понеделник, 19 януари 2015 г.

Най-вкусното пиле по китайски / The best Recipe for Chinese chicken with veggies


Толкова ми харесва тази рецепта, че в момента си хапвам от нея и реших, че най-добре да я напиша веднага преди да съм я забравила. Защо ли? Ами защото си я измислих преди малко. Но да сме честни, не можеш да измислиш рецепта за пиле по китайски, която вече да няма, пък и е важно да спазиш няколко важни елемента, за да има този традиционен вкус.

Сигурно се чудите - какво пък е това сега китайско от тебе по това време на годината! Ами че как - скоро наближава китайската Нова година. За да сме по-точни на 19 февруари! Едва ли някой от вас взимат този празник по-насериозно, отколкото размножителния период на кафявата африканска мравка, но в името на доброто тематично въведение за рецепта по китайски, ще ви помоля да се престорите на заинтересовани :)

И защо пък да изпускаме хубавите новини, които можем да прочетем днес! Например според китайския календар тази година ще бъде годината на дървената овца, която може да ни донесе много финансови успехи, особено на по-бедните народи (хора, ние сме в този лист, сигурна съм). Овцата според тях символизира щастие, мир и изобилие, така че се смята, че тази година ще се очертае да бъде наистина добра!

Ех, така ме зарадва китайският народ, че няма как да не спретна нещо в тяхна чест! Като това изумително пиле по китайски! Нахендрих го в графата "най-вкусното", защото е такова според моя вкус. Обичам сочните парченца пилешко, овкусени с леко лепкав ароматен сос и гарнирани с много свежи, още хрупкави зеленчуци, които макар и затоплени, запазват своя натурален идентичен вкус! 

Няма повече да протаквам, ето и моята лична рецепта за пиле по китайски:

Необходими продукти:
За месото:
1 бр пилешки гърди (пеперуда)
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сос от стриди
1 ч.л. соев сос
2 с.л. царевично нишесте

Още:
2 бр. червена чушка
2 бр. зелена чушка
1 морков
букетче броколи
1/4 глава червен лук
шепа фъстъци
2-3 скилидки чесън

Започваме като мариноваме за кратко месото. За целта го нарязваме на малки късчета, слагаме го в подходящ съд и прибавяме - соевия сос, сос от стриди и оризовия оцет.
Разбъркваме и поръсваме отгоре с една супена лъжица от нишестето.
Оставяме в хладилника за около 20-30 минути или за времето, през което ще подготвим зеленчуците.

Обелваме чесъна, нарязваме чушките на парченца, разкъсваме броколите на дребни цветчета, моркова нарязах на ленти и на парченца. Лука също нарязваме на полумесеци. Всичко трябва да е на сравнително едри парчета - за някои едри, за други средни :)


Зеленчуците могат да са различни и като вид и количество, зависи от вашето желание.

В дълбок тиган загряваме мазнината, хвърляме скилидка чесън и прибавяме месото.



Запържвам на висока температура, като разбърквам. Когато придобие приятен цвят и аромат, изсипвам и зеленчуците.


Разбърквам хубаво за да могат да се запържат. Осоляваме леко и прибавяме останалия чесън и нишесте. Запържвам за кратко, но зеленчуците трябва да останат хрупкави. Накрая хвърлям шепата фъстъци, слагам още една-две капки соев сос и оризов оцет - за баланс на вкуса.



Сервирам още горещо, да пари :)


Едвам се сдържах да направя снимките, беше толкова ароматно. Месото остана крехко и сочно, сосът сякаш беше облял свежите зеленчуци, които останаха така хрупкави, че имах чувството, че хапвам гореща салата.


Дори и след втората чиния (казвам го с наведена от срам глава), пак не ми беше станало тежко, което е чудесно, защото въпреки пърженето, ястието е доста леко.


Препоръчвам с две клечки :)

20 коментара:

  1. Разкошно е,Люска,много ми харесва -вкусно и колоритно пилешко!Това добавяне на нишесте накрая ми е новост,ще се възползвам,благодаря ти!
    Хубава седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесало, Роси! Опитай - няма да съжаляваш! Слънчева седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Цветно,вкусно,сочно!Направо страхотийка!Открадвам ти рецептата,Люси!Поздрави и весела седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, грабвай и да ти е сладко! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Преди толкова обичахме да ходим на китайски ресторант, имахме си един любим тук в София. Но той вече не съществува, а от другите съм страшно разочарована. Та не искам да си причинявам кофти храната, която ни сервират... И тъкмо бях претръпнала, а ти ме изкушаваш с толкова апетитно китайско ястие, Люска! Ами, открадвам ти чинийката, това е, а ти си снимай. ;)
    Прегръдки, усмихнато момиче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И аз така, обичам китайско, на вече рядко с намира наистина вкусно, добре приготвено такова! затова пък вече си запретвам ръкави и воала :) надявам се и на теб да ти хареса! Усмивки и прегръдки от мен :)

      Изтриване
  4. Таман се чудих да се престоря ли на заинтересована за Китайската нова година, но ти ме залепи за монитора и вече нямам никакво съмнение - ще празнувам на 4 февруари и това си е! Пък и овцата щом обещава благоденствие....Само...с клечките няма да се разбера...ще си карам с вилица, па ако ще и с пръсти:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, Веселка! Ами няма нужда да празнуваш, можем да ги почетем и с по една чиния от това ястие! Пък то ние не сме китайци, най-добре си е с виличка, да не се изпусне нещо :) Поздрави, мила и благодаря, че се отби!

      Изтриване
  5. Обичаме китайска кухня, абсолютно всички в къщи! Ще пробвам рецептата обезателно, защото изглежда много вкусно. Люси, тази година на 4 февруари ли е, аз четох, че е на 19? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Кате, ти сега ми задаваш труден въпрос! :) Изсмуках си от пръстите въведението за рецептата, но хич не ги следа астрологическите неща. То даже някои го водят коза/ овца и т.н, а ако тръгнеш да ги четеш пише, че честват две различни дати, защото самото празнуване започвало не знам на кой ден от какви празници :) Както и да се..исках ад кажа, ястието е китайско и е вкусно. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
    2. Ами питам, защото и аз май се заблудих вече. Преди време попаднах на една статия, че е на 4, после в повечето статии пишеше 19. Консултирах се с уикипедия и там си е на 19. Та да знам кога:))) Ще го направя ястието аз, непременно. твоите рецепти грешка нямат:) Прегръдка!

      Изтриване
    3. Щом казваш и си го проверила, поправям и аз :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Люси, дали съм ти казвала, че си кулинарна вълшебница? Ако е съм извини ме , но си е така!

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам китайска кухня, много ми харесва цялата рецепта и ще я употребя задължително! Прегръдки, прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли! Да ти е сладко! Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  8. Люси, страхотна рецепта. А описанието е просто великолепно. Издържано е в твоя стил и си има своя история. Следя блога ти с интерес, защото обожавам да чета написаното с хумор. Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Василена! Много мило от твоя страна да подкрепиш не само рецептите, но и мен като начин на водене на блога! Прегръдка от мен и ти пожелавам усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Здравейте! Много обичам китайска кухня и ще пробвам задължително вашата рецепта,изглежда много апетитно.Само че ,може ли да ми кажете дали може да се замени соса от скариди със нещо друго,че не мога да намеря такъв ,примерно със сос от стриди или може и без него.Поздравления за блога......уникален е. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! Да, сосът е от стриди, объркала съм при написването :) Извинявам се! Сърдечни поздрави и благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...