събота, 6 септември 2014 г.

Патладжани - пица / Flourless Eggplant Pizzas Recipe



Ако не се лъжа, сигурно това е първата ми рецепта с патладжани в блога, обещавам обаче - няма да е последната. Не беше сред любимите ми зеленчуци дълги години, но както и с много други, започнах да преоткривам вкуса им в нови и интересни за мен рецепти.

 

Това, което ми харесва в тази рецепта е, че може да накарате всеки (дори тези, които не обичат патладжани), да се насладят на ястието, слагащи си порция след порция.
Възможността за експериментиране никак не е малка, и макар за някои да е само предястие, според мен две тави предястие лесно се превръща в прекрасно безмесно ястие :)

 

Точно така - тази "пица" е без месо, защото когато има месо, при печенето му вкусът му доминира и се пренася и върху зеленчуците. Тук обаче исках да се насладя на автентичния вкус на патладжани, пресни домати направо от градината на баба и малко кашкавал, който да облече в пухкавата си прегръдка тези свежи продукти.

 

И така, ако сте решили да приготвите ястието, ще ви трябва и списъка с необходимите продукти:

500 г патладжани (при мен бяха два по-малки)
4-5 бр малки до средни по големина домати

200-250 г кашкавал (аз се спрях на гауда)
100 гр сирене
домашна чубрица
зехтин
сол

Започваме приготвянето на ястието с подготвянето на патладжаните. Ако живеете в чужбина, сигурно имате достъп до тези негорчиви патладжани, които срещам, когато съм на гости при сестра ми в Холандия.  Те нямат нужда от никаква подготовка освен нарязване и готвене.




Тук обаче по-придирчивите български вкусове може би ще усетят леко нагарчане от патладжана, ако не се отцеди За целта посолете нарязания патладжан и го сложете в съд с вода. Оставете го да престои малко. Преди готвене отцедете.
Други просто оставят нарязания на шайби зеленчук да престои върху кухненска хартия. След известно време се забелязва, че избилата течност от зеленчука е попила в салфетката и тя е станала влажна.


Аз не смятам, че тези стъпки са задължителни тук, тъй като режа патладжана на тънки шайби, които при печенето почти се изсушават.
Нарязаният на шайби патладжан нареждам в тави и пека в предварително загрята фурна на 180 градуса, като обръщам периодично.
След като се запекат, заливам с малко зехтин, съвсем малко сол (не е необходимо, ако сиренето е много солено) и нареждам нарязаните домати.


Отгоре завършвам с малко натрошено сирене и връщам във фурната. Пека още няколко минути, докато доматите поомекнат и кората им леко се набръчка.


Изваждаме за последен път и поставяме нарязания кашкавал. Пека до разтапяне и зачервяване нa кашкавала, като овкусявам с малко домашна чубрица.


Сервирам ястието още топло, а Джейми Оливър сигурно ще предложи да го поръсим с още няколко капки зехтин :) Вие постъпете, както намерите за добре :)


Както виждате, нищо сложно няма в това ястие, но пък крие много вкус, любов и ухание на циганско лято :)









5 коментара:

  1. Много вкусно Люси! Аз също не съм от почитателите на патладжана, но тепърва го преоткривам. Предложението ти е много добро и подкрепям мнението ти за месото и патладжана, може би за това не ми вкусен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И на истинска храна ухае - отгледана с любов, откъсната с внимание и сготвена с вдъхновение. Ей това си ти, Люсинка! :) Грабвам си една пица от патладжанче и ти казвам, че е ммм... Относно преоткирването на вкусове и предястията, които стават основно - на едно мнение сме. Усмивки, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Какво ти предястие, точно само с това бих хапвала обилно доста време! Много ми харесва! Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,запознала си се вкусово с патладжана по най-разкошния възможен начин!За мен това е топ-рецептата на тема патладжан!Със сиренце не съм опитвала,все с моцарела,но ще опитам и така сл. път.Прекрасни снимки!Хубава неделна вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, Гери, Поли, Роси, много мило, че ме навестихте и без това съм приготвила много - ще има за всички! Харесва ми, че това е от ястията, които можеш да ядеш и топло и студено, както и разбира се - става бързо! Роси, аз пък хич не съм доволна от снимките, тези дни е много мрачно и светлината е ужасна, но пък реших, че рецептата си заслужава. Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...