сряда, 30 април 2014 г.

Нежна крем-торта с рози и сметана / Amazing Rose Petals Cake Recipe



Много съм щастлива, че мога да споделя с вас тази торта! Все по-честичко се опитвам да създавам нови рецепти, и съм изключително радостна, когато получават толкова високи оценки. Самата аз не вярвах, че тортата ще се получи тоооолкова  вкусна, но когато един час по-късно телефонът зазвъня с очакваните от мен ревюта, "гледах и не вярвах на ушите си" :)
Сега сигурно много от вас ще ги хване яд, че не живеят наблизо, защото общо взето, когато правя торта, винаги я раздавам. Колкото и да обичам да готвя, не мога да си позволя да стана олифант от яденето на толкова десерти, и винаги бързам да ги раздам, за да не се тъпча всеки път след дългите, романтични разходки до... хладилника! :)


Та както казвах, всеки, който беше опитал тортата, ми се обади да ми каже, че това е страхотна торта, която не е опитвал преди. Толкова е различна и вкусна и кога ще я направя пак. Може би ще си кажете "То така ще ти каже всеки, на който раздваш безплатна храна", но ще се учудите, че не е така. Толкова съм ги навикнала, че просто си идват насам с канчетата и кутийките и вече трябва да сътворя нещо наистина специално за да ги изумя! Е, явно този път уцелих в десятката!


Не веднъж съм казвала, че един от най-големите ми критици е собствената ми майка, която колкото и да ме обича и хвали, никога няма да ми спести забележка, ако има за какво. Тя се влюби в тази торта, което ми даде още повече смелост да експериментирам и създавам все повече нови рецепти и занапред.
През май месец започват честванията на розата в България и реших, че е идеално време да сътворя тази торта, която така или иначе ми се въртеше в главата от доста време. Разбира се, точно тези красиви цветя са и звездата в този сладкиш, като можете да ги усетите в красивите захаросани листенца в украсата, в прекрасния вкус на сладкото от рози, както и обогатения с малко розова вода нежен крем.


Но да премина направо към рецептата, а след това подробно ще ви опиша всяка стъпка от приготвянето на тази прекрасна и много романтична торта!

За блатовете:
рецептата от тук

За крема:
300 мл прясно краве мляко
1 яйце
1/2 ч.ч захар *
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
2 с.л розова вода


За сиропиране:
150 мл прясно краве мляко (подсладено с  малко захар)

Още:
100 мл течна сладкарска сметана за разбиване
бурканче сладко от рози
захаросани розови листенца

*ч.ч.= 200 мл


Започвам с малко обяснение как да направите украсата от захаросаните розови листенца. За целта подберете свежи розови листенца. Най-добре е да сте сигурни, че са от био-градина, за да не са пръскани с химикали.


В купичка размийте леко един белтък с малко вода. След това потопете четка за рисуване в течността, като с нея намокряте хубаво всяко розово листенце и от двете страни.

 
Оваляйте след това в кристална захар и оставете да изсъхнат хубаво. Аз ги наредих върху хартия за печене и ги оставих да изсъхнат на стайна температура. Този процес може да отнеме малко време, така че можете да ги приготвите ден по-рано.



Друг важен елемент е да си набавите сладко от рози. Аз си купих такова, когато бях в Мелник преди няколко месеца, но съм сигурна, че може да се намери на много места. Не съм написала количеството на сладкото, тъй като зависи от индивидуалния вкус. При мен отиде едно цяло малко бурканче....толкова неустоим вкус и цвят!


Започваме приготвянето на тортата, като разбиваме сместа за блатовете. Блатовете са от рецептата за торта "Теменужка", като там са написани количествата за един блат. Тук използвах два блата, тоест двойна доза. Пекох в тавички с диаметър 20 сантиметра за около 30 минути на температура от 160 градуса.

                     

Изпечените блатове оставяме да се охладят и разрязваме напречно, така че да получим общо четири по-тънки блата.

Докато блатовете изстиват се заех с направата на крема. Сложих на котлона да заври млякото с розовата вода, като през това време в купа разбих яйцето със захарта,  а след това и брашното.

Когато млякото заври, започнах да прибавям тази смес на тънка струйка, като същевременно се бърка непрекъснато с миксера, за да се избегне образуването на бучки. Накрая добавяме и ванилията. Тук можете да решите да добавите и повече розова вода, но според мен сладкото дава достатъчно от търсения от мен вкус.

За по-бързото изстиване на крема използвам един трик, който научих от един от любимите си сладкари - Рудолф ван Веен. Топлият крем се изсипва върху измит с ледена вода метален поднос, а отгоре се покрива с фолио за свежо съхранение. Последното премахва възможността от образуването на коричка в крема.

Преди да преминем към сглобяването на тортата ни остава само да разбием сметаната и сме готови!
Сглобяването на тортата: Започваме като сиропираме блатовете с леко затоплено, подсладено (с малко захар или мед) мляко.


След това нанасяме част от сладкото по блата:


Върху сладкото разпределяме половината от крема и слагаме втория блат. Напояваме блата, слагаме сладко, но този път нанасяме сметаната. Слагаме следващия блат, като го напояваме, мажем със сладко и разпределяме останалата част от крема. Поставяме и последния блат, който също можем леко да напоим по желание :)

 

Тук искам да уточня, че не сложих цялата разбита сметана, а някъде около 70 процента, като оставих останалата част за измазване на тортата. Реших, че ще е по-ефектно, ако добавя няколко капки розова боя, за да стане още по-сладурско :) Това разбира се не е необходимо и затова не съм описала боята в продуктите!


Остава ни само да доукрасим тортата с готовите розови листенца, като използвам въображението си и създадем желаната от нас "розова картина "


Когато листенцата изсъхнат, остава невероятният блясък от белтъка, което им придава прекрасен вид на сатен, 


а красотата от отблясъците върху кристалната захар така и не успях да я заснема така, както наистина беше...а именно, неотразима!


Тук е и критичният момент, който налага тортата да се постави в хладилник за няколко часа. Но сърце любопитно не трае и трябваше да я разрежа, колкото се може по-скоро.


Знаех, че кремът няма да е стегнал и няма да е "перфектна" за снимките, но пък има нещо мнооого апетитно в сочните и пълни с крем торти, който, за разлика от друг път, исках да заснема веднага :)















26 коментара:

  1. Ммммм, този розов аромат пред вратата на месеца на розите е право в целта. Мерси, Люси, за прекрасната торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно съм зашеметена, направо не зная какво да кажа! Красота! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Поли! Изпращам ти много усмивки и ти желая розови майски празници :)

      Изтриване
  3. Люси, вече тотално ме засрами... Колкото аз не мога да се реша да пека блатове и да сглобявам креместа торта, ти толкова все по-оригинални идеи измисляш! Бравооо, страхотна е тортата ти, точно толкова креместа и мекичка, колкото изглежда на снимката. Ех, да можеше да живеем по-близо, щях да идвам и аз с кутийка. Не с празна, разбира се, все щях да ти приготвям и аз по нещичко. :)
    Поздрави, Люси, справила си се чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти мила! Докато се "наканиш" :) да сглобяваш торти, аз те черпя с парче от тази, която много ти прилича - сърдечна, нежна и красива! Е, сега и мен ме хвана яд, че не сме наблизо, добре щяха да ми дойдат малко от твоите вкусни салатки по които все се захласвам! Силни прегръдки!

      Изтриване
  4. Чудна торта! Толкова розова и пролетна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Зори! Изпращам ти още толкова пролетни и топли пожелания за весели майски празници!

      Изтриване
  5. Още една прекрасна торта от теб,Люси,възхитена съм! Миналата седмица направих твоята торта от тиква и шоколадов ганаш(стана страхотна,обрах точките),а днес спретнах една от орехи и бял шоколад с крема от твоята наполеонова торта. Получи се за чудо и приказ и искам да ти споделя,че отдавна изхвърлих брашното от употреба на кремове и сосове-мирише ми тежко и натрапчиво,затова използувам царевично нишесте. Скоро ще направя твоята торта "Теменужка" съвсем да събера очите на мъжа ми,който е аржентинец. А относно тортата ти от рози,искам да те попитам колко време биха издържали розовите листа,вече приготвени,че имам на разположение три рози,та да ги приготвя предварително,докато дойде време за самата торта? Поздравявам те и благодаря за чудесата,които споделяш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей KamelosaKam, много се радвам, че си харесала и опитала вече някои рецепти от блога :) Що се касае за розовите листчета, много хора ги приготвят като декоративни листчета за стъклени съдове, което ме навява на мисълта, че ще могат да издържат доста дълго време. И все се ползва суров белтък, така че не бих препоръчала да се чака дълго за консумацията ми. Може би максимум ден-два преди тортата! Изпращам ти сърдечни поздрави и ти благодаря, че ми писа - много ме зарадва!

      Изтриване
  6. Мисля,че спокойно можеш да станеш майстор-сладкар в най-изтънчената Виенска сладкарница!Браво,Люси!И аз правя торти,но доста по-скромни,да не кажа бедняшки!Успехи и занапред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Няма бедняшка торта :) , ако тя е богата на най-скъпата съставка - любов! Благодаря още веднъж за този голям комплимент и Ви изпращам най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Приказна торта!Поздравления за майстора!

    ОтговорИзтриване
  8. Люска, взе ми акъла с тази невероятно нежна торта от рози, наистина!!! Блестяща си! Поздравявам те за невероятния прогрес, който наблюдавам при теб, развиваш се с огромна скорост! Много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
  9. Люси, не са ли много 2 балпулвера? Моите тави за 26 см и мисля да направя 3-на доза, но с 2 бакпулвера. За да не миреше много на него. Ти как мислиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, аз вече слагам на око, но и според мен също е малко в повече бакпулвера. Ако искате сложете максимум 1.5 / 2 бакпулвера за трйоната доза :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Здравей Ани, розова вода може да се намери на много места, но аз я купувам от магазин за етно и български сувенири. Поздрави!

      Изтриване
  11. Здрасти,Люси! Тортата изглежда главозамайващо,направо Рудолф пасти да яде пред теб... Имам само един въпрос,свързан с розовите листенца,а именно има ли някаква термична обработка или магията е в намазването с белтъците?? Не остават ли сурови? Тази мисъл малко ме смущава... :) Благодаря,лека вечер( или ден съответно).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, те наистина са си сурови листенца, но розите са от ядливите цветя, тъй че няма проблем. Белтъка им придава един невероятен стъклен блясък, и като има захар, стават нещо като чипс. Усмихнат и слънчев ден ти желая!

      Изтриване
  12. При мен листенцата не се получиха като при теб-за едно денонощие не успяха да изсъхнат, смалиха се и бяха като увехнали. :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много неприятно Ани :( , за съжаление нямам обяснение защо е станало така. Аз моите ги направих рано сутрин и като почнаха да съхнат се втвърдиха. Бях ги наредила върху хартия за печене, но наредени листенцата едно до друго, без да се допират. Изсъхнаха за няколко часа. Поздрави!

      Изтриване
  13. Аааа, абе, ти девойко недостатъци нямаш ли...?:)) То, бива, бива талант, креативност, остроумие, доброта...възхитена съм, Люси, направо не знам какво да кажа!
    И яд ме е, и още как, че не съм наблизо - да дойда с канчето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, благодаря ти, мила! Ако минаваш насам, все ще намеря с нещо да го напълня! Гледам без сладичко да не оставаме :) Прегръдки, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...