сряда, 23 юли 2014 г.

Спагети "Гандалф" / Spaghetti "Gandalf"


Още щом прочетох името на тези спагети в менюто, веднага знаех, че ще ги опитам. За такъв почитател на Толкин като мен просто няма друга опция. А след като прочетох какви са и съставките на ястието бях убедена, че ми харесват - сметана, кашкавал, два вида сирена и любимата за лятото - царевица!


И тази година успях да отида на море, което освен прекрасни емоции и летен загар, успя пак да ме вдъхнови за много прекрасни рецепти. Именно там, в Равда, има бистро, което носи името "Чардакъ". Миналата година беше съвсем ново и малко заведение (даже и име май нямаше), но пък ни хранеше с най-вкусната рибена чорба. И тази година не пропуснах да ги навестя, и за моя голяма радост видях, че са се разрастнали като бизнес, големина на предложенията, но продължават да готвят все така вкусно и с пресни продукти. Решена да опитам новите им предложения, се спрях на това, носещо името на един от знаковите толкинови герои - Гандалф.
Сещате се, невероятният магьосник от "Властелинът на пръстените" / "Хобитът", който, ако се появи на прага ви, значи не е случайно...затова пък гледа винаги да идва на време :) 

 

Гандалф ми напомня на много неща, но най-вече за това, че у дома сме го кръстили Гандалф-Шмандалф, когато преди години с Митко си играхме и променихме субтитрите на филма,  като го напълнихме с всякакви смешки. И до ден днешен, когато някой иска да се разсмее, може да си пусне у дома : Властелинът на пръстените "Двете марули" :)))

 

Но стига съм се отплесвала пак в спомени, време е да преминем към рецептата. Освен много вкусна, я намирам и за много лесна. Смятам, че всеки лаик в готвенето може да я приготви, дори да се чувства така, ако случайно попадне в кухнята:


 Стига да можете да сварите спагетите във вода, ще се справите и с останалото :)


А ето и необходимите продукти:
1/2 пакет спагети (около 200 г)
150 г зърна варена царевица
2 бр. белтъци от варени яйца
300 мл течна сметана за готвене
60 г синьо сирене
100 г топено сирене
(аз добавих и някоя лъжичка крема сирене, тъй като имах в хладилника)
100 г кашкавал
черен пипер
стръкче магданоз и копър

Първо сваряваме спагетите според инструкциите на опаковката. Когато са готови и ги оставим да се отцеждат, започваме с приготвянето на соса.
За целта с тиган (достатъчно голям да побере спагетите), слагаме сметаната, а в нея - топеното сирене, синьото сирене, (крема сиренето, ако желаете, но в оригиналното ястие нямаше), една трета рендосан кашкавал и царевицата.


Оставяме тази смес да се затопли, за да се разтопят хубаво сирената и кашкавалът, а царевицата се "напива" със сос :)
Добавяме спагетите и разбъркваме хубаво. Накрая прибавяме нарязания белтък (само белтъците от сварените яйца - наистина допълва ястието прекрасно) и нарязаните на много ситно копър и магданоз.
 

Преди сервиране поръсваме леко с прясно смлян черен пипер и останалия кашкавал!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



“I will not say, do not eat, for not all food is an evil.”- Gandalf Shmandalf


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


14 коментара:

  1. От групата се прехвърлих тук да видя подробности за тази вкусотия! Обезателно ще опитам!
    Поздрави и приятен ден, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти, мила! Надявам се да ти харесат и на вкус! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Мммм,страхотно изглежда и звучи пастата,Люска!Много свежарски снимки!Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Сърдечни поздрави и на теб, мила!

      Изтриване
  3. Точно този тип сосове обожавам :) Царевичката стои като златни камъчета в чинийката ти, Люси :) Хубава рецепта, харесва ми (като повечето ти рецепти, всъщност). Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! На мен също ми е една от любимите рецепти за паста! Прегръдка от мен и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Ама колко са вкусни, все с любими съставки! А ние с моя Д. сме си го кръстили "Гандалфчето". ;)
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Гери! Поздрави и на вас!

      Изтриване
  5. Интересно и различно предложение, а и някак леко ми се струва, подходящо за лятото. Страхотна си, Люси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катенце! За мен е леко ястие, но си зависи и от количеството, което ще се изяде. Но е толкова вкусно, че не гарантирам да е малко :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Направих ги веднага и много ме хвана яд,че чак сега откривам тази разкошна рецепта. В къщи много я харесаха и веднага я сложихме сред фаворитите. Много,много благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделената оценка! Сърдечни поздрави и винаги да са ви така вкусни!

      Изтриване
  7. В рецептата пише , че в приготвянето на соса се слага 1/3 от кашкавала . Не е споменато другата част къде отива?Може би при сервирането се настъргва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, оставя се за отгоре или може да се смеси в соса при сервиране. Ще го уточня в рецептата. Поздрави! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...