четвъртък, 10 април 2014 г.

Кюфтета по Цариградски / Meatballs Ala Tzarigrad


Какъв вкусен обяд или вечеря очаква всеки, който реши да приготви тези апетитни кюфтенца по Цариградски! Поне ние, у дома, не се оплакваме и лакомо си ги изпапкахме, Така че от тях не остана нищо друго освен приятен спомен за неповторимия им вкус. Съчатахме ги с холандския напукан хляб, за който вече ви казах в предишната си публикация. Митко не пропусна възможността да натъпче част от яденето в питка и да яде като петгодишен, без да борави със сложните инструменти на масата, по-известни на света като нож и вилица :)



Не помня кога последно съм пържила кюфтета, но някак си вече времето ме кара да правя все повече и повече рецепти за ...бира :) За сега няма противници на идеята, затова и продължавам с пълна пара. Още отсега си казвам, че не бях правила тази рецепта преди и не знам доколко има "оригинална рецепта", но мога да кажа, че моят вариант ми се услади дотолкова, че намери място в блога. Но да преминем и към нея:


Необходими продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 яйце
1 филия стар хляб
100 мл прясно мляко
1 голяма глава лук
черен и червен пипер
*подправка за скара
сол (ако е необходимо)

брашно за овалване
олио за пържене

За гарниране:
картофено пюре
магданоз за поръсване

В купа смесваме продуктите за кюфтетата. Използвайте колкото се може по-качествена кайма, а пък ако можете, направо си направете сами такава в месарския, като накарате да ви смелят месо. Но понеже сме реалисти и знаем, че този вариант е малко по-скъпарски, ще си напиша само "кайма" пък вие (или портфейла ви) ще решите, кой вариант е по-подходящ.
Оставете каймата да поеме вкусовете, като я оставите поне за час в хладилника, а след това оформете от нея малки кюфтенца, които да оваляте в брашно.


Загрейте мазнина в подходящ съд и изпържете кюфтетата.


Още топли ги сервирайте върху "легло" от прясно картофено пюре. Реших, че няма нужда да пиша и рецепта за картофено пюре, защото така или иначе всеки го прави според вкуса си. Полейте кюфтенцата с една-две супени лъжици от горещата мазнина и поръсете с нарязан на ситно магданоз.


Всички на масата!
Хапвайте ги още топли-топли и то лакомо-лакомо :)

Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




21 коментара:

  1. Люси, избягвам пърженето, ама бих опитала от тази вкусотия, ще се "прежаля". ;) Ама наистина е облизващо вкусно! Браво на Митко, ей така се хапва уютно. :)
    Поздрави и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехех, благодаря ти Герка :) И аз съм така с пърженето, но понякога няма по-добър вариант да сготвиш нещо толкова вкусно :) И на теб ти желая хубав ден!

      Изтриване
  2. Люси,направо огладнях пред тези кадри-страшно апетитно сготвено и представено,поздравления!Точно такива миньонки най-много ги харчим у дома!Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много се радвам, че ти харесва рецептата :) И на мен мини кюфтенцата повече ми се услаждат! Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси, и аз рядко правя кюфтета, но твоите са много апетитни!
    В цариградските се слага и по една стафида :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ми харесва предложението ти и обезателно ще го опитам следващия път! Записвам си в умственото тефтерче :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Люси, привет:), надявам се, ще позволиш на "ти". Открих блога ти наскоро, от блога на Роси, писала горе :) Очарована съм! Като започна от твоята визия - на красива млада дама, през много добре изглеждащата храна, та стигна и до самите рецепти - определено звучащи вкусно! На един дъх почти разгледах всичко. Повечето рецепти дори си копнах.
    Поздравления! Желая здраве и все такава креативност да лъха от тук. Ще влизам често:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам какво да кажа освен едно сърдечно благодаря за милите думи и не малкото комплименти :) Радвам се, че нещата, които правя, ти харесват ( и аз минавам на ти :) ), и се надявам да продължа да те изненадвам приятно. Винаги си добре дошла в моето виртуално местенце и се чувствай свободна да ми пишеш за въпроси или каквото и да е :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. И аз благодаря за гостоприемството! Чудесни са и козуначените ти предложение, разгледах ги!

      Изтриване
  5. Не знам какво е станало, но още по обяд оставих коментар за тези прекрасни малки кюфтенца! Много ги обичаме вкъщи, но много рядко ги приготвям. Точно следващата седмица ще имам гости и си мислех освен таратор да им направя кюфтенца (вече са пробвали мусака, кьополу и подобни) и мисля да са точно в този им вид!
    Прекрасна е рецептата, както са и снимките ти - направо са ароматни!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря ти, мила! Ще се радвам да споделиш впечатленията на гостите ти за рецептата, надявам се да ги изумиш, както предполагам всеки път и правиш :) А пък този коментар някъде се е запилял по трасето явно, но ти благодаря, че го написа пак - няма как да не ми стане супер приятно! Поздрави и лек петък!

      Изтриване
  6. Аз им добавям изпържени на тънко нарязани кръгчета моркови овкусени със зел.пикантина и копър!Отгоре слагам кюфтенцата и украсявам с цели стръкчета копър!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Ще опитаме и вашия вариант! Поздрави!

      Изтриване
  7. Това ще го заръчам на майка да ме чака, като се прибера в България следващата седмица .... момиче, бях гладен, сега вече съм вълчи гладен ... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Привет! Дано ти се услади наистина след толкова чакане :) Сърдечни поздрави и благодаря, че писа!

      Изтриване
  8. Страхотно предложение, днес попаднах пак на него и определено това ще се вечеря. Поздрави и не спирай да твориш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) Радвам се, че ти харесват! Усмивки!

      Изтриване
  9. Люси,пазя много топли спомени,за тази рецепта от студрнтските си години,когато тя често присъстваше в столовото хранене.Но имам спомен,че готвача тогава ги заливаше с едно изключително апетитно сосче,което различаваше тази рецепта от обикновените кюфтета,къде ли не търсих информация след това през гпдините,но нито успях да намеря рецепта,нито пък срещнах същия вкус.Поздравления за невероятните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, че споделихте тази история и за милите думи! поздрави и прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...