сряда, 30 април 2014 г.

Нежна крем-торта с рози и сметана / Amazing Rose Petals Cake Recipe



Много съм щастлива, че мога да споделя с вас тази торта! Все по-честичко се опитвам да създавам нови рецепти, и съм изключително радостна, когато получават толкова високи оценки. Самата аз не вярвах, че тортата ще се получи тоооолкова  вкусна, но когато един час по-късно телефонът зазвъня с очакваните от мен ревюта, "гледах и не вярвах на ушите си" :)
Сега сигурно много от вас ще ги хване яд, че не живеят наблизо, защото общо взето, когато правя торта, винаги я раздавам. Колкото и да обичам да готвя, не мога да си позволя да стана олифант от яденето на толкова десерти, и винаги бързам да ги раздам, за да не се тъпча всеки път след дългите, романтични разходки до... хладилника! :)


Та както казвах, всеки, който беше опитал тортата, ми се обади да ми каже, че това е страхотна торта, която не е опитвал преди. Толкова е различна и вкусна и кога ще я направя пак. Може би ще си кажете "То така ще ти каже всеки, на който раздваш безплатна храна", но ще се учудите, че не е така. Толкова съм ги навикнала, че просто си идват насам с канчетата и кутийките и вече трябва да сътворя нещо наистина специално за да ги изумя! Е, явно този път уцелих в десятката!


Не веднъж съм казвала, че един от най-големите ми критици е собствената ми майка, която колкото и да ме обича и хвали, никога няма да ми спести забележка, ако има за какво. Тя се влюби в тази торта, което ми даде още повече смелост да експериментирам и създавам все повече нови рецепти и занапред.
През май месец започват честванията на розата в България и реших, че е идеално време да сътворя тази торта, която така или иначе ми се въртеше в главата от доста време. Разбира се, точно тези красиви цветя са и звездата в този сладкиш, като можете да ги усетите в красивите захаросани листенца в украсата, в прекрасния вкус на сладкото от рози, както и обогатения с малко розова вода нежен крем.


Но да премина направо към рецептата, а след това подробно ще ви опиша всяка стъпка от приготвянето на тази прекрасна и много романтична торта!

За блатовете:
рецептата от тук

За крема:
300 мл прясно краве мляко
1 яйце
1/2 ч.ч захар *
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
2 с.л розова вода


За сиропиране:
150 мл прясно краве мляко (подсладено с  малко захар)

Още:
100 мл течна сладкарска сметана за разбиване
бурканче сладко от рози
захаросани розови листенца

*ч.ч.= 200 мл


Започвам с малко обяснение как да направите украсата от захаросаните розови листенца. За целта подберете свежи розови листенца. Най-добре е да сте сигурни, че са от био-градина, за да не са пръскани с химикали.


В купичка размийте леко един белтък с малко вода. След това потопете четка за рисуване в течността, като с нея намокряте хубаво всяко розово листенце и от двете страни.

 
Оваляйте след това в кристална захар и оставете да изсъхнат хубаво. Аз ги наредих върху хартия за печене и ги оставих да изсъхнат на стайна температура. Този процес може да отнеме малко време, така че можете да ги приготвите ден по-рано.



Друг важен елемент е да си набавите сладко от рози. Аз си купих такова, когато бях в Мелник преди няколко месеца, но съм сигурна, че може да се намери на много места. Не съм написала количеството на сладкото, тъй като зависи от индивидуалния вкус. При мен отиде едно цяло малко бурканче....толкова неустоим вкус и цвят!


Започваме приготвянето на тортата, като разбиваме сместа за блатовете. Блатовете са от рецептата за торта "Теменужка", като там са написани количествата за един блат. Тук използвах два блата, тоест двойна доза. Пекох в тавички с диаметър 20 сантиметра за около 30 минути на температура от 160 градуса.

                     

Изпечените блатове оставяме да се охладят и разрязваме напречно, така че да получим общо четири по-тънки блата.

Докато блатовете изстиват се заех с направата на крема. Сложих на котлона да заври млякото с розовата вода, като през това време в купа разбих яйцето със захарта,  а след това и брашното.

Когато млякото заври, започнах да прибавям тази смес на тънка струйка, като същевременно се бърка непрекъснато с миксера, за да се избегне образуването на бучки. Накрая добавяме и ванилията. Тук можете да решите да добавите и повече розова вода, но според мен сладкото дава достатъчно от търсения от мен вкус.

За по-бързото изстиване на крема използвам един трик, който научих от един от любимите си сладкари - Рудолф ван Веен. Топлият крем се изсипва върху измит с ледена вода метален поднос, а отгоре се покрива с фолио за свежо съхранение. Последното премахва възможността от образуването на коричка в крема.

Преди да преминем към сглобяването на тортата ни остава само да разбием сметаната и сме готови!
Сглобяването на тортата: Започваме като сиропираме блатовете с леко затоплено, подсладено (с малко захар или мед) мляко.


След това нанасяме част от сладкото по блата:


Върху сладкото разпределяме половината от крема и слагаме втория блат. Напояваме блата, слагаме сладко, но този път нанасяме сметаната. Слагаме следващия блат, като го напояваме, мажем със сладко и разпределяме останалата част от крема. Поставяме и последния блат, който също можем леко да напоим по желание :)

 

Тук искам да уточня, че не сложих цялата разбита сметана, а някъде около 70 процента, като оставих останалата част за измазване на тортата. Реших, че ще е по-ефектно, ако добавя няколко капки розова боя, за да стане още по-сладурско :) Това разбира се не е необходимо и затова не съм описала боята в продуктите!


Остава ни само да доукрасим тортата с готовите розови листенца, като използвам въображението си и създадем желаната от нас "розова картина "


Когато листенцата изсъхнат, остава невероятният блясък от белтъка, което им придава прекрасен вид на сатен, 


а красотата от отблясъците върху кристалната захар така и не успях да я заснема така, както наистина беше...а именно, неотразима!


Тук е и критичният момент, който налага тортата да се постави в хладилник за няколко часа. Но сърце любопитно не трае и трябваше да я разрежа, колкото се може по-скоро.


Знаех, че кремът няма да е стегнал и няма да е "перфектна" за снимките, но пък има нещо мнооого апетитно в сочните и пълни с крем торти, който, за разлика от друг път, исках да заснема веднага :)















понеделник, 28 април 2014 г.

Филе от сьомга на грил със свеж лимоново-млечен сос / Salmon Fillets with Fresh Lemon Sauce Recipe


Пролетта определено дойде, но явно не е в най-доброто си настроение! Толкова дъжд се изля през последната седмица, че можех да си карам кануто по булеварда :) Започна да се прокрадва и пролетната умора, затова реших, че трябва да наблегна повече на полезната храната, която да ми даде енергия да се справя по-лесно с нея.


Може би знаете, че сьомгата е една от най-богатите на Омега 3 мастни киселини храна. Освен това е богата на протеини, но същевременно бедна на калории, което я прави чудесна за разтоварващия режим след Великденските празници.
Макар звездата на ястието днес да е именно тази невероятно вкусна риба, то всеки един от компонентите, допринасящи за обогатяването на вкуса й, можем да кажем с ръка на сърцето, че също са изключително полезни - зехтин, чесън, лимон, кисело мляко, копър и мед!


Но без повече предисловия, снимките говорят повече от хиляда думи, така че преминавам направо към рецептата!

Необходими продукти:
200 гр филе от сьомга
зехтин
сол
пипер
един лимон
5 с.л. кисело мляко
няколко стръка копър
2 скилидки чесън
мед

Филето посоляваме и овкусяваме с пипер и няколко капки лимон. Слагаме на предварително загрята грил-плоча или тиган с малко захтин. Силата на огъня трябва да не е максималната възможна, а над средното ниво. Слагаме сьомгата първо откъм страната на кожата.


Печем, докато побелее до средата, а след това обръщаме и печем от другата страна. Малко преди да я извадим минаваме филето с четка, потопена в мед...


...и отново изстискваме малко лимон.


Соса приготвяме като в купа слагаме киселото мляко (Аз използвах 0,1 процента. Знам, че не е от хубавото мляко, но когато съм на диета, преминавам на него). Към млякото прибавяме нарязания копър, чесън и няколко капки лимонов сок.


Сервираме сьомгата в част от соса.


Вкусът на меда трябва леко да се загатва, но самото ястие трябва да се усеща по-скоро свежо, отколкото сладко.


Обожавам тази комбинация и това е едно от ястията, които приготвям най-често.


Можете да ядете колкото си поискате и нищо няма да се отрази на фигурата ви :)


Здравословното хранене никога не е било толкова вкусно!

четвъртък, 24 април 2014 г.

Сладки "Жълъдчета"/ Sweet Acorns Recipe


Реших днес да ви почерпя с класически вариант на тези толкова любими за мен домашни сладки. Моята прекрасна майка ги приготвяше винаги около Коледа, но на мен са ми толкова любими, че ги майсторя от време на време просто така, за компания с кафето :)
Написах, че ще ви представя класически вариант, защото вече съм ви показвала моята тематична импровизация по темата, която нарекох "Снежковци." Рецептата е същата и можете да я видите в линка, със съвсем малки изключения, които ще ви кажа сега.

 

Разликата тук е, че правим "шапките" на жълъдчетата, като ги потапяме в разтопен шоколад (плюс малко масълце, за да не стяга прекалено), а след това ги овалваме в кокосови стърготини или смлени орехи. Колкото и да обичам орехи, не знам защо, но комбинацията на мармалада от сливи или шипки, с които винаги ги слепвам, повече ми се връзва вкусово с кокоса.


Е, това винаги е въпрос на личен вкус, но едно е сигурно - тези сладки стават все по-меки и вкусни с всеки изминал ден. Ако имате търпението да ги изчакате поне 24 часа преди консумация, мармаладът ще се пропие леко в котешките езичета и ще ги направи да се топят в устата, при консумация.
Аз лично не мога да се хваля, че успявам винаги да спазвам това правило, затова и си правя двойна доза, като поне едната от тях успявам да запазя за следващия ден.

И добре, че е така, за да мога да направя снимките, които виждате...е, хайде, не се срамувайте, почерпете се, и кафето е сервирано! :)

 

понеделник, 21 април 2014 г.

Направи си сам: Украса за Великденски яйца 2 / DIY : Easter eggs decoration 2



Преядох, Воистина, преядох!

Май не е изненада за никой, защото за това са празниците. Няколко дена преди тях се "мъчим" с подготовката на храната, а после се "мъчим" с изяждането й. То не бяха козунаци ( с плънки, на центрофуги :) ) ,  козуначени коминчета и други, ами към тях прибавете и няколкочасово украсяване на яйца.


Аз съм привърженик на забавните яйца, както вече съм ви показвала тук. И тази година не изневерих на стила си, като същевременно не пропуснах възможността да опитам нещо ново. А именно реших да "сваря" (тоест опека) половината от яйцата във фурната. Отново нещо, което видях в интернет. Имаше доста изброени предимства като това, че например яйцата не се напукват ( да, бе , да !!@ :)


Или аз имам супер пауърс да чупя яйца с поглед, или просто едно почти не експлоадира в печката! Но сега ще ви разкажа повече за този експеримент. Като начало успях да намеря 10 бели яйца, които исках да боядисам с по-ярки цветове, и много ме беше страх да не се спукат при варенето, та реших да ги направя във фурната. В същото време поставих да се варят други десет (домашни, с жълта черупка) яйца. Оказа се, че и двата метода дадоха по точно две жертви.




Белите сложих в тава за мъфини да се пекат във фурна на около 170 градуса за около 30 минути. В нета пишеше, че може да отнеме няколко опита да се нагоди точното време и температура за "печене" на яйцата,  в зависимост от различните фурни. 
При мен май си беше точна температурата, но може би трябваше да ги извадя няколко минути по-рано, тъй като две яйца се напукаха, а едното леко припука :)
Е, и на котлона резултатът беше същият, така че май е все тая. От много отдавна се бях спряла на този вариант на украсяване на яйцата - с хубави, свежи, пролетни цветове, на леки пръски.


 




Тази година реших да използвам за оцветяване боичките, които ползвам и за десертите - гел боите на Wilton. Получиха се много хубави цветове, най-вече на белите яйца, разбира се.

С по-голяма четка, потопена в черна боя направих и пръските по яйцата и се получиха много хубави, поне според мен!



Тази година реших да се развихря с още един елемент - въртящите се очички :) Паснаха идеално за направата на сладурските minions от "Аз, проклетникът": 


Те дадоха тон за "песен" и сътворих още няколко любими героя:


Майк Уазовски от "Таласъми ООД" ,  един Ктхулу (специално за Митко, който е "луда фенка" на H. P. Lovecraft)  и един-два-три великденски символа - пиле, овца и заек!

И защото с Митко не пропускаме възможност да се заловим за смешното, спретнахме и три яйца със супер известните meme faces!


Ето и още няколко идеи за украса на яйца:


Всичките яйца са рисувани с обикновени четки, потопени в ядливите боички на Wilton.



Разгледайте пълната галерия от снимки на яйцата по-надолу:






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...