събота, 12 юли 2014 г.

Мини тортички : Крем шаум с плодове



Олеее как обичах тези кремчета...не знам дали ги помните, но ги продаваха по разни лунапаркове или когато имаше цирк. Нежен белтъчен крем с лек лимонов вкус, често оцветен в розово или друг сладурски цвят. Отдавна не ги предлагат, но си спомням, че преди години успях да намеря едно място, където ги продават и то беше в каравана пред входа на зоологическата градина в Пловдив.
След като ги вкусих отново, след толкова много време, бях убедена, че искам да си направя такива и у дома. Когато се прибрах, естествено се разрових за рецептата. Оказа се, че този вид белтъчен крем го наричат шаум-крем и се използва доста в руските рецепти. Другото му име е италианско меренге и спецификата тук е, че към белтъците се прибавя горещ захарен сироп, който буквално "сготвя" белтъците.



И тъй като сега в градината се родиха прекрасните малини, тъмен и червен касис, реших да "вдигна" кремчето на още едно ниво, като го оформя като малки и кокетни мини-тортички. За целта използвах само няколко котешки езичета, стар кекс, сладкиш или пък готов блат за дъното на чашата, а отгоре голямо количество крем и разбира се.. пресни плодове.
Но ето и самата рецепта за крема:

Необходими продукти:
2 белтъка,
150 гр. захар,
100 мл. вода,
лимонов сок на вкус

В напълно суха купа разбиваме белтъците на твърд сняг.


През това време слагаме водата и  захарта да заврат на котлона. Оставяме захарния сос да къкри около 20 минути, докато се сгъсти. Най-добре тестваме готовността на сиропа, като пускаме капка от него в чаша със студена вода. При досега си с водата то трябва да се оформи от само себе си на среднотвърдо топче.


След това идва ред да прибавим сиропа към белтъците. Това става на много тънка струйка, при непрекъснато бъркане с миксера. Самите белтъци стават много лъскави и гъсти. Ето и тук следите от моите пръсти, които тестваха кооолко е хубав кремът :)


Колко наситен ще е лимоновият вкус зависи от това колко капки лимон ше добавите, а това може да стане директно в захарния сироп и след като го добавите при белтъците.
Този крем ви дава много възможности за експериментиране при поднасяне и е много подходящ за украса на торти, оформянето на рози или друг вид украса, тъй като не се разтича и издържа дълго време.


 

10 коментара:

  1. Прекрасен детски спомен......фунийка с това кремче в едната ръка и билет за виенското колело в другата:)))
    Благодаря,Люси!:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Миленче! Страхотно е, че и за теб носят такъв приятен спомен :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Мдааа, аз пък не обичам този крем...но толкова са красиви тези тортички, че ще си крадна непременно идейката,, но с друго кремче. Като картини са нарисувани!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм фен на това кремче! Аз го свързвам с цирк.А ти си удвоила удоволствието с тези плодчета и варианта с котешките езичета... мммм!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Люска, как се сети за тези вкусотийки (мисля, че "Плезир" се казваха)!?!? Толкова са красиви твоите мини тортички с тези плодчета отгоре, като мънички бижута са!!!
    Поздрави и прегръдка, миличка!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета, радвам се, че съм успяла да ви пренеса назад във времето :) Прегръдки поздрави за всички!

    ОтговорИзтриване
  6. леле.... не стига, че вкусно, ами много красиво! Браво.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...