вторник, 30 декември 2014 г.

Топчета с ром / Rum balls / Rumkugeln


На това му се казва упоритост! Откакто съм пак при сестра ми, почти всяка минута от сутрин до вечер е планирана предварително от (само) една година. Едва си завъртаме дупетата у дома, така че наистина, ама наистина не ми остава никакво време за блога. И все пак...ето ме пак, опитвайки се да втъкна една последна рецепта към публикуваните за 2014 година. Едно последно бижу в колекцията от вкусотии, които искам да споделя с вас, и може би именно сега някои от вас ще си кажат, че това предложение за десерт е идеално за предстоящото посрещане на новата година.



Защо ли?! Ами защото е лесно, можете да го направите дни по-рано, сервира се и се консумира с лекота, тъй като е само една хапка, идеално е като десерт след обилна празнична вечеря, защото ще ви донесе необходимата доза сладост, но без да ви натежи на стомаха и най-важното...съдържа алкохол, а кое е по-вкусно от шоколадов десерт, освен пиян шоколадов десерт.

Сетих се за тези сладки бонбонки една сутрин, когато гледайки падащия лек снежец навън, така и в мен се натрупа известна носталгия по времето, когато прекарвах тези празници в Германия и тогава, завита в топло одеало, с интересна книга в ръка, нагъвах пакет от вкусните rum kugeln и си обещавах "само още едно последно" и така, докато в пакетчето остане само ароматният въздух :)


Сега, макар и да съм почти сигурна, че все някъде сигурно се продават от тях, не мога да не кажа, че домашните си станаха още по-вкусни. Не само, че използвах истински, хубав шоколад, но и вместо типичната силна ромова есенция, която се натрапва много в този вид десерти, използвах истиснки ром.

Бонбонките се получиха наистина тоолкова вкусни, че не пропуснах да ги споделя (заедно с напуканите сладки)  с близките си под формата на любимите ми поздравителни коледни пакетчета.


                 

И все пак искам да уточня още тук, че тази рецепта, както и много други, е с по-скоро приблизителни количества, като зависи от големината на яйцата, вида и количеството на избрания  шоколад и въобще най-вече от това дали ще използвате хляб, бисквити или само брашно. Няма да си кривя душата, според мен със стар хляб, блат или бисквити е по-вкусно, отколкото само с брашно, но така е в оригиналната рецепта, затова и я прилагам :) 

Ето и самата рецепта!

Необходими продукти:
1 пак. краве масло (125г)
100-150 г шоколад
 2 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар (110г)
1 ванилия
щипка сол
3/4 ч.ч. брашно (стар блат, хляб, бисквити)
1/4 ч.ч. ром

за овалване:
кокосови стърготини, шоколадови пръчици, смлени орехи

В купа разбийте яйцата, захарта, ванилията и солта. В друга купа разтопете на водна баня маслото и шоколада (може и на микровълнова фурна).
Накрая смесете двете смеси, като интегрирате и брашното и рома.



Тъй като ромовите топчета са вариация на добре познатите на българите сладки топчета / скалички, тук е мястото да спомена, че можете да използвате стар блат, хляб или бисквити, които да намачкате и да използвате вместо брашно. Можете да увеличите количеството на продуктите, и конкретно на шоколада, в зависимост от вкуса ви. Тази рецепта е страхотна, тъй като ви дава много възможности за експериментиране.
От готовата смес оформете малки топчета - бонбони, които овалваме в кокос, шоколадови пръчици или млени орехи.


Така оформените бонбони слагаме в хладилника за половин-един час, като за това време те ще стегнат доста. Можете да ги сервирате така или да ги оставите да се отпуснат малко на стайна температура преди това.


Ако покрай многобройните празници са ви останали излишъци от бисквити, част от сладкиши или пък просто стар хляб, тази рецепта ще ви помогне да ги преобразувате в нещо много вкусно и елегантно за новогодишната трапеза.


Весело посрещане на новата година, скъпи приятели!



четвъртък, 25 декември 2014 г.

Торта "Гараш" / Garash cake

 

Весела Коледа, скъпи приятели! Искам да ви пожелая радостта ни и надеждата от празничните дни да ви следват през цялата година, винаги да сте заобиколени от любими хора и добри приятели, да се радвате на всеки миг и красотата и добротата на Коледа да бъде винаги с вас!

Много обичам този празник. Сигурно трябва да си наистина голям сърдитко за да не го обичаш. Та какво да не харесваш на Коледа - сладкишите, вкусните гозби, подаръците, цветовете, светлинките, уханието на канела и горящи дърва в камината. Освен ако не ви удря страшен зъбобол всяка година на този ден, не смятам, че има оправдание да не обичате този празник.


Ето защо, събуждайки се тази коледна сутрин, отново ме обзе онова тъй познато чувство. Че искам да седна пред лаптопа и да споделя с вас радостта, която преживявам сега, когато отново се събрах с любимата си сестричка.
Малко трудно се организира типична българска вечеря за Бъдни вечер в чужбина, но ние сме се усъвършенствали вече. Знаем какво точно да вземем от България и с риск да изглеждаме като търговци на сушени чушки на летището, никога не бихме рискували да не вземем от българските.

 

Много обичам бъдни вечер. И до ден-днешен това ще си остане най-вкусната вечеря от годината. Харесва ми тишината, мистицизма, уханието на ястията и всичко, което се усеща в този момент. 
Само няколко часа по-късното обаче, вече разопаковахме бясно подаръците и цялото това смирение изчезва :) На лицата на всеки постепенно грейва огромна усмивка, а блещукащите лампички от елхата успяват да отразят и тези очи, които леко се насълзяват от щастие :)


И как спокойно се спи тази нощ! Ето защо, напълно отпочинала, тази коледна сутрин реших, че ще вмъкна една сладка рецепта за празничните дни, която някои от вас ще могат да направят още днес или утре, а за други - кой знае, може би е изборът за Новогодишната трапеза. Поне при нас ще бъде точно така!

Вече в няколко публикации споменах, че ще се появи в блога тази прословута и толкова любима на всички торта "Гараш", така че мисля, че е редно да стане точно сега.

 

Самата аз бях правила тази торта само още веднъж, преди години, когато използвах жълтъците в крема, но този вариант на рецептата не ми се услади особено. Затова този път се спрях на варианта, който се води Шератон, и мисля, че всички се убедиха в страхотния вкус.

И без повече отлагане, ето я и самата рецепта:
 
За блатовете:
9 бр белтъци
200 г захар
220 г млени орехи
50 г брашно

За крема:
400 г шоколад 
400 г заквасена сметана
80 г захар

За заливката:
100-150 г шоколад
100-150 г течна сметана

Още:
ядки - орехи, шам фъстък
или зелени кокосови стърготини

Започваме с приготвянето на блатовете. За целта разбиваме белтъците на сняг, но не много твърд, тъй като рискуваме платките да станат трошливи.


Към белтъците прибавяме смлените орехи,


и пресятото брашно постепенно, смесвайки всичко внимателно, за да запазим въздушността на белтъците.


Разделяме сместа на четири части, като от всяка част оформяме тънък блат. Блатовете печем във форма с приблизителни размери около 25 см в диаметър, върху леко намаслена готварска хартия. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса. (180 с обдухване)


Готовите платки оставяме да се охладят и се захващаме с крема.


Разбиваме сметаната със захарта. Към нея прибавяме предварително разтопения шоколад. Аз сложих натурален, но ако обичате по-сладко, можете да се спрете на вариант 50/50 - натурален (кувертюр) и млечен.
Тортата сглобяваме като в тортената форма с махащи се страни слагаме блат, отгоре крем, отново блат и така докрай:


Сглобената торта слагаме в хладилника за една нощ. На другата сутрин заливаме с шоколадов ганаш, направен от течната сметана и шоколад. ( как - вижте тук)


Тортата традиционно се украсява със зелени кокосови стърготини по ръба, но тъй като са празници, и аз съм си аз, не можех да не направя нещо по-така.


Затова се спрях на смес от нарязан шам фъстък, шоколадови пръчици и блестящ дъст, годен
за консумация.



Дали е нужно да описвам вкуса! Едва ли - та то се вижда от снимките :) И така, с последния кадър искам да ви поканя  да подсладите още повече идващите празнични дни с парче от тази магическа торта и да ви пожелая една наистина прекрасна, усмихната и  вълшебна Коледа!

петък, 19 декември 2014 г.

Празнична италианска крем-торта / Holiday Italian Cream Cake


Ако предколедната ми кулинарна фиеста имаше кулминация, то със сигурност това е тя - ТОРТАТА, с главно Т (и останалите букви също са главни, за още повече драматизъм :) В последните няколко дни се опитах да споделя с вас колкото се може повече от приготвените от мен рецепти за празниците, но не знам дали ще ми повярвате, останаха и още. И все пак реших, че трябва да намеря време и място със сигурност да публикувам рецептата за тази толкова кокетна, цветна и безумно вкусна торта. Според мен е идеалната празнична торта, която достойно ще краси коледната трапеза и ще остави всички с отворени усти при вида й. 


Светлинките на елхата и свещите на масата ще се отразяват като малки пламъчета в лъскавия плод от златни мандарини и рубинен нар, а веднъж плъзнете ли вилица в сладкиша ще усетите, как плавно преминава през пухкавите блатове и трите вида нежен крем...оле - мале!


На човек да му се насълзят очите от удоволствие! 





В рецептата се използват доста жълтъци, за това смятам, че е идеална торта за случаите, когато са ви останали такива. Аз комбинирах тази торта и торта Гараш (скоро рецептата и в блога), като в едната използвах белтъците, а в другата жълтъците. Ето защо и е празнична - кога друг път ще приготвите тези вкусни торти за толкова малък период от време :)


Надявах се да я публикувам днес, за да ви оставя да имате няколко дни преднина и да можете да я направите. Самата торта обаче не отнема много време, направих я за няколко часа, като хубавото е, че не трябва и много време да престоява или пък да се оставя да се отпусне преди сервиране. Исках тази торта да бъде и може би последният ми пост преди празниците, тъй като сега като се събера със сестра си, знам ли дали ще имам време за блога (Не, всъщност си знам - няма да имам). Това не означава, че седя далеч от печката обаче, тъй като съм сигурна, че с нея пак ще ни удари някоя захарна криза и ще печем сладкиши по нощите в компанията на господата розе и шардоне :)


Виждате ли, аз пак се размечтах, но тъй като цялото ми семейство живеем всеки по своя си дом и едва по празниците успяваме да се съберем в една къща и се получава една такава задушевна обстановка, от непрестанно шумене, дрънкане на чинии, говор от всяка стая, чуваш, че някой се смее на втория етаж, но смеха му е толкова заразителен, че усещаш как всички постепенно почват да се смеят на него, без да знаеш защо. Това е то истинското щастие - крие се в малките неща и достига до нас, когато сме се отдали на истинска почивка и загърбим грижите си поне за няколко дни! 

Но за да не протаквам повече, ето го и моето предложение за десерт в Коледната вечер за 2014 година - Прекрасната италианска крем - торта: (Нарекох я така, тъй като се доближава идейно до една италианска торта, която намерих в интернет и ме вдъхнови, но рецептата бе твърде различна, за да я дам като източник. Все пак се спрях на това име, което да показва от къде е инспирирана)

Необходими продукти:
За един пандишпанен блат (25 см):
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно

За ваниловия крем:
4 жълтъка
4 с.л. царевично нишесте
300 мл прясно мляко
1/2 ч.ч захар
1 ванилия
щипка сол


За шоколадовия крем:
4 жълтъка
4 с.л. царевично нишесте
300 мл прясно мляко
щипка сол
2 пълни с.л. тъмно какао
1/2 ч.ч. захар

За сметановия пласт:
100 мл сладка сметана за разбиване

Сиропиране: (по желание)
Захарен сироп с малко ром или усики

За  украса:
Бита сметана (около 150 мл)
50 г филирани бадеми
4-5 мандарини
2 шепи зрънца от нар

Първата стъпка от приготвянето на тортата е изпичането на блатовете. Използвах стандартната рецепта за пандишпанен блат, като стъпка по стъпка начина на приготвянето им можете да видите тук.



Изпекох общо два пандишпанени блата с диаметър от по 25см. (тоест трябва да удвоите дозата, дадена отгоре), като всеки блат разрязах напречно след изпичането им и получих общо четири. Пандишпанът е много крехък и трябва  да се изрязва много внимателно, без да се притиска. За някои е по-лесно с помощта на конец, а аз използвам много остър готварски нож.

Докато печете блатовете, можете да правите и кремовете. Разликата при приготвянето им е много малка, но ще ги опиша, което може да допринесе рецептата да изглежда по-сложна, но предпочитам да съм изчерпателна :)

Започвам с ваниловия крем:
Разбиваме жълтъците с нишестето с помощта на телена бъркала,


до получаването на средно гъста еднородна консистенция.


През това време на котлона загряваме млякото, в което сме сложили захарта, солта и ванилията.


Когато млякото заври, започваме да добавяме бавно лъжичка по лъжичка от него към яйчената смес при непрекъснато бъркане, за да не се пресече. Когато яйчената смес поеме към 100 мл от млякото и достигне същата температура на млякото в касеролата, я излизваме на тънка струйка  в касеролата, отново при непрекъснато бъркане. Връщаме касеролата на огъня и бъркайки, оставяме крема да се сгъсти.


Готовия крем изливам върху измит със студена вода метален поднос и покривам в прозрачно фолио за свежо съхранение. Оставям настрана да се охлади (може и на терасата, за да ускорим процеса) и преминаваме към втория крем, а той е шоколадовият.

За целта разбиваме отново жълтъците с нишестето, а в касеролата слагам на котлона млякото, захарта, какаото и солта. Повтаряме същата процедура като гореописаната до получаването на хубав какаов крем, който отново оставяме да се охлади. 


Използвам технологията с изстудения поднос и фолиото, защото кремът изстива много по-бързо когато е разлят на тънък пласт, а фолиото предпазва от получаването на така типичната коричка.

Третият използван "крем", ако можем така да го наречем, е сметаната, която можем да разбием в купа и да оставим в хладилника до момента, в който ни е необходимо. Можете да решите да обогатите сметаната с парченца портокалови кори, нарязан бял поколад или друг вкус по желание. Аз обаче избрах да бъде съвсем семпла бяла сметана, така че вкусът на плодовете да е свежо-резливия елемент сред цялата сладост :)

Сглобяването на тортата става по следния начин. Във формата ми за торта с махащи страни, с диаметър 25 см, слагам първата половинка от блата. Тук е мястото, където, ако сте любители на по-сладкото, можете да сиропирате леко със захарен сироп, но аз лично смятам, че не е необходимо. 


Блатовете са много тънки, а тортата е предимно от крем и според мен сиропирането идва в повече. Слагаме отгоре кафявия крем и слагаме втората половинка от блата. След това разпределяме ваниловия крем и слагаме третата половинка от блата. Завършваме с пласт от разбитата сметана и 


поставям отгоре четвъртата половинка блат. Прибираме в хладилника да стегне още малко.


По-късното украсявам тортата с още малко бита сметана, запечени в сух тефлонов тиган филирани бадеми и



старателно обелени мандарини и зрънца нар. Смятам, че за да има този прелестен вид, мандарините трябва да са обелени, но си е малко саклетно. Ако решите да си го спестите, може да използвате мандарини от консерви, които съм виждала, че продават.

И все пак нищо не може да се сравни със свежестта на пресните плодове :)




Колкото и да обичам шоколадови торти, мога да си споделя, че след тежка вечеря, каквато обикновено е празничната, малко в повече ще ми дойде точно такава торта. Именно затова ви препоръчвам тази супер лека и свежа вкусотия, за която съм сигурна, че ще намерите поне малко местенце  :)


И как да откаже човек на тази красота :)



Скъпи приятели, остава само да ви пожелая едни наистина весели, благословени и щастливи празнични дни! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...