понеделник, 1 декември 2014 г.

Известните напукани сладки! Лесни коледни сладки - два вида от едно тесто! / Easy Chocolate Crack Cookies


Дойде и декември! Ако някой още не е усетил идващата зима по скорошния паднал сняг, може би сега като погледне календара ще може да види, че остават само броени дни до края и на тази година,. Може да е клише, но..колко бързо мина бе хора! Какво става с времето, тц тц тц! Сякаш преди дни отброявахме със семейството ми последните секунди на часовника до настъпването на 2014. Ех, този миг, опиянени от надеждите за ново начало, по-хубава година и не чак толкова скъпо шампанско :) И ето, че пак дойде това време..почти! Не знам за вас, но ако преди на човек не му се е работело, то преди празниците е някакъв кошмар просто. Към края на годината винаги има отчети, спешни неща, които трябва да се свършат преди отпуската, а на човек вече му се мисли само за излежаване, хапване, коледни филмчета и аромат на коледни сладки! 



Аз да ви кажа, понякога си мисля, че раят така мирише. На коледни сладки (друга опция е на току-що печен хляб, ама май коледните сладки пак ще бият). То това канела, портокал, орехи, малко ром, шоколад, пак ром, после пак шоколад и така, докато коледното настроение съвсем те удари в  главата ;)
Ето, вижте, аз пак съвсем се отнесох. Но почна ли темата за Коледа, не мога да се спра! "Здравейте! Казвам се Люси и съм Коледо-холик :) "
Днес реших да споделя с вас една много любима рецепта, която вече се начака да седи в чернови. Рецептата е от миналата година, но така и нямах време да я пусна. Тя е за тези страхотни коледни сладки, които наричат напукани, тъй като точно това правят когато се изпекат. 


Тестото за тях е толкова вкусно и ароматно, че е почти невъзможно да хапнеш само пет сладки !!!!!!!!!


Хубавото на рецептата е още, че излизат доста бройки, а пък аз измислих да направя два вида сладки от тестото, което беше още по-хубаво! Ако и вие сте като мен и не пропускате да поздравите с коледни картички любимите си хора, то този вариант им харесва още повече. Миналата година раздавах малки пакетчета с домашните сладки вместо картичките и всички много ги харесаха! Разбира се, с тази рецепта рискувате да се образува опашка пред вратата ви :)

 

Ако се съмнявате, препоръчвам ви да опитате и вие още днес и да се убедите в това. И тук да благодаря на Вили, че сподели с нас тази супер вкусна рецепта!



Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно (200 мл)
3 бр. яйца
1 - 1 1/2 ч.ч.захар
50 г хубаво тъмно какао
100 мл олио
40 г масло
2 с.л. ароматен алкохол (ром, бренди или сок, кафе)
10 г бакпулвер
1 ванилия
малко портокалова кора

Още:
захаросани черешки / зелени смокини от сладко
пудра захар за овалване  (можете да подправите с ванилия или друг аромат)

Започваме като разбъркваме яйцата и захарта на пухкава смес.


После прибавяме останалите продукти без специфична последователност, така че да се получи хубаво тесто.

                        
От тестото откъсваме малки парченца и оформяме топчета. Едната част от тях овалях  в пудра захар, която бях ароматизирала с ванилия с вкус на портокал (мисля, че я купих от Фантастико).


Нареждаме в тавичка на еднакво разстояние една от друга и печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, докато сладките се напукат.


Другата част от тестото оформих по следния начин. Направих отново малки точпета, които притиснах с палец в средата.


След като ги изпекох, втъкнах в тях по една черешка или парче от зелена смокиня, които лесно се залепват с течността от сладкото :)


Какво да кажа повече, което тези снимки не могат. Наистина супер вкусни, ухайни коледни сладки!



















Ами тогава...да ви е сладко !

48 коментара:

  1. Благодаря за идеята с черешките! Мисля, че биха се получили красиви в средата и с по една завита като охлювче портокалова коричка от сладко - http://vili-konova.blogspot.com/2011/07/blog-post_7802.html

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Анонимен! Вили, ако си ти, благодаря отново за рецептата! Идеята със сладкото е чудесна, правила съм такова, но не съм се сетила да го сложа в сладките :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. ОООооооооооооо ...... нямам думи -- РАЗКОШ....РАЗКОШ !!!!!!!!!!
    Обожавам този коледен месец - декември се насищам на аромати,на уют,на зелено и червено,на канелка,на сладости,на веселби,на бляскавини навсякъде ииии на всичко разкошно по-много :)
    Та тези сладости ще бъдат направени непременно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! надявам се да ти се усладят! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Люси, може ли да си грабна... поне пет? ;) Ама ти така казваш, затова и съм нахална. Шегувам се! Прекрасни са сладките ти. И скоро да не се наложи да отваряш пекарна у вас, подозирам още по-големи опашки. :)
    Прегръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, благодаря, Гери! И така ми стигат хората :) Но благодаря отново за думите! Прегръдки, мила!

      Изтриване
  5. Чудесни коледни сладки.Благодаря за рецептата.
    Сьрдечни поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Яна! Весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  6. Тук вече определено ухае на празници! Чудесни са сладките, Люси. Напукани правих и аз, наистина са много вкусни. Идеята ти с черешките и смокините е много сладка. Обичам такива предложения - с едно тесто - много и различни неща. Прекрасен декември, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Наистина е така - у дома всеки ден се пече и готви някоя коледна вкусотия :) Изпращам ти много коледно настроение! Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  7. Сладките са страхооотни, най-любимите ми шоколадови (а това казва достатъчно! :D)... Аз ги правя само с масло, без олиото, с шоколад и допълнително какао, но не вярвам да има разлика във вкуса! И сурова сместа мирише вкусно, а докато се пекат да не говорим... Ей, вече нямам търпение да отворя в кухнята коледната сладкишница...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно си права, Роси :) Почерпи се виртуално със сладки, пък скоро и у дома ти да заухае на Коледа! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Категорично са истинските напукани сладки! Фантастични са, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Йоли! Изпращам ти много коледно настроение :)

      Изтриване
  9. Не съм ги правила, но така представени от теб ме настройват да се стягам!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
    2. Люси, голяма подстрекателка си! Направих ги - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2014/12/blog-post_17.html
      Не са така красиви като твоите, но пък са много вкусни!

      Изтриване
    3. Супер са станали, Тили! Прегръдка!

      Изтриване
  10. Благодаря,сладките са страхотни и много лесни за правене.

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусни и лесни! Поздравления за рецептата! Искам да питам дали е нормално като изстинат да са една идея по-хрупкави и твърдички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Бих казала, че нормално да стават по-хрупкави отвън след изстиване, но от вътре са меки :) Освен това, аз ги съхранявам в стъклен съд за сладки, където поомекват отново след като престоят :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Здрaвейте, слaдките изглеждaт чудесно и смятaм дa ги нaпрaвя тези дни. Искaм дa попитaм колко време могaт дa престоят? Блaгодaря Ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз ги съхранявах в буркан за сладки поне една седмица,ако не и повече. Не помня точно, но са издържливи :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Прекрасни сладки изкушения . Благодаря за рецептата . Типично за мен малко импровизирах - част от захарта замених с кафява влажна захар , аромат панетоне и част от черешите поставих в тестото :-)))). Весели празници Люси ! Поздрави Мая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви харесали, Мая! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. За пореден път ти се доверих и за пореден път не съм разочарована.Не знаеш,колко съм ти благодарна за тази рецепта в която няма 250 гр.краве масло . Получиха ми се страхотни и влизат в любими.Харесва ми,че не са трудоемки и скъпи.А стават много на брой.Аз се ограничих,само в направата с пудра захар.Очаровани сме.От себе си добавих малко портокалов сок и настърган черен шоколад. Още веднъж ти благодаря и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена и ти благодаря,ч е сподели отзиви! Харесвам варианта, който си създала - звучи много апетитно! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  15. Честита Нова Година! Благодаря за страхотната рецепта!Невероятно бързи и вкусни сладки!Роси

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, брашното 4 ч.чаши, всяка от по 200 мл. ли е, защото с това количество сладките станаха много твърди, но въпреки това страхотни на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, брашното е толкова, но не мога да кажа, е при мен станаха толкова твърди. Може би яйцата са ми били по-големи. Ако искате да се по-меки, винаги можете да намалите леко брашното следващия път! Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря, ще опитам с по - малко количество брашно. Поздрави и на Вас!

      Изтриване
  17. И аз се записах с тази вкуснотия :) Истинско коледно настроение внесоха в домът ми. Не се напукаха така красиво като твоите, но са истински празник за сетивата :)
    Весели празници!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за прекрасния коментар , Гери! Пожелавам ви от все сърце много вкусни и весели празници!

      Изтриване
  18. Искам да попитам маслото -разтопено или меко?

    ОтговорИзтриване
  19. Сполучлива рецепта! Аз мерих брашното в чаши с вместимост 150мг.и добавих орехи.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите! Поздрави сърдечни :)

      Изтриване
  20. Люси, благодарение на теб се реших да се пробвам и в правенето на сладки!
    Много успешен беше този мой дебют... сладките са много красиви, вкусни и ароматни, с хрупкава коричка и мекичка вътрешност, а са и доста трайни!
    Щастлива съм, че открих кулинарния ти блог, Люси! С всяка следваща твоя рецепта, която опитвам, ставам все повече твоя вярна почитателка! Прекрасна си! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Пете! Понякога коментарите не се публикуват и аз не знам защо и този който съм била написала също - ето защо, три години по-късно го виждам и пиша пак! Благодаря и благодаря :)

      Изтриване
  21. И тази година разчитах на вашата рецепта за сполучливи сладки. Благодаря! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Люси.Брашното 200гр ли е?Защото ,ако е така ми се получава мн течно.Сложих 250гр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Написала съм, че чашата ми за мярка е от 200 милилитъра. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  23. Здравей Люси.Сладките станаха много твърди,направо чупят зъби :( Защо се получи така,къде сбърках.Иначе спазих рецептата.Мисля че ги пекох повече от необходимото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мира. нямам идея честно казано защо са се получили твърди, щом тестото ти е получило по същия начин. Може да е ако си ги пропрекпекла и си ги направила по-малки, тънки, так че да няма как да имат мека сърцевина, но не си ми споделила такова нещо. Омекнаха ли ти след време, след като се овлажнят? Може и яйцата да са били по-малки. Следващият път добавяй брашното постепенно и ако ти се стори, че смета става суха, спри, дори да не поеме цялото брашно. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  24. Здравейте, ако сложа парченце шоколае вместо черешка ще станат ли🙄

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки шоколад се запича различно, по-добре да сложите разтопен шоколад после, тъй като някои шоколади изгарят и горчат.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...