сряда, 9 юли 2014 г.

Пиле със сос от червена леща / Chicken with Red lentil sauce

 

Един ден майка ми спомена за това ново ястие, като му постави пет-звездна оценка и веднага се заканих, че трябва да го приготвя. Лещата едва ли е в редицата на най-изкусителните храни, но в този си вид признавам е наистина много вкусна. Е, все пак аз не знам дали съм съвсем обективна, защото много обичам и обикновената си яхния от леща, но сега, след като я опитах и като сос, съм убедена, че това лещата е голяма работа!


Комбинирах този супер вкусен сос от червена леща с пилешко филе на грил и малко бял ориз за гарнитура, и въпреки това се оформи едно много леко и лятно ястие. (е, поне не се изкушавайте и забравете за хляба в този случай)

Сосът обогатява с невероятния си вкус иначе малко безвкусното бяло пилешко месо и семплия ориз, и общо взето прави магия с това ястие. Приготвих го два пъти за една седмица - толкова много ми хареса.

За да получите хубав като консистенция сос е добре да имате под ръка някакъв пасатор или блендер, или в краен случай ще трябва да го претриете през по-едро сито. Но няма да се бавя повече с рецептата, ето я и нея:
За соса:
100 г червена леща
400 г домати от консерва
4-5 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
400 мл вода/ бульон
2-3 ч.л. чили на прах
сол
Още:
пилешко филе
ориз за гарнитура

Започвам като нарязвам зеленчуците на ситно. В малко олио запържвам лука и чесъна, добавяйки последователно нарязаните моркови, разбъркваме, после измитата и почистена леща, отново разбъркваме няколко пъти и добавяме доматите и чилито.

             

Добавяме водата и оставяме ястието да заври, като след това намаляме и оставяме да къкри. Варим, докато всичките продукти се сварят хубаво, доливаме с вода, ако е необходимо, но винаги топла.
Можете да замените водата с бульон, но за предпочитане зеленчуков - домашен. Овкусете соса със сол на вкус. Накрая махнете от огъня и пасирайте хубаво.


Сосът е доста голямо количество, така че докато поизстине леко, можем да гриловаме набързо малко пилешко филе и да сварим бял ориз, който ще овкусим само със сол, пипер и няколко капки лимон.


Сервираме месото върху ориза, а отгоре поливаме щедро от соса от червена леща.


За мен тази комбинация е много оригинална, апетитна и засищаща, като в същото време не предизвиква тежест в стомаха. Надявам се да го приготвите сами и да се уверите, като не забравяйте да споделите с мен впечатленията си :)

5 коментара:

  1. Много интересен сос и комбинация на пиле с леща. Страхотно изглежда, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересено! Аз си обичам и най-обикновена лещичка, така че едва ли няма да ми се услади сосът. Поздрави, Люси, изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, много добре ми звучи този сос :)
    Със сигурност ще го опитам!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, у дома лещата е на почит от "малките"(дъщерята и зетя) и непременно ще опитам тази по-различна рецепта на пилешко. Аз не съм по лещата, но и на мен ми стана любопитно, червената е с по-деликатен вкус.

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета, малко се забавих с отговорите, но пък сега е сезона на почивките :) Разбира се и тогава блогът си остава грижа и се стремя да го "наглеждам". Много се радван, че този варинат за пиле с леща намирате за интересен и апетитен. Ще се радвам на отзиви от ваша страна, ако и когато го направите. Силни прегръдки и благодаря за милите ви коментари!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...