечна. Така бяла ли става и с яйца?
    Правих опити с кухненски робот с емулгиращ диск и с добавяне на олиото капка по капка през капака. Нищо не стана. След дълго, дълго разбиване си остана течна. Ако имате опит с този уред, моля споделете..
    Благодаря!
    Поздрави, Ваня.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ваня :)
      1. да , с цели яйца
      2. да, точно така
      3. да, получи ми се бяла, но съм я правила с купени яйца, може би с домашни щеше да има друг цвят
      4.Нямам опит с този уред,м за мен най-успешно става с пасатор, като трябва и тесен съд и просто се издърпва плавно от голу-нагоре. Става много бързо.
      Ще се радвам да успеете с рецептата и да споделите отзиви :) Аз пък ще си запиша да направя клип при първа възможност!
      Поздрави!

      Изтриване
  19. Може да добавите към майонезата и 2 сварени жълтъка за повече гъстота.

    ОтговорИзтриване
  20. Привет! Чудесна рецепта!Много се учудих колко бързо се получи майонеза, за пръв път правих.
    Знаеш ли колко време може да се съхранява в хладилник? 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя :) Когато я правя си я консумираме за ден -два, но предполагам, че до три дни е ок :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...