петък, 28 ноември 2014 г.

Сьомга на фурна с коричка от сирена и гарнитура зелен боб / Baked salmon with cheese crust and green beans


Скоро е Никулден и реших, че е добре да ви поднеса една-две алтернативи на традиционния шаран за тези от вас, които искат хем да спазят традицията и да хапнат риба, хем не са големи любители на шарана или пък на сложните рецепти при приготвянето му. Аз за всичките години открих една-единствена рецепта за пълнен шаран, която, ако ми стигне времето, ще ви представя и тук следващата седмица, но днес се спирам на любимата ми сьомга, която става все по-достъпна, както като места за продажба, така и финансово. 


За първи път ядох сьомга преди две години, защото за мен това беше лукс. Сега обаче големите вериги магазини предоставят малки разфасовки от вкусната риба, а когато е на промоция, направо си е задължителна за купуване. Говорила съм вече колко е полезна рибата и макар все по-често да излизат статии за това колко вредни са иначе познатите ни "полезни храни", аз все пак смятам, че да си хапнеш една рибка със салата все пак ще бъде по-полезно от много други храни, които знаем, че така и така са вредни! 


И така, ето я моята рецепта за сьомга с любимата ми коричка от сирена, с вкусна гарнитура от ароматен сотиран зелен боб в масълце.

Макар и не съвсем диетично, това ястие определено смятам за леко и подходящо за разтоварващи дни. Можете да го направите и още по-диетично като замените част от продуктите с нискомаслени, наблегнете на зехтина или направите зеленчуци на пара. 

И така, ето и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
2 бр сьомга котлет (около 400 г)
1 с.л. крема сирене
1 с.л. заквасена сметана
1 с.л. урнебес
100 г кашкавал


За гарнитура:
200 г зелен боб
масло
сол

Приготвянето на ястието започваме като в подходяща тавичка слагаме котлетите от сьомгата, като аз ги пека върху фолио, което после прещипвам за да се задушат.


Отгоре нанасяме сметаната, кремата сирене и урнебеса, като можете да ги разбъркате в купичка или нанесете на платове, както аз обичам да правя :) 


Защипвам фолиото отгоре и слагам да се пече "под фолио" в умерена фурна. Сьомгата става бързо, затова се заемам с гарнитурата.
За целта бланширам леко зеления боб в подсолена вряща вода. Аз използвах замразен боб!


После отцеждаме от водата. В същия съд загряваме малко масло или зехтин. Според мен с масло стават най-вкусни :)



Изсипваме бланширания боб при маслото и разбъркваме така, че да се "облекат" хубаво в маслото. Посоляваме на вкус и сервираме ;)


Сьомгата вече трябва да е готова, затова отваряме фолиото и поръсваме с малко от рендосания кашкавал, като запичаме за още една-две минути!
Сервираме котлетите върху легло от горещия боб :) 



Ето на това казвам една наистина лесна и вкусна рецепта! Опитайте! 





16 коментара:

  1. Това е по мой вукс. Ама много по мой! Прекрасна сьомга, Люси. Истинска наслада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоленце :) Радвам се, че ти харесва! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Майко мила, страхотно предложение, много ми харесва, жестоко и страшно идейно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам дали е диетично или не, но определено е страхотно вкусно! Отричащите го просто да не завиждат за това каква наслада си си поднесла. ;) Че даже и с нас си споделила!
    Прегръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила ми Гери :) Да можеше да дойдеш на гости да те нагостя с ястието, но и това ще стане :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Това е една по-различна гледна точка, твоята Люси :) Обожавам новаторското и различното, сигурно затова толкова много харесвам стила ти! Със сигурност комбинацията сирена и риба е нестандартна и различна, но не се съмнявам, че е вкусно, мнооого вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! Да ти кажа честно, не съм се замисляла дали е нестандартно :) Но смятам, че се получава много традиционен и ненатрапчив вкус, затова смятам, че ще се хареса на всеки, дори и не не толкова големите фенове на рибата :) Поздрави от сърце !

      Изтриване
  5. Отново чудесна рецепта, Люси - разкош от вкус, визия и представяне!
    Поздрави, вдъхновен и хубав празничен декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дианка! Скоро представих в блога си една твоя рецепта за любими постни мъфини! Благодаря от сърце :)

      Изтриване
  6. Люси, много предизвикателна е порцията! Добра идея за Никулден!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Наистина е вкусно! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  7. Тази вечер изпробвах рецептата и останах очарована. Дори малкият ми син, който гледа скептично на рибните изделия, каза, че така можел да се прежали да хапва. Много благодаря и продължавай да ни вдъхновяваш с такива изкушения :) С пожелания за прекрасна вечер и незабравими празнични дни! Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти, че сподели впечатления! Чудесно е, че ястието се е харесало на всички :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Привет, Люси! Страхотна рецепта, ще се пробва! Може ли да попитам приблизително колко минути печеш сьомгата с фолиото, защотото това ми е най-голямото притеснение...да не стане суха...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Много зависи от това колко са дебели и големи парчетата, но аз я проверявам ( не е торта да спадне) :) Около 20 минути някъде. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...