вторник, 24 юни 2014 г.

Зелен фасул и гъби на фурна / Green Beans and Mushrooms Recipe


Една от любимите ми миризми е тази на зеленчуков магазин - различни ухания на праскови, кайсии, пъпеши, домати и разни зелении. Ето затова обичам лятото - истински зеленчуци, плодове с истински аромат! (Заради това и морето, пясъка, дългия ден, слънцето, тъпченето със сладолед, нощното каране на колело и още няколко трилиона неща :) )

И така, при последното ми "разузнаване" в любимия ми квартален "Плод и зеленчук", когато тъкмо събирах ухания над щайгите като някоя лепиларка, видях този толкова хубав, свеж и хрупкав зелен фасул. Един дядо тъкмо грабваше смело с шепи и се хвалеше, че щял да си прави яхния за вечеря. Аз имах други планове, затова подминах фасула и си платих каквото там си бях насъбрала.


По път за вкъщи обаче тази така "похвалена" ми яхния не ми излезе от главата. Толкова ми се прияде пустият му зелен фасул, че едва не се замечтах за романтична среща с дядото за вечеря, така че да ме почерпи с една купичка. Осъзнавайки, че нещата отиват надалеч, направих кръгом и реших въпроса, като се върнах в магазина и си купих малко. Прибрах се и сварих едната част на хубава зеленчукова яхния - с картофи, моркови и чушки. А с останалата част на другия ден спретнах това. Можете да си го хапнете като чудно вегетарианско ястие, или пък като гарнитура към - да речем - някоя свинска пържолка.


Аз му се насладих и в двата варианта и мога да си призная, че пак не се наядох на този зеленчук. Така ми се ядат зеленчуци и плодове напоследък, че мога да ги ям във всякакви варианти :) Този обаче е много успешен, и реших, че е добра идея да го споделя и с вас. Елементарна рецепта, но пък с невероятен вкус. Гъбките са като малки късчета месо из фасула, а и само с няколко капки лимон цялото ястие става толкова свежо.


Сега към самата рецепта, като започвам с необходимите продукти:

500 гр зелен фасул
250 гр гъби печурки
зехтин
сол / черен пипер
лимон

Измиваме и почистваме зеления фасул.



Слагаме го да се вари в кипната вода с малко сол. Когато е сварен (но не докрай), го прехвърляме в тaвичка с малко зехтин. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме. Накрая прибавяме нарязаните гъби.



Печем във фурна на 180 градуса с обдухване до готовност. Разбърквайте периодично.


Сервирайте с резенчета лимон за свежест.


7 коментара:

  1. ето ми вечерята днес. Благодаря Люси

    ОтговорИзтриване
  2. Поне гъбката да дръпна:))) Страшни снимки, Люси, много, много изкушаващи, тази комбинация не съм я пробвала, обаче съм сигурна, че е много сполучлива, особено след тази презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,аз също от малка много обичах да влизам в плод-зеленчук и да вдишвам аромата,много специфичен и любим ми беше.Много харесвам този зелен фасул и то във всякакви версии,твоята също би ми доставила наслада на небцето!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Да си призная досега хич не бях фен на зеления фасул,но тази комбинация с гъби ме заинтригува и реших да пробвам.Стана адски вкусно и си го изядох почти цялото сама.Страхотна комбинация,лесна и вкусна рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички! (Явно е публикация, на която досега не съм успяла да коментирам !) Радвам се, че ви харесва! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  6. Само не разбрах след като се прехвърли в тава всичко слага ли се вода и колко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Не съм слагала вода, тъй като след отцеждането, те пак си имат течност и влага в тях. Вие може да добавите, но в всъщност просто леко запичам фасула, докато станат гъбките :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...