сряда, 20 август 2014 г.

Торта "Фереро Роше" / Ferrero Rocher Cake



Дойде време и за последния пост от тортената фиеста, посветена на Люсенските празници, или иначе казано - Честит рожден ден на мен! Да, точно така, днес ставам с една годинка по-голяма, и реших, че има само една торта, която може да почете този празник, както трябва, и това е не друга, а великолепната - Фереро Роше.




Ако има торта, която смятам, че отразява моя вътрешен свят (ако въобще това е възможно), то това най-вероятно е тази изискана и приказна на вкус и визия торта!
С нея слагам край и на тортената поредица, която посветих на рождения си ден и следващият ми пост ще бъде нещо соленичко ( ама не обещавам :) ).
Тортата оформих да прилича на кралска корона, с което лъвицата в мен, сигурно "несъзнателно", реши, че е подходящо да се накичи :)

  

Истината е, че не веднъж съм ви разказвала, че реалността не е любимата ми част от живота, затова и хобитата ми са често свързани със сфера, доста далече от нея. За да хвърля малко повече светлина за тази част от живота ми, смятам, че е удачно да ви разкажа за едно от любимите ми преживявания - Елфическия фестивал, който се провежда всяка година в Холандия.


За някои хора, това може да е място на откачалки, които сигурно си нямат друга работа. За мен това е място, където срещаме много сродни души, които превръщат света в малко по-магическо място. Всеки от тях е творческа натура, която може цяла година да е затворена в офиса на някое престижно работно място, но вечер да се прибира за да подготвя с усърдие костюма си за следващата годишна среща.

 

Едва ли мога да ви обясня каква е атмосферата да се разхождаш сред толкова много хора (и орки, и джуджета, и назгули :) )

   

Както много други прекрасни събития, и това споделих с моята прекрасна сестричка - Мими, която се спука от смях, когато видя развълнуваната ми физиономия при репликата "ОМГ, Роханец на хоризонта :)"

За малко да си разлея медовината  :) Но все пак това не е нещо, което една милейди може да си позволи.
Разхождайки се  в този магически свят, където на близката поляна се разиграват битки,



а някои просто си почиват или готвят, осъзнаваш, че може би все още е останало мъничко магия на този свят. И за да не протаквам много рецептата,  ще публикувам останалите снимки от галерията на фестивала в края на поста :)


И така, време е да премина към самата рецепта, която е една от най-лесните, които съм правила, но изглежда най-ефектно!
А сега - необходимите продукти :) :

Необходими продукти:
За блатовете:
5 яйца
7 с.л. захар
2 с.л. какао ( аз сложих малко повечко :) ) 
2 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер (равни)
200 г млени лешници



За крема:
200 г меко масло
200 г шоколад
5 с.л. Нутела
14 малки вафлички с лешников крем

Започваме с най-важния елемент от тортата - лешниците. Аз имах сурови, затова леко ги начупих,


и запекох в сух тиган, докато заухаят прекрасно :)


След това ги накълцах в чопър на много ситно :


Следващата стъпка е да разбием яйцата със захарта до пухкава смес, като започвам последователно да добавям брашното, какаото, бакпулвера и лешниците (като отделяме малко, за украсата) .


Разпределям сместа в две тавички с диаметър около 20 см, подмазани и застлани с хартия за печене на дъното.


Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или до готовност:


Оставяме блатовете да се охладят и се заемаме с приготвянето на крема. За него ще ни трябва шоколад и често ме питат какъв използвам. Харесвам този много достъпен вариант на черен шоколад от Кауфланд, но този път комбинирах и с един млечен, за да омекотя вкуса:


Разтапям шоколада на водна баня в купа, а в друга купа - разбивам маслото. 


Започвам да прибавям постепенно от леко охладения шоколад (за да не разтопи маслото), лъжица по лъжица.


След това прибавяме и начупените вафлички. Спрях се на тези, те са доста мънички, затова и бройката им е голяма:


Разбъркваме ги хубаво с крема,


а след това прибавяме лъжица по лъжица от



Господаря на течните шоколади - Нутела!


След като кремът е готов, преминаваме към сглобяването на тортата. За целта разрязваме блатовете на половина по хоризонтал. Започваме да редуваме блат, крем, блат, крем


и така докрай, като измазваме и отвън.


Докато маслото още не е стегнало, можете да поръсите стените на тортата с малко от смлените лешници:


И защото тази торта е уникална сама по себе си, не се нуждае от голяма украса, освен златото на изкусителните бонбони "Фереро Роше" :


Приберете тортата в хладилника, за да стегне, но имайте предвид, че кремът е на маслена основа. Това означава, че ще трябва да оставяте тортата няколко минути на стайна температура преди сервиране, за да може да омекне.

Често хората забравят това и консумират тези торти директно от хладилника, като след това ги намират за сухи.


Бях толкова запленена от собственото си творение, че не можах да спра да снимам, и да ям :) 


Ето защо и последната част от поста е обещаната галерия :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


 


  



 
  



   




 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 





147 коментара:

  1. Прекрасна торта, Люси!
    Страхотни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Aura! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей Люси, правила съм тази торта и е униккалнаа!Скоро имам рожден ден и искам това да е тортата, но ще имам 17, 18 гости:) въпросът ми е мога ли да удвоя продуктите, за да стане по- голяма или трябва да направя две торти и ако може в какъв размер тавичка да пека блатовете за такова количество парчета...28см. Или....Много благодаря предварително за вниманието!

      Изтриване
    3. Привет, Деси! Надявам се не съм закъсняла, тъй като бях в отпуска и сега сядам да отговарям на запитвания и коментари. За толкова голяма торта, от 28 см, бих препоръчала направо тройна доза. Но мисля, че и две малки торти ще ти стигнат, тъй като ще ти е по-лесно да ги направиш, пък и може и парчетата да са малки, но тортата знаеш, че е тежичка и си наяжда, пък камо ли за десерт след обилен празник. Така ще си спестиш пари от продукти. По-добре две по-малки торти, които да се ометат, без да остава нищо за после ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Честит Рожден Ден от мен :)
    Люси, желая ти още много приказни изживявания, да запазиш детското в себе си, да продължаваш да се вдъхновяваш и да твориш все така привлекателни за окото и небцето рецепти!
    Весел празник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите пожелания и думи, Виктория! Радвам се да споделя празника си с теб! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Еми честит ти рожден ден, Люси!
    Таман щях да кажа да се спреш с тия торти, че само примлясквам, като отворя тук!
    Бъди жива и здрава и все такава симпатична "откачалка". Всички сме си посвоему откачени, но какво лошо има - щом ти носи приятни емоции това изживяване - отдаваш му се и се наслаждаваш, пък и не пречиш никому. Интересен магически фестивал. Спуках се от смях, като си те представих сериозна в някой офис, а какви мисли ти се въртят в главата, а :) Голяма си скица, да знаеш, ама ти отива!
    А тортата - приказна е и тя и наистина подходяща - и аз така си избирам и своите и тези за останалите хора, за които правя - трябва да ми импонират с човека, иначе не става! Да усетя, че си е "моята" торта.
    Варианта ти за Роше изглежда ужасно лесен и вкусен и да знаеш, че ще се възползвам!
    Прекрасно изкарване ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела, от къде да започна да нареждам благодарности - за пожеланията, за това, че ме приемаш каквато съм :) , за милите думи, за приятелството, което усещам в теб! Благодаря, благодаря, благодаря! Силна прегръдка!

      Изтриване
  4. Честит рожден ден, Люси!
    Бъди жива и здрава! Все така ни готви вкусни нещица и най- вече торти.
    Тази торта обезателно ще я пробвам при първа възможност и повод, защото изглежда доста специална.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за искрените пожелания, Габи! Ще се радвам да опиташ тази торта и да споделиш впечатленията си :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Люси, Люси, честит рожден ден! Толкова ти отива елфическата атмосфера! А тортата.... тортата е жестока! Пожелавам ти вълшебен празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катя! Надявам се да се почустваш "почерпена" от нея, защото все пак "дойде" на моето виртуално парти! Изпращам ти най-искрени усмивки и прегръдки!

      Изтриване
  6. Честит рожден ден!Тортата е страхотна,а за фестивала ти завиждам благородно-сигурно е невероятно преживяване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлия, наистина ти благодаря за поздрава, и да - фестивалът наистина е нещо, което дори снимките не могат да опишат! Пожелавам ти да имаш възможност да присъстваш на такова събитие някой ден, както и ти желая много здраве и щастие!

      Изтриване
  7. Мило, красиво момиче, пожелавам ти цялото щастие на земята, много любов, много красиви и хубави емоции и още мнооого последователи, защото блогът ти е МНОГО вкусен! Тортата е невероятна, твой стилска! ;)) И много мой :) Непременно ще я опитам и то с домашен шоколад. А за снимките нямам думи! Прегръдки и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, мила ми, Ани, какво да ти кажа, след тези прекрасни пожелания, освен едно огромно благодаря! Всичко да ти се връща стократно ! Радвам се, че с е"отби на моето парти", заповядай една чаша хубаво вино и да вдигнем наздраве :) Прегръдка!

      Изтриване
  8. Честит рожден ден,Люси!
    Пожелавам ти и занапред да се отдаваш на хобитата си така пълноценно и с удоволствие !
    Бъди здрава,щастлива и много обичана!
    Тортата е страхотна,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти, че "дойде" на партито :) Заповядай едно голямо парче! Благодаря ти и за милите пожелания, наистина ми донесе много радост! Прегръдки!

      Изтриване
  9. Възхищавам ти се как с толкова прости продукти създаваш шедьоври! Наближава годишнината от сватбата ми, мисля че е точното време да направя тази торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, тази торта наистина е чудесна за годишнина, надявам се да ви хареса и да споделиш отзиви. :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Люсинка, да си жива и здрава, все така себе си и все така преркасна! Направо се потопих в един толкова нереален и красив свят, благодаря ти! А тортата... Тортата ще опитам да приготвя някой път и аз, просто ми взе ума - за пореден път! Прегръдки. ;)

    П.П. И... може да си провериш пощата, досадила съм ти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ако има някой, който да оцени тези магически местенца в Света, то това несъмнено си и ти!! Радвам се, че ти харесва и тортата, а пък ти благодаря най-искрено за пожеланията <3 Много усмивки и прегръдки ти изпращам!

      Изтриване
  11. Изключително! Благодаря! Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит рожден ден, приказна феичке! Желая ти животът ти да е пъстър и вълшебен като в приказките и да ти е цветно пред очите! Бъде все така неподправена и интересна, бъди здрава, твори със същото това щуро и прекрасно вдъхновение! Невероятна торта, страшно допълва цялата публикация и повода! Поздрави и наздраве. Аз бих се почерпила не с 1, а с поне 2 парчета от вълшебната ти торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много ме трогнаха думите ти, Пламена! Не мога да кажа нищо друго освен едно ОГРОМНО : Благодаря! Чувствам истинско приятелство в думите ти и ще си ги запазя, тези прекрасни пожелания в сърцето си, колкото се може по-дълго! И аз ти пожелавм от сърце, много здраве и късмет на теб и любимите ти хора! Прегръдки!

      Изтриване
  13. Честит рожден ден! С пожелания за много здраве, щастие, много късмет и сбъднати мечти!
    Тортата е прекрасна, лесна за изпълнение и с достъпни продукти.
    Снимките от фестивала са приказни, а ти си като принцеса:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пожеланията и за милите думи, мила! Споделям празника си с теб и ти изпращам много усмивки и пожелания за здраве и щастлив живот!

      Изтриване
  14. Здравейте, Люси!
    Отдавна се каня да Ви пиша и да изразя своето възхищение:)
    Наистина сте чудесна, продължавайте все така!
    Също така искам да попитам няколко въпроса - искам да приготвя тази торта за годишнината ни с моята половинка, но ме притеснява да не е прекалено сладка и тежка ? Ако е така би ли могло да се пропуснат вафлите?
    Отделно имам тавичка за торти, но е с дм. 26, искам да попитам дали става да я направя в нея? Не мога да намеря с толкова малък диаметър, 20, каквато ползвате..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, благодаря ви, че следите блога и ви допадат рецептите, с радост следя всеки коментар :) Тортата е наистина тежичка, но причината за това са ядките и шоколада, а не толкова вафлите. Според мен вафлите са много важна част за да наподобява вкуса на бонбоните, но дали ще ги използвате е вашо решение. Аз също избягвам тежките торти, но решението ми към тях е просто - по-малки парчета. Що се касае формата за печене - има вероятност при тези размери да станат само два блата ( или най-много три), но не съм опитвала. Бих искала да се презастраховам, тъй като често хората правят промяна-две в рецепта, и после негодуват, че не са получили същия резултат. Естествено има и хора, които харесват техния вариант повече - за мен е важно да съм изчерпателна и да мога да помагам винаги, когато мога :) Не зная от кой град сте но такива тавички могат да се намерят в Метро, Джъмбо или магазини продаващи хартиени и алуминиеви изделия. Пишете ми отново, ако имате още въпроси! Желая ви усмихнат ден!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора :)
      По принцип няма проблем да си набавя формите с дм. 20, но се притеснявам, че тортата ще е прекалено малка.
      В неделя искам да направя друга от вашите торти - Руската черно-бяла, за около 10 човека.
      Както вие казвате, не обичам и аз да експериментирам, когато става въпрос за приготвяне за първи път на нещо толкова трудно като торта :D
      Евентуално компромисен вариант дм. 24, става ли?

      Изтриване
    3. Привет отново Анонимен :), тортите може да са малки, но са височки, което прави достатъчно рязаното на тънки парчета. Това разбира се отново е въпрос на вкус :) Руската торта вече доста хора я правиха и мисля, че бяха в по-голям размер, така че мисля, че тези размери ще свършат работа при вас :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Люси, честит рожден ден!
    Бъди благословена и щастлива! Желая ти от сърце много здраве и късмет! И магията да съпътства живота ти! :)
    Тортата ти е невероятна, както всичко в блога ти!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, мила ми Тили! Пожелавам ти всичките ти пожелания за мен да ти се върнат стократно! Силна прегръдка и благодаря, че се отби на виртуалното ми парти :)

      Изтриване
  16. какво да напиша...............
    Любов от пръв поглед.............
    Това е "МОЯТА" торта и с нетърпение ще чакам момент да я опитам !!!!
    Честит рожден ден и винаги запази детето в себе си!!!
    Прекрасен фестивал,жалко,че не мога да се насладя на живо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Грабвай едно парче от тортата за добре дошла на моето виртуално парти! Благодаря ти, че се отби и още едно благоадаря за милите пожелания! Да ти се връщат стократно!

      Изтриване
  17. Мила Люси, гледам снимките от елфическия фестивал в цялата му приказност, гледам и твоите, гледам и снимките на невероятните ти творения и стигам до извода, че ти самата си едно приказно, магическо творение! Не мога да си обясня по друг начин тази уникална съвкупност от младост, физическа красота, интелект, дар слово, прекрасно чувство за хумор и като венец на всичко - талант на художник, с невероятен усет към красивото и ръце, които създават вълшебства! Мило момиче, самата ти си фея - фея на красотата! И като гледам тази пленителна усмивка, озаряваща лицето ти, виждам през нея душата ти - нежна, искрена, чиста и добронамерена! Бъди жива, здрава, много щастлива, много обичана! Все така създавай и раздавай красота и красиви емоции. В днешните трудни и грозни времена, на всеки един от нас е много нужно да поеме глътка радост и красота! Ти ни ги даваш с вълшебните си ръчички, прекрасна феичке! Продължавай все така! Любовта и красотата правят чудеса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, колкото и да имам дар слово, останах без такова, след като прочетох твоите толкова мили и човечни думи! Не зная как да ти благодаря за това, че ме накара да се чувствам наистина заобиколена от приятели, които ме разбират и успявам да намеря сродни души с хобито си! Споделям този ден с теб, както и едно голямо парче от тортата, и се надявам това да е началото на едно прекрасно приятелство! Силни прегръдки и пожелания за здраве, късмет и много щастие!

      Изтриване
  18. Честит Рожден Ден, Вдъхновителко! Бъди здрава, щастлива и обичана.
    Дано денят ти е бил слънчев.
    ПП. А ние днес водихме децата в замък и на рицарски турнир. Не си само ти бягащата от действителноста.
    Поздрави
    Ирина Йорданова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря най-искрено за пожеланията , Ирина! Да ме бяхте взели и мен с вас, нямаше да откажа :) Радвам се, че блогът ме доведе до хора като теб! Силни прегръдки и пожелания за здрав е и щастие на теб и любимите ти!

      Изтриване
  19. Честит Рожден Ден! Да те поздравя и тук, Люси :) Пренесе ме в приказка с този твой пост и ти пожелавам твоята приказка да е от най-вълшебните, а ти да си най-щастливата принцеса! Прегръдки и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много ти благодаря, Снежи! Накара ме да се почувствам наистина специална на този ден. Сърдечно благоадаря за пожеланията и че "дойде" на моя рожден ден! Прегръдки, мила!

      Изтриване
  20. Четит рожден ден, Люси!
    Бъди здрава, все така лъчезарна, както си на снимките и креативна :)
    Тортата е магичска не, ами много, много магическа - поглеждаш я и си омагьосан тотално!
    <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, много ти благодаря, мила, че "дойде на моето парти" :) Искрено благодаря и за прекрасните пожелания! Прегръдка!

      Изтриване
  21. Люси, Честит Рожден Ден! Пожелавам ти много здраве, любов и нестихващо вдъхновение.
    А тортата, ах тортата е УМОПОМРАЧИТЕЛНА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите най-искрени благодарности, Танче! Чувствай се "почерпена" от тортичката, тъй като определено ти дойде на моя рожден ден :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  22. Мила Люси,тортата е невероятна като самата теб. Харесва ми света в който обичаш да бягаш ,но се радвам,че си и в нашия,за да ни показваш прекрасните си творения :) Бъди жива и здрава :) Все така усмихната и радвай всички около себе си :) Весел празник елфче

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Милена! Желая и на теб и любимите ти много здраве, щастие и радост! Прегръдка!

      Изтриване
  23. Ти си най-умното и красиво елфическо момиче! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Мили, скъпи, приятели, познати и непознати, какво да кажа, освен едно огромно благодаря за прекрасните пожелания, с които ме дарихте за рождения ми ден! Оставихте ме без думи, а ми се иска да мога да благодаря по отделно на всеки един от вас. Празнувах празника си в съвсем тесен кръг, но имам чувството, че съм го споделила със стотици хора. Благодаря, стотици пъти, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  25. Edvam me ubedi da q probvam tazi torta :D. Taman vchera pravih truffel torta, ama vse ne go ucelvam pustiq smetanov krem (vtechni se nakraq). Shte probvam s tvoq kato zapravq pak torta.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ще се радвам да споделите впечатленията си, когато опитате! Поздрави!

      Изтриване
  26. Zdr, Lussi, chudq se kakvo li shte stane ako chast ot shokoladoviq krem se zameni sas krem za tiramisu-(mascarpone, iaichen crem I smetana)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Анонимен :), идеята с маскаропонето ми харесва, може би ще омекоти още повече крема. Поздрави!

      Изтриване
  27. Люси, много си красива!
    Макар и със закъснение ти пожелавам здраве преди всичко, усмивки от щастие като това което си преживяла и показа и на нас! Бъди заобиколена и срещай по земният си път само добри хора! Обичай и бъди обичана, радвай се на живота и споделяй радостта си ... така както ти го можеш!
    Тортата е едно шоколадово вълшебство от която за нищо на света не бих отказала парченце :)
    Прекрасни снимки ... последната направо ме омагьоса :)
    Макар и закъснял, поздравът ми беше от сърце :) Прегръдка виртуална :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря за сърдечните пожелания, мила! От думите ти струи истинско приятелство! Желая и на теб от все сърце само здраве, щастие и много любов! Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  28. Zdraveite Lusi .Chydesna torta,predpolagam ,4e i vkysa i e neveroqtet.Iskam da q napravq no moqta forma e s diametar 23-24 cm i ne znam dali da ydvoq dozata ili da q napravq kakto e v receptata.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, 23 см са добри размери за тази торта, но няма да стане толкова висока, което на смятам, че е проблем :) Аз бих използвала само една доза. Поздрави!

      Изтриване
  29. Blagodarq za barziq otgovor.Tova 4e nqma da e tolkova visoka ne e problem,no se opasqvam 4e blatovete 6te sa tanki i pri razrqzvane moje da se s4ypqt. A poneje za parvi pat 6te pravq torta ,moje li da me posavetva6 s kakvo da razreja blatovete?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте отново :) Да, може да има такъв проблем, ако са много тънки, но ако решите, можете да печете блатовете на половинки. Иначе аз режа блатовете с много остър нож, но е хубаво да са добре изстинали. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  30. Направих тортата, Люси! Много, много вкусна стана! Благодаря за споделената рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, чудесно! Много се радвам, че се получила добре и ти е харесала.Да ти е сладко! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  31. Здравейте Люси! Отдавна съм хвърлила око на тази фантастична торта! Иска ми се да питам какво ще стане ако между блатовете и крема намажа с дулсе де лече т.е. блат,крем,дулсе и т.н.От коментарите разбирам,че става една идея по "суха" а аз ще я приготвям за първи път и малко се притеснявам! Да не би пък дулсето много да се втечни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Янулка! Идеята ви ми допада, но не съм сигурна дали ще успеете да намажете втория крем върху дулсето, тъй като той е по-гъст, може би ще стане на обратно. Ако искате със сигурност този вкус, можете да разтворите част от дулсето в малко топло мляко и да сиропирате блатовете, а пък останалата част от него, разпределете върху крема с вафлите. Поздрави :)

      Изтриване
  32. Ах Люси каква невероятна вкусотия! Направих тортата и съм ти много благодарна! Не знам как е без дулсе,но моята е вълшебна! Шоколад,карамел и лешници това е невероятна комбинация! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте,Люси! Аплодисменти за тортата!Искам да попитам дали са само 2 лъжици брашно или да сложа повече какао,както и откъде си намирате дулсе де лече готово? Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Да, брашното е толкова! Дулсе-то можете да купите от Метро, да купите под името "Сгущенка"от руски магазин или да си направите сами :) Поздрави!

      Изтриване
  34. Здравейте,тортата изглежда невероятно и мисля да я направя но две неща не са ми ясни :) Първото това са продукти за един или за двата блата и второто аз никъде не прочетох за "дулсе де лече" в рецептата това за тази или за друга торта е ? Благодаря за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Марияна! Даденото количество продукти са за и двата блата, както е описано в рецептата: ("Разпределям сместа в две тавички с диаметър около 20 см, подмазани и застлани с хартия за печене на дъното.")
      Що се касае лечето, бе предложено от читател от коментарите за друг вариант на тортата и го няма в оригиналната рецепта :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  35. Привет и поздравления за прекрасният блог Люси!!Тортата изглежда невероятно и мисля да я направя за Коледа!Един въпрос за блатовете - може ли вместо два да направя четири по-тънки, тъй като от опит знам , че рязането на блатове не ми се получава-никога не са равни и не искам да загубя ефекта на тортата!Но си мисля ако направя четири по-тънки да не би да станат по-сухи? И ако са четири тънки, предполагам времето за печене трябва да се намали?Благодаря предварително за отговора и Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силвия! Наистина има риск от изсушаване на блатовете, но ако смяташ, че наистина няма да се справиш с разрязването им, се при задължително и на напояване на блатовете с някаква течност ( аз бих избрала подсладено мляко с какао). Самата торта и без това е малко по-суха заради многото ядки. Незбравяйте да я оставите поне час на стайна температура преди сервиране! Поздрави и всеели празници!

      Изтриване
  36. Благодаря за бързият отговор:) Започвам я по-късно днес и после ще пиша как е станала :)

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте,Люси искам да попитам така или иначе на мен в същата алуминиева тавичка не ми стават 4 блата и удвоявам дозата,това не е проблем,но се чудя когато благовете са във фурната са много бухнали и в момента в който ги извадя спадат ..немога да си обясня защоо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да не би тавичката ви да е с по-голям диаметър?! Моята е 20 см и се получават 2 идеални блата, които разрязвам на две и получавам общо четири ( полу-) блата. Трудно ми е да си представя, че в същата тавичка не се побира тази доза. Опитайте се да не вадите блатовете веднага на студено, може би затова спадат. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря много,дори прегъвам още тавичката за да стане по малка.Може и спадането на блата да играе роля,защото наистина доста се вдига ,но излезне ли от фурната спада :)Другият път ще пробвам да не го вадя веднага на студено .Благодаря :)

      Изтриване
    3. а моите изобщо не бухват.. Точно 20см използвах и стават тънки блатове, които по никакъв начин, не могат да се нарежат наполовина. Засекох за 15-20 мин блата се изпече идеално, ама въобще не бухна

      Изтриване
    4. Направих нови два блата със същите продукти, но без лешниците (малко скъпичко щеше да ми дойде :D ) Та направо тия блатове сякаш съвсем други станаха без лешниците - пухкави, сочни, докато тези с лешниците, нито се надуха, пък и сухи останаха :(

      Изтриване
    5. Лейди Батори, в блатовете има и набухвател, че чак е трудно да не се надигнат. Единствено си мисля, освен ядките да са ви много тежки и едри,та да пречат на надигането. И все пак от снимките се вижда, че самите те не са много дебели, но съм успяла да ги разрежа. Поздрави!

      Изтриване
  38. Здравей,Люси!
    Вече няколко торти правя по твои рецепти и съм страшно доволна от резултата <3
    Искам да попитам вместо Нутела,може ли да се използва друг вид течен шоколад!
    Благодаря и поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Разбира се, че можеш да използваш и друг вид шоколад, макар, че бих ти препоръчала да избереш такъв, който има хубав лешников вкус :) Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
    2. Аз купих "Нутела" варианта на Кауфланд, абсолютно същия вкус има като Нутела и е поне с 2лв по евтин. Казва се Nussano има го в 200 и 400гр разфасовки

      Изтриване
    3. Да, наистина е добра алтернатива този крем. И аз го харесвам :)

      Изтриване
  39. Пазарувах в Кауфланд но нямаше Нутела,взех Нукрема!!!
    Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане и с този предполагам, аз не съм го опитвала! Стискам палци да ти хареса! :)

      Изтриване
  40. Нещо се случи с моя коментар :(
    Разкошна торта и прекрасни снимки. Поздравления! Ще пробвам и нея в най - скоро време. А къде и кога се провежда това магическо събитие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите! Фестивала се провежда към края на април, различни дати всяка година в castle de Haar :) Поздрави!

      Изтриване
  41. Здравейте, Люси. Може ли вместо вафли да използвам натрошени бонбони - Фереро? Тъй като не живея в Бг и ще ми е трудно да намеря такива вафлички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Разбира се, че може, ама няма ли да стане малко прескъпичка тортичка. Няма ли някакви други вафлички с лешников пълнеж ( той е важен ), които да може да използваш ? Сигурна съм, че ще се намери нещо подходящо :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Ами май наистина ще стане доста скъпа... Ще потърся в турските магазини подходящи вафлички.
      Поздрави

      Изтриване
    3. Не зная е коя страна се намираш, за да се сетя за нещо, което може да е подходящо, нос е надявам да се намери :) Поздрави!

      Изтриване
  42. Здравейте, дали би се получила вкусна тортичка, ако се направи вместо с лешници, с орехи и дали тогава ще трябва да се използва същия грамаж орехи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да ползвате орехи! Вкусът на тортата ще се промени доста, но ако ви допада повече този вариант - ще се получи. Може да ползвате същото количество ядки!

      Изтриване
  43. Zdravei mnogo mi haresva stranitzata ti, spryh se na tazi torta ...iskam da e napravya za rojdenija den na svekurmi. Imam edno vuprosche, moga li blatovete njakolko den po rano dagi napravya.mersi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря :) Да, може да ги направите по-рано, да ги увиете във фолио за свежо съхранение и да ги съхранявате на хладно! Поздрави!

      Изтриване
  44. Честит рожден ден, мила Люси! Бъдете благословена! С нетърпение очаквам следващата Ви магия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Жива и здрава и вие да сте! Весели празници!

      Изтриване
  45. Здравейте бих искала да попитам колко време е необходимо да престой тортата в хладилник преди консумация :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. И час може да е достатъчен, докато крема стегна и после още двайсет минути на стайна температура докато се отпусне, за да е мека при поднасяне! Поздрави!

      Изтриване
  46. Значи ще я направя утре преди обяд за да може за вечерта да е готова. Това ще бъде моята торта за нова година. Благодаря за бързият отговор и приятно посрещане на новата година. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  47. Здравейте в рецептата за крема не видях да се слага захар това значи ли че си става достатъчно сладък крема и без захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! В крема има доста шоколад и вафли, които имат захар, така че смятам, че е повече от достатъно сладък :) поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте! В крема има доста шоколад и вафли, които имат захар, така че смятам, че е повече от достатъно сладък :) поздрави!

      Изтриване
  48. Здравейте, имам 2 въпроса относно тортата: Колко са вафлите, които използвате като грамаж(ориентировъчно) и блатовете сиропират ли се?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За съжаление не мога да кажа за грамажа, тъй като нямам такива вафлички налични сега. Можете да сиропирате блатовете, ако искате. Поздрави!

      Изтриване
  49. Здравейте! Бих искала да попитам според вас с какво да сиропирам блатовете, което да подхожда и същевременно не изменя вкуса? И какво количество е подходящо за сиропиране , за да не стане прекалено влажен блатът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може да използвате захарен сироп или мляко с какао. Не мога да кажа за количество, тъй като зависи изцяло от личните предпочитания. За някой хора каквото е "прекалено", за други е "идеално" Ще трябва да го направите според личния си усет и вкус :) Поздрави!

      Изтриване
  50. Благодаря! Скоро ще споделя получилото се! Поздрави и благодарности за успешните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  51. Zdravei,dneska sam rojdenichka i si napravih tazi torta blagodarq za receptata shte sloja link kam snimkata http://www.img-share.eu/f/images/165/torta-ferero-roscherk3VO5ne.jpg mnogo sam dovolna ot rezoltata blagodarq za receptata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тортата изглежда чудесно! Радвам се, че ви е харесала! Поздрави!

      Изтриване
  52. Здравей, пркрасна торта, със сигурност е адски вкусна. Искам да попитам дали ако се приготви от предния ден и се държи в хладилник до сервирането й, ще й стане нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, няма да има проблем за един ден :) Поздрави!

      Изтриване
  53. Чудна торта, Люси!
    Страхотни снимки изпълнени с твоето вълшебно сияние!Аз вярвам във феи и ти си една от тях.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за думите, Петя! Най-сърдечни поздрави и усмивки!

      Изтриване
  54. Люси,намерих тази твоя вкусотия и реших да я направя...Направих всичко както трябва,пекох на същите градуси и блатовете не ми се надуха и вместо да станат 4 те бяха 2,защото нямаше как да ри разделя.За това забърках поне за още един.Къде може да ми е грешката ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Голяма загадка е това, но за съжаление нямам отговор. При наличието на тези продукти, цели 5 яйца и използването на набухвател като бакпулвер и да не се надигнат за два блата от по 20 см е направо мистерия. Още повече, че това е една от най-правените торти в блога и досега не съм имала такова оплакване. И моите не се надигат много ( виждат се на снимката, че са почти на същото ниво), но това не им пречи да се разделят на две, освен ако твоите са спаднали след това до дебелината на палачинка. Поздрави и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  55. Здравей, Люси! :)
    Интересува ме вафличките омекват ли в крема? Чакаш ли го напълно да се охлади преди да ги добавиш? Също така мислиш ли, че в друг крем биха се запазили хрупкави евентуално, ако го изчакам да се изстуди? (В домашен млечен крем например или в някой от тези с варене на др. Йоткер)
    Благодаря предварително!
    Всичко, което правиш изглежда невероятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Мога да каже, че една част омеква, друга оставя хрупкава. Кремът не се нанася съвсем охладен, тъй като има масло и ще стегне прекалено и ще е труден за нанасяне. Що се отнася до другия въпрос, мисля, че вафлите ще омекнат прекалено в другите кремове! Поздрави!

      Изтриване
  56. в место лешници може ли да сложа орехи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но няма да има същия класически вкус, но пак ще бъде вкусна ;)

      Изтриване
  57. Тортата определено много ни хареса. Според разбирането за торта вкъщи стана сухичка, въпреки че я оставих да престои. Доста е различна от обичайните торти с много крем. Действително е леко тежка, но е много вкусна, лесна и ефектна, със сигурност ще я правим пак. Благодаря за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ина :) Да, тортата определено не е сочна, тя си е точно като бонбоните. Винаги може да се сиропира, но аз не съм фен на това всяка торта да е пропита със сок, все пак тряба да има различни видове торти. Ако се съхранява на стайна темепартура, под капак, а не в хладилник, определно кремът ще бъде много по-мек и достатъчен за да овлажнява блатовете според мен. Радвам се, че ви е харесала все пак :) Поздрави от сърце :)

      Изтриване
  58. Здравейте,искам да Ви попитам,не се ли овлажняват вафлите в кремът,след като тортата престои едно денонощие,примерно?Не стават ли меки и жилави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Те стават част от крема и макар да омекват, допринасят за този класически вкус на бонбоните. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  59. Здравейте,

    Проблем ли ще бъде, ако блатовете се пекат отделно, т.е. едната част от сместа престои, докато се освободи фурната?

    Благодаря,
    Поздрави! ¨)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Така е по-вероятно сместа да спадне, но ако работите бързо е възможно :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  60. Здравейте, бих искала да попитам, дали лешници те могат да се заменят с бадеми?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, по принцип може, но ще промени вкуса и няма да е точно като на бонбоните. Но все пак вафличките с лешник и Нутелата ще помогнат достатъчно :)

      Изтриване
  61. Здравейте! С тези размери и съотношение на продукти, тортата за колко парчета Е? За около 15 парчета дали ще стигне дозата? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Тортата е мъничка, стига за около 8-2 парчета. Ако ги направите по-тънки може и да измъкнете 15 парчета :)

      Изтриване
  62. Привет, Люси!
    След няколко успешни опита за тортоправене по твои рецепти, съм се насочила към Фереро. Но ми се иска да я направя по-голяма. Посъветвай ме как да увелича количеството на продуктите за блатовете.
    Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Таня :) Ако е за около 24-25 см ти препоръчвам двойна доза. Докато е усъвършенстваш една рецепта, винаги препоръчвам хората да почнат с двойна доза за по-голям размер и след това могат да си позволят повече експерименти спокойно, когато знаят какво точно се получава и могат да преценят дали искат по-тънки блатове повече крем и да правят промените в последствие :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  63. Здравейте ,изпробвах рецептата с малки изменения и в по-голяма форма за торта .Стана вкусна и много се хареса :)

    ОтговорИзтриване
  64. Здравей, Люси,
    Тъй като имам няколко неуспешни опита с разтапяне на шоколад на водна баня (не се втечнява, а става като гъст и сух крем), дали мога да го разтопя като смеся леко затоплена 100мл. сладкарска течна сметана за разбиване към 200гр. шоколад. В това съотношение дали би се получило според теб? Благодаря предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Ако сложиш сметана, няма да е разтопен шоколад, а ганаш. Може да разтопите и шоколад в микровълнова. Ако разтапяте на вода баня, винаги може да добавите лъжичка масло към шоколада, за да не ви става сух, така става, когато температурата е твърде висока и шоколада тръгва да изсъхва. Поздрави!

      Изтриване
  65. Здравейте! Не мога да намеря такива вафлички с лешник...с какви мога да ги заместя и колко грама да използвам. Така ба брой е много относително спрямо големината. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тъй като това е крем, може да го опитвате и да слагате на око. Просто вземете други вафли от този тип и ги начупете на дребно. Разбърквайте крема и опитвайте, сложете количество, което ви устройва.

      Изтриване
  66. Мария Петрова17 март 2023 г. в 21:21

    Направих тортата, след печене блата си беше доста сочен, но след сглобяване на тортата на другия ден беше изключително суха дори след 1ч на стайна температура. Определено ще трябва сиропиране.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария. Определено е въпрос на вкус, не всички са любители на сиропираните десерти, но като цяло тази торта се държи на стайна температура. Разбира се затова съм оставила сиропорането за опция на всеки според предпочитанията. Поздрави :)

      Изтриване
  67. Здравейте,
    Може ли да споделите и рецептата за бонбоните Фереро с които сте украсили тортата,която публикувахте последно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, последната снимка на торта е на моя читателка ;) Аз имам рецепта за бонбони Фереро в блога, може да ги потърсите с търсачката.

      Изтриване
  68. Здравей, Люси!
    Реших да направя и тази торта. Обаче блатовете ми изглеждат доста сухи и твърди. Не съм променяла нищо в рецептата, но се опасявам, че няма да сочна. Получиха ми се 1см дебели и като ги разрежа наполовина ще станат съвсем тънки. Така ли трябва да се получат и кремът ще ги овлажни ли достатъчно после?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата не е сочна, не е от този тип торти, както са самите бонбони. Може да бъде мека, ако се остави на стайна температура, а не в хладилник, но няма да е сочна. Ако не обичате такива торти, може би трябва да изберете друга.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...