петък, 17 октомври 2014 г.

Баклавички с шоколад / Baklava with Chocolate


Почти съм сигурна, че няма човек в България, че дори и на Балканите, който да не е опитвал баклава. Този десерт е толкова популярен у нас, че сигурно във всеки дом има по една рецепта за баклава, която е определяна за семейна или най-вкусна :)

При нас баклавата на мама е най-хубавата, която съм опитвала и дори не ми е хрумвало през ума да правя опит да я правя. Затова, дойдат ли Коледно-Новогодишните празници (тогава обикновено я приготвяме), задачата на мама е да наготви няколко тави :)


Тази година обаче успях да хапна няколко гръцки баклавички, "подправени" с шоколад, и реших, че това може да стане моята баклава. За да бъде съвсем в мой стил, реших да сменя и традиционния пълнеж с нещо, което много обичам - холандски карамелени бисквити, които вече се намират лесно и на нашия пазар.


Казват се Stroopwafel и можете да ги намерите в много магазини (Кауфланд, Лидл и дори малкото магазинче в квартала).
Хубавото при тях е, че освен хрупкави вафли имат и прекрасен пълнеж от разтеглив карамел, така че след като ги смлях в блендера се получи зърнеста плънка от твърди и меки частици. Не че имам против традиционната плънка на баклавата, но тази е така и така с шоколад, та се водих от мотото "като е гарга - да е рошава" :)


Ако решите, че карамелът ще ви дойде в повечко, което, гарантирам ви, не е така, можете да се спрете на друг вид плънка, като ще се радвам да споделите и своите идеи и експерименти.


Ето и списъкът с необходимите продукти:
1 пакет кори за баница (около 400 г)
5 бр холандски карамелени бисквити
125 г краве масло (разтопено)
Сироп за заливка:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
няколко капки лимонов сок
Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад

Започнах като смлях бисквитите в блендера. Ако не се сещате как изглеждат, ето ги на снимката:


Сместа е идеална за пълнеж, хем хрупкава, хем от разтеглив карамел, който се съчетава идеално с десерта. Ако не можете да намерите от тези бисквити, сложете няколко нарязани карамелени бонбона и начупени бисквити по ваш вкус.

Започвам като намазвам хубаво една кора с масло и слагам малко от плънката в долния край.


С помощта на две китайски клечки за хранене, които слагам вътре, опрени една в друга, завивам баклавичката на руло,


като стигам само до средата на листа и отрязвам.


Набирам едновременно от двете страни, като клечките ми помагат за тази цел


Завивам на охлювче или друга форма по желание и редя в тавичка.


Процедирам така и с остатъка от корите, като от една кора правя две баклавички.



Пъхаме в умерена фурна и печем, докато се зачервят.


Когато са готови,  ги изваждаме и оставяме да се охладят напълно. Захващаме се с приготвянето на сиропа. За целта слагаме в подходящ съд на котлона водата и захарта и оставяме, докато стане на сироп, като след завирането на водата оставяме сосът още малко да поври, за да се сгъсти.


Накрая прибавяме и няколко капки пресен лимонов сок, за да предотвратим захаросването на сиропа и за по-добър вкус.


Можете да залеете студените баклавички с горещ сироп, или да приготвите сиропа предварително и да залеете горещите баклавички със студен сироп.


Последната задача е да шприцоваме отгоре розички или друга формичка от шоколадовия ганаш, който приготвяме по следния начин: Слагаме сметаната да се затопли на котлона и когато е пред завиране, добавяме начупения шоколад. Разбъркваме на изключен, но все още затоплен котлон, докато шоколадът се разтопи. Оставяте на стайна температура (или в хладилник, но внимавайте да не стегне прекалено)  да се втвърди ганашът и когато стане с консистенция, годна за шприцоване, украсете баклавичките.


Едва ли някой се съмнява, че това може да не е вкусно, но да не пропусна да се похваля и аз - наистина  е много вкусно.


Убедете се сами! :)


26 коментара:

  1. Люси, не е честно!
    Божествена баклава!
    Благодаря ти за прекрасната идея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Дани! Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  2. Леле, Люси, направо ще скочи до тавана захарта ми с тази вкусотия... Представям си какво чудо е! :) Ама дали не е много сладко накрая? Не за друго, ами заради сиропа...
    И докто аз се наканя за шоколадавата баница, ти баклава направи. Нямаш спирка. :)
    Прегръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Герка :) Не става прекалено сладка, защото ползвам черен шоколад, а пък пълнежа не е много. Пък и правя мини баклавички, мисля, че станаха идеални на вкус, пък и тук, по нашия край, се хапват много такива благинки :) Когато дойдеш насам ( хайде, откога те чакам :))))), ще се убедиш сама :) Поздрави, мило момиче!

      Изтриване
  3. Май тези баклавички,стават и мои.....Прекрасни са,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Разкошни са,чак усетих вкуса им.Ще се правят,но дай малко времеда пробваме :) ато машина за вкусотии си. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Милена! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Отдавна се замислям, че трябва да си отвориш сладкарничка, Люси,
    сред страхотните ти торти и печива, баклавичките ще бъдат още едно фирмено предложение...
    Изглеждат невероятно, много ми допада твоята иновация.
    Поздрави, вкусни и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Така си е - сладичкото си ми е на сърцето, защото ми дава повече възможности да правя красоти, а пък те винаги ме радват. Кой знае - може би някой ден :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Леле, леле, леле...друго не мога да кккажжжа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря и благодаря, Весела! :))))))))))

      Изтриване
  7. Страхотна идея за плънката от тези вкусни бисквити! Бaклавичките изглеждат изкусително! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Юлия! Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотни баклавички! Поздравления, Люси за всички твои иновации!
    Прекрасен неделен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Хриси! Прегръдки!

      Изтриване
  9. Бях убедена, че съм коментирала тази умопомрачителна баклава. Явно съм се разсеяла след всичките апетитни снимки! Великолепни са, едва преглъщам! Поздрави, Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Плами :) Не се разсейвай, ами си хапни една, че ще свършат ...благодаря ти, че ме навести! Поздрави и за теб!

      Изтриване
  10. Люси, направо ми прати цялата тавичка с тези баклавички, че няма да се задоволя само с една. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, не е лъжа...изглеждат много, пък изчезват толкова бързо. Вече в къщи само ме притискат да направя пак, но аз им отказвам. Имам други неща на ум ;) Поздрави, мила!

      Изтриване
  11. Без малко да пропусна тези невероятни изкушения!
    Интересен начин на оформяне, плънка, и шоколада за завършек!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Радвам се, че ти допада идеята! Прегръдка

      Изтриване
  12. Изглеждат превъзходни, браво и за доброто качество на снимките! Ще ги опитам съвсем скоро и ще споделя мнение за вкуса ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Ще чакам отзиви! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...