петък, 31 януари 2014 г.

Ловджийски сач с кисело зеле / Hunter's dish: Sauerkraut with game meat



Нали си ме знаете вече, като подпукам някой продукт, правя по 2-3 ястия от него. Хитът на тази седмица е киселото зеле ("На баба"). Е не, тази от магазините, а моята, която тази година не се изложи и наложи голямо количество. Да, ама сега трябва да измисля нови начини да го сготвя, защото старите не са ми толкова интересни. А пък аз като голям експериментатор, все гледам да опитам нещо ново. Рецептите, на които съм се спряла да приготвя с кисело зеле, са много интересни и се надявам да допаднат и на вас.

 
Днешната такава е този ловджийски сач. Нарекох го така, защото имах възможността да го приготвя с месни продукти от дивеч. Вие разбира се можете да ги замените с други, по ваше желание, а пък аз няма да казвам на никой, ако не е "баш ловджийски".

 
И  все пак си  мисля, че много българи са скатали по някой домашен суджук, който ще влезе в чудна употреба точно тук.

Необходими продукти:
300 грама месо (свинско, диво прасе)
300 гр домашен суджук/ наденички (от дивеч)
една малка кисела зелка
1 голяма глава лук
2 малки червени ябълки
2-3 резена бекон
2-3 скилидки чесън
дафинов лист
кимион
черен пипер
сол

Преди да започнем готвенето, намажете хубаво сача с мазнина и го поставете във фурната. Пуснете температурата първоначално на 100 градуса, а след като загрее, увеличете до 150.
Започваме като нарязваме половината глава лук на ситно.

 
 (Аз да се похваля тук и с новата си придобивка, която кълца лук вместо мен и най-сетне...No more tears" :) )


Следва още рязане: нарежете бекона/ шунката на малки парченца, а след това и киселата зелка.


В тиган с олио запържете, докато омекне лукът, а след това прибавете и бекона. Нека пусне аромата си, като след това прибавите и нарязаното и вече поотцедило се зеле.

Накрая прибавете и нарязаната на парченца ябълка. Запържете всичко за няколко минути, докато зелето поомекне и добавете подправките на вкус.
Извадете сача от фурната и  наложете по дъното малки кръгчета от останалия кромид. Отгоре разпределете от зелето, а върху него месото. (Аз използвах месо от глиган, предварително сварено, както и сурови домашни наденички. Препоръчвам да използвате вече опечено или сварено месо, тъй като печенето на сача отнема малко време.)
Отгоре украсих с още резенчета ябълка.

Печем всичко на 200 градуса, докато всичко зацвърчи и замирише толкова хубаво, че започнете да си дъвчете езика.

За гарниране се спрях на хубава горчица и още по-хубава тъмна бира.

Това ми остана като "професионално изкривяване" от живота в Германия, но вече винаги гарнирам наденичките с горчица :)

Аз съм сигурна, че много от вас ще предпочетат чаша хубаво червено винце с такова ястие, но за мен налях една малка чашка бира :)



вторник, 28 януари 2014 г.

Metal Kitchen: Spike Bracelet Cake и малко DARKTHRONE



С началото на новата година най-сетне събрах смелост да осъществя един отдавна заплануван проект, съчетаващ двете ми големи страсти - готвенето и музиката. С голяма радост ви представям новата рубрика в блога - Метъл Кухня / Metal Kitchen. В нея ще се вихря, инспирирана от любими банди, като се опитвам да "вмъквам по малко от тях"  в рецептите.
Едва ли ще постигна голяма комерсиализация на начинанието си, но и самата тежка музика достига хората, на които говори. Аз лично не мога да се изправя от леглото, ако не надуя някоя тресня, пък камо ли да готвя. Рано или късно това щеше да се отрази и в готвенето, ето защо реших да направя и тази нова категория ли, рубрика ли да го нарека, и аз не зная.

Така или иначе вече отсякох, ще я бъде, и поставям началото с тази много лесна рецепта за руло-торта. Инспирирана е от задължителния елемент в облеклото на истинския металяга - "шиповете". Корем да те заболи, когато в последните години именно тези тъй важни за истинския true evil имидж се превърнаха в тренд и вече ги има по всички парцали в мола, но пък какво да се прави. Ще пием една студена бира и ще се преструваме , че не присъстват върху шапки с  козирка.

Класиката в жанра си е кожената гривна с шипове, като шиповете се започват от тези размери:



и достигат нещо от тоя род:


И така, нищо, че на снимката е Gaahl  от Gorgoroth и Wardruna, днес ще ви пусна малко от  DARKTHRONE, защото все трябва да се почне от някъде. А пък смятам, че албумът Transilvanian Hunger е просто чудесно съчетание с новата рубрика. Докато обяснявам малко за рецептата , ето и една тяхна "песничка" ( Внимание, песента не подходяща за конкурса "Златен Кестен" : ) )



За основа на тортата използвайте любимата си рецепта за руло или класическата, която е:

4 яйца
9 с.л. захар
9 с.л. брашно
2 с.л.олио
1 пак бакпулвер
1 пак ванилия

Пълнеж (по желание):
сладко / мармалад
течен шоколад
сметана и плодове

За украсата:
бял фондан
черна сладкарска боя

За рулото просто разбърквате с миксер всички съставки и изсипвате сместа в предварително застлана с хартия за печене, леко намазнена с олио тавичка с правоъгълни размери. Най-подходяща е тавата от фурната :)

Печем рулото на 150 градуса с обдухване, докато порозовее. Готовия блат обръщаме върху навлажнена кърпа и завиваме. Аз го намазвам със сладко или мармалад, докато е още топло, и го завивам веднага.

За украсата: Готовото руло облечете с фондан.


Можете да използвате готов черен фондан или да го боядисате с боички като мен:


Откъсвайте малки количества от белия фондан, оформяйки шипчета ето така:




Е, няма как, много се изкефих на крайния резултат. Не че и другите си ястия не приготвям от сърце, но тук съм сигурна, че вложих и малко далак и черен дроб!


Както вече казах, исках да сложа титанично начало на рубриката, и нямаше по-добър избор за презентиране на тортето от тази малко изтормозена от носене тениска на блек-метъл уродите DARKTHRONE. 
Много неща можете да научите за групата в нета и да разберете защо са такава голяма работа в блек метъл жанра, но това, което не знаете, е къде готвят своята музика. Ето тук Nocturno Culto (или иначе много по-зловещото му истинско име Тед) ще ви покаже:

        
     
    
  

Ето какво успя да сготви във фурната:


Към тази песен върви и едно парче торта :)


И ако сте чели или гледали поне някое от интервютата с Fenriz, ще знаете, че той е доста откровен, непукист и не увърта, така че да си те питам: какво мислиш за тортичката? 


петък, 24 януари 2014 г.

Торта "Шварцвалд" / Black Forest Cake / Schwarzwald Cake



Не мога аз да си държа ръцете в джобовете и това и си е. Казах си, че ще се опитам, докато трае пост-празничният период на диетуване, да не готвя много сладории, за да не се изкушавам. Мислех си, че ще успея да мина само на рецептите от черновите, но ..Цъ! Не се получи!



 Но как да ви кажа, имам повече нужда от това да приготвям такива красоти, отколкото да ги ям. Като почна да правя торта и ми става едно такова весело на душата.. от всичката тази сметана, шоколад и ухания на току-що изваден топъл блат от фурната.



И така, като се бях наточила за хубава торта, ми попадна точно тази, която трябваше. Как досега не бях правила торта Шварцвалд и аз не знам. Някак си съм се била объркала, че е сложна сигурно, но се оказа една от най-лесните торти. Рецептата харесах от тук, но аз реших да я приготвя с вишновка, тъй като пресните череши ще се позабавят, ако мога така да се изразя!
Слава богу, аз винаги си имам запаси от домашна вишновка, а смятам, че всеки уважаващ себе си алкохолик ще хареса много този вариант ! :)


Да си призная - имаше и друга причина, поради която исках да направя торта и тя беше, че много исках да се изфръцкам с новата си поставка за торти.  
Получих я като коледен подарък и беше опакована по най-старателен начин от двама невероятни мъже - Митко и Цецо!


И разопаковането, както и опаковането, отне доста време, най-вече защото попаднах на това... пукащ найлон,
а както знаете - 

И така загубих около половин час от живота си. Но за щастие се стегнах и запретнах ръкави и накрая успях да приготвя тази божествено вкусна торта "Шварцвалд".


А ето и необходимите продукти:
За блатовете:
6 бр яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
115 гр черен шоколад

За сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
3 с.л. вишновка


За украсата:
350 мл подсладена сладкарска сметана за разбиване
1/5-2 ч.ч. вишни от вишновка (захар на вкус)
2 с.л. царевично нишесте
тъмен шоколад

Започваме с приготвянето на блатовете. За целта разбийте яйцата с миксер заедно със захарта и ванилията на висока скорост.

 

 Сместа трябва да стане пухкава и значително да увеличи обема си ето така:



През това време разтопете шоколада, а след това го прибавете на тънка струйка към яйчената смес. Прибавете и пресятото брашно и разбъркайте отново.



Разпределете сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 20 см, предварително покрити с хартия за печене. 


Блатовете печете за около 10-15 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса. 
Оставете да се охладят напълно (най-добре за една нощ), а след това разделете блатовете напречно, получавайки четири по-тънки блата.



Следващата стъпка е да приготвим сиропа и пълнежа. Аз имах захарен сироп в хладилника от предишно готвене и просто го смесих с вишновка, но ако нямате, пригответе го по следния начин. В касерола сложете водата и захарта и оставете на котлона да заври. След като заври добавете и вишновката или черешов ликьор. С този сироп напоете блатовете хубаво при сглобяването на тортата:


Пълнежа за тортата:
Сложете в подходящ съд (при мен отново касерола) почистените и разполовени вишни от вишновката. Добавете захар на вкус. Аз сложих около четири супени лъжици.


След като вишните започнат да къкрят, прибавете и  размитото с малко вода нишесте. Разбъркайте минута-две, докато сместа се посгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.



Остава единствено да разбием сметаната според инструкциите на опаковката.
Тортата сглобяваме по следния начин: Блат, сироп, сметана....




и отгоре от вишните:



Накрая измажете всичко със сметана и украсете с настърган шоколад.



                       

Не забравяйте да добавите още няколко вишни към украсата:


Ако още не можете да й се наситите, ето още няколко снимки:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...