сряда, 24 септември 2014 г.

Тарт татен с круши / Spiced Pear Tarte Tatin


Е, няма как да не отбележа настъпването на астрономическата есен с някой наистина есенен десерт. Едва ли има някой, който е по-ентусиазиран от захладняването на времето и ежедневните дъждове от мен. Толкова много се кефя, че вчера веднага бързах да извадя по-топлите и пухкави чорапки по-напред в шкафа, и да заровя лице в гардероба, където държа кожените якета и пуловерите. 


Най-сетне идва сезонът на ботушите с платформа, с които мога да стъпвам в колкото си искам локви, без да ми пука, да нося кожа, без да завирам, да се гушкам, без всеки допир на човек до мен да предизвиква топлинен удар и най-сетне въздухът ухае само на Есен. 

Ей сега дойде моето време!


Плейлистата в офиса, вкъщи и телефона е заредена с най-добрия дуум, висенето в  книжарницата за нова книга е седмично занимание, а вкъщи вече подпуках набрания през лятото чай (може и нищо да не остане до зимата).
Ето, аз си знаех, че пак ще се отплесна, заговоря ли за моя любим сезон, затова, осъзнавайки този факт, преминавам към първоначалната идея на поста, а именно - представянето на тази супер вкусна рецепта за тарт татен с круши.


В оригинал, тарт татена се прави с ябълки, но аз нямаше как, повтарям нямаше просто как да не го направя с круши при наличието на такива от село.
Бабето ми пак се беше катерила по дърветата като паркур и ги беше обрала, а те бяха просто перфектни - едри, все още с лек зелен цвят и сочни, да се покапеш (както не пропускам да направя и аз)

Веднага информирах баба ми, че взимам няколко, че ще правя отдавна заплануван тарт татен, а тя "взимай бе чедо, ама да знаеш, те много разхлабват", с което изхвърли заплануваната ми изтънчена френска визуализация през прозореца :)

И все пак, десертът е наистина много вкусен, елегантен и толкова елементарен за правене, че ако ви хареса, можете да го приготвите за 30 минути след изчитането на рецептата.
А аз няма да я отлагам повече и затова, ето я и самата нея:

Необходими продукти:
250 г бутер тесто
50 г меко масло
4 бр. по-едри круши
1/2 ч.ч. кристална захар
1/3 ч.ч. кристална кафява захар
един лимон
млян джинджифил
индийско орехче
канела


Започваме приготвянето като намазваме с около две супени лъжици от маслото хубаво съда, в който ще печем сладкиша (моят е с диаметър около 25 см), и покриваме хубаво с половината бяла захар:


Слагаме съда във фурната на 180-190 градуса с обдухване, докато се карамелизира. През това време, измиваме и почистваме крушите,


а след като захарта се карамелизира, изваждаме от печката и



нареждаме  крушите с почистената от семките страна нагоре


Пъхаме във фурната за още около 10 минути или докато крушите почнат да пускат сок. През това време в купа смесвам двата вида захар, слагам подправките, лимонов сок и малко вода (само ако е необходимо). Сместа трябва да бъде на вкус, затова и не съм задала пропорция - сложете повече или по-малко канела, ако я обичате, щипка от другите подправки - аз изстисках само половината лимон, и разбърквах хубаво, като се получи средно течна каша.

Изваждаме крушите, изсипваме сместа отгоре и разпределяме останалото масло.


Накрaя покриваме с разточеното бутер тесто, като подвиваме леко краищата ето така:


Пъхаме във фурната и печем до златисто:


Готовия десерт обръщаме върху чиния много бързо и внимателно, за да не разлеем соковете вътре.


Преди да обърнете прекарайте нож по стените на съда, за да улесните отлепването му :)



Много простичък като съставки и приготвяне десерт, но съдържа истински есенни вкусове, което го прави уникален и идеален за този сезон. Никога преди не съм яла по-вкусни круши и мога с ръка на сърцето да кажа, че


един десерт може да бъде ужасно вкусен и без наличието на шоколад.


П.С. Митко толкова го хареса, че го изяде.. целия, не се шегувам. Думите му бяха "Амо то е много лекичък и само крушки, само още едно парче и така". Ето затова никой друг не можа да го опита, но вече съм обещала да го приготвя пак тази седмица.



31 коментара:

  1. Елегантна наслада за небцето. Прияде ми се, да знаеш, и както е хладничко навън е точно за такъв десерт.
    Чайчета и аз подпуках и се надявам да останат и за зимата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, мила Люси! Имам чувството, че и сурова коприва да ни представиш, така живописно и сладкодумно, така артистично и омайно ще ни я поднесеш, че на всички, гледащи снимките и четящи редовете, устата ни ще се изпълни с вкус и аромат! Уникална си, момиче! Не спирам да ти се възхищавам и очаровам ! Не те познавам, мила, но винаги,когато отворя твоя публикация и зачета редовете, в мене се появява едно чувство на радост, една усмивка се появява на лицето ми, една вътрешна топлина ме сгрява, от цялото ти излъчване, от харизмата, която притежаваш! Не мога да спра да се възхищавам на това уникално съчетание - богата душевност, младост и художествен талант - веднъж вече ти го казах, но пак ще го повторя, защото са думи, казни от сърце! Просто удоволствие прави, човек да влезе в блога ти и да изпълни очите и душата си с красота, да почувства срещу себе си един интелигентен, артистичен и душевно богат човек, на всичкото отгоре толкова млад! Пак казвам, не те познавам , в смисъл че не сме се виждали и контактували, но те чувствам, като близък, обичан и прекрасен приятел! Ето, това е харизмата, мила-да събуждаш у хората прекрасни и добри чувства, да предизвикваш усмивка, само при мисълта за теб ! Прекрасно момиче, дано срещаме повече личности като теб, тогава ще има надежда, че светът може да бъде променен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, не знам какъв е правилният начин да отговоря на тези толкова прекрасни думи. Не зная дали и съм ги заслужила напълно, та даже ми е малко неудобно. И все пак най-подходящо е май да ти благодаря и то от все сърце. Много ме трогна всичко, което си написала, а способността ти да ме видиш по този начин е просто незаменима. Аз също мога да се радвам, че срещам такива хора като теб, които имат място в сърцето си за макар и непознати, които споделят копнежа за красивите неща сред нас, добрината и вдъхновение за по-добър живот.
      Повечето хора лесно съдят, но трудно намират желание или време да кажат някоя добра дума или да похвалят някого, затова й коментарът ти значи много за мен и съм щастлива да те нарека свой приятел! Прегръдки от сърце и ти благодаря още веднъж!

      Изтриване
  3. Идва ми да замъркам от удоволствие пред тази чудна гледка,Люси,божествен десерт ни поднасяш!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Да те почерпя, ама като няма вече - ще е от следващия! А той вече е заплануван. :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  4. Засмях се на изхвърлената ти френска визуализация, но си е права бабата - длъжна е да те предупреди! :)))
    Люси, отново невероятно предложение! Че е лесен е видно, че е вкусен - разбира се, щом веднага е консумиран и то от един човек!
    Прегръдка и много приятен есенен ден! (Аз също харесвам тази "златна есен", точно този, начален период! )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че освен любовта към сладичкото, споделяме любов и към този сезон. Изпращам ти много слънчеви есенни дни и много топли поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте! Рецептата ми се стори много привлекателна, сигурно защото снимките са така съблазнителни...! Но ще помоля за едно уточнение. ''Изваждаме крушите, изсипваме сместа отгоре и разпределяме останалото масло'' - това как да разбирам: къде се изсипва сместта от захар и подправки - върху извадените круши ли се разпределя, или вурху карамелизираната захар в тавата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, да, сместа се разпределя върху крушите, тъй като те вече са в тавичката с карамелизираната захар. :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Любимият ми тип десерти.....Уникален татен,Люси!

    ОтговорИзтриване
  7. Ммммм .... получих слюнко отделяне от страхотните ти снимки Люси ... бива ли така? :)
    Тарта ти е едно вълшебство момиче! Ама че попадение и то с круши ... любим плод :)
    Благодаря за рецептата и хубави, топли и вкусни септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Ами бива, как да не бива :) Изпращам ти супер прегръдки :)

      Изтриване
  8. Ей, много ме разсмя с тая твоя баба!
    Прекрасен тарт, с круши, ябълки, десерта си е велик! Снимките ти са приказни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами тя е голяма работа, Поли! Ние с нея все се закачаме, та винаги имам истории за разказване :) Прегръдки и за теб, мила :)

      Изтриване
  9. Люсинка, презентацията си е перфектна! И не и могла да бъде друга, виж каква красота пак си сготвила. Разбирам го аз твоя Митко. ;) Ама моят... Уф, имаше да се мръщи на крушите, та сама трябваше да се мъча с толкова количество. Ама не пречи да си направя по-малко за мен само, нали? Направо ме умая... И искам да отбележа - много ме зарадва с настроението, което лъха от думите ти. Само така! Прегръдки, Люсинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери :) Малко посъбрах сили и скоро ще ти изпратя и рецепта за моето гостуване :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
    2. Въобще не се притеснявай, Люска, няма нищо спешно. :) Цялото време на света имаш. Аз просто искрено се зарадвах да прочета колко си усмихната. :)

      Изтриване
  10. Божествен татен! Не мога да му се нагледам, толкова е сочен и ароматен... Поздравления и на теб и на бабата, дето ги е брала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Радост! Желая ти топли и усмихнати есенни дни!

      Изтриване
  11. Ехее, и на мен есента ми е любимият сезон, а този тип сладкиши са ми страст! Така че, напълни ми очите и сърцето с този пост, Люси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Ама голяма си сладурка, бе, също като това божествено тартче с най-любимия ми плод.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Весела, благодаря ти за сладурските думи :) Прегръщам те!

      Изтриване
  13. Зачетох се в коментара на Диана, по-нагоре и напълно се присъединявам. Няма как да не отбележа, мила, че снимките ти са неустоими всеки път, но съм сигурна и в изкушаващият вкус на сладкиша. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Всичко е от крушите тук, те са като от злато :) И наистина много вкусни :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  14. И аз бих пискала още едно парченце..., Люси,
    прекрасен десерт, неустоимо изкушаващи снимки и вълшебна атмосфера.
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и красива, вдъхновена и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Дианка :) Да ме посетиш е винаги голяма радост за мен :) И аз ти пожелавам пъстра и усмихната есен!

      Изтриване
  15. Както не съм закусвала все още ми идва да се протегна и да си взема от монитора едно огромно и парче от този невероятен десерт.Благодаря ви за подробното описание как да го направим и снимките,които доста ни помагат.В момента имаме доста круши, все пак си е сезона на тези плодовете и е добре да се възползваме максимлно от тях.Изпекли сте го перфектно.Ще ви посещаваме още по често вече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за топлите думи и високата оценка! ще се радвам да се "отбивате на гости" :) Сърдечни поздрави и пожелания за весело посрещане на празниците!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...