петък, 14 ноември 2014 г.

Палачинкова торта с тиквен мус (Най-вкусната торта с тиква! Обещавам! ) / Chocolate crepe cake with Pumpkin Mousse


Тези дни на мама много й се бяха дояли палачинки и аз, като примерна дъщеря, веднага откликнах. И без това се чудя как да си намеря повод да сготвя нещо, но друг да го изяде, че ако изяждах всичко, което готвя, досега да съм станала с размерите на дирижабъл.
И така, забърках една голяма доза за палачинки, като от тях заделих и направих едни със солен сметанов пълнеж и пилешко, които скоро ще се появят и в блога. Една част направих шоколадови, които станаха толкова вкусни, че едно нещо доведе до друго и ей го на - направих цяла торта.

Просто не знам как стана :)


Имах си и пюрирана тиква, която бях изпекла предната вечер и тъй като така и не се научих да ми е сладка в състоянието си натюрел, реших, че трябва да я шмугна в някакъв неустоим крем и неустоим крем и направих.

Беше толкова вкусен, че се боях, че ще го изям преди да го нанеса на тортата. Следващия път ще направя такъв, но ще го сервирам в чашки, може би с останал блат или меки бисквитки на дъното. Ама наистина е много вкусен!

Вече няколко пъти съм споменавала за направата на тиквено пюре (тук и тук), но от вас зависи кой вариант е по-удобен за вас. В самата рецепта ще обясня по-подробно използвания от мен метод. И за да не се бавя повече, ето го и списъкът с необходимите продукти:

Необходими продукти:
За палачинките:
3 бр яйца
3 ч.ч. прясно мляко
брашно като за боза  (около 2 ч.ч.) и какао


Крема:
1/1/2 ч.ч. тиквено пюре
4 с.л. захар
200 мл сладка течна сметана за разбиване
1/2 консерва дулсе де лече
*1 желатин (разтворен в малко течност)
индийско орехче
канела
джинджифил


Започнах като изпекох тиквата, пюрирах с пасатор,

 

 а след това, измервайки необходимото ми количество, прехвърлих в касерола.  Добавих захар на вкус (при мен 4 с.л.), но това зависи много от вида и сладостта на тиквата, затова подчертавам да я направите на вкус. Сложете касеролата на котлона и разбъркайте, докато захарта се разтвори в  пюрето.

 

Ще ви отнеме буквално 2-3 минути при непрестанно бъркане. Накрая махаме от огъня и овкусяваме с подправките - канела, джинджифил и индийско орехче, отново на вкус. Аз сложих по-малко канела, тъй като баба ми не я обича, а пък няма как да не занеса торта на генералния ми спонсор на тикви)

И така, готовото тиквено пюре оставяме да се охлади и се захващаме с палачинките. Вярвам, че почти всяко семейство има своя рецепта за палачинки и не смятам да давам много обяснения за използваната от мен рецепта. Аз обичам да използвам мярката 1:1:1 ( яйца: брашно: мляко) за сместа, но понякога може да е малко повечко мляко или брашно. Затова най-добрият ориентир е да се получи смес с гъстотата на боза.
Слагаме около черпак в тиган за палчинки и почваме дългия процес по правенето им. :)

Следващата стъпка е да направим крема. Разбиваме сметаната на сняг,

 

а после прибавяме към нея дулце де лечето и  тиквата. Ако желаете, можете да сложите още от подправките и тук.
После при непрестанно бъркане прибавяме на тънка струйка разтворения (на водна баня или в микровълнова) желатин.

Сглобяването на тортата става по следния начин: В подходящ съд слагаме палачинката, около нея ринг за торта с разстояния около см от палачинката:

Започваме да редим шоколадова палачинка, пласт от крема, палачинка, пласт крем и така докрай.
                  

Готовата торта слагаме да престои няколко часа или най-добре за една нощ в хладилника.

Украсяваме по желание. Аз нямах много време за украса този път и се спрях на много семпла есенна шарка с помощта на листенца и още малко какао.

Но щом разрязах тортата, възкликнах на глас - изглеждаше толкова добре, а кремът се беше запазил пухкав.

*По-късното с майка ми си говорихме, че сигурно тортата ще се получи чудесна и без желатин, а само с фиксатор за сметана.
Комбинацията на карамел в крема и лекото ухание на тиква бе така неустоимо.

Когато занесох тортата на баба и й казах, че е с тиква, тя не заподскача от радост, но после се обади да каже, че явно не ме е разбрала, защото не е усетила да яде тиква. (Тя сигурно си е мислела, че ще сложа цели парчета)
Много се хареса тортата на всички, така че след гласуване, решихме да я наречем най-вкусната торта с тиква ..досега. Кой знае, винаги може да ми попадне нещо още по-добро!


Макар и за момента да се съмнявам!
 

31 коментара:

  1. Люска, не е честно с тези изкушения!
    Не мога да сваря да ги записвам :)
    Чудесна е тортата и особено кремът!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Тортичката е много лесна този път, пък и винаги можеш да я спретнеш, ако ти останат палачинки! И аз те прегръщам!

      Изтриване
  2. Люси, Идеята и изпълнението са направо великолепни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Радост! Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Не само е най-вкусната, ами е най-красивата! Само да не бях такъв карък при правенето на палчинки... Ама не пречи да си направя кремчето и да го сервирам както предлагаш - с бисквитки, бишкоти и т.н. Току-виж заблудя моя човек и си хапне и той тиква. ;)
    Ех, развинти ми въображението... А да не ти казвам как ми се прияде от тази разкошотия! И украсата е страхотна, Люска, много стилна и така добре се връзва на изгледа отвътре. Ох, много се разприказвах, но ти си "виновна". :) Ей, златно момиче си ти, да знаеш! Искам сега една кухня, голяма и пълна, и да готвим цяяяял ден. :) И Митковците ще са щастливи, сигурна съм. ;)
    Прегръдки, Люсинка! Бягам, че сигурно ти надух главицата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ти като се разприказваш, само комплименти се сипят, така че хич не ми зле, да знаеш ;) Наистина и само крем да се направи е достатъчно, страхотен мус! Виж украсата е много семпла, макар и тематична, но пък не изисква никакви кой знае какви умения :) Гери, много ми допада предложенията - и меню от седем ястия, ще спретнем, пък после друг ( момчетата :) ) да мие ( хич не го обичам това:)) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  4. Браво, Люси! Чудесна, ароматна, есенна торта - пиршество за всички сетива! Искрени комплименти! Много се радвам, когато видя неща, сътворени с много любов, желание и естетика! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гуинет :) Чудесно е, че се отби през моето местенце! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  5. Люси със сигурност е много вкусна тази торта! И си я поднесла по неустоим начин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Бети! От теб значи много, обожавам тортите ти! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Люси, иде ми да я почна веднага, такаво си подстрекателка...но нямам дулсе де лече, а досега пазарувахме, не ми се излиза отново...Тиква обаче си качих от мазето. Сега ще размишлявам да заменя ли с нещо карамелено или да отложа...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, аз бих изчакала, комбинацията на карамела и тиквата е направо уникална и сърцевината на тази торта, поне за мен :) Ще се радвам да споделиш мнение, ако я приготвиш все пак. Прегръдка за теб, непораснало момиче :)

      Изтриване
    2. Ида, ида с отчет. Изчаках, сдобих се с дулсето и вчера я спретнах - за празника! Пюрето от тиква си отлежваше в хладилника. Съжалявам, че няма как да ти я покажа тук, но може би ще отчета в "Гответе с мен", но и там съм назад с материала поне за месец:). Бих пуснала и в блога, но нека да е по-нататък, не обичам да се повтарят рецептите по блоговете, но пък си струва да я имам и там. Освен това не я докарах красива като твоята, че нямам ринг, а тортените ми форми са с друг размер. Единственото, което пропуснах бе желатина, прецених, че крема си е добре и без него и не сложих. Та...чудесна си стана тортичката, аз не бях правила досега нито палачинкова, нито тиквена торта и се опасявах у дома "дзверчетата" как ще реагират, но се одобри даже от нелюбителита на тиква. Само дъщерята пак нещо негодуваше, ама тя си е така:), пък и не е много по сладкото.
      Благодаря Люси за вкусните и интересни рецепти, ти си живото доказателство, че не само младите могат да научат нещо от старите, но и обратното важи дори в по-голяма сила! Имам само една забележка - не мога да ти насмогна, искам да опитам от всичко:) Хубава неделя!

      Изтриване
    3. Много ти благодаря за отзивите, Веселка ! радвам се, че са я одобрили, пък то палачинковтите торти са малко трудемки за форма, но пък много вкусни :) Слънчева седмица ти пожелавам, мила!

      Изтриване
  7. Люси, фантастична е и ще я направя при първият удобен случай!!! Невероятна на вид, на вкус, на снимки:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз съм баба, така че моля, прати ми едно парченце и на мен от тази вкусна торта! :)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, ще пратя, ама не остана. :) Хайде от следващата :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Отново прелестна красавица наднича от монитора в твоето местенце, Люси :) Опасна машина за изкушения си ти, мила, много ти се радвам!
    Тортичката е съвършена, много есенна и ароматна, точно както и приляга на уютния сезон..., а кремчето, за него мисля, че си права, ще се хапва с остатъци от блатове, които чакат да бъдат изядени :)
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за думите, Таничка! Винаги си ми добре дошла на гости да споделим атмосферата и да похапнем по едно-две - десет парчета торта, то от тази като почне, не се спира човек :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  10. Здравейте,от къде мога да намеря дулсе де лечето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Цвети, можеш да го купиш от Метро или под името сгущенка от руските магазини. Можеш да го приготвиш и сама, както съм описала в торта "Сникерс". :) Поздрави!

      Изтриване
  11. И пицата с карфиол ми допада, но тортата е неотразима -
    чудесна идея, страхотно съчетание на вкусове и аромати иии ...
    впечатляващо ефектни, красиви и неустоими снимки!
    Много, много комплименти за теб, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) Много ми се искаше да мога да те почерпя наистина с парченце. Изпрашам ти сърдечни поздрави и пожелания за приятна и вдъхновена подготовка за празниците :)

      Изтриване
  12. Изглежда прекрасно.
    Утре сутрин отивам на пазар и по обед ще я спретна.
    Имам само един въпрос за количеството какао в палачинките, защото не ми се рискува на око, за да не пракаля - имам този навик :)

    Поздрави,
    Лили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Лили, количестовто какао наистина бе на око, защото завиви от това какво качесвто е какото, което ще ползваш. Ако искаш да са по-настиено кафяви, сложи повечко. Аз слагам на око, като разбивам с миксера до получването на желания цвят. Използвам висококачествено холандско какао или това на др. Йоткер. Поздрави!

      Изтриване
  13. Дулсе де лечето може ли да се замени с нещо друго и с какво?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тъй като вече ме попитаха подобен въпрос в интерент и аз отговорих, че има вариант дулсе де лечето да се замени с домашно приготвен карамелен сос, за който рецепти в нета има много. Той се прави главно от захар, сметана и масло. И все пак, аз смятам, че вкусът на сгущенката ( дулце де лече) е много специфичен и сладък, а пък да се приготви у дома не е трудно. вече съм описвала процеса в торта "Сникерс", как се вари самата консерва от сладко кондензирано мляко. Аз приготвям няколко наведнъж, тъй като така ми остава и за друг път и се пести ток. Поздрави!

      Изтриване
  14. Значи палачинките са шоколадови ли? Тъй като в съставките не се споменава шоколад

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Палачинките са с какао, което го има в продуктите и така стават с шоколадов вкус :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Вчера направих тортата, сега престоява в хладилника и довечера ще я опитаме. Аз пробвах само крема докато я приготвях и мога да кажа, че е уникален. Наистина комбинацията на тиква и дулсе де лече е невероятна. Тази торта някак ми напомни на Коледа :) Страхотна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...