четвъртък, 2 януари 2014 г.

Традиционна шкембе чорба / Bulgarian Tripe Soup Recipe


Много празници, много нещо! А пък и още предстоят този месец, така че е добре да имаме една такава рецепта под ръка, а именно за тази класическа и обичана от всички - шкембе чорба! С толкова поводи за празнуване нищо чудно да се случи човек да попрекали с наздравиците, а тогава една такава лечебна супа си е направо спасение за душата, тялото ..аабе направо живота като цяло. Ето защо и реших първата рецепта за тази година да бъде именно този традицонен за българина цяр срещу махмурлука! 

 

Аз я приготвих за първи път точно по празниците и се оказа доста консумирана от гостите :), което ме зарадва, тъй като самата аз не съм я опитвала. Не веднъж съм си признавала, че така и не се научих да ям от тези дреболии, но пък винаги се радвам, когато ястията ми се радват на такъв успех. 
И защото нуждата от такава рецепта понякога е спешна, няма да увъртам, а преминавам направо по същество. Ето и какво ви трябва:
Необходимите продукти:
800 гр/ 1 кг телешко шкембе
1 л прясно мляко
1 л телешки бульон
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио
сол

За  поднасяне:
няколко скилидки чесън
150 мл оцет
лют пипер на люспи

Започваме като сваряваме шкембето, което сме измили и почистили предварително. След това го сваряваме. Аз го варих около три часа в тенджера с вода. Вие можете да го сварите и в тенджера под налягане, ако имате такава, и в такъв случай ще ви отнеме около час.
Оставяме шкембето да изстине постепенно, като след това изгребваме с лъжица образувалата се на повърхността лой. Прецеждаме бульона и заделяме настрана около литър / литър и половина.
След това нарязваме на кубчета охладилото се вече шкембе.


Самото приготвяне на чорбата започваме като в подходящ съд разтапяме маслото с олиото и запържваме за кратко в него червения пипер, колкото да пусне ароматите си. След това, при непрекъснато бъркане, долейте млякото и бульона. Оставете всичко да заври.

 

След това прибавете шкембето и овкусете със сол. Варете всичко още 5 минути и махнете от огъня.
Остава само да приготвите онзи задължителен "сос" за подправяне на супата. Нарежете на ситно няколко скилидки чесън и ги прибавете към оцета. Поднасяйте соса в отделна купичка, когато сервирате чорбата. Друга задължителна съставка е и лютия пипер, който също трябва да се поднася при сервирането :)


Добър апетит!

10 коментара:

  1. На вид изглежда добре, но трябва да е по-гъста..Запръжката се прави отделно и се слага след като е сложено вече в купичките..

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея Люси, с много апетитен изкушаващ вид...
    Да е честита 2014 -
    мирна, здрава и успешна, благодатна и щастлива,
    по - добра, по-щедра и вдъхновена!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглежда!!! Прибавих го към утрешното меню!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, ако искаш вярвай, но точно на такава вълна съм тези дни... :) Но съм по консуматорската част. Алкохол не пия, но шкембе чорба много обичам. :) Чудесно си я сготвила, точно така си е!
    И сега искам да ти честитя 2014! Да ти пожелая да е пълна със здраве, берект, вдъхновение и обич за теб! :) Всичко най-добро и много усмивки. :)

    ОтговорИзтриване
  5. С прясно мляко е малко блудкава,аз я харесвам повече когато застройката е с кисело мляко и наистина запръжката се прави отделно и се слага най накрая.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички и за много години! След приятната почивка покрай празниците, сега успявам да седна и да отговоря на коментарите :) Диана, Гери и Гери :), радвам се, че чорбичката ви е харесала и искам да ви честитя подобаващо новата година. Пожелавам ви от все сърце много здраве, успехи, любов и благоденствие! Благодаря и на анонимните, че споделиха различни варианти за приготвянето на супата. След публикацията в нета научих, че рецептата ми е "по софиийски", а пък в други места се добавя брашно, или прясното мляко се заменя с кисело. Аз пък препоръчвам да я приготвите според вкуса си и няма как да сбъркате :) Поздрави и успешна нова година на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Ако не бях прочела че това е щкембе чорба в първият момент нямаше да позная, че е такава.Изглежда доста добре.Супата за мен е най вкусното ястие,което можем да хапнем и да дадем на организма си нужните полезни вещества.Единствената която не ям и не готвя щкембе, просто защото не знам как точно става. Благодаря за рецептата, тези дни съм решила да е пробвам да я сготвя и дано се получи и с това прясно мляко да не пресека супата.Имате страхотни купички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за така искрения и мил коментар! Аз също се опитвам напоследък да наблягам на супите и съм набелязала няколко нови рецепти, които ще се появат съвсем скоро на страниците на блога. Дано и те ви допаднат! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Рецептата, по която готвя шкембе чорбата е 1 към 1 като твоята. За мен това е най-хубавата рецепта. Супата става страхотна 🥰🥰🥰

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така съм чувала :) Благодаря за оставения коментар

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...