сряда, 12 ноември 2014 г.

Пухкави хлебчета с тиква / Fluffy Pumpkin Bread


Днес трябваше да публикувам съвсем различна рецепта, но след като вчера попаднах и приготвих тази, реших, че трябва веднага да я споделя с вас. Че как иначе ще разберете за съществуването на тази вкусотия, ако не ви се похваля ?! Определено няма как да разберете от чинията у дома, където вече има само трохи след изчезналите за секунди питки.

 

То бива да е вкусно, ама това вече прекалява! Не стига, че още по време на печенето от фурната се носи ухание, което те кара да си нагризеш устната от чакане, но пък и гледайте какви са фамозни като плетка. Да си призная, първо се влюбих в техния интересен вид, после в идеята, че ще си реша проблема с останалата тиква, а сега знам, че ги обичам, защото са невероятно пухкави и вкусни и мога да ги ям всеки ден!
 
Тъй като ги приготвих вечерта, направих част от снимките тогава, а днес успях да щракна само един-два кадъра, но смятам, че успях да хвана в обектива и вкусотията на това тестено изделие. Вие кажете ? :)
 

За направата на хлебчетата можете да използвате малко пюрирана печена тиква или предварително направени пюрета от тиква по моята рецепта тук.

А сега и самата рецепта за хлебчетата, като започнем със списъка с необходимите продукти:
200 г пюре от тиква (1 ч.ч.)
300 г брашно
1/3 кубче мая
щипка сол
30 г мед
50 мл прясно мляко
40 г масло
40 г захар
олио за намазване на тавата
пудра захар за поръсване

В купичка слагаме млякото, една супена лъжица захар и маята на топло да шупне. През това време в дълбок съд пресяваме брашното, прибавяме солта, пюрето,


меда, останалата захар (аз не съм я слагала, тъй като пюрето ми беше подсладено) и разтопеното масло. Накрая прибавяме шупналата мая и замесваме меко тесто. Оформяме на топка и оставяме в леко намаслена купа да втаса за около час, като трябва да увеличи размера си 2-3 пъти.

 

(Времето си мина и се свечери :)) Пухкавото тесто разделяме на осем равни топки, които покриваме с опаковъчно фолио и оставяме на топло да се "надуят" за още 15 минути.



След това взимаме всяко топче и разточваме по следния начин:
1. разточваме на овал
2. превиваме на две
3. правим по един диагонален разрез от двете страни



Взимаме левия край и премятаме върху дясното "краче" на триъгълника. Процедираме така и с десния край ето така:



Така оформените питки оставяме за още няколко минути да втасат и да се надуят, след което ги пъхаме в предварително загрята на 170 градуса фурна с обдухване.


Печем до получаването на нежен кафяв цвят, но кифличките остават много, много меки :)
Още горещи поръсваме с пудра захар :)


Аз не използвах олио за подмазване на тавата, тъй като пека върху хартия за печене, но ако нямате, олиото ще е необходимо :)


Не обичам вечерните снимки (е, трябва да свиквам, зимата се стъмва рано), но не можах да се въздържа. Изглеждаха като малки вързопчета - подаръчета пълни с невероятен коледен вкус.

  
Доверете ми се и ги опитайте  - няма да съжалявате!


P.S.: Аз съм вече на коледна вълна, така че очаквайте от следващата седмица новите прекрасни предложения, които съм подготвила за вас за предстоящите празници! Публикациите ще бъдат повече от всякога!
(ауу това прозвуча като заплаха или реклама на някакъв екшън :))


16 коментара:

  1. Супер! Като съчетая наличието на тиква и оригиналното оформление, подробното описание, прекрасните снимки, остава само да ги направя! :)
    Люси, очаквам заплахата-реклама с нетърпение! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Постовте са доста и чак се чудя как ще ги сместя и дали няма да ви писне от мен, но ще рискувам :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  2. Набелязано! :) И без това ми остана повече от половин тиква след Хелоуин :))
    Страхотни снимки, Люси! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели :) Смятам, че тази рецепта е идеална за "преобразуване" а стара тиква в нещо друго. А пък за утре съм подготвила страхотна тиквена торта, най-вкусната от всички, които съм правила досега :) Надявам се и тя да ти хареса, а може пък нея да решиш да направиш. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  3. Последната снимка е неустоима, Люси!
    И преливаш от чудесни предложения, които
    не сварвам да отбелязвам!
    А Коледа за мен е още далече...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! При мен ноември е вече Коледа, защото иначе ми е малко като време. Веднага щом сваля хелоуинската украса, качвам коледната и почвам с печенето на сладките :) Трябвa да се знае, че : Winter is coming :) Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  4. С нетърпение очаквам заканата ти, Люси. ;) А кифличките/питките/вързопчетата - както и да ги наречем, са просто чудни! И при мен започна да ухае, да знаеш...
    Прегръдки, мила Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери :) И за теб съм заделила кифличка, и за Митковците ни има достатъчно. Радвам се, че намина и ми донесе прегръдки. Изпращам те подобаващо - много усмивки и кошница пълна със сърдечни пожелания!

      Изтриване
  5. Отново изкушаваш, Люси:)! Снимки, хлебчета, красота! Не обичам заплахите, но за твоята нямам търпение:))). Със сигурност ще има настроение, вкус и красота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат невероятно,непременно ще ги направя.Сами те подканват.

    ОтговорИзтриване
  7. Аз като страстен привърженик на тестото съм приготвяла такова с тиквено пюре и наистина, само който не го правил може да се съмнява, но аз съм сведетел, много е вкусно, ароматно и пухкаво, точно както си го описала!
    Прекрасни са симпатичните кифлички, Люси, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Аз не съм много на ти с тестото, но щом аз се справих, значи слагам тази рецепта към лесните, освен и вкусните :) Изпращам ти много усмивки, мила!

      Изтриване
  8. Направо се изкефих на началото на поста, а също и на края. За средата да не говорим:)
    Миналата година по това време правих едни питки с тиква, но солени, много пухкави и вкусни бяха, ако открия рецептата по която ги правих ще я пусна. Но и тези сладки питчици са страШотни - и като визия също. Очаквам с нетърпение екшъна...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, благодаря ти, че винаги намираш думи, с които да ме подкрепиш :) Радвам се, че ти допадат целите публикации! Ще чакам с нетърпение и твоите питки! Изпращам ти много сърдечни поздрави и малко от предстоящата коледна магия!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...