четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Торта "Принц Регент" ( Тортата на регента) / Prinzregententorte


Как изминаха само тези две години! Толкова неусетно, че сякаш бе вчера, когато натиснах за първи път бутона "публикувай" на първия си пост. Усещането бе сякаш пускаш писмо в бутилка. Запращаш го далеч някъде в голямата шир и се чудиш, дали ще стигне до някого. А дали ще ми пише обратно?
Това е може би най-хубавата част от това да имаш блог. Усещането за близост с хората, които преминават през същите премеждия - пресечен крем, спешна нужда от лесна рецепта за някакъв повод и разбира се споделянето на една и съща страст - готвенето и цялата позитивна енергия, която то канализира, веднага щом усетим невероятния вкус на ястието в устата си.


И до ден днешен може би една от най-приятните части от това да споделям рецептите си е не само да получавам комплименти за работата си (няма какво да лъжа,  как да не се почувстваш добре, когато хората ти казват "браво"), но най-вече възможността да си пиша с хора от цял свят, като темата ни за обсъждане е винаги много вкусна :) Само за броени секунди разговор, вече знаеш проблемите на някой с печката, размерите на тавичката, с която разполага, а иска да направи определен десерт....и почваме да мъдруваме, какво можем да променим и как, че да се получи.


Усещането да правиш нещо с такова желание и любов и то да достигне до хората в същата му форма, зареждащо ги и тях с вдъхновение и позитивна енергия, е страхотно, защото знаеш, че макар на пръв поглед този вид "писмо в бутилка" да е изстрел в мрака, то достига до тези, които трябва. Благодаря на всеки от вас, който намира време в забързаното ежедневие да отвори блога ми, да избере рецепта и да реши, че днес ще изненада близките си точно с нея, да ми остави коментари или да сподели несполуките си. Оценявам всеки един жест и желание за комуникация, затова и гледам да отговарям възможно най-бързо. 
Благодаря и на тези от вас, които през тези две години избираха мои рецепти за най-важните си поводи - сватби, кръщенки, рождени дни - и да знаете, че за мен е чест, както и това, че смятам, че част от радостта ви се прехвърли и върху мен.


И сега да споделя нещо наистина лично - тези две години бяха може би едни от най-трудните в живота ми досега. Преминах през толкова премеждия, че понякога гледам хората около мен и съм сигурна, че дори и да им разкажа, няма да ми повярват. Сигурна съм, че за много от вас може би съм човек с много свободно време, възможности и безгрижност. Мога да ви уверя, че въобще не е така. Но когато нямах миг спокойствие ( дори и по нощите :)  ), готвех. Канализирах цялата си енергия в създаването на нещо позитивно и красиво, дори когато нямах сили да говоря. След това сядах и писах забавен и приятен пост, така че да дам на себе си и  хората, които прекарват време тук, малко слънце, малко радост :) 
Радвам се, че го направих. Защото знам, че всички са уморени, обидени, наранени от едни и същи неща, но определено не искаме да сервираме и това на семейството си за вечеря. Сядаме и се ровим за някоя нова рецепта, която да събуди сетивата ни, да разнесе уханен аромат около себе си и да превърне жилището в дом.

 

И така, след като си изписах живота, този път смятам да не ви затормозявам повече, а да ви представя една невероятна торта, с която реших да отбележа още една невероятна година от удоволствието да пиша за вас (и себе си, разбира се).
За случая избрах тази прекрасна торта "Принц Регент". Тортата е посветена на Луитполд Баварски и е с такова значение за Мюнхен, както е тортата Сахер за Виена. Съществува в много вариации, но аз си я харесах от един руски сайт и реших, че ще е тя. Не гарантирам за оригиналност на рецептата, но гарантирам за невероятен вкус.
Постарах се да направя много снимки, които да са ви от помощ, но не се заблуждавайте - тортата не е трудна за правене :) 

 

Но ето първо, списъкът с необходимите продукти:

За блатовете:
750 г брашно
400 г захар (плюс още 75 г)
180 г краве масло
150 мл прясно краве мляко
60 мл вряла вода
1 пак бакпулвер
щипка сол
3 яйца
1 бр ванилия

За крема:
700 мл краве мляко
4 яйца
350 г захар
200 г краве масло
90 г царевично нишесте
300 г черен шоколад
1 бр ванилия

Тортата е доста голяма, затова и можете да решите да я направите в по-малък вариант, като намалите пропорционално продуктите.
Започваме с приготвянето на блатовете, като за целта в тенджерка слагаме двете ч.ч. захар (400г) и оставяме да се карамелизира до кафяво.


                 

Прибавете врялата вода внимателно и върнете на тих огън, докато карамелът се разтвори. (Аз сложих повече вода и съответно направих по-голяма доза карамелен сироп, което ще видите от снимките. В самото описание обаче ще ви напиша рецептата, както е в оригинал.)
Готовия сироп оставяме да се охлади напълно.




Следващата стъпка е да пресеете брашното, като прибавите към него солта, бакпулвера и ванилията.



След това в друга купа разбиваме маслото с останалата захар до пухкав крем.



Добавете яйцата и разбъркайте отново. Смесете млякото със захарния сироп.




Смесете брашнената, яйчената маса и млякото, като образувате тесто.


Готовото тесто оформете на топка и сложете за час в хладилника. Маслото ще стегне и ще бъде лесно за разточване (забележка: *тестото може да поеме различно количество течност от карамеленото мляко, затова ви препоръчвам да го прибавяте постепенно и да спрете, когато смятате, че е достатъчно за образуването на тесто за разточване.)

След като извадим тестото от хладилника, го размесваме с още малко брашно, като го разделяме на три равни части. За мен този начин е най-лесен при разточването на блатовете, но вие можете и да си откъсвате парченца от голямото тесто.




Върху хартия за печене очертайте кръгове с размери 22 см в диаметър, обърнете хартията и разточете блатовете. Аз имам свой, по-удобен за мен вариант. Взимам едното топче и го разточвам доста на тънко, като не обръщам голямо внимание по краищата, важното е в средата да е равномерно.



След това с помощта на ринг за торти, който съм фиксирала с тиксо в диаметър 22 см, изрязвам направо необходимия ми блат. 


Остатъка от тестото връщам за следващия блат. Готовия блат надупчваме с вилица и пъхаме в предварително загрята фурна на 180 градуса.



Печем блатовете буквално за броени минути, искаме да са мекички, когато ги изваждаме. Аз препекох един-два, които бяха като бисквита, но след това ги напоих с останалия ми сироп, за да съм сигурна, че тортата ще е мека.


Всички блатове се изпичат за по-малко от 15 минути, като ги оставяме да се охладят и се захващаме с крема.

За целта слагаме млякото на котлона (аз добавих и това, което ми остана от блатовете) да заври, а в купа разбиваме яйцата, захарта, ванилията и нишестето:



Исках да засиля вкуса на шоколад, затова замених част от царевичното нишесте с пудинг шоколад.


Когато млякото заври, прибавяме на тънка струйка яйчено-нишестената смес, като разбъркваме енергично с телена бъркалка. Бъркаме, докато кремът се сгъсти, и прибавяме начупения шоколад. Този път реших да сменя любимия си черен шоколад с млечен, за да бъде по-сладка тортата.


Когато пудингът се охлади, разбийте го с омекналото масло до получаването на хубав крем.
Сглобяваме тортата, като редим блат, крем, блат, крем и така докрай.


Както казах по-горе, аз напоих част от блатовете с още малко карамелен сироп.


Измазваме с крем и самата торта. Ако решите тортата да е с повече крем, можете да намалите броя на блатовете. При мен останаха два, които използвах за направата на Сладки топчета :)


Покрих тортата с любимия ми шоколадов ганаш, направен от равни количества сметана и шоколад.


Останалата украса се състоеше от начупени захаросани фъстъци и тези прекрасни бисквитки във формата на есенни листа, които купих от магазина.



Почти съм сигурна, че ще ме питате за бисквитките, затова си направих труда и ги снимах, ето ги и тях:

 

Както всеки път и тук ще напомня, че при всеки крем, в който има масло, тортата е хубаво да се сервира, след като е постояла малко на стайна температура.


Ако не препечете блатовете, ще се насладите на наистина крехки и пухкави блатове, покрити с нежен шоколадов крем


Карамеленият сироп също си каза думата, като за мен стана още по-вкусна :)



Опитайте я и вие, а пък за сега мога да ви почерпя само виртуално и да отпразнуваме заедно моя блогорожден ден!


76 коментара:

  1. Страхотен пост!!! Браво! Браво, не само за работата ти, браво за усилията, браво за търпението, браво за това да отделиш от собственото си време за Нас, незнаещите. Продължавай все така! Успех! Поздрави, Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, благодаря ти за многото "Браво" :) Определено не мисля, че сте незнаещи, но винаги ме радва, когато мога да ви помогна да решите някоя кулинарна дилема. Благодаря на вас, читателите, че ми се доверявате и ме подкрепяте целогодишно с присъствието си в моя блог. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Нека да е честит празникът на Блога! Да расте и да увеличава почитателите си! Поздравления, Люси, блогът ти е прекрасно място с много приятни за четене публикации и още по-интересни рецепти! А за снимките...освен да кажа, че са прекрасни , няма какво да добавя! Желая ти много успехи, кулинарно вдъхновение и не на последно място да има за кой да правиш всичко това - любими хора около трапезата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, много ти благодаря мила за това сърдечно пожелание! Наистина е много топло и аз това си пожелавам, здраве и живот за всички нас, за близките ми, които са вдъхновението ми и радостта да готвя за тях :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Люси, честит блогорожден ден!
    Когато те открих бях очарована от всичко което твориш, защото ти наистина не само готвиш, а твориш!
    Бъди винаги така позитивна, усмихната и различна! Продължавай да ни радваш с прекрасните си рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря ти от сърце за прекрасните пожелания и за това, че се отби тук в този специален ден! Грабвай едно парче от тортата и се заради със сладост, с която ме дари твоето присъствие :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Люсинка, по-хубаво не можеше да го кажеш... Колко е вярно наистина - сякаш пускаш писмо в бутилка. Аз съм без думи, да знаеш... Ще ти кажа честит рожден ден на местенцето ти и браво, огромно браво за вълшебната торта! И най-вече - благодаря, че си това, което си, искрено се радвам, че те познавам! Топла прегръдка, Люска! :) И да се усмихнеш, моля те...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново, Гери! За неуморната подкрепа от твоя страна и за това, че винаги намираш начин с думите си да ни похвалиш и зарадваш. И истинските усмивки ще дойдат, засега обаче ценя топлината в сърцето си, която се засилва с вас, приятелите! Прегръдка и от мен, скъпо приятелче!

      Изтриване
  5. Аз имам въпрос :) Възможно ли е , да изпека един голям блат и да го нарежа на ленти , които да завия на руло ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Галя! Не съм сигурна, че този вид бисквитени блатове, ще бъдат достатъчно удобни за завиване, аз не бих се спряла на този вариант :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Изглежда превъзходно! Задължително ще я направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пламена! Надявам се да ти хареса :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Да е честит рожденият ден на блога Ви! Пожелавам дълги години да радвате всички нас с прекрасни рецепти и идеи, като днес! На днешния ден моят внук става на 6 години и точно седнах да потърся идея за торта, която ще е необходима за неделното ни семейно празненство! Ииии, ето я Вашата прекрасна идея! Много ми хареса и това ще е тортата, която ще направя. Надявам се да успея и моята да стане също толкова красива и апетитна
    ! Ваня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, благодаря ви от сърце за пожеланията! Желая на вас, цялото ви семейство и най-вече на малкия малчуган много здраве, щастие и късмет! Стискам палци тортичката да се приготви и изяде с голямо желание. Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  8. Изглежда страхотно! Непременно ще се опитам да я направя :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит Рожден ден!
    Още много години да празнуваш.Много късмет ти желая!
    Тортата е много красива,а и съм сигурна,че е вкусна.Ще я направя в най-скоро време и обещавам да пусна снимки тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите пожелания, Параскева Да знаеш, ще чакам снимки тогава :) Можеш да ми ги изпратиш в съобщение в страницата на блога във фейсбук, там имам албум, в който качвам снимки на приятели, приготвили мои рецепти :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Люси, изглежда много примамливо. Убедена съм, че е много вкусна ;) Много рождени дни на блогчето и на неговия родител ;) Аз вече се нареждам с една празна чинийка ей тука на първия ред и ще чакам за едно резенче, не мога да устоя....
    ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Янче, много, ама много ти благодаря за сърдечното пожелание. Направо ти давам голямото парче, хапвай си със здраве. Прегръдка!

      Изтриване
  11. Тортата изглежда фантастична! В събота трябва да правя торта за една именничка и се чудех какво да бъде, но след като видят блога ти, най - вероятно ще се спра на тази торта :)
    Поздрави!
    п.с. Страхотни снимки! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Стискам палци всичко да ти се получи и да си я хапнете с кеф. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Ще показвам после резултати, обещавам! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Честита годишнина на красивия ти блог, Люси!
    Пожелавам ти още много дълги години да ни радваш с хубави рецепти и неустоими снимки. Относно слънцето, което внасяш в живота ни с публикациите ти, дано се връща при теб и да нямаш повече трудни моменти.... или най- малкото- поне да намалят до минимум. Всеки човек има трудни моменти в живота си, но важно е, да намери сили когато падне да се изправи и да продължи.
    Торти по твой речепти са присъствали и на нашата трапеза- за което ти благодаря още веднъж.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, толкова топло ми стана от пожеланията ти и въобще всичко, което си написала. Радвам се, че мои рецепти са ви донеси вкусни моменти и благодаря, че си тук. Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  13. Прекрасна торта, с прекрасно описание! Нека всички премеждия са останали зад гърба ви.
    "Усещането да правиш нещо с такова желание и любов и то да достигне до хората в същата му форма, зареждащо ги и тях с вдъхновение и позитивна енергия, е страхотно, защото знаеш, че макар на пръв поглед този вид "писмо в бутилка" да е изстрел в мрака, то достига до тези, които трябва". Това е истината!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви от сърце, Диана! Изпращам ви много топли пожелания за здраве, щастие и много любов!

      Изтриване
  14. Честита втора годишнина на блога ти, Люси :) Чудесен начин да отпразнуваш един рожден ден, с такава шоколадова красавица!
    Във всяка твоя дума от написаното намирах себе си, много странно!? Изпитвала съм същите чувства и съм правила нещата по същия начин, но мисля, че това важи за повечето от нас, които изпитваме някакъв сладък "дълг" за поддържането на блога и към читателите му, дори към храната от списъка ни с желания, която искаме да приготвим!
    Люси, желая ти още дълги години нестихващ ентусиазъм и много любов за всичко което обичаш да правиш и те прави щастлива! И малко повече време, ако може, за да ти стига за всичко!
    Приятелски поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много, ама много ти благодаря, мила! Прекрасни пожелания и макар да се "познаваме" съвсем отскоро, започвам да те чувствам близка. Радвам се, че се отби да отпразнуваш с мен този весел повод, макар и сред сивото ежедневие. Прегръдка!

      Изтриване
  15. Люси, честита годинка на блога!
    Всичко лошо да остане зад гърба ти
    и да имаш пред себе си повече спокойствие,
    любов и време,за да ни радваш с тези прекрасни
    рецепти!
    Тортата е повече от чудесна и си хапвам с удоволствие
    едно парченце!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти мила, както винаги за прекрасното пожелание и поздрав! Теб ще те почерпя и с пет парчета, да знаеш. Винаги ми оказваш подкрепа! Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  16. Здравей принцесо.Честита годишнина.Бъди все така креативна и ни радвай с новите ти хрумки :) Радвам се,че съм те открила и ,че и ти се откриваш за нас.
    Сега един въпрос!Краве мляко е много относително :) Прясно или кисело?
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Миленче и благодаря за милите думи. И аз се радвам, че те "познавам" и мога да те имам на гости :) За млякото, щом е в милилитри, а не в грамаж, по правило е прясно :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  17. Изглежда невероятно,много ми се иска да я вкуся :) Поздравления! Много ми харесват рецептите и начина по който са поднесени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Малко ми е трудно да благодаря, като не знам на кого, но все пак, ще го направя защото всеки жест е ценене за мен, а написаното от Вас е наистина мило. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  18. Страхотно момиче си, Люси!
    Желая ти все така да имаш вдъхновение и усет да твориш и в кухнята, и в блога си!
    Желая ти да няма повече трудности в личен план, а само прекрасни неща да ти се случват.
    Какво да кажа друго - харесваш ми, и ти, и блога ти!
    Аааа - тортата ...е разбира се страхотна! Ще ти крадна идеята за бързата украса - при повод.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, както винаги, и аз ти благодаря, мила, че отново се появяваш по приятелски и ми "тупваш" :) толкова мили пожелания и слова! Прегръщам те силно, да знаеш!

      Изтриване
  19. Ехааа, Люси, надминала си себе си, скъпа! Тази торта е истинска красавица, съблазнителка, изкусителка, неустоима е! Честит празник на блога, вълшебно местенце е! Прегръдки от мен и бъди все така вдъхновена и творяща красота! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блягодаря ти, Кате! И половината ти пожелания да се сбъднат, пак ще съм голяма късметлийка :) Да ти се връщат подобаващо! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  20. Честит празник на един от любимите ми кулинарни блогове - моите поздравления, Люси
    с пожелания за успехи, творческо вдъхновение и още много вълшебни рецепти,
    носещи вълшебната комбинация от вкус и аромат, стил и елегантност, топлина и позитивизъм, но вече създадени в леко и спокойно за теб време!
    Тортата е страхотна, знаеш идеята ми ... Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Диди! Знаеш и ти, не веднъж съм казвала, твоето местенце също е едно от най-любимите ми и едно от вдъхновенията да направя и свое собствено. Винаги е голяма радост за мен, когато се отбиваш. Прегръдки!

      Изтриване
  21. Люси, прекрасен повод за празник с една вълшебна торта! Пожелавам ти още много пъти по две да се усмихваш на този ден! Блогът ти е много по-различен от всички останали, защото всяко нещо в твоите публикации е написано и направено с голяма любов и всеотдайност. Изчерпателна си във всичко, че и от горе :))) А това определено допада и се харесва на много хора, както и на мен разбира се :)
    Вземам си парче и те прегръщам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, заповядай, почерпи се, и друго ще ти отрежа :) Благодаря ти за прекрасните думи, пожелания и присъствие :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  22. Здравейте, честита блогогодинка! Пожелавям още много хубави и вкусни рецепти да изпълват това вкусно местенце.Тортата е страхотна, задължително ще я направя, защото ми е любима. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейт, Елена и благодаря за пожеланията! Много се радвам, че ме посети и се надявам и тортата да се хареса! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  23. Честита блогогодинка! Още много вкусни рецепти да изпълват с аромат и уют дома ти и да радват читателите на блога!
    Приятно ми беше да прочета публикацията не само защото се насладих на великолепната и майсторски изпълнена торта, а и защото припознах в усещанията свързани с готвенето и блога и част от моите собствени :-)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Лети! радвам се, че ме навести, запазила съм ти парченце. Предвидих да направя по-голяма торта :) Изпращам ти най-топли и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  24. Страхотен пост! Страхотна торта! Честно казано, няколко пъти посещавам това място и не мога да се нагледам, а дори два-три пъти съм се пробвала с торти, но са далеч на изглед от Вашите. Надявам се патилата да са вече зад гърба Ви и занапред да срещате само щастие и усмивки! Честитя рождения ден на блога и Ви пожелавам още много, много, много неизчерпаеми вдъхновения, които да провокират и такива като мен да не се отказват! Не Ви познавам лично, но от сърце ви казвам: Благодаря, че Ви има!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Красавице, моля те, говори ми на ти! :) Искам да ти благодаря за прекрасните думи, с които ме дари, и приятелството, което усетих в тях. Благодаря от сърце за пожеланията и се надявам да ти се връщат подобаващо! И последно, благодарна съм и аз, че те има, защото такива мили жестове като твоя коментар понякога са всичко, от което имам нужда в трудните дни! Прегръдка!

      Изтриване
  25. Леле какво чудо си имаме тук!
    Люси, прекрасна си, честита годишнина и от мен, тортата е крайно зашеметяваща. Много вдъхновие и за напред. Прегръка от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Павлинке! Почуствах истински празник сред толкова много приятели! Благодаря ти, че намина и грабвай парче от тортата :) Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  26. Люси, Умопомрачителна е тортата, и аз си грабвам едно парче. Поздрави!
    И макар с малко закъснение ти честитя блоггодинката и ти пожелавам много здраве и нестихващо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Няма закъснели за хубави поводи :) Грабвай си парченцето и ад ти е сладко! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  27. Честит празник на любимото ти местенце,Люси!Пожелавам ти каквито и бури да те връхлитат и тягостни чувства да измъчват душата ти,тук да е твоят пристан на радост и утеха от всички позитивни думи,които ти оставят посетителите и приятелите!Споделям същото усещане как колкото и човек да е разтревожен и унил,като си прочете коментарите по-ведър става денят ( или вечерта) .Тортата ти е разкошна и много ми хареса украсата от листенцата-освен че й подхождат визуално,е много хитра и лесна идея,която стои ефектно!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, мила и, Роси! Благодаря ти от цялата си душа затова сърдечни пожелание и за това, че винаги намираш време да минеш през моето местенце! Добре, че скрих едно парченце от тортата за теб и ти го пазя. Запоявай, приятелко!

      Изтриване
  28. Както обещах! Ето и моята готова торта http://cakeandpancake.blogspot.com/2014/11/blog-post_10.html Благодаря за страхотната рецепта, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много е радвам, че тортичката се е харесала! Справила си се повече от чудесно! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  29. Правя подобна торта, с такива блатове, които изпичам на тиган за палачинки. Става за около 2 мин. от всяка страна на средно силен котлон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря, че споделихте! Обезателно ще опитам и вашия вариант! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  30. Как съм изпуснала! И тортата и годишнината!
    Люси, честита годишнина на блога! Тук струи такъв позитивизъм! Посещавам те с най-голямо удоволствие, защото имаш невероятни предложения, подробно обяснения, прекрасни снимки!
    Тортата е разкошна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Аз също да посрещам винаги с голямо желание :) Добре, че съм ти заделила едно парченце и те чакаше :) Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  31. Милена Балтаджиева17 декември 2014 г. в 17:53

    Здравей,Люси! Искам да благодаря за страхотната рецепта.Много обичам торти с такива точени блатове и имам такава подобна,която се прави с медени блатове и затова реших да опитам този вариант,защото е малко по различен,а и много обичам карамел.Направих си половин доза от тестото и изпекох 5 блата,в крема намалих захарта,опасявах се да не стане много сладка :) Искам да ти пожелая все така да ни радваш с нови и интересни рецепти и през новата година.Весели празници!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено ти благодаря, Милена! Вашата подкрепа значи много за мен. Много се радвам,че тортата ти е харесала - този тип торти, както и палачинковите са и сред моите любимки :) Желая ти весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  32. Поздравления за професионализма Ви!Искам ако може да ми помогнете.Февруари дъщеря ми има рожден ден,ако можете да ми кажете някоя торта която да не е суха ,да има мноооого шоколад а и да не е много много трудна.Също така тя иска да има героините от "FROZEN",споделете как бих могла да я зарадвам с тази картинка и как бих могла да я обработя.Благодаря предварително и искрени поздравления за разкошната ви работа,продължавайте все така да подслаждате живота ни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря! Щом искате сочна, лесна, шоколадова торта ви препоръчвам тази - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2012/11/blog-post_3326.html , моята Лесна шоколадова торта. Можете да я украсите много лесно с оцветена захар. За целта сложете захар в пликче, сложете капка синя гел боя и почнете да разтръсквате докато цвета достигне цялата захар. Що се касае за самите герои, най-лесното нещо, което мога да ви преопръчам е да си поръчате отпечатана картинка с ядливи боички на вафлена или фонданова хартия от сладкарски магазини. Залепва се директно върху тортата и отгоре се маже с фарситура ( кристална на цвят). Всичките неща струват средно по 5 лв, а фарситурата ще можете да използвате и по-нататък. Разбира се има рецепти, в които ще можете да си я приготвите и сами, тя е на желатинова основа ( ако не се лъжа) :) Сега се сещам, че трябва да ви кажа,че под картинката е хубаво да не слагате от тъмния ганаш, а например , само маслен крем, защото има опасност да прозира. Но затова можете да попитате директно в магазина, от който ще я поръчате. Това за сега, надявам се, да съм ви помогнала! Успех и приятно готвене( и празнуване)!

      Изтриване
  33. Здравейте, като видях това вълшебство, реших веднага да я направя, но имах някои проблеми! Тестото ми стана малко твърдичко и като рязах с ринга блатовете се свиваха.Диаметърът стана много по-малък от ринга! После като я сложих да стегне се разпадна в хладилника , абе кво да ви кажа, ужас! Не можах да разбера какви са количествата на продуктите за шоколадовия ганаш?Не съм я пробвала, чакам я още, но като я пробвам ще пиша! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Злате! Карамеленият сироп, който бях направила в резерва може да ви служи точно за това, да добавяте, ако е необходимо. Друг път, ако ви се струва, че тестото е сухо и се дърпа, най-вероятно е така. Стремя се да слагам много снимки, тъй като смятам, че най-много ми помагат да разбера дали правилно изпълнявам рецепта и дали резултатът при мен е същия. Следващият път оставете тестото по-мекичко, така че да не се дърпа обратно. Печете много за кратко, така че блатовете да останат меки :) За ганаша рецептата съм писала много пъти в блога, но главното е равните количества - за по-малко количество 100 г шокоад/ 100 мл сметана. За покриване на цялата торта и украса 200 г шоколад / 200 мл сметана. На всеки готвач се случва рецепта да му се опъне, надявам се няма да ви останат само лоши спомени :) Дайте й шанс още веднъж и съм сигурна, че ще се справите :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  34. Здравейте :-) Тортата изглежда страхотно и имам желание да я направя, но имам един въпрос. Колко грама е едно пак. бакпулвер ?

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Люси, от доста време се каня да ти пиша и най-накрая го правя :). До сега само се любувах на рецептите в невероятния ти блог. Рецептите ти са като една приказка да мен, толкова прекрасно описани. Блога ти е едно истинско вдъхновение за всеки, който обича да готви. Благодаря ти че споделяш рецептите с нас, продължавай да твориш и от приготвеното от теб да лъха толкова много любов.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Анонимен! Благодаря ти, че се престраши да ми пишеш - направи деня ми още по-хубав! Радвам се, че моят блог получава толкова позитивна и приятелска оценка! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  36. Здравейте ! И аз имам въпрос от продуктите колко блата излизат? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, на снимката може да се преброят колко блата аз успях да направя, но ако успеете да ги направите още по-тънки, може да са много повече. Поздрави!

      Изтриване
  37. Здравейте! Имам един въпрос - може ли блатовете да се направят един - два дни предварително или ще стане суха тортата с тях?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да направите блатовете предварително - хубаво ги опаковайте със стреч фолио. След като тортата престои с крема, ще омекне. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...