вторник, 30 декември 2014 г.

Топчета с ром / Rum balls / Rumkugeln


На това му се казва упоритост! Откакто съм пак при сестра ми, почти всяка минута от сутрин до вечер е планирана предварително от (само) една година. Едва си завъртаме дупетата у дома, така че наистина, ама наистина не ми остава никакво време за блога. И все пак...ето ме пак, опитвайки се да втъкна една последна рецепта към публикуваните за 2014 година. Едно последно бижу в колекцията от вкусотии, които искам да споделя с вас, и може би именно сега някои от вас ще си кажат, че това предложение за десерт е идеално за предстоящото посрещане на новата година.



Защо ли?! Ами защото е лесно, можете да го направите дни по-рано, сервира се и се консумира с лекота, тъй като е само една хапка, идеално е като десерт след обилна празнична вечеря, защото ще ви донесе необходимата доза сладост, но без да ви натежи на стомаха и най-важното...съдържа алкохол, а кое е по-вкусно от шоколадов десерт, освен пиян шоколадов десерт.

Сетих се за тези сладки бонбонки една сутрин, когато гледайки падащия лек снежец навън, така и в мен се натрупа известна носталгия по времето, когато прекарвах тези празници в Германия и тогава, завита в топло одеало, с интересна книга в ръка, нагъвах пакет от вкусните rum kugeln и си обещавах "само още едно последно" и така, докато в пакетчето остане само ароматният въздух :)


Сега, макар и да съм почти сигурна, че все някъде сигурно се продават от тях, не мога да не кажа, че домашните си станаха още по-вкусни. Не само, че използвах истински, хубав шоколад, но и вместо типичната силна ромова есенция, която се натрапва много в този вид десерти, използвах истиснки ром.

Бонбонките се получиха наистина тоолкова вкусни, че не пропуснах да ги споделя (заедно с напуканите сладки)  с близките си под формата на любимите ми поздравителни коледни пакетчета.


                 

И все пак искам да уточня още тук, че тази рецепта, както и много други, е с по-скоро приблизителни количества, като зависи от големината на яйцата, вида и количеството на избрания  шоколад и въобще най-вече от това дали ще използвате хляб, бисквити или само брашно. Няма да си кривя душата, според мен със стар хляб, блат или бисквити е по-вкусно, отколкото само с брашно, но така е в оригиналната рецепта, затова и я прилагам :) 

Ето и самата рецепта!

Необходими продукти:
1 пак. краве масло (125г)
100-150 г шоколад
 2 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар (110г)
1 ванилия
щипка сол
3/4 ч.ч. брашно (стар блат, хляб, бисквити)
1/4 ч.ч. ром

за овалване:
кокосови стърготини, шоколадови пръчици, смлени орехи

В купа разбийте яйцата, захарта, ванилията и солта. В друга купа разтопете на водна баня маслото и шоколада (може и на микровълнова фурна).
Накрая смесете двете смеси, като интегрирате и брашното и рома.



Тъй като ромовите топчета са вариация на добре познатите на българите сладки топчета / скалички, тук е мястото да спомена, че можете да използвате стар блат, хляб или бисквити, които да намачкате и да използвате вместо брашно. Можете да увеличите количеството на продуктите, и конкретно на шоколада, в зависимост от вкуса ви. Тази рецепта е страхотна, тъй като ви дава много възможности за експериментиране.
От готовата смес оформете малки топчета - бонбони, които овалваме в кокос, шоколадови пръчици или млени орехи.


Така оформените бонбони слагаме в хладилника за половин-един час, като за това време те ще стегнат доста. Можете да ги сервирате така или да ги оставите да се отпуснат малко на стайна температура преди това.


Ако покрай многобройните празници са ви останали излишъци от бисквити, част от сладкиши или пък просто стар хляб, тази рецепта ще ви помогне да ги преобразувате в нещо много вкусно и елегантно за новогодишната трапеза.


Весело посрещане на новата година, скъпи приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели! 



16 коментара:

  1. Страхотен вариант на бисквитените топчета!
    Люси, весело посрещане на Новата 2015 година! Нека тя да бъде една много успешна, плодотворна и незабравима година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила ми Тили! Весело изпращане и посрещана на новата година, мила и нека тя да ни донесе само здраве, щастие, късмет и радост на всички!

      Изтриване
  2. Люсиии, супер рецепта, но аз имах лек гаф. :( Много много рядко се получи при мен и му се молих цяла вечер. Стана тройна доза, след порядъчно количество галета, брашно, смлени ядки... Поузори ме, но са вкусни. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, мила, много неприятно, но се радвам, че си се справила. Ще взема да го добавя това в рецептата, като много други тя е с малко приблизителни количества, като зависи от големината на яйцата, вида шоколад и въобще дали ще използваш хляб, бисквити или само брашно. Радвам се, че са ви харесали на вкус. Прегръдки!

      Изтриване
  3. Весело посрещане на Новата година, Люси! Желая на теб и всички твои любими хора здраве, любов, уют и много сбъднати мечти!
    Бонбончетата са съвършени и наистина подходящи за всякакви случай, много ме изкушиха и затова ще си грабна една набързо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря ти за пожеланията! Макар и с малко закъснение, искам да ти пожелая и на теб една прекрасна година, изпълнена с приятни емоции и успехи във всичко! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Люси, опияни ме със сладост. :)
    Весело посрещане на 2015! Дано да ви донесе много здраве, много обич и много, много усмивки вкъщи! Прегръдки от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Щастлива Нова 2015-та и на теб и нека ти донесе само прекрасни мигове и много успехи! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Честита нова 2015 година,Люси !
    Нека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
    Здраве, късмет,обич,разбирателство и хармония да ви съпътстват през цялата година!
    Все така неуморна и вдъхновена бъди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Роси! Аз малко позакъснях с отговорите и пожеланията, но по-добре късно, отколкото никога :) И аз ти желая една мирна, красива и много успешна година! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Честита Новата 2015 година ! Нека тя ти донесе много нови кулинарни вдъхновения, здраве и сбъднати желания !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодаря, Елена! Пожелавам и на теб успешна, красива и вдъхновена година!

      Изтриване
  7. Здравейте, мисля да ги направя, но имам няколко въпроса:
    Понеже аз обожавам комбинацията шоколад-ром, бихте ли ме посъветвали дали 200гр. ще е добре да сложа шоколад или ще трябва да увелича и останалите продукти?
    Също така вие какъв ползвате - черен,млечен или натурален?
    И последен въпрос (че станах много нахална) с кое става най-вкусно? Брашно, бисквитки или друго? Вие лично как предпочитате да приготвяте?
    Благодаря предварително:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Количеството и вида шоколад изцяло на ваша преценка - ако обичат по-сладък шоколад, се спрете на млечен, ако ли не - черен, все пак бонбоните трябва да са според вашия вкус. :) Според мен и с 200 гр ще станат добре, няма нужда да увеличавате продуктите, можете да използвате един млечен и един черен. Аз лично предпочитам бонбоните направени от натрошени бисквити и често имам все някакви останали у дома, ако сместа ми се още много рядка, може да добавя и брашно. Можете да опитвате от нея по време на готвене и да коригирате вкусовете. Все пак тези бонбонки се ядат сурови, но в стегнат вид :) Да ви е сладко и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Много са вкусни. Ромът им добавя страхотен аромат. Благодаря за рецептата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, много се радвам,че са ти харесали! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...