петък, 11 април 2014 г.

Дяволски шоколадова торта / Devil's food cake Recipe

 

Много се радвам, че дойде време да ви представя и тази торта. За мен тя има много сантиментално значение, защото тя беше първата торта, която приготвих за да се излекувам от "лош ден". Понякога това "заболяване" е като грип, може да продължи поне седмица, но важното е да се спре преди да стане епидемия. А единственото нещо, което гарантира пълно възстановяване е лечебната сила на шоколада!

Шоколадът винаги ще има специално място в сърцата на дамите и е излекувала повече "сърдечни заболявания" отколкото който и да е било алкохол, защото е приложим за хора от всяка възраст! Е, трудно ще убедите представителите на силния пол, че намираме по-голямо щастие в дъното на буркана с Нутела, отколкото в дъното на бутилката, но съм ставала свидетел на това, че дори господата не могат да не се изкушат при вида на перфектна шоколадова торта!


Но да се върна малко назад! Та както казах, преди повече от 3 години, когато още не само че нямах блог, но нямах и най-малка идея, че ще си направя такъв, видях тази торта в този прекрасен блог.  Под тази рецепта в коментарите се вижда и до днес плахото ми изказване за това колко много ми е харесала торта, а и това, че все не събирам смелост да си направя така мечтаното от мен виртуално местенце. Но защо ви разказвам всичко това! Не само че това е, макар и малка в очите на останалите, но за мен голяма стъпка, която все пак успях да събера смелост да направя, но само за година успях да събера повече от 3000 нови кулинарни приятели, които споделят с мен вкусни гозби и загорели тенджери!


Искам да кажа на всеки от вас, който се чувства сега като мен тогава - направете свой блог, страница или каквото решите! Сътворете го с любов и му се радвайте, отделяйте му внимание, а пък той ще намери своя път до сърцата на хората!

И така... отново тази торта,  няколко години по-късно. Първият път я направих с любимите ми вишни и сиропирана с вишновка! Беше същото време от годината, което се вижда по украсата, която избрах да направя. Ето и двете снимки от тогава, направени с най-дребния и нещастен фотоапарат на света :) Ех, спомени !


Тогава направих тортата в доста по-голяма тавичка, с размери 26 см в диаметър, и беше доста по-малка на височина :)



  Този път обаче направих още няколко промени в рецептата, а резултатът излезе повече от отличен!


Сега имах много хубави пресни плодове и реших да освежа тази иначе доста тежка торта. Получи се невероятно, още повече, че подредих цветовете на бананите и ягодите така, че съвпадаха с украсата ми от листенца на лалета :)


Понякога, когато нещо се получи, се получава по-добре, отколкото си се надявал дори! :)
И така, макар и с малко дългичко въвеждане, време е да преминем към рецептата, а първо - ето ги и необходимите продукти (използваната тук чаена чаша е с вместимост 240 мл):

За блатовете:
1 1/2 ч.ч. брашно (около 230 г)
9 с.л. неподсладено какао (75 г)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
115 гр. краве масло на стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар (300 г)
2 бр яйца
1/2 ч.ч. мл хубаво силно кафе
1/2 ч.ч. прясно краве мляко (120 мл)

За шоколадовия ганаш:
280 г шоколад (аз използвах черен и млечен)
120 мл вода
170 г краве масло

Още:
за сиропиране: леко кафе
плодове (банани, ягоди) или конфитюр по желание

В купа пресяваме брашното, какаото, слагаме солта, содата и бакпулвера.

В друг съд разбиваме маслото със захарта до получаването на пухкава смес, към която прибавяме едно по едно яйцата.


Прибавяме половината брашнена смес към яйчената и разбъркваме, прибавяме млякото и кафето, разбъркваме отново и накрая прибавяме и останалата брашнена смес. Бъркаме, докато получим много наситена еднородна шоколадова смес:


Разпределете в две тавички, аз използвах моите 20 см в диаметър:


Тук реших да пробвам този нов трик, който научих за равномерно печене на блатове, но беше чист експеримент. За да се пекат равни блатове, без да се издуват в центъра, е хубаво да направите "яка" на тавичките от мокър плат или хартия, които да държат стените на съдовете по-студени. Мисля, че моите тавички не са най-подходящи за тази цел, или фактът, че използвах не плат, а хартия, която се изсушава бързо. Следващия път ще опитам с плат, макар и резултатът и този път да не беше лош :) Ето ги и тях след близо 25 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване.

Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а после разрязваме на половина, получавайки четири по-тънки блата.

Шоколадовият ганаш се приготвя, като смесваме продуктите за него на водна баня. И тук направих малка промяна, като вместо вода, отново сложих кафе, сложих едва 200 гр шоколад, но добавих смес от холандско какао и захар (на око), както и някоя и друга лъжица мед.


Получи се много хубав лъскав ганаш, който отново трябваше да оставя да стегне за няколко часа. Ускорявам този процес, като поставям съда с ганаша в друга купа с ледена вода, която  подменям периодично. Най-подходящи за тази цел са тези алуминиеви купи, които ползвам, тъй като бързо променят температурата според средата.

Сглобяването на тортата е по следния начин - блат (аз реших да сиропирам с още малко много леко и разводнено нес кафе, но наистина исках много рохка и сочна торта, която и получих накрая), после ганаш, плодове, може пак ганаш, блат и т.н.


Гледах да не пестя плодове и смятам, че се съчетаха много добре вкусово!

Накрая слагаме още едно голямо и много доволно количество ганаш:

 

И тъй като тортата украсих с тези любими мои пролетни цветя - лалетата - смятам, че ще бъде подходящо да я посветя на наближаващия празник - Цветница! Този празник е с голяма тежест в моето семейство не само заради факта, че близо 70 процента от женските имена в цялата фамилия честват на този ден, но най-вече поради това, че любимите ми жени - бабчето, майка ми и другата ми майка (тази на моя приятел) също честват именния си ден!

 

Аз им пожелавам да са ми живи и здрави, все така  красиви като пролетни цветя и да знаят, че много ги обичам!







32 коментара:

  1. С кое да започна, Люси,
    поздравления за многобройните ти приятели на твоето вълшебно място,
    или прекрасната торта с красиви снимки...
    Страхотна торта - страхотно изпълнение и представяне.
    Моите адмирации, хубави и усмихнати цветни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диди! Ти също си създател на един от блоговете, от които дълго време точех вдъхновение, а и продължавам : ) Желая ти цветни празнични дни!

      Изтриване
  2. Люси, наистина останах без думи! Толкова красива, ароматна, сочна, шоколадова, наситена цветово и вкусово, прекрасна торта! А и идеята за тази украса е страхотна :))
    Сърдечни поздрави ти желая още много усмивки да ти носи това начинание и хората, с които се запознаваш покрай него! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Алекс! Ти си голям естет и ако ти удобряваш, значи наистина съм се справила добре :) Пращам ти много усмивки и шоколадови лалета :)

      Изтриване
  3. Причет, Люси, страхотна торта и много оригинална идея да използваш лалетата са украса. Готвя се да я направя понеделник, но ме притеснява гъстотата на крема. На едната снимка изглежда течен, но пък накрая си е точно, както трябва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Елена, не се коси за крема. Аз го нанесох, когато още не е стегнал напълно, защото блатовете са много крехки и исках да попият от него, докато още не се се сгъстил прекалено. Ти можеш да го изчакаш да стегне напълно, ако не се чустваш уверена да го използваш толкова течен. Поздрави!

      Изтриване
  4. Люси, със сигурност и те те обичат много - не само това, което товриш, е прекрасно, а и ти самата! Поздравявам те за всичко и се радвам, че си имаш твое местенце, което толкова обичам да посещавам. Желая ви вълшебен утрешен празник! А тортата.... Думи нямам, преглъщам учестено...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Пожелавам ти много приятни и творчески почивни дни! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Здравей, Люси! Направих тортата днес и се получи точно като твоята с изключение на украсата защото я промених малко, довечера ще се тества надявам се да е и толкова вкусна както изглежда. Благодаря ти за страхотната рецепта и за подробното описание! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Силвия, благодаря ти, че сподели с мен и стискам палци торатата да се хареса от всички. Прегръщам те и много сладки поздрави!

      Изтриване
  6. Здравей, Люси!
    Действително, не е лесен старта на един блог. Аз също известно време узрявах с идеята за моя. Но кулинарния блог се прави със сърце и любов, с нещо, което идва вътре от самия човек и рано или късно излиза наяве. Дори и идеята за създаването му да бъде само една бегла мисъл, дори да мине определено време, щом вече се е появила, значи той сам ще си проправи пътя : )
    Виждам, че си създала чудесно място и толкова вкусни торти има в него!
    Радвам се, че си ми писала, и че тази торта те е впечатлила, харесва ми твоя вариант!
    .... и вече си откраднах идеята за козуначена плънка с фурми! ;-)

    Поздрави от мен и много празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Моята торта не се получи,блатовете не се надуха.Станаха супер тънки,първият дори го изхвърлих:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, наистина е много неприятно, но няма как да кажа каква е причината. Няколко пъти съм правила тортата по рецептата на Диди и винаги ми се е получавала. Все пак в блатовте има бакпулвер...Но всеки има такива моменти в кухнята, не се отчайвайте, а давайте напред към следващото кулинарно предизвикателство! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте, Люси! Тортата е чудесна и бих искала да я приготвя, но вкъщи само аз ям банани.. би ли дала идея с какви други плодове да комбинирам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Правила съм тортата вместо с пресни плодове с желе от малини или пък плодове от вишновка и се получава също много добре! Поздрави!

      Изтриване
  9. Този разкош съм го пропуснала, но добре че го видях, след като си взех шоколадовата доза, че иначе... не знам!
    Семпла, елегантна, прелестна!
    Много ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, такава торта не остава скрита за дълго : ) Наистина е една от любимите ми! Вземи си парченце! Поздрави, мила!

      Изтриване
  10. Тортата е уникална. Поздравления и за добре изпипаната и обяснена рецепта (Y) Правила съм я преди време по намерена из нета рецепта за "Дяволска торта".Идеята за ягоди и банан е супер. Тази вечер направих един кекс с крем и шоколадова заливка по рецепта на Ваня Джорджевич, в момента се пече един "Кодрит-Кадир" :) Утре тези 2 вкусотии ще ги унищожим и в неделя най вероятно Ще си приповдигнем настроението с това Дяволски шоколадово изкушение :)
    Продължавай да ни радваш с прекрасните си творения-изкушения и обяснения :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анонимен! :) При теб явно се раждат страхотни изкушения в кухнята, ще се радвам да опиташ и нещо от моите и да ти хареса! Благодаря, че допринесе за още по-хубав ден с топлия си коментар! Поздрави!

      Изтриване
  11. izglejda dyavolski vkusna shte opitam i az tazi recepta.

    ОтговорИзтриване
  12. Люси, формата ми е 26см, да направя ли двойна доза от продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Можеш да направиш и само два блата от сместа. но ще стане доста по-ниска торта и едва ли ще можеш да ги разрязваш. Ако искаш наистина висока торта, може би двойна доза няма да е лоша идея :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Люси, на тази торта ще й отива ли отстрани да я облепя със орехов крокан или просто по-едро смлени орехи/бадеми? Понеже не съм особено добра в страничното измазване, а искам да замаскирам положението..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, няма проблем! Ядките никога не са лоша идея! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте, торта се получи чудесна на вкус, но визията не успях да я направя.Блатовете залепнаха за хартията и се разрошиха, но следващият път ще се постарая повече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Недялка. Аз винаги леко намаслявам хартията, за да предотвратя залепването й. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Здравейте Люси, моля помогнете ми. Искам да направя тортата, но в по-голяма форма ( 25 см). Ще направя двойна доза от тестото за блатовете. Ще рече 1 доза във форма. Колко време ще ми отнема печенето? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Печенето отново ще бъде около половин час, защото макар и по-голямо количество, ще бъде разлят в по-голям съд, така че отново ще стане горе-долу със същата дебелина като тези от снимките. Проверявай с дървена клечка блата след 20-тата минута на печене, тъй като до тогава не е желателно да се отваря вратичката на фурната ;)
      Успех и сладко похапване :)

      Изтриване
  16. Здравейте!
    Вчера започнах тортата ви и блатовете станаха страхотна, но с ганаша нещо се изложих. Разтопих първо шоколада 200гр. на водна баня след което добавих малко белгийско какао и смесените вода и мляко. Сложих го във вода да стегне по бързо, но уви, остана си доста воден, след което го оставих цяла нощ на стаена температура, но резултата беше една идеа по-добре. Все още е по-рядък и от боза:(
    Бихте ли ми казали къде съм сгрешила и ако трябва да го направя отново.
    Благодаря предварително, хубав ден. И да, имате страхотен блог, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Радка. Опитахте ли да го прибере в хладилник? все пак е доста странно, че крем от близо 300 г твърд шоколад и 170 г твърдо масло и само 120 мл вода, няма да стегне. Все пак твърдите съставки си връщат своето свойство след охлаждане и няма как 120 мл вода да ги разводни дотолкова, че нито маслото, нито шоколадът да стегне. Препоръчвам ви да го сложите в хладилника следващия път и просто да го разбърквате периодично. Може друг път да опитате ганаш само от сметана и шоколад, има много рецепти в блога за него. Поздрави и благодаря за милите думи. На разположение съм за още въпрос ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...