вторник, 26 ноември 2013 г.

Пилешки бутчета а ла KFC, но по-диетични / Better-than-KFC Oven Fried Chicken



Понякога ти се яде джънк фууд и това си е! Слава Богу, съм в по-малък град и големите "отровни" вериги не могат да ме изкушат всеки ден, но определено съм любител на пилешкото в KFC. Не е нещо, с което се гордея, но пък от време на време обичам да се "размажа" :) с някое такова ястие. След това обаче веднага започвам да мисля как да си го приготвя и сама, а в този случай - и по-диетично.

 

Поразгледах доста рецепти и съвети по отношение на приготвянето на хрупкаво пилешко и накрая се спрях на един обобщен от мен вариант. Но преди да премина към рецептата, ето няколко съвета, които намирам за полезни:
1. Печенето във фурна е винаги по-добро от пърженето, но не е едно и също на вкус. И все пак според мен фурната печели :) 
2. Винаги мариновам пилешкото в прясно мляко (или бътърмилк) за поне около час преди приготвянето. То го прави много по-сочно и крехко.
3. Старайте се да печете пилешкото на по-малки парчета. Ако изберете бутчета, както е в моя случай, нарежете ги на две половини.

 

4. Можете да избирате да печете месото с кожата или без нея. Макар и да е доста по-диетично, ако я махнете, кожата има своите предимства. Тя предпазва месото от възможността да стане по-сухо, като служи за естествена и единствена мазнина при печенето. Панировката се задържа по-лесно по кожата и пилето става по-хрупкаво. Ако все пак решите да я махнете, може да се наложи да замразите леко пилето заедно с панировката за малко във фризера преди печенето, за да се задържи по-лесно.
5. В зависимост от размера на бутчетата, може да се наложи да сварите месото предварително. Това ще промени леко вкуса на ястието, но ако не искате да рискувате, този вариант е за вас :) Бутчетата на снимката ги пекох, без предварителна подготовка, но се изпекоха идеално. Преценете сами!
6. Изборът на панировка е изцяло ваш, но все пак повече означава по-вкусно.

А ето и моята панировка, като количеството й зависи от грамажа на месото:
2-3 счукани сухари от  пълнозърнест / бял хляб
2-3 с.л. брашно, бяло и пълнозърнесто, може и царевично
1-2 с.л. овесени трици
чесън на прах
червен/ лют пипер
черен пипер
кимион на прах
сол
*шепа счукан царевичен (тортила) чипс - това е съставка, която не ползвам често, но когато ми остане по случайност такъв чипс, обичам да слагам по-малко в панировките, които правя, и се получава много вкусно, макар и да не е най-полезната част от всичко. И все пак това е по-лекият вариант на пилето от KFC,  а не най-диетичното пиле :)

Приготвянето:

Аз използвах две бутчета, които, както вече поясних, нарязах на половина, така че имах общо четири парчета пилешко месо. Оставих ги в хладилника за час, час и половина, потопени в мляко, в което изстисках малко лимонов сок.
Панировката приготвих на око, като разбира се количеството ще зависи от количеството на месото. Овалваме хубаво месото в панировката от всички страни и нареждаме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Парчетата месо трябва да са на разстояние едно от друго, за да се пекат равномерно.


Ако решите, можете да ги полеете с ивица зехтин (сн.2), но това не е задължително, тъй като според мен пилето пускa достатъчно мазнина от кожата.  Печем месото в загрята на 180 градуса фурна с обдухване поне 40 мин, като, ако е необходимо, го обръщаме от всички страни по време на печенето.
Хрупкавото и ароматно пиле гарнирайте с лека и свежа зелена салата за пълно запълване на кулинарната картинка!
 Да ви е сладко!

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Постен кекс със сладко / Bundt cake with jam for fasting days


Вече сме във времето на Коледния пост, затова и реших, че трябва да включа някоя и друга рецепта, която е постна. За солените неща е малко по-лесно, но при сладкото нещата са по-сложни. Не и с този супер лесен кекс!  Толкова е елементарен за приготвяне, че сигурно и маймуна на колело може да го приготви :)


И защото е толкова лесно, няма какво да бръщолевя повече, ето я и рецептата:

Необходими продукти:
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. сладко (по избор)
1 ч.ч студена вода
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. какао
1 ванилия
канела и орехи (по желание)
пудра захар за поръсването

Преди да премина към двете изречения за приготвянето на кекса (да, толкова е просто :) ), да ви кажа, че съм правила този кекс хиляди пъти и всеки път с различно сладко. Този път се спрях на домашен рачел, който ми даде леля ми.


Предварително нарязах плодчетата (и орехите) на малки парченца. В моя случай, тъй като сладкото ми бе по-сухо, си долях още около половин чаша вода. Това ще трябва да определяте всеки път в зависимост от сладкото, което сте избрали, но все пак трябва да постигнете консистенцията на кексово тесто. А ето и самото приготвяне:

Всички продукти се смесват до пoлучаването на плътно кексово тесто.

 

Изсипва се в намазнена и набрашнена форма за кекс, като се пече в умерена фурна около 40 минути.

 

Готовият кекс се обръща и се поръсва с пудра захар.


След това се нарязва на парчета, които ядете още топли. (Това разбира се е възможно само, ако нямате блог, защото в противен случай ще трябва да им правите фотосесия и те ще изстинат :)


И все пак си заслужаваше да запечатам с камерата си тази красота, която може да задоволи апетита ни за сладко в дните на пост.


Убедете се и вие като го приготвите сами!


сряда, 20 ноември 2013 г.

Крем-царевица със сметана и лют пипер / Creamy Corn Recipe for Fall


Няма да ви отнеме повече от 5 минути да приготвите тази вкусотия, обещавам ви. За съжаление обаче има вероятност да се изяде още по-бързо, както стана в моя случай. Нещо ми се дояде, пък не исках да готвя много-много, но набелязах няколко продукта в хладилника и реших, че това, което ми се върти в главата, си струва да  се опита :)
Така си и беше. Топлият, разтягащ се кашкавал в комбинация с креместата сладка царевица и пикантният вкус на лютия пипер могат да те накарат само да искаш още и още.


Въпреки че е доста простичка, реших да споделя с вас тази рецепта, а ето и какво ви е нужно :
Необходими продукти:
1 консерва царевица
1 с.л. масло
100 г крема сирене
70 мл готварска сметана
1 шепа настърган / нарязан кашкавал
1-2 щипки лют пипер на люспи

Отцеждаме водата от царевицата. На котлона слагаме съда, в който ще готвим, а в него една супена лъжица масло, да се разтопи.

 

Прибавяме царевицата и бъркаме 2-3 минути. Прибавяме крема сиренето и сметаната и оставяме всичко малко да покъкри, като го разбъркваме. 


Накрая прибавяме кашкавала и разбъркваме, докато се разтопи. Той трябва да стегне ястието и след минута - две е готово за сервиране. Накрая поръсете с малко лют пипер на люспи.
 

Топлата царевица може да сервирате като гарнитура или вкусно предястие.


неделя, 17 ноември 2013 г.

Тиквена торта "Мечта" / Pumpkin Dream Cake



Време е! Време е да сложа пауза за малко на тиквената тема, ако не искам блогът ми да се разпознава като "култа към тиквата" :) Обещах тези рецепти и ето я последната за сезона. Тези дни разфасовах и последните три тикви, като замразих няколко пакетчета във фризера, опекох една тава и разбира се...сътворих тази чудна тиквена тортичка. За разлика от Шоколадовата торта, тази съдържа тиква в самите блатове, а не в крема. Не мога да кажа коя ми харесва повече, защото и двете са страхотни.




Тази си мислех, че ще е голяма врътка при правенето, но пък стана много бързо и лесно. Да не ви заблуждава многото писане по-долу, просто се опитвам да бъда по-изчерпателна и да отбелязвам своите забележки.
С тази торта ( и рецепта, разбира се) искам да почерпя всички мой нови и стари приятели, които се присъединиха в кулинарното ми пътешествие през цялата година : ) Точно така! Днес е моя първи Блого-рожден ден и съм много щастлива, че мога да споделя радостта си с всички вас!



 Украсата на тортата е също моя хрумка, но за нея ще научите повече в самата рецепта. Ако все пак вече сте решили, че ще я правите, вижте необходимите продукти:

Необходими продукти:
За блатовете:
3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. масло
2 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
1/4 ч.ч. олио
420 гр тиква
1.ч.ч. прясно мляко

За крема:
300 гр крема сирене
3.с.л. масло
4.с.л. кленов сироп
1 ванилия
1 ч.л. канела
1 1/2 ч.ч. пудра захар
100 мл сладкарска сметана за разбиване


Включете фурната да се затопли на 160 градуса (с обдухване). В купа смесете пресятото брашно, солта и содата и оставете на страна.
В купата на миксера започнете да разбивате мекото масло, като постепенно добавяте захарта така, че да се получи пухкав крем. След това започнете да прибавяте едно по едно яйцата, ванилията, олиото и накрая тиквата.* (Следват малко пояснения относно тиквата):

*Тъй като в оригиналната рецепта се използва тиква от консерва с посочения грамаж, аз трябваше да импровизирам. Просто взех една чаша с вместимост 300 мл, (тъй като ми приличаше на големината на консервата) и я напълних с предварително изпечена тиква (малко я намачках).

 

Самата тиква бях пекла предния ден, като аз я пека в сока от компот и така става много по-сладка и вкусна :)

 

След като премерих горе-долу необходимото количество, я сложих в подходящ съд, където я пасирах. За да подсиля цвета, добавих още малко оранжева боя, тъй като при изпичането цветът става доста блед. Това разбира се не е задължително, затова и не съм го описала при продуктите.


Накрая прибавяме брашното (със содата и солта) и чашата мляко. Разбиваме всичко още малко и след това разпределяме сместа в три предварително намазнени и покрити с хартия за печене 20 см тавички.
При мен се паднаха около 3 черпака от сместа на блат. В купата остана още малко, но реших да не го използвам, тъй като ми хрумна идея :) (виж по-надолу)
Сложих блатовете да се пекат във фурната, като ги проверявах със забучен в центъра им дървен шиш. Когато започна да излиза сух, ги извадих и оставих да се охладят върху метална решетка.


Докато блатовете се охлаждаха, приготвих крема. В оригиналната рецепта кремът ми се видя доста по-твърд и сладък (6 чаши пудра захар), затова си направих мой, който си харесвам много .
В една купа разбивам 100 мл течна сладкарска сметана, докато стане на твърди връхчета.
В друга купа разбивам 300 гр крема сирене, с чаша и половина пудра захар и 3 с.л. меко масло. Към тях прибавям една чаена лъжичка канела (или сложете на вкус), 1 ванилия и 4 супени лъжици кленов сироп.

 

Накрая смесете двете смеси, като се стремите да направите хубав пухкав крем.


Когато използваме блатове, в които има пюрета от плодове, трябва да внимаваме да не останат сурови и тежки. Моите блатове бяха леки, но реших леко да ги сиропирам. Това също го няма в рецептата, но реших да го направя, тъй като имах готов захарен сироп в хладилника и трябваше да го използвам. Не съм сигурна дали беше най-правилното решение, защото все пак по-този начин направих блатовете по-тестени. На вкус беше много вкусно, но все пак ще пробвам следващия път без сиропа :)


Тортата сглобих по следния начин - блат (сироп?!), крем и така докрай. Оставих в хладилника за едно денонощие!

Сега да ви кажа относно украсата. Тъй като ми остана малко от сместа за блатовете в купата, а не исках да правя прекалено дебели блатове, които заради пюрето можеха да останат сурови, реших да използвам остатъка за направата на украсата. Просто прибавих брашно към останалата смес толкова, че да се получи тесто, което мога да разточа. С помощта на формички, изрязах тези листенца, които след това опекох във фурната, загрята на 150 градуса.


Мисля, че ще бъдат още по-хубави, ако ги оваляте в малко кристална захар :)


И все пак се получи прекрасна есенна украса, която много ми хареса.
Хареса ни и самата торта,  която е с неповторим есенен вкус, но същевременно много сладка и лека :)

 

И защото сладкото никога не е достатъчно за Митко, той си поливаше и с още кленов сироп :)


Хайде да се насладим още малко на есента, че зимата вече е на прага ни :)


понеделник, 11 ноември 2013 г.

Палачинки с праз и бекон на фурна / Leeks and Bacon Stuffed Crepes



Преходът между сезоните понякога може да бъде доста изтощителен за организма, ето защо ни трябват повече витамини в тези моменти от годината. На това се опитвам да наблягам и аз при плануването на менюто у дома, като задължително включвам по някой от сезонните плодове и зеленчуци. Така се случи обаче, че отново трябваше да измисля нещо с праз и зеле, и идеите ми се поизчерпаха.
Докато не попаднах на тази рецепта. 
Четейки я, започнах да се облизвам и си казах, че нищо не пречи да я опитам. За мое щастие беше по-вкусна, отколкото снимките ми могат да покажат. Този път малко се изложих с уменията си да снимам, но за мое оправдание, времето навън не ми помагаше със светлината, и дори след необходима обработка, пак не мога да кажа, че съдържат хубавите есенни цветове на истинското ястие.
Както и да е, няма да се оплаквам повече. Ако все пак решите да спретнете това бързо ястие и у дома ви се мотаят същите продукти, ви го препоръчвам :)

Необходими продукти:
2 стръка праз
2-3 чушки
2 шепи нарязано зеле
10 бр. палачинки
100 г кашкавал
150 г бекон
100 мл течна готварска сметана
черен пипер
сол
къри

Започваме като приготвяме палачинките. Този път ги приготвих просто от 2 яйца, 1,5 ч.ч. брашно и 1,5 ч.ч. мляко. Сместа трябва да е с консистенцията на боза.
Аз слагам малко по-малко от един черпак в тигана за палачинки, който леко намазнявам с масло от време на време.


След като палачинките са готови, слагаме друг, по-дълбок тиган и започваме да приготвяме плънката. Нарязваме на тънко праза, зелето, чушките (на дълги ленти), и бекона на парченца.

 

В тигана слагаме 5 с.л. олио и запържваме първо праза, докато поомекне. Прибавяме и нарязаното на тънко зеле и разбъркваме хубаво, като пържим още няколко минути. Овкусяваме леко със сол и черен пипер. Накрая прибавяме бекона и чушките, нарязани на лентички и пържим още няколко минути. По желание, прибавете и 1/2 ч.л. къри. 


Започваме да пълним палачинките със сместа, но преди това изберете подходящ съд за печене, който ще намазните леко с масло и олио.


В зависимост от това колко дебели са палачинките ви, използвайте две или една, в която да слагате по малко от плънката, а след това завийте на пурички. Процедирайте така с всички и подредете в съда за печене. След това облейте всичко със сметаната, като към нея прибавете и малко водичка.


Печете всичко на умерена фурна, докато се запече, а сметаната се сгъсти на сос. Преди да извадите от фурната, поръсете с малко кашкавал и печете още няколко минути.


петък, 8 ноември 2013 г.

Традиционна картофено-тиквена супа / Potato-Pumpkin Soup Recipe




Както обещах, тиквената фиеста продължава с тази вкусна картофено-тиквена крем супа. Още една рецепта, която приготвих за пръв път в живота си, но веднага се влюбих в нея. Не помня дали съм споменавала, но у дома супите не са на почит, като най-голям пробив досега имахме с прословутата рибена чорба. Досега! :)
Дълго време търсех рецепта за тиквена супа, която да е по-традиционна и да не преобладава сладостта в нея. Накрая се спрях на класическото съчетание на тиква, картофи, сметана и букет от подправки. Доста простичка на пръв поглед рецепта, но съдържа всичко необходимо да ви накара да си сипете още в купичката. 
Приготвих я онзи ден, когато над града се лееше силен есенен дъжд и доста захладня у дома. Няма да мога да ви опиша, колко добре ни дойде да си похапнем от тази топла домашна крем супа за вечеря, гарнирана с малки препечени филийки.
Ако вече съм ви убедила да я приготвите и вие, вижте и необходимите продукти:

Необходими продукти:
100 г картофи
250 г тиква
400 мл пилешки бульон
100 мл течна готварска сметана
1 глава лук
1 скилидка чесън
1/3 ч.л къри
щипка млян кимион
щипка млян кориандър
1 дафинов лист
сол и пипер
*лют пипер за украса ( по желание)


Започваме като в подходяща за целта тенджера запържваме до прозрачност нарязания на ситно лук. Прибавяме и наситнената скилидка чесън.


 След това прибавяме предварително измитите, обелени и нарязани картофи и тиква.


Разбъркваме няколко пъти и добавяме подправките.


 Прибавете и пилешкия бульон. Оставете всичко да поври под капак, докато тиквате и картофите омекнат и се раздробяват при натиск. Дръпнете от огъня и пасирайте, като не забравяйте да махнете дафиновия лист преди това :)



Прибавете сметаната и върнете отново на котлона, докато заври отново.


 Дръпнете от огъня и сервирайте още топла, като гарнирате с още сметана или парченца червена чушка и магданоз.


Аз избрах втория вариант :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...