понеделник, 31 март 2014 г.

Постен сладкиш "Медено сърце" / "Honey Heart" Dessert Recipe for fasting days

Вече сме в средата на Великденския пост и апетитът за сладичко може да бъде неудържим. Ето защо реших да споделя тази повече от лесна рецепта за сладкиш, който носи сладкото име "Медено сърце".
 
Използвах го за основа и на тази торта, като разбира се вие също можете да решите да го модерирате по ваш вкус. Добавете ядки или стафиди, а ако успеете да намерите и постен шоколад, можете да сътворите истински шедьовър, който далеч ще надхвърли всички представи за постен десерт.
Такива класически рецепти не искат много думи, те говорят сами за себе си, затова без много увъртане ето я и нея:

Необходими продукти за блата:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч топла вода
1 ч.ч. захар
1/2 пак. канела
1 ч.л. сода
няколко капки портокалова есенция

За намазване: мед

За глазурата:
3 с.л.какао
2 с.л.мед
2 с.л.маргарин
малко вода, ако е необходимо


Всички сухи съставки за блата се смесват в купа и се разбъркват.

Прибавя се топлата вода и се разбърква до получаването на хомогенна смес.


Изсипва се в тавичка (около 25 см в диаметър), покрита с хартия за печене, леко намазнена с олио.
Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна за 30 мин или до готовност.
Още топъл блатът се маже с мед.

След като постегне медът, залейте с глазурата, която приготвяме като разтопяваме всички съставки на слаб огън, докато се получи еднородна смес.

Хапвайте от десерта при първа възможност, тъй като има опасност някой да надуши прекрасния му аромат и да не остане нищо за вас :)



Аз гарнирах някой от хапките с растителна сметана , мед и лешници!


Metal Kitchen: A Pale Horse Named Death ate my cake!


Майко мила, това ще да бъде дълъг пост. Много музика, много писане, защото съм ентусиазирана, че ще говоря за една от любимите си (може да се каже нови) групи - A Pale Horse Named Death. Заглавието може да е от типа  "последния да затвори вратата", но пък въпреки това се запомня лесно, защото е толкова култово.


Групата се състои от двама бивши членове на моята all time favorite band Type O Negative - Сал Абрускато (Sal Abruscato)  и Джони Кели (Johnny Kelly), както и от Matt Brown, Eddie Heedles, Eric Morgan.
 

И въпреки това можем да кажем, че душата на тaзи група е Сал, който въпреки, че отдавна напусна Type O, за да се впусне в други проекти, отново реши да се върне "към корените си", както самият той се изразява. След дългогодишното брадясване по барабаните, този път Сал решава да грабне китарата, като заедно с това се заема с вокалите и текстовете на песните. А текстовете : "Няма нищо по-хубаво от сдуханата музика", някой бе казал, може би аз.
Тук идва още по-хубавата част. Както някои вече знаят, другата ми ама много любима група е Alice In Chains ( E, от времето с Лейн Стейли).
Представете си какъв музикален оргазъм изпитва всеки меломан, когато двете му най-любими групи "духом" се съберат и си направят "бебе". Ей това "бебе" е A Pale Horse Named Death. Джънки текстовете на Alice In Chains,  с елементи от тяхното звучене, както в музиката, така и във вокалите (много се усеща още в началото на песента Cracks in the Walls) и разбира се добрата стара депресия, суицидност и думаджийница от Тype O Negative, пропила във всяка песен, като например Die Alone (неофициално посветена на Peter Steele), To Die in your Arms, Cracks in the Walls



С толкова много материал ми беше трудно да измисля какъв елемент от музиката ще вмъкна в днешното кулинарно произведение. Макар и песните като Pillhead и Heroin Train да са най-близки като съставки за готвене, които мога да използвам, малко трудно си представям да направя тортичка пълна със занакс, валиум и кодеин. Вярно, че идеята е повече от УСпокояваща :), но все пак след едно парче щях да съм така :

 

Затова реших да се спра на съставка от друга песен, а именно Meet the Wolf.


Едва ли има женски уши, до които е достигнала тази песен и не е предизвикала желание да седнеш на пералнята, докато е на центрофуга (If you know what I mean...)


Отново еротичният елемент в текстовете ни напомня на любимите ми Type. Тук, макар и метафорично, се говори за мед и тъй като е единствената приложима съставка в готвенето реших да се спра именно на нея. Така че накрая се получи тази шоколадово-медена торта:)

За основа използвах тази рецепта, а отгоре трябваше да сътворя най-важния елемент, а именно логото на групата. И когато нещо много ми е присърце, се спирам на най-трудния и съклетисан начин - а именно рисуването върху фондан с ядливи бои. Може да става бавно, но пък влагам много желание и после гордо се тупам по рамото :)


Ето го и оригиналното лого в дясно,
------------------------------------------- >




Върху разточения фондан първоначално очертавам с ядлив маркер контурите, а след това и цветовете....


ето така:


Ето го и крайният резултат :


 

петък, 28 март 2014 г.

Диетично и невероятно вкусно заешко в мляко / Delicious Rabbit with milk Recipe Great for Diet!


Изключително съм доволна от резултата, който се получи при тази моя рецепта - експеримент. Не го очаквах и дори не смятах да публикувам рецепта в блога, но като стана толкова вкусно, си казах - защо не! Още от сега казвам, че тази рецепта е идеална за приготвяне със заешко или пилешко месо, но аз разбира се се спрях на по-хубавото месо, а именно заешкото. Още повече, че е домашен заек и съм сигурна в добрите му вкусови качества. Заедно с това, че съм на диета от известно време, а рибата и морските дарове взеха съвсем да ми втръсват, тази моя измислица за диетичен вариант на иначе едно от най-диетичните и полезни меса ме озари съвсем навреме.
Продуктите са примерни и не мога да кажа точни грамажи, но в случая не е и необходимо. Ето ги и тях:
Необходими продукти:
един заек на порции
брашно
овесени трици
червен и черен пипер
подправка за скара
чесън на прах
сол
прясно мляко
малко зехтин

В чиния смесих брашно с овесени трици, изброените подправки (вие можете да сложите други по желание) и разбърках. Хубаво овалях парчетата месо в панировката и оставих настрана. През това време загрявам грил тигана с много малко зехтин. Слагам парчетата да се запържат до златисто и от двете страни.

 

В тигана, в който съм пържила, добавям около 1,5 ч.ч. мляко (може и повече или по-малко в зависимост от големината на съда ви за печене) и малко сол. Изсипвам соса при месото в тавичката, като при мен течността достигаше едва на половина на месото. Завих хубаво с фолио и пъхнах във фурната. Първоначално пекох на максимум, докато млякото заври, а след това намалих на 170 градуса.

 


Накрая се получи едно невероятно крехко месо, с повече от изумителна коричка.




Ако все още не сте се убедили в невероятните качества на заешкото месо, отново ще ви посъветвам да го имате впредвид като алтернатива на пилешкото месо, което все по-често става тема за обсъждане в негативен аспект.

понеделник, 24 март 2014 г.

Торта "Трите млека" / Tres Leches Cake



О-бо-жа-вам тази торта! Просто нямам думи! Толкова е лека и сочна, идеална за закуска, обяд, следобедно кафе и вечеря. А пък количеството, което излезе, ще ви стигне за тази цел. Отново рецепта, която правя за първи път и даже неотдавна научих за този вид десерт "три млека" или Tres leches. Приготвя се в различни вариации, но аз избрах веднага да се нахвърля на торта, а не обикновен сладкиш - защото винаги ще искам най-доброто. :)


И аз като много други блогъри прекарвам "малко" време в ровене за нови рецепти. Около един-два (-десет и четири) часови инетрвали. Много неща ми минават през очите, но рядко успявам да се запаля толкова много по сладкиш. Обикновено реакцията ми е веднага да направя въображаем списък с какво ми е необходимо и какво вече имам у дома. Почвам да смятам цени, продукти, време и тогава Митко се притичва на помощ. Никак не обича ентусиазма ми да се губи в планиране и обикновено предлага да иде да вземе необходимите продукти. Това "обикновено" е по никое време, защото след работа не остава много време за готвене. Аз първоначално се опитвам да скромнича и да му казвам, че не е спешно и необходимо, но бързо се съгласявам, та изглеждам малко така:


Но как да кажа друго, като само идеята за тази торта не ми даваше мира цели 15 минути преди да реша да я направя :) И какво има да му мислиш толкова по д#@7волите. Та това е торта, напоена с цели три млека, обвити с бухнала сметана и тропически вкус на ананас и ароматен запечен кокос.


Всяка хапка се топи в устата и те кара да затваряш очи, представяйки си как се пльоскаш  върху пухкав сметанов облак, носещ всички неповторими вкусове на тази торта. Обикновено Митко описва този тип десерти като такива, от които ти идва да се нагушкаш! Не мога да бъда повече съгласна с изказването.


Ако още не сте се убедили, че си струва да се приготви, то сега ще го направите, защото следва да ви покажа колко лесно се прави. Украсата вече е въпрос на вкус и импровизация, но аз се опитах да подражавам максимално на оригиналната рецепта, защото смятам, че е изключително елегантна.

И ето, че дойде време да преминем към необходимите продукти:
За блатовете:
5 яйца 
1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.ч брашно (пресято)

За соса от трите млека:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 г)
350 г неподсладено кондензирано мляко (евапоризирано мляко)
1/2 ч.ч. сметана и 1/2 ч.ч. мляко (или само мляко)
1 бр пръчка канела

За покриване:
400 мл сладкарска сметана за разбиване
1/2 консерва от ананас (125 гр)
150 гр кокосови стърготини

Блатовете приготвяме като разделяме внимателно белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците около 5 минути, като започваме да прибавяме захарта на порции. Бием до разтварянето на захарта и образуването на твърди връхчета на сместа. Оставяме на страна.


През това време в друга купа разбиваме до побеляване жълтъците, след което добавяме  ванилията. Изсипете малка част от белтъците в жълтъчената смес и поръсете с малка част от пресятото брашно. Разбъркайте внимателно, като се стремите да запазите въздушността на сместа. 



Повторете тази процедура още веднъж така, че да се получи пухкава смес. Накрая я прибавете към останалите белтъци и разбърквайте, като продължавате да поръсвате от брашното, докато свърши.


Според мен този начин на хомогенизиране на две различни по плътност смеси е най-подходящ, тъй като постепенно ги изравняваме като състав и по-лесно се разбъркват. (Малко като метода на застройка на супа.)
Прехвърляме готовата смес за блат върху тава с размери 27 x 37 см, предварително покрита с хартия за печене, която леко сме намазнили.


Печем блата в предварително загрята фурна на 180 градуса около половин час. След като готовият блат се охлади напълно, щедро го набучкайте с вилица, за да може по-лесно да абсорбира соса.


Следващата стъпка е приготвянето на соса. За целта смесете всички продукти за него в сосиера и оставете да кипнат на котлона. След като кипнат, намалете огъня и оставете да покъкри сосът около 5 минути.



Тук искам да поясня какви млека съм използвала, тъй като често ме питат този въпрос. Подсладеното кондензирано мляко беше на Duch lady, а за неподсладено използвах това от марката на Pilos на Лидл. Макар да пише, че е кондензирано мляко, то е с консистенцията на евапоризирано ( или още наричано вапоризирано)  мляко и ако не можете да намерите такова, препоръчвам да използвате това. Третото мляко в соса е обикновено прясно краве мляко или халф енд халф, което е половин сметана/ половин мляко. Аз се спрях на последния вариант, тъй като исках десертът да е особено богат на вкус.

Изсипете готовия сос върху блата и оставете хубаво да попие. Най-добре за една нощ в хладилника, но и няколко часа са достатъчни. 

За сглобяването на тортата ни трябват още да разбием изстудената сметана, да отворим консервата с ананас.....


....и да запечем на тефлонов тиган кокосовите стърготини. Така се засилва ароматът им и придобиват този невероятен златист цвят.


Сглобяването на тортата става като разделяме блата на две. Намазваме едната част обилно със сметана,


поръсваме с кокос и слагаме богато от ананаса. Макар и да ми се видя доста, мога да ви кажа, че тортата може да понесе още повече плод от това на картинката.

Накрая сложих още малко сметана, за да мога да изравня крема, пък и да има повече от него, защото най-хубавите торти са тези, които са богати на крем.


С помощта на хартията за печене обръщаме и втория сочен блат върху тортата, като внимаваме да не го счупим.


Накрая ни остава само да украсим с още сметана и кокос.


На сутринта тортето беше готово за фотосесия :)


Красива и никак срамежлива, пърхаше с мигли срещу обектива :)




И защото пролетта е вече на прага ни или не знам, но пак ме навя онова романтично настроение само от вида й.













четвъртък, 20 март 2014 г.

Ирландски картофени хлебчета / Irish Potato Bread Recipe



Дами и Господа, на Вашето внимание - прероденото ми картофено пюре! Така е...понякога в живота на всеки кулинар се налага да готви с лефтовърс по простата причина, че не може (или по-скоро не иска) да яде едно и също нещо два дена подред. Е, ако не е всеки, то поне аз съм така. За щастие има множество рецепти, които седят и си чакат реда в моя списък с "трябва да опитам", за които се използва картофено пюре. Като тези ароматни картофени хлебчета.
Митко си поръча голяма доза, за да има закуска за няколко дни напред, аз нали съм си добра душа, веднага се захванах. Той обича да ги хапва намазани с крема сирене и парченце пушена сьомга.


Слава Богу, това е една от онези рецепти, които няма как да объркате (макар че и това съм правила, но не и тук :)) !!!
Общо взето слагате брашно в картофеното пюре, докато стане на тесто, разточвате, режете по желана форма и хоп - на тигана с малко мазнина. Можете да ги приготвите и в постен вариант, като замените маслото с олио. Ето ги и необходимите продукти:
Около 450-500 гр картофено пюре (в него 60 гр масло и сол на вкус)
120 гр брашно или колкото за средно твърдо тесто
малко олио за тавата

От продуктите омесваме средно твърдо тесто, не трябва да лепне. Разточваме с малко брашно на тънък лист и режем форми по желание. Аз избрах триъгълници.

                 


Печем и от двете страни върху леко намазнен тефлонов тиган до златисто.

 

...или пък по-запечени. Зависи, според вкуса. Тази рецепта определено е много подходяща при плануването на парти-храна, тъй като можете да оформите тези прекрасни хапки:


Ако не сте любител на рибата, заменете с месо по желание. Аз обаче съм голям фен на сьомгата и за мен тази комбинация е класика! И докато пиша рецептата, взе че пак ми се прияде, така че отивам да си хапна :)


А защото рецептата е ирландска, а аз не мога без музика, ето нещо, което върви толкова хубаво с хлебчетата, колкото и чаша хубава бира:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...