понеделник, 17 март 2014 г.

Механджийски чушки с кайма и механджийски колач от 100-те национални кръчми на България


Интересна история се крие зад днешната рецепта и още по-интересна идея за блога се роди от нея. Преди повече от месец реших да се разходя до един град в България, в който така и не бях ходила - Ловеч. Не веднъж съм казвала, че май съм ходила повече извън страната, отколкото в нея, затова и с много голям интерес посещавам такива места при първа възможност.
Разбира се посетих голяма част от така наречените задължителни забележителности и попивах от красотата на България.

Ловеч

И този път исках да си взема нещо за спомен, но не съм любител на традиционните сувенири. Този, който ми попадна обаче беше повече от оригинален. Говоря за книжка, в която се събират печатите от 100-те национални кръчми на България, по същия модел, както бяха и книжките с печати за 100-те национални забележителности на България (каквато също имам). Разбира се като любител-кулинар, няма как да не ме грабне идеята да обикалям България хем за забележителности, хем за манджа, така че веднага се сдобих с въпросната книжка.

Реших, че прекрасен сувенир от посещението ми в Ловеч ще бъде първият печат в книжката, която закупих от механа "Вароша" в града, която е представителят на Ловеч в проекта. Не мога да не споделя, че бях изключително очарована от богатото меню и доброто обслужване. По принцип не съм човек, който ще иде в механа доброволно, но фууд-блогърът в мен не можа да се стърпи :) Оказа се повече от добро решение, тъй като заведението има наистина много приятна и традиционна атмосфера, без натрапчива музика, както и богат списък със специалитети на заведението. Изборът ми за вечерта беше именно от този списък, защото бях твърдо решена да опитам нещо ново. Това бяха тези невероятни панирани "механджийски чушки" с кайма и доматен сос и този т.нар. "Механджийски колач". Вторият представлява хляб, който се сервира с гарнитура от масло, пресен лук и резенчета осолена сланина.

 

Омитайки лакомо изброеното до тук, на Митко му хрумна идеята да се опитам да пресъздавам по едно ястие от изброените в проекта заведения, и да ги публикувам в блога. Макар и да отнеме доста време, тъй като не съм сигурна кога ще посетя следващото в списъка, реших, че идеята си струва и ето я и първата рецепта в списъка - ястието ни от механа "Вароша" в Ловеч.
И след тази дълга увертюра, ето го и основното ястие, или поне рецептата за него, като започнем с необходимите продукти:

За чушките:
6 бр. печени чушки
200 гр кайма
1 голяма глава лук
брашно за овалване
черен и червен пипер
чубрица
чесън на прах
олио
сол

За соса:
1 ч.ч. доматено пюре/сос (аз използвам домашно)
3-4 скилидки чесън
черен пипер
магданоз
олио


За механджийския колач:
500 гр тесто
80 гр сланина
50 гр масло
1 глава пресен лук

Обелените чушки овалваме в брашно и овкусяваме с малко сол. Оставяме в хладилника и продължаваме с рецептата.


Нарязания на ситно лук задушаваме до прозрачност в малко олио.


Добавяме каймата и подправките. Пържим до готовност.


Пълним чушките с приготвената плънка от кайма и слагаме да се запържат отново в тиган с малко олио. Панировката тук е само от брашно.


През това време в друг тиган приготвяме соса. За целта в малко мазнина запържваме нарязания на ситно чесън, а след това добавяме доматеното пюре/сос. Оставяме да позаври и да се сгъсти. Ако имате течен сос, може да добавите една-две лъжички брашно. Ако доматите не са сладки, може да добавите една ч.л. захар. Всичко зависи от вида на доматите, които ще решите да използвате. Аз използвам домашно доматено пюре, което е малко по-течно и идеално за целта :)
След като сосът се сгъсти, овкусяваме с черен пипер (и сол, ако е необходимо) и прясно нарязан магданоз.

 

Сервираме чушките, залети със сос.


Похапвайте от чушките, като си отчупите парченце от хляба, щедро натъпкан с масло, лук и сланина :)


Едва ли можете да се чувствате на повече от кулинарно пиршество!


Ако все пак скоро нямате път към Ловеч, пригответе това ястие и се насладете на една много вкусна и автентична част от него! Добър Апетит!

14 коментара:

  1. Люси, аз съм много за идеята! Събирай печати и ни готви вкусни ястия! И се заинтригувах от книжката. В Пловдив кое заведение е споменато за да започна по мързеливия начин :) . Сигурно там ще я предлагат.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Наталия :) В статията съм посочила линк към страницата на проекта. там можеш да видиш списък с всички заведения, че в Пловдив са повечко :) Радвам се, че идеята ти допада. Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  2. Люси, не бях и чувала за тази книжка, чудесно хрумване е! А и хрумването на Митко, браво. С огромен интерес ще очаквам тази поредица, независимо колко време ще отнеме. ;) Страхотно, стискам палци да имаш възможност за пътувания. И аз искам така, пътуване до непознато място (тук, в България).
    А яденето.... Ей на това се казва ядене, чудно е! :)
    Да ви е сладко и хубав ден, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Радвам се, че идеята се приема добре, ще взема да запретна ръкави и да издиря още някоя интересна рецепта от списъка :) Пожелавам ти пътуване до някоя интересна дестинация в скоро време. Може и ти да посетиш някое от заведенията и да споделиш рецепта - това може да се превърне в междублогов проект! Сърдечни поздрави, мила :)

      Изтриване
    2. Люси, чудесна идея! Сигурна съм, че много хора биха се включили. :) Ама много обичам начина, по който представяш нещата, да знаеш. :)
      Искрено ти се радвам! И още повече се радвам, че те познавам (макар и само от един път). ;)

      Изтриване
  3. Прекрасна идея и чудесна рецепта !
    А снимката със 'сандвича' със сланина е невероятна,
    макар че много рядко ям сланина!
    Но тази изглежда толкова крехка.
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани! И аз съм така със сланината, но и аз не и отказах нито в заведението, нито у дома! Нещо покрай този блог ще проям много неща :) Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Голяма вкуснотия и чудесни снимки! Особено цветните къщи с отраженията :)

    ОтговорИзтриване
  5. Механа Вароша е любимото ми заведение в Ловеч. Винаги водим гостите си там. Добър избор, Люси, радвам се, че нашия град ви е харесал.
    Поздрави от Ловеч,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче, струва си! Много ви е хубава ви града и механа "Вароша". Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Радвам се, че ти е харесала идеята. Заповядайте на нашата Facebook страница https://www.facebook.com/100tekrachmi . Имаме вече нови заведения, които чакат да бъдат посетени. Едно голямо браво за всичко, което правиш и твориш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Ваня, ще се възползвам от въможността :) Вече съм набелзала няколко сполучливи рецепти от заведения в ргиона, които само чакат реда си :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Поздрави за хубавата статия Люси! И от мен голямо БРАВО! Ако имате нужда от някаква информация или каквото и да било свързано със 100те НК ни пишете на info@100tekrachmi.bg
    Димитър

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Имам няколко въпроса, за които ще ви пиша при първа възможност! Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...