петък, 13 юни 2014 г.

Шоколадово-бананова торта с много крем / Choco-banana Cake with SO MUCH Cream


"Вина" за днешната торта има фактът, че баба ми е най-готината баба на света и аз постоянно искам да я зарадвам с някоя сладост. Ами да, тя как се трепе да ми отглежда ягодите, макар че има цяла градина за гледане. Но като пристигна при нея и почвам "баааабооо, а защо не ми засадиш повече ягоди?" и тя запретва ръкави, като естествено не съм сигурна дали под носа си не си казва "ще те видя дали цяла зима ягоди ще ядеш или картофи", ама пък аз имам нужда от ягоди. 
Няма нищо по-хубаво от това да се чувстваш като дете и да си позволиш пет минути глезене, а това е възможно винаги, когато си при баба на гости. Това, и че над прага й има табела, на която пише "диета всяка тука оставете". Баба ми готви много вкусно, по много и не разбира защо не ям по 3-4 пъти на ден. "Нямало да имам сили да работя". Колкото и да й обяснявам, че далеч не харча толкова енергия при седенето в офис, колкото тя харчи за първите два часа на градината, някакси така и не й става ясно. И как, като тя смята, че се е успала, когато спи до 6 без 15, и работи седем дни в седмицата без почивка :


Да, наистина, баба ми е истински терминатор, затова понякога й казвам " бабинатор"!!!


Много неща може моето бабче, но правенето на десерти не е сред тях, а пък обича да си ги похапва. Идеалната за нея торта трябва да има меки блатове, много крем, малко шоколад и доста от любимия й плод - банан.
Е, и аз реших, че заради нея ще запретна ръкави и ще й измисля въпросната торта, пък каквото ще да става. След известно търсене в нета за вдъхновение, накрая се спрях на този вариант. Без повече увъртане ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
За пандишпанения блат:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно



За крема:
70 г / 1 пакетче нишесте ванилия
700 мл прясно краве мляко
1 бял шоколад
1/2 ч.ч. захар
1/2 пакетче желатин
4 банана

За шоколадовия ганаш:
100 мл течна сметана
100 г шоколад

Започваме като приготвяме блата. За целта разделяме жълтъците от белтъците.


Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме захарта, докато накрая се разтвори напълно, а белтъците станат на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксера, започваме да прибавяме един по един и жълтъците към сместа.


И накрая, пресявайки постепенно брашно, го разбъркайте в сместа, като използвате дървена лъжица. Изсипете я във форма за торта с диаметър 25 см, предварително покрита с леко намаслена хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса до готовност. 
След като блатът се изпече, оставете го при открехната врата на фурната за няколко минути. Докато блатът се охлажда, е време да се захванем с крема. За целта отделяме 100 мл от млякото, в което разтваряме нишестето, а в отделен съд, в малко вода, накисваме желатина.

                              
Останалото мляко слагаме в тенджера заедно със захарта и ги оставяме да се сварят, но без да завират. Прибавяме нишестето, при непрекъснато разбиване, а след това и желатина. След като всичко се хомогенизира, прибавяме и начупения на парченца бял шоколад, като продължаваме да бъркаме, докато се разтвори хубаво в горещия крем. По мое мнение кремът може да "хапне" поне още един бял шоколад, но колко ще сложите, оставям сами да прецените.


Сглобяването на тортата става по следния начин. Разрязваме изстиналия пандишпанен блат хоризонтално и го поставяме в метален ринг (или пък форма с махащи се стени). За по-лесно отделяне можете да сложите намаслена хартия за печене по стените, за да не залепне кремът по формичката. Аз използвам ринг за стягане, който леко намаслявам.


Върху блата изсипваме крема и подреждаме нарязаните на големи парчета банани. Колкото повече банани събере, толкова по-добре :) Кремът ще ги обгърне, а самата торта ще стане по-висока.

               

Поставяме втория блат и слагаме тортата в хладилника за една нощ.
На другия ден приготвяме ганаша по метода от тази рецепта. Използвах половин доза, тъй като го използвах само за заливка отгоре. Също така не съм чакала ганашът да стегне, а я залях с още топъл такъв, за да се получат тези прекрасни и апетитни шоколадови висулки.


Оставих да стегне на стайна температура, а след това и в хладилник. Украсих тортата с  розички от сметана и малки бишкоти :)


Вие разбира се можете да се спрете на друг вид украса!


Накрая се получи един наистина добър резултат, затова и занесох цялата тортичка на село за "професионална оценка"


Празните чинии говорят повече от хиляди думи, така че аз съм доволна.



Изглежда и бабчето е много доволна, защото тая година ми е засадила повече ягоди :)


Още малко снимки на тортата:



Последвайте в моя инстаграм акаунт тук - https://www.instagram.com/lussievtimova , където ще ви споделям малко превю какво още се готви у дома, преди да се появи в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


73 коментара:

  1. Мила Люси, много хубава история си написала за баба си, права си за табелата на вратата. Това важи домовете на всички баби.
    Тортата ти е страхотна, изглежда перфектна. За съжаление аз не хапвам банани, но за някои друг бих я приготвила.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Eeee, страхотно изкушение Люси...не спираш да ме караш да възклицавам, влизайки тук!
    Определено имаш собствен стил!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Люска,с баба ти имаме точно едно и също предпочитание и изискване към перфектния десерт-сочни блатове,много крем,умерена сладост и да има плодове.Тортата ти още от заглавието подсказва да се подготвим за пиршество!Прекрасна е,идеална за мен!Прегръдка и ведър уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна си!Всичко ,което правиш е просто невероятно!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси, да ти е жива и здрава баба! Прекрасна торта си й направила! Отлично се вписва във вкуса и на моя човек. Само му показах снимките ти и попитах "Искаш ли да ти направя такава торта?" Отговорът, ама с една щастлива и детска интонация: "Да, тя е много яка!" ;)
    Поздрави сърдечни, мила Люси! И да видим къде ще отидат ягодките... ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Габриела, Весела, Роси, Юлия, Гери и Веселина, благодаря за хубавата оценка, която ми давате :) Много ме радват коментарите и те са силен мотиватор да измислям нови рецепти, с които да ви изненадвам :) Силни прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. zdraveite.Izvinete me za latinicata!Purvo isam da vi blagodaria che ni davate shans da tvorim chrez vas na liubimite ni hora!Receptite sa vi nevoriatni,strahotni i zavladiavashti :)
      Iskam da vi popitam,tuk na snimkata izpratena ot niakoia dama naparvila valshebnata torta krema posredata e shokoladov.....dobaveno e kako li?
      https://www.facebook.com/492229107474274/photos/a.774812182549297.1073741835.492229107474274/822828651080983/?type=3&theater
      Pozdravi Antoaneta :)

      Изтриване
    2. Здравей, Антоанета и първо ти благодаря за думите! Тя е заменила пудинга с шоколадов и е разтворила вместо бял шоколад- млечен/ черен. Това е единствената разлика - иначе рецептата е същата :) Поздрави от сърце и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Тортите, рецептите, снимките и представянето ти са впечатляващи, Люси!
    Чудесен жест към баба ти, здраве и много радостни моменти зедно!
    Поздравления и комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианче! Слънчево лято ти желая!

      Изтриване
  8. Ех, че ме усмихна! Бабите са такива сладуранки! Страхотна публикация, благодаря ти! Да е жива и здрава баба ти! А тортата е вълшебна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Candy! Така си е с бабите - за къде без тях :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Люси, да е жива и здрава баба ти! И още дълги години да се радвате една на друга! :)
    Прекрасна торта, даже повече от прекрасна! На мен една от любмите ми торти е крем питата, точно с едва доловими блатове и нежен вкусен крем. А комбинацията банан и шоколад си е убиец както винаги!
    И като гледам твоята украса - на една вълна смес с ганаша и страхотните му висулчести акценти! :)
    Сърдечни поздрави и ти желая една усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, много се радвам, че отново ме навести и ти харесва десерта.И аз отдавна съм хвърлила око на тази крем пита, може би тя е следващата в списъка! Прекрасен и усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  10. Тортичката е прекрасна :) А бананите виждам, че си запазват свежия вид - има ли хитринка в твоя случай - питам, понеже майка ми прави един сладкиш със заквасена сметана и нарязани банани, та бананите потъмняват и не изглеждат въобще толкова добре, колкото тук :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Анонимен, бананите потъмняват при взаимодействие с въздуха, а тук са обвити в крем и затова остават свежи. В тази торта нямат допълнителна обработка. И все пак знам, че за предпазване бананите от потъмняване ( например когато са за украса на парфе) с обливат с няколко капки лимонов сок. Поздрави :)

      Изтриване
  11. Люси, невероятно вкусна и красива торта си спретнала за любимата баба! Да ти е жива и здрава и да се изненадвате приятно все така!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Тили! Изпращам ти прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  12. Ех защо не бях твоя баба? :)
    Сега вместо аз да правя торти ... внучката ми да ми ги носи :)
    Чудесна комбинация на продукти Люси и перфектна на външен вид торта ... просто прекрасна!
    Записвам си рецептата за следващото ми торто правене ... без да търся други идеи :)
    Поздрави за теб и за щастливата ти бабка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Благодаря ти Дани! Днес и ти така ме впечатли с твоята торта с авокадо. Да вземе да ги направим по едно и също време и все едно сме си на гости :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  13. Здравейте! Прекрасна торта! Запретнах ръкави и съм почти готова, но ме интересува дали изчаквате кремът да изстине преди да залеете блата?
    Благодаря Ви за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Ви благодаря, Роси :) Изчаквам го малко да изстине, само за да не е горещ, но все пак сглобявам тортата с леко топъл крем. След това оставям за известно време на стайна температура, докато изстине. И после - в хладилника :) Дано да ви хареса тортата! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Здравейте как така крема става толкова пухкав,с миксер ли се разбива.Тъй като моя стана леко рядък-

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлиана, да, разбивах крема с миксер, но и моят не беше толкова пухкав или пък гъст. Благодарение на желатина ще се стегне достатъчно. Ако все пак остава рядък, може би желатина се е преварил и затова не стяга. Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей Люси веднъж я правих,но не стегна крема да не би 1/2желатин е малко!

      Изтриване
    3. Здравей, Непознат! не, тортата е правена безброй пъти с това количество желатин и си стяга добере и с половин пакетче. Разбира се, ако се искате, може да сложите и цяло, но тогава крема става твърде желиран, а не всеки си пада по тази текстура. Може би проблемът този път е бил в самия желатин или не е се разтворил добре в крема. Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  15. Разкошна торта, Люси! Очите ми останаха в снимките, а хубавата история за баба ти, ме стопли :) И аз много си обичах баба, но моята беше градска баба и обичаше да се разхожда из градинките и да стои по пейките в приказки с другите баби. Освен това, май много обичаше да прави десерти, защото винаги имаше нещо сладко край нея :)
    Да ти е живо и здраво бабчето! И често да се глезите взаимно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Тики! За милия коментар и споделения топъл спомен! Прегръдка!

      Изтриване
  16. Невероятна торта Благодаря за рецептата :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделения отзив :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Люси, благодаря за тази рецепта! Правих я вече няколко пъти е в графата "любими"! Ирина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирина, много се радвам! Да ви е сладко! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  18. И аз снощи си направих тортичката, едва ще дочакам да се прибера да и направя ганаша и да зарадвам домочадието. Винаги след вечеря следва въпроса има ли нещо сладичко, та днес ще имааа, благодарение на Вас, а и баба Ви да е жива и здрава :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Галя! Да ви е сладко днес десертчето! Поздрави :)

      Изтриване
  19. Чудесна торта!Прилича на Бостънски крем пай с банани!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте мила Люси.Всичко ,което правите на вид е страхотно,а предполагам и на вкус.Спрях се на тази торта за рд на съпруга ми.Чудя се само дали не може блатовете да се напоят и с какво ще е най-подходящо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Цветанка и благодаря! Добър избор :) Тортата е наистина много лека и вкусна. Винаги можете да напоите блатовете с малко подсладено прясно мляко, но те наистина са много тънки и крехки. Препоръчвам ви да прецените дали искате да ги напоите, когато ги видите колко са деликатни. С толкова много крем, тортата няма как да остане суха :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  21. Здравейте,Люси.Направо ме грабна рецептата за тортата,но не ми стана ясно за крема(кога се бърка с миксера,докато ври на котлона ли,или преди това?)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Бъркането на крема започва веднага след добавянето на нишестето. Можете да го направите и с телена бъркалка и много бързи движения. Важното е макар да държите крема горещ, да не му позволявате да завира, тъй като е противопоказно за желатина! Аз отмествам съда от котлона, тъй като моето е с плоча и държи горещо. Бъркането на крема трябва да продължи докато се сгъсти, добре се разтворят и нишестето и желатина и шоколада. Както казах, може да стане и на ръка или на миксер на по-ниска скорост. Поздрави!

      Изтриване
  22. Здравейте Люси, много ми харесва блога и от време на време правя някои рецепти от тук. Реших да направя тази торта, но на мен блата ми се получи много тънък. В рецептата не видях да се добавя набухвател. Вие как успявате да разрежете това тънко блатче? Сигурно има някаква специална техника или уред?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за милите думи! Що се касае блата - той не е толкова тънък! Пандишпанът в оригинал не се приготвя с набухвател, тъй като разбитите на сняг белтъци са доста пухкави и обемни, и ако се изпече и охлади правилно ( тоест да не спадне), блата остава пухкави и по-дебел. За целта не трябва да се отваря вратата на фурната по време на печене, а след като е готов, се оставя малко време да се охлади, но още на топло. Например в изключената/ отворена фурна или на вратата на фурната. Блата след това разрязвам на две с помощта на голям, много остър нож, но някои предпочитат да използват конец. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  23. Люси, може ли вместо банани, да сложа череши?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Яна! Предполагам, че ще се получи и с череши, макар да не съм опитвала и аз самата няма да се впечатля от този вариант, но можете да замените ваниловия пудинг с шоколадов, тъй като според мен, черешите са по-вкусни с шоколад! Поздрави!

      Изтриване
  24. Здравейте,Люси!Реших да направя тортата за един любим рожденик.Искам да знам какъв е диаметърът на формата,в която изпекохте блата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Написано е в рецептата - 25 см в диаметър! :) Поздрави!

      Изтриване
  25. Пропуснала съм този разкош! Искам и ааааааз :)

    ОтговорИзтриване
  26. За форма с диаметър 21 см трябва ли да се намалят продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може би ще стане и с малката форма, но се опасявам,че тортата ще бъде твърде висока и съответно нестабилна.Аз бих намалила леко продуктите, за да се презастраховам :) Поздрави!

      Изтриване
  27. Янка Николова10 юни 2016 г. в 15:12

    Благодаря за чудесната рецепта! Приготвих я за рождения ден на дъщеря си. Когато гостите казаха, че много я харесват, помислих, че го казват от учтивост, но празните чинии и молбите за още на децата, които обикновено само духват свещичките и близват от тортата наистина са признание! Тортата беше невероятна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Янка! Наистина е хубаво, е сте поднесла истинска домашна торта за такъв празник. Все по-често родителите прибягват до торти с много атрактивна захарна украса, но тези торти рядко имат наистина добър вкус. Радвам се наистина, че се харесала на всички и споделихте впечатленията си тук! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  28. Здравей, Люси! Искам да попитам защо добавяме желатина толкова рано в крема? Не може ли да го добавим накрая, когато кремът се е сгъстил? Притеснявам се да не заври.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Маноела! Няма да заври, ако го махнем от огъня и изчакаме няколко минути. Кремът ще бъде горещ, но няма да заври желатина. За мен този начин е по-лесен, но ако желаеш използвай и другия, който смяташ, че ще ти е по-удобен. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Вече направих тортата и нямах проблеми с крема. 😊

      Изтриване
  29. Здравейте! Искам да попитам защо е необходимо тортата да престой цяла нощ в хладилника и тогава да се залее с ганаша? Не са ли достатъчни 2-3 часа? Благодаря ви предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дида! Дам, по принцип и толкова са достатъчни, но тъй като често правя тортите привечер, и ги украсявам на следващия ден, ми е по-удобно така. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви , Люси! Убедена съм че ще е невероятно вкусна Ще Ви пиша когато я опитаме !

      Изтриване
  30. Здравей, Люси! Тази бананова торта е страхотна. Правя я вече за втори път. Опитах и други твои рецепти - Прекрасни са! С удоволствие бих купила твоята кулинарна книга. Благодаря за споделените рецепти! Поздрави и много успехи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Диди и благодаря! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  31. Здравейте, Люси тортата я правя вече няколко пъти и е страхотна :) Но искам да ми дадете съвет. Ще я правя за рожденния ден на синът ми. Но искам да я направя по-голяма и в правоъгълна форма, та аз как да си изчисля блата и крема ? :) Примерно крема ще направя двоен, но блата :) ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маслинке, привет :) Щом ще правиш двойна доза, направи и двойна доза блат, тъй като не си ми дала размери на тавата, няма как да знам иначе :) Поздрави!

      Изтриване
  32. Благодаря :) И аз още не знам точно размера :D

    ОтговорИзтриване
  33. здравейте, много ми допадна тортата ви и мисля скоро да я направя, но искам да попитам за блата не се ли използва някакъв набухвател-бакплувер например?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Няма нужда от набухвател на този тип блат. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  34. Здравей Люси! Първо искам да ти кажа, че отдавна не подлагам на съмнение рецептите ти. Убедих се, че са точни и изпробвани (за разлика от много други)! Вече при наближаване на праазник или повод, просто отварям блога ти и си набелязвам продуктите за пазаруване. РЕСПЕКТ! Исках да те питам, от известно време търся рецептата на едни стари пастички, които ги продаваха увити в целофан като "слънчогледки". Бяха от някакъв блат, отгоре шоколад с портокал... Търся, търся и не намирам рецептата, та само ако се сещаш...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) много ти благодаря за така топлите думи. Изключително много ме радват <3 ще разпитам за тези пастички. Какво означава "като слънчогледки"? Аз самата не се сещам, но ако някой ми даде други насоки след като разпитам, може и да се опитам да намеря някаква рецепта, ако има :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  35. За съжаление, не мога да се съглася с повечето коментари. Има разлика между това да си добър в кухнята и добър в писането на рецепти. Добрата рецепта се познава по това, дали са споделени тънкостите, а тук не са. С много доизпипване може да стане хубава торта, но това мога да го знам едва след първия опит, от който не съм очарована.
    Лично аз предпочитам повече описание в техниката на приготвяне и по-малко странични истории (а най-добре без такива).

    ОтговорИзтриване
  36. Дали може крема да се направи без желатин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Светлана! Да, ще може, но няма да е толкова твърд :) Поздрави!

      Изтриване
  37. Люси,здравей ако искам пандишпановия блат да ми е с диаметър 20см и да разделя на 3 части това количество на продуктите дали ще е достатъчно? И дали ще станат достатъчно високи ? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Наталия! Да, мисля, че ще ви стигне ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...