петък, 8 август 2014 г.

Перфектната детска торта: Торта "Дъга" / The perfect kids' Birthday cake: "Rainbow cake"



Ако има торта, която е най-подходяща за детски празник, то това безспорно е прекрасната торта "Дъга". Ако има някой, който може да я направи да изглежда още по-детски и забавна, то това съм аз, защото в мен детето нито дреме, нито си играе, а направо щурее наляво и на дясно и се опитва да сътвори всякакви радости за окото и небцето.


И до ден днешен сред нещата, които ме карат да се усмихвам са балоните (много разтоварващо да си ги подаваме с любимия от единия до другия край на стаята, обсъждайки междувременно някой "възрастен" въпрос), сладоледите (които намирам за една от основните хранителни групи) и анимационни филмчета, които уж замаскирайки истинската реалност, успяват все пак да ни покажат най-важните неща в живота!



И освен в любимите ми книги, смятам, че едни от най-красивите любовни истории съм срещала именно в анимациите:



И макар доста поразкрасени, не означава, че пропускат да ти кажат истина или две за сложните взаимоотношения между хората:

Едва ли ще мога да обхвана всички прекрасни цитати и моменти, останали завинаги в главата ми след (е, да сме честни  поредното) гледане на дори едно от тези филмчета. 

Освен чудесните сюжети, обожавам и музиката от филмчетата, и преди да съм запяла Let it Go и да ви се прииска да си направите сепуку, ще споделя с вас, че едно от най-хубавите преживявания от тази година бе именно вълшебният симфоничен концерт "Мюзикълите на Дисни", който се състоя в зала "България" този февруари.


Освен горепосочената песен, аз и цяла зала малки и пораснали деца се насладихме на знаковите мелодии от "Тарзан", "Малката русалка", "Цар Лъв" , "Красавицата и звярът", "Аладин" и други.

И тъй като съм почти сигурна, че такъв концерт ще има в бъдеще, ви го препоръчвам с две ръце ( държащи сладолед) :) 



Ех, този сладолед! Толкова го обичам, че отдавна исках да направя торта с такава украса. Не беше нужно самата торта да е сладоледена, но поне да изглежда такава. И така, не помня от кога бях купила тази кутия с вафлени фунийки (купих ги от Кауфланд) и си седяха мирно в шкафа, като се убеждавах, че ще дойде ред и на тази торта. 

Обаче все не си намирах повод да я започна. Може би  защото си мислех, че ще ми отнеме много време самото декориране. Не се оказах права, тъй като цялата торта, барабар с всички цвъцки и туфки, ми отне не повече от няколко часа. Ето още една причинa да ви поканя да се опитате да я направите за предстоящ детски рожден ден. 
И тъй като до моя рожден ден остават броени дни, реших "да се изненадам" с една пробна торта :)  

И без това съм почти сигурна, че едва ли ще ми се прави торта за мен на самия ми рожден ден, вместо да избера да правя нещо значително по-интересно!

Ето защо, Митко е установил традиция у дома, която повелява през целия август месец да се празнуват Люсенските празници или иначе казано един много, ама много дълъг рожден ден :)


 
И може да няма подаръци всеки ден, но определено е забавно да получаваш целувка и пожелание "Честит Рожен Ден" в 30 последователни дни!!!

И макар животът ми да не е приказка, със сигурност мога да заявя, че у дома имам човек, който ме кара да се чувствам като принцеса всеки ден!


И след това доста дълго въведение, ако все още ви са останали сили да четете, идва време и за самата рецепта. Рецепта за торта "Дъга" съм виждала много, все различни, но аз реших да направя свой собствен вариант, който се базира на любимата ми торта "Рафаело".


Мога да кажа, че това значително опростява тортата и я прави доста по-евтина откъм продукти, но за мен - и по-вкусна. Но ето ги и тях:

Необходими продукти:
За блатовете:

7 яйца
1 ч.ч. захар (200 мл)
1 ч.ч брашно


За крема:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (397 г)
250 г краве масло на стайна температура
100 г кокосови стърготини (по желание)
250 мл течна сладкарска сметана за разбиване

Още:
6 бр. вафлени фунийки за сладолед
6 броя хранителни (по възможност естествени)  боички


Първа стъпка в приготвянето на блатовете е отделянето на жълтъци от белтъци.


Разбиваме белтъците със захарта на хубав, лъскав сняг:


Продължавайки да разбиваме с миксер, добавяме един по един и жълтъците:


Накрая, като разбъркваме внимателно с телена бъркалка, прибавяме пресятото брашно, бавно, така че да се поеме хубаво в сместа: 


Разделяме сместа на шест равни части (при мен излизаше около един препълнен черпак) в шест купички.

 

Всяка част оцветяваме в отделен цвят - жълто, оранжево, червено, синьо, зелено и лилаво.


Едва ли трябва да ви казвам, че за целта ви са необходими само 3 основни цвята - жълто, червено и синьо, така че да можете да направите и останалите.


Готовите смеси изсипваме в тавички ( използвам тези алуминиеви, 20 см в диаметър), леко намазнени, с парче хартия за печене на дъното. Печем ги в предварително загрята фурна, на 150 градуса. Отнема само няколко минути :)


Докато блатовете се охлаждат, започваме да приготвяме крема. За целта маслото трябва да е размекнато на стайна температура.


Разбиваме го на пухкав крем заедно с кондензираното мляко. В друг съд разбиваме и сметаната.


Прибавяме около четири пълни супени лъжици сметана към маслената смес,


така че да стане по-пухкава, ето така:


Останалата част от сметаната приберете в хладилника, нея ще използваме за украсата,  като я оцветим и шприцоваме върху вафлените фунийки:


От така направения пухкав крем заделям една малка част, може би колкото чаена чаша, за измазване на тортата. А към останалата прибавям кокосовите стърготини (Като и от тук заделям една пълна шепа за да поръся тортата отвън)


Започваме сглобяването на тортата, като редим блат и крем и така докрай:


Препоръчвам леко сиропиране на блатовете с малко подсладено прясно мляко, но това е въпрос на желание, затова и оставям на вас да решите, дали ще искате по-сухичка или сочна торта:


След като сме сглобили тортата, измазваме отвън със заделения предварително крем. Направете леки разрези на местата, където смятате да поставите фунийките, така че да се закрепят по-сигурно.


Следващата стъпка е да оцветим сметана, отново същите шест цвята и да шприцоваме във фунийките:


Останалата част от украсата е въпрос на избор и, разбира се, фантазия:



Направете своя собствен вариант на тази весела и пъстра торта "Дъга" и донесете радост на любим човек:


И дори не мислете за диетата, не е моментът да броите калории с такава торта :




58 коментара:

  1. Страшно идейна и ефектна торта,Люси,поздравления!Със сигурност колорита много блазни окото!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Роси! Прегръдка и за теб!

      Изтриване
    2. Много ефектна торта Люси,но кремът ти се е пресякал.За да не се получава това,температурата на маслото и конд. мляко трябва да е еднаква.

      Изтриване
    3. Здравей, Анонимен :) Радвам се, че тортата ти харесва! Кремът не е пресечен, парченцата, които виждаш са от кокосовите стърготни в крема. Няма какво да пресече крема, тъй като и двата продукта са със стайна температура :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотна си както винаги!Аз също обичам анимационни филми,гледам ги повече от другите.Даже си мислех,че само аз съм така :-) .Любимият ми още от малка е Красавицата и звяра.Тортата е страхотна,дъщеря ми след месец ще има рожден ден и ще я изненадам с тази твоя весела торта.И запази детето в теб-това е най-хубавото нещо за човек.Да може да се радва на нещата истински и неподправено като дете е най-хубавият подарък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юле, и на мен това ми е любимото филмче ( hi five :) ) Ще се радвам, да споделиш впечатленията на дъщеричкатата ти за тортето :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Катерина Василева8 август 2014 г. в 14:38

    Браво Люси,направо ме спаси :)
    Голямата ми дъщеря има рожден ден съвсем скоро и ще я изненадам с тази торта.Невероятна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С голямо удоволствие, Катерина :) Дано донесе и във вашия дом много радост :) Поздрави сърдечни !

      Изтриване
  4. Перфектна е не само тортата и настроението, което носи, Люси,
    перфектна си към избора на рецепти, тяхно изпълнение и презентиране ...
    Поздравления и комплименти за теб, хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианче! Както винаги ме трогват много твоите коментари! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ех, Люси, ти и твоите торти... Ти и твоите лудости... Ти и твоите цитати... Ти и твоите отрязъци от филми/анимации... Ти и твоят Митко... Да изброявам ли още? Много ти се радвам, да знаеш! И не е нужно животът да е приказка, за да сме щастливи. Онези мънички неща го правят повече от приказка. Да ти е честит всеки ден и ти желая най-приказния рожден ден! Прегръдки, мила Люси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И аз ти се радвам, тъй да знаеш :))) Хайде, чакам те на гости :)

      Изтриване
  6. Люска, много веселяшка тортичка! Не знам кога е точно рождения ти ден, но ти желая да запазиш това, което имаш - детското в теб и Митко винаги да те кара да се чувстваш като принцеса! Бъди здрава и все така креативна в нещата, с които се захванеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря отново, Веси, за хубавите пожелания и споделям с теб предстоящия празник :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Леле, много веселяшка торта. Изглежда страхотно и сигурно е много вкусна. Със сигурност ще опитам да я направя :)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,
    торта Ви е страхотна :)
    Имам само един въпрос,с този крем който сте направили,може ли после да се покрие тортата с фондан(или има вероятност да се разтопи)?
    Благодаря и ще очаквам отговора Ви,защото ми предстой да се пробвам с тази чудна торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен и благодаря :) не мога да гарантирам дали кондензираното мляко няма да взаимодейства с фондана, затова бих се спряла на обикновен маслен крем за отвън. Освен това кокоса в крема ще причини неравности и ще е трудно да се получи гладък фондан. Стискам палци да ви хареса тортичката и ще се радвам да ми пишете с отзиви. усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Здравей :)
    Утре имам рожден ден (ставам на 14) и искам да направя тази торта, но имам един въпрос: В сместа за блата не трябва ли да се сложи бакпулвер?
    Благодаря ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мариана :) не, не се слага бакпулвер в блатовете. Трябва обаче да се опиташ да запазиш въздушността на белтъците, когато прибавяш брашното. За целта трябва да го прибавяш много бавно, пресявайки, бъркайки от долу нагоре. Сместа трябва да остане пухкава, така и блатовете ще бъдат такива след опичане. Пожелавам ти весел рожден ден :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей Люси :) искам да попитам дали е удачно между блатовете да използвам пудинг на д-р. Йоткер или шоколадов ганаж.Благодаря предварително за отговора.Хубав и успешен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нина! Мисля, че можеш спокойно да използваш, който и да е от двата варианта! Усмихнат ден!

      Изтриване
    2. Благодаря много за бързия отговор :)

      Изтриване
  11. Здравейте, много хубава и радваща очите торта. Кажете ми крема се използва веднага след приготвянето му и не трябва да е студен? Ако не слагам кокосови стърготини ще стане ли рядък? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Кремът се състой предимно от маслото, затова, ако не слагате стърготини, ще отнеме малко повече време да се охлади, за да ви е по-лесно да го нанесете, тъй като ще бъде по-рядък. Но иначе ще стане! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  12. Привет :) Моят въпрос за уточнение, понеже в снимките видях гел боя! Колко фатално може да стане оцветявaнето на блатовете с прахообрaзни сладкaрски бои, а не с гел боя. И още: сместa бързо ли трябва да се пече-имaм в предвид aко ползвaм еднa и същa формa /квaдрaт с мaхaщо се дъно/ нямa ли дa се обезвъздушaт белтъците чaкaйки редa си?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей! Въобще не е фатално да се използват и бои на прах, но имай предвид, че те се разтварят малко по-бавно, така че бъркай хубаво за да не останат точки :) Що се касае за белтъците си се досетил правилно. За да не спаднат белтъците и аз използвам еднократни формички, макар че и тук ги пека 3 по 3, тъй като фурната не ми е чак толкова голяма. За блатове тип целувка или на торта гараш, няма проблем, но тук е добре колкото се може по-бързо да се изпекат. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А вентилaтор на фурнатa и на 2 реда? Хубaвa вечер, Aни:)

      Изтриване
    2. Ани, няма проблем и на два реда...аз ги пека трите блата на два реда във фурната, но си зависи и от фурната все пак. Някои не пекат много добре, надявам се при теб да няма проблем :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравей, Люси :) Досега разглеждах торти-дъга, но се спрях на твоята. Само че имам една чуденка и ще се радвам, ако можеш да дадеш съвет! Не знам дали ще успея да открия формички 20 см.,, но пък имам 2 х 24 см. Чудя се дали ще се получи, ако намаля броя на блатовете на 5 или дори на 4, с количествата по-горе? (Вярно, че няма да е толкова пъстра дъгата, но пък ще е по-широка тортата) :) Благодаря и поздрави,
    Ирина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирина! Мисля, че ще може да направиш по-големи блатове, ако намалиш броя им! Добре си го премислила! Пожелавам успех в готвенето и сладки моменти от празника и похпването! :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравей Люси,мога ли да сложа вместо коксови стърготини орехи,тъй като детето не яде кокос?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, мисля, че няма ад има проблем, просто вкусът ще бъде доста различен. Може да опитате и бадеми, ако искате да запази белия си цвят. Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравей, Люси! Избрах за правя твоята торта за рождения ден на едно момченце - внуче на моя приятелка. Може ли да споделиш каква е боята, която ползваш?
    Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, привет! Ползвах гел боички на Amri Colour и Wilton :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравей Люси.Тортата изглежда чудесно.След дни дъщеря ми има рожден ден и ми се иска да я направя и затова искам да те попитам по колко се слага от боята в блатовете,понеже децата са между 2 и 5 години се притеснявам от количеството на боята.Също така да попитам с течни бои дали ще стане,че имам такива.Благодаря за отговора предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен!:) Течните бои има възможност да разредят сместа прекалено, затова ти препоръчам гел или сухи ( сухи има и по-малките магазини). Не мога да ти кажа какво количество ще отиде, тъй като всички боички оцветяват различно, но ако искаш да е по-малко, сложи само една капка и остави цветовете по-скоро нежно-пастелни. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор.

      Изтриване
  18. Здравей, Люси :) запланувала съм да направя тази прекрасна торта за 6 месечинка на сина ми,като идеята ми е да е половин торта. Дали е възможно с тези пропорции да направя три блата, които след това да ги разрежа на по две половини или няма да е подходящо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нази :) Доколкото разбирам искаш да направиш нещо като полумесец или дъга? Тъй като разрязването на половина може да е и по друг начин, затова е добре да уточним каква е целта :) Ако е на половина торта както казвам по-горе, тортичката ще бъде доста малка, особено щом е наполовина. По-добре да направиш по-големи блатове тогава, но и тогава трябва да имаш предвид, че ще стане доста по-ниска като височина. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор :) Да, точно това ми е идеята, да направя 3 блата в по - голяма формичка за торта и да ги разрежа на две полукълба. И би трябвало да станат 6 пласта с повтарящи се цветове. Дали ще е подходяща дозата? Формичките с които е правена твоята мисля че няма да е подходаща за моята идея, тъй като наистина ще стане много малка

      Изтриване
    3. В тази форма ще е малка, да, просто съобразете размерите на тавичката и ако е три блата само, може да ползват размери за форма около 22 см диаметър. ( Максимум 24) Пак няма да е много голяма, но аз бих се опитала да боядисам едната част от сместа в по-тъмен цвят например и при изсипването в тавата да го правя едновременно, за да може блатът да е по-светъл от едната страна, за да има пак омбре ефект после :)

      Изтриване
  19. Здравей Люси, много ми хареса твоята торта и имам голямата надежда, че ще я направя за рд на 10-годишното ми момиченце с огромни претенции и очаквания. Искам да те питам, ако тортата трябва да е 20 парчета примерно и купих алуминиеви тави с голям размер, дозата 2-на ли е добре да бъде или само 2/3 повече? Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат :) за да получиш хубави блатове от двойна доза формата може да бъде около 24-25 см см. Ако толкова са големи, тези които си купила - добре. Не е хубаво блатовете да са прекалено тънки, защото ще се губи цвета при разрез, затова и ако формата ти е още по-голяма може да се наложи да я увеличиш още. Препоръчам ти да си направиш блатовете ден-два по-рано, за да имаш време да решиш, ако искаш да коригираш нещо :) Поздрави и съм насреща за още въпроси за да направим нещо вкусно за малката принцеса :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря ти от сърце, ще питам като започна. Тази седмица ще правя за малката дъщеря, /5/, там пак съм се спряла на твоя торта - бисквитена с маскарпоне, но ще трябва да пасирам прасковите :) или тортата на Тереза Маринова, която и да избера ще трябва да покрия със захарно тесто - розово, дано да не се разпльоскат :)

      Изтриване
    3. ЗДравей Люси, да питам за крема - какво мога да сложа в него вместо кокосови стърготини или ядки, тъй като поне 5 деца не обичат кокос, а как да не е рядък крема?
      Миналата седмица направих за малката си дъщеря бисквитената с маскарпоне и праскови, но със сладко от праскови, стана чудесна. Благодаря!

      Изтриване
    4. Здравей, Мисля, че ако разбиеш сметана на твърд сняг и после бавно смесиш на ръка двата крема ще стане лек и въздушен и по-стабилен :) Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравейте , тортата ви е страхотна, искам и аз да я направя за рождения ден на малката и да ви попитам колко време отнема печенето на един блат и с клечка ли проверявахте кога в готов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, пека около 10-15 минути, тъй като са малки и стават бързо. Не съм проверяла с клечка, тъй като си личеше, че са добре изпечени. Тъй като тавичките са малки пекох по 2-3 наведнъж :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Тортата е уникална.
    Аз за първи път я направих и се получи доста добре.
    Благодаря ви че толкова подробно сте написали стъпка по стъпка, ще ви следя л,ако качвате и др. рецепти.🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите. Имам доста рецепти за торти в блога :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  22. Здравей,Люси.Искам да направя тази страхотна торта,но намерих тавички 25 см.Смятам да увелича двойно продуктите за блатовете иначе билха станали много тънки.С крема как да процедирам?Двойната доза не идва ли много маслото?И как да съхраня блатовете поне един ден преди сглобяването на тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нана. Готовите блатове може да опаковаш индивидуално в стреч фолио да не съхнат и да не залепват един за друг. Крема може да направиш с повечко бита сметана и ще ти стигне ;) Поздрави!

      Изтриване
  23. Здравейте, извинявам се за късния час. Колко грама е чаената ви чаша която използвате.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Мярката ми е от 200 мл чаша. Поздрави!

      Изтриване
  24. Добро утро,Люлин,днес правих торта Дъга,цветовете станаха,но ми лепнеха блатовете след като ги опекох,ако можеш да ми кажеш къде съм сгрешила?
    Крема го направих точно,но ми е сладък,може ли да сложа И маскарпоне или крема сирене Филаделфия,дали няма да се пресече крема,ако имаш време напиши ми за тройна доза торта,как да приготвя крема.В петък ще бъде партито с деца и съм много притеснена?Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Аз бих го направила на вкус крема спрямо наличните продукти - ще стане и с маскарпоне, и с крема сирене, и със сметана. Всеки вкус е различен за една и съща торта ми казват някои, чер е сладка, други, че може още сладост :) Препоръчвам да си го бъркаш и да си добавяш на око. Аз бих си разбила продуктите както са като крем и после да добавя само маскиране евентуално и бита сметана, щом крема ти се струва сладък. Блатовете може би лепнат още защото не са се изсушили добре, но не би трябвало да е проблем ) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...