понеделник, 21 юли 2014 г.

Студена розова супа по руски / Cold Russian Pink Soup


Ако кажете на някое дете, че дори и на повечето възрастни "Искаш ли супа от цвекло?", едва ли ще отвори жадни очи и ще се заоблизва. Да, ама им предложи супер разхлаждаща и освежаваща розова супа, и мисля, че всеки ще се поддаде на изкушението (и любопитството)  в летните жеги.


Точно любопитството бе и причината да приготвя тази супа, тъй като цвеклото едва ли ще е сред първите зеленчуци, които ще взема на необитаем остров (Ако ме накарат да избирам де, не че често мисля по този въпрос ;) )
Изненадана, даже по-скоро очарована останах от тази версия на руски таратор, която не само е много вкусна и свежа, но и много полезна.
За полезните качества на червеното цвекло ще трябва да напиша цял отделен пост, ако тръгна да изброявам. (Идеален е за хора с анемия, тъй като повишава хемоглобина, нормализира кръвното налягане, помага за детоксикация на организма и още много други)


Освен много питателна и лека, тази супа е и много привлекателна на външен вид. Смятам, че ще накара всеки, който я опита, да ахне още щом я зърне. Това се дължи на нетрадиционния за супите, но прекрасен розов цвят.
Аз мога да кажа с ръка на сърцето си, че супите бързо се превърнаха в моя слабост през последно време, и една от причините за това бе именно тази рецепта. Без повече да се бавя, ето и самата нея:

Необходими продукти:
1 бр. средно голяма глава червено цвекло
1 бр. кофичка кисело мляко
1 бр. краставичка
1 с.л. оцет
сол, зелен пипер
малко свеж магданоз

Първата стъпка е да измием, обелим и нарежем на средни по големина парчета цвеклото. Сваряваме го в подсолена вода, към която сме прибавили и оцета. Варим до омекване на цвеклото.

Изваждаме парчетата цвекло, като запазваме оцветената вода, която се получава от варенето му. Оставяме я в хадилник да се охлади.
Пасираме цвеклото,


и добавяме киселото мляко.


После добавяме от студената оцветена вода или студена вода от чешмата, като разводнявате супата до любимата за вас консистенция.



Накрая прибавяме нарязаните на малки кубчета краставичка (но не ги пасираме :) ) .

Можете да овкусите краставичката предварително с малко сол и олио и да я оставите за около 10-15 мин в хладилника да поеме от солта. Така не е нужно самата супа да е солена, но ще получавате своята доза сол, когато хапвате от крставичката.


Препоръчвам ви да не разводнявате много супата, за да имате опцията да прибавите по някое кубче лед в съда при сервирането, така че да е наистина студена.


Прибавете своите любими подправки и сътворете вашата индивидуална на вкус розова супа!
Опитайте :)


6 коментара:

  1. Определено бих опитала и то основно заради цвеклото, толкова е полезно това розово нещо! :)
    Люси, и как ми напомни отново за аржентинската среща... Помниш ли, че едното ястие беше сервирано точно в купички като твоята (приличащи на чинии)?
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери! Наистина е полезно, а пък започнах да преоткривам и колко вкусни могат да бъдат иначе някои доста пренебрегвани зеленчуци, стига да им намериш наистина вкусни рецепти! Иначе помня добре за тези чинии, още тогава ги харесах :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Благодаря за интересните и вкусни рецепти, които споделяш с нас!

    ОтговорИзтриване
  3. Това не е руска, а литовска разхладителна супа(при това национално традиционно ястие).ОБОЖАВАМ Я !!!
    Много добре ви си е получила

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...