четвъртък, 27 юни 2013 г.

Рататуй а ла Люси / Ratatouille a la Lussi

 

Всеки човек си има любими миризми, които успяват да го отнесат на някое хубаво място - понякога това са уханието на морска вода, хубав парфюм, пресен хляб и най-вече някоя вкусна гозба. Едно мое любимо ухание е на... зеленчуков магазин. Разказвала съм ви, че като малка гостувах на леля си в Пловдив, но не съм ви казвала, че те имаха доста успешен зеленчуков магазин. Освен че обожавах да ходя на работа с нея и да й помагам, всеки ден се наслаждавах на десетките различни и прекрасни аромати на пресните плодове и зеленчуци.
И така се зароди и невероятната ми любов към отглеждането на собствени зеленчуци, както и разбира се тяхното (почти винаги) успешно приготвяне :) Сега сме именно в такъв сезон и вече се появиха първите пресни тиквички и картофки на село. Когато се прибрах у дома, веднага направих списък какво мога да направя с тях и се спрях на  Рататуй, ама по моя рецепта :)

Едва ли има някой, който, когато чуе за това ястие, не се сеща за сладкото мишле от едноименния анимационен филм, което успя да покори и малки и големи с голямото си сърце и вярата, че "Anyone can cook!" / "Всеки може да готви!"

Вкъщи много не си падат по патладжана, затова реших да не го включвам, а използваната в традиционния рататуй жълта тиквичка така и не намерих, затова я замених с пресни картофи. Може да се каже, че е нещо като измислен рататуй, но съм сигурна, че ще ви хареса и в този вариант.


За целта използвах домашни зеленчуци, така че са по-дребни, но затова пък много по-вкусни.

Вие можете да изберете и по-големи, в зависимост от тавичката или порцията, която искате да приготвите. Аз използвах малка 20 см форма и следните зеленчуци:

Необходимите продукти:
6 малки домата
3 малки картофа
1 малка тиквичка
1 пълна с.л. доматено пюре (използвах домашна апетитка)
1/2 червена чушка
1/2 средна глава лук
4-5 стръка магданоз
2-3 листа босилек (пресен или сух)
сол на вкус
щипка захар
олио

Започвам, като нарязвам на средни кубчета - три малки домата, чушката, лука и магданоза.

 

Затопляме котлона на 2/3 от капацитета му и запържваме в малко олио лука, докато стане прозрачен. Добавяме нарязаните домати и чушката. Слагаме щипка захар и 2 щипки сол. Накрая добавяме доматеното пюре и нарязания магданоз и босилек. Нямах пресен босилек и сложих сушен домашен босилек.

Тази смес изсипваме в намазнена тавичка и разпределяме равномерно по дъното. Започваме да нарязваме на тънки кръгчета тиквичката, картофите и доматите.
Важен детайл е зеленчуците да са горе-долу еднакви на големина, за да могат да се редят по-лесно, а пък и е по-красиво.

 
 Внимавайте и при картофите, тъй като на тях им трябва повече време за готвене. Нарязвайте ги много на тънко, и ако не са от пресните, може да се наложи да ги бланширате леко, за да сте сигурни, че няма да останат сурови.
Започвайте да редите резен картоф, след това домат, след това тиквичка и така докрай.

 

Така подредено, ястието поръсете със сол на вкус и полейте с олио и  вода. Завийте с фолио и печете на силна температура около 200-220 градуса за 30 минути, докато ястието хубаво се задуши и картофите станат готови. Проверявайте ги. След това махнете фолиото и печете, докато течността поизври и зеленчуците се запекат леко по краищата. При мен отне още 10-15 минути.

Извадих от фурната и оставих да изстине леко и да попие от ароматните сокове. Сервираме и украсяваме с пресен  магданоз или босилек.
Едно от най-леките и вкусни ястия, което някога съм опитвала, а основата от домати и лук се топи в устата.

 



вторник, 25 юни 2013 г.

Страхотен шоколадов сладкиш с тиквички / Amazing Choco cake with zucchini



Тези дни  ме подсетиха за тази рецепта и реших, че явно трябва да я приготвя и споделя с вас. Наистина на пръв поглед изглежда странно, но може би това е един от най-хубавите и лесни десерти, които ще опитате. Да, наистина използвам тиквички, зелени тиквички, а не тиква :)
Можете да го забъркате точно за 5 минути, а количеството, което се получава, може да нагости и най-гладните гости. Но стига съм го хвалила, направо ще ви покажа как се прави и как изглежда и съм сигурна, че ще го приготвите още тази седмица. А когато го направите, не пропускайте да споделите с мен :)
И така, ето и необходимите продукти:
4 яйца
250 гр брашно
375 гр фина захар
350 мл олио
340 гр нарендана тиквичка
65 гр хубаво какао
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1.ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
90 гр орехи/ лешници


И така, започваме, като в дълбока купа смесваме брашното, захарта, содата, бакпулвера и солта. Ако нямате фина захар, можете да я смелите леко в блендера или да я замените с пудра захар. Добавете какаото и канелата и разбъркайте хубаво, докато сместа придобие равномерен цвят.


 В друга купа разбийте леко яйцата и ги прибавете към сухата смес заедно с олиото. Започвайте да разбърквате хубаво - получава се плътно шоколадово тесто. (Ако е много гъсто, можете да добавите малко гореща вода. )

 

Докато бях в магазина, премерих на кантара една средно голяма тиквичка, която беше към 400 гр, така и прецених колко голяма тиквичка да използвам. Напълних около 2 чаши и половина от 250 мл - ето такива за нужното количество. ( Ако трябва да съм честна, според мен сладишът може да побере поне 400-450 гр тиквички, ако не и повече. Всичко е въпрос на личен избор, но следващият път ще сложа поне 3 чаши и половина)

 
Накрая прибавих и начуканите орехи (лешници). Разбъркваме хубаво и изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка за печене. Сместа никак не е малко, почти пълна купа за миксер, затова пекох в два съда и направих общо два сладкиша. Единият просто беше по-малък.


Сладкиша печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 - 40 минути или докато забучен нож излиза чист от центъра на сладкиша.

Можете да украсите сладкиша с шоколадов ганаш, пудра захар или просто още ядки. А защо не и трите наведнъж :)


Заповядайте едно парче от това пухкаво шоколадово удоволствие!
 
 

Вишновка / Sour Cherry Liqueur




Ако има нещо, което приготвям всяка година, то това е домашната вишновка. Много я обичам и то главно, защото е идеална за приготвянето на всякакви видове десерти. Друг е въпросът, че "пияните вишни" са ми любимите бонбони :) Ето, че и тази година не пропуснах да направя някое и друго шише, въпреки че имам още от миналогодишната. Ако не сте правили досега, а имате вишни под ръка - последвайте тази рецепта за вкусно опиянение :)

За вишновката ви са необходими:
2 кг вишни
1 кг захар
1 литър ракия с около 45-50 C, или спирт

Такаааа... правила съм я по няколко начина, затова ще ви ги кажа всичките, а вие ще си прецените как ще я направите така или иначе. Все пак ще трябва да измиете вишните и да ги  почистите. Най-лесно е да използвате голям 3-литров буркан, тъй като по-лесно ще можете да изваждате вкусните плодове. Можете разбира се и да я затворите в няколко стъклени бутилки.  Сложете плодовете, а след това сложете и захарта. Залейте с ракията и затворете съда.  Хубаво е да ги поставите на слънце, на терасата например, за около 3 седмици, като не забравяте да ги разклащате. Можете по-късното да прецедите течността и да я сипете в (други) бутилки. Аз обаче си ги държа така, като по този начин си запазвам плодовете за различни видове десерти.

Ето тук разликата между миналогодишната вишновка в буркана (със силен наситен цвят) и новата реколта, с блед розов цвят:


Ако решите да направите само едно шише от вишновка, сложете почистените вишни в бутилката, като те трябва да са почти до средата на бутилката.


С фуния сипете около 300 гр захар или горе-долу колкото са вишните. Долейте с ракията и продължете с процедурата, както е описана по-горе.

Така или иначе, няма къде да сбъркате - алкохол, захар и ароматни плодове. Можете да добавяте различи видове аромати и подправки по желание (карамфил или канела), но аз я обичам чиста.

А цветът й е просто неустоим...заповядайте на по чаша :)



четвъртък, 20 юни 2013 г.

Многопластова салата с кус кус / Multi-Layered Salad with Couscous


Високите температури определено намаляват апетита и ни се иска да консумираме по-леки и свежи храни. Като салатките, без които лятната трапеза би била невъзможна. Понякога дори една по-богата салата ни е достатъчна да се заситим за вечеря, особено ако я гарнираме с чаша студена бира (не че на някой му стига само една :) )
Едно такова салатище ви представям и сега, защото определено не е в малко количество, пък и си е една голяма витаминна бомба. Подходяща е особено, когато имате гости, именно защото е голяма, пък и е ефектна като начин на представяне. Прилича на традиционен английски трайфъл, но със зеленчуци. Салатата съм я правила няколко пъти, като съм включвала и разни меса - като шунка и луканка, но обичам по-лекия й изцяло зеленчуков вариант. 
Най-важният инвентар в случая е голяма прозрачна купа, в която ясно да се виждат различните видове слоеве.

Ето и примерните продукти за една средно голяма салата:

1 бр. краставица
2 бр.  домати
1 бр глава лук
1/2 консерва царевица
1 ч.ч. сварен кус кус
1/4 глава зеле
2бр. моркова
2бр. зелена чушка
1/2 връзка копър
150 гр майонеза
100гр кисело мляко
1 ч.л. горчица
зехтин/олио
сол

Започваме, като на дъното поставяме зелето, тъй като то става най-вкусно, когато е най-омачкано. Можете предварително да го овкусите. След него са наренданите моркови, поръсваме половината нарязан копър, а след него и царевицата. Върху този пласт слагаме майонезата. Продължаваме с пласт от сварен кус кус, а върху него нарязаните на кръгчета зелени чушки. Заливаме с киселото мляко, разбито с горчица. Накрая добавяме нарязаните на кръгчета домати, краставици и лук.
Ето и още няколко съвета за салатата:
Можете да овкусявате салатата през 2 пласта с малко сол и олио, но внимавайте да не прекалите. За завършек на салатата можете да нарендате сирене, но трябва да внимавате да не стане прекалено солено.
Можете да замените киселото мляко с още майонеза или заквасена сметана, в зависимост от това колко тежък дресинг искате да има.
Сложете любимите си продукти в тази салата и направете сами своите идеални пластове и цветове - няма как да сбъркате.
Да ви е сладко!

понеделник, 17 юни 2013 г.

Двойно шоколадова тарта с вишни / Double Chocolate Tart with Sour cherries



Няма как - в сезона на плодовете сме и все търсим нови и интересни рецепти, с които да изненадаме близките си, а и да включим някой от наличните плодове. Така направих и аз, като експериментирах с тази лесна за приготвяне двойно шоколадова тарта. Рецептата е адаптирана от книга на сладурана Джейми Оливър, като избрах да използвам вишни вместо малини.
И този път не минах без да си взема няколко бележки за следващия път, тъй като рядко става идеално още с първия опит, но пък важното е, че си стана много вкусно. Нямах много наличен черен шоколад и използвах млечен, което реших, че подслади използваните от мен вишни. Ако и вие обаче се спрете на малини, може би черният шоколад ще е наистина по-подходящ.

Да си призная - успях да направя голяма беля, като смених съставките за кората.
Оказа се, че бях останала без брашно и избрах да направя кората със счукани бисквити като за чийзкейк, но когато я правя по оригиналната рецепта повече ми харесва и затова ви препоръчвам да си следвате рецептата.
Сигурна съм, че ще ви хареса, затова и веднага ви казвам необходимите продукти:

За кората:
1/2 ч.ч. масло (около 8 с.л. или 110-115 гр)
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.какао
1 1/3 ч.ч. брашно
1бр. яйце
щипка сол

За пълнежа:
шепа почистени вишни
1 1/3 ч.ч. течна сметана
5 с.л. захар
50 гр хубав (черен) шоколад
1 яйце


Тестото за кората приготвяме, като в купа смесваме брашното, какаото, солта и захарта и разбъркваме добре. После прибавете маслото и почнете да мачкате, докато добие вид на мокър пясък. Накрая прибавете и разбитото яйце, оформяйки хубаво топче тесто. Както обикновено се прави с такова тесто, увийте в свежо фолио и оставете за час в хладилника.

След час разточете тестото и оформете върху добре намаслена тавичка за пай. Ако използвате малки тавички, тестото ще ви стигне за две кори.


За да избегнем надигането на тестото при печенето, трябва да надупчите добре тестото с вилица или да поставите парче хартия за печене със зърна стар боб върху нея. Готовото тесто печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

През това време преминаваме към направата на шоколадовия крем, като в подходящ съд слагаме сметаната и захарта на средна температура на котлона. Когато е пред завиране, махаме от огъня и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме до пълното разтваряне на шоколада.


В отделна купа разбийте яйцето и към него започнете да прибавяте постепенно от топлата шоколадова смес, като продължавате да бъркате. Върнете обратно в съда на шоколада и преместете отново на котлона. Оставете да поври за няколко минути.

Извадете готовата шоколадова кора от фурната и изсипете в нея шоколадовата смес. Сложете почистените вишни и върнете в печката.


Печете за около още 10 минути. Тартата е готова, когато сместа е запечена, но все още се тресе леко.
Опитайте и вие и се насладете на тази вкусна шоколадово - плодова комбинация!



събота, 15 юни 2013 г.

Шведски кюфтенца и картофени рьощи / Swedish Meatballs and Rösti


Тези няколко дни се лее дъжд и в небето проблясват гръмотевици. За някои това е "лоша прогноза", но аз обичам това време. Обичам стичащата се вода по улиците и свежият прохладен въздух, който се настанява на мястото на тежкия запарен дъх на лятото. След дъжда ароматът на липите се засилва и можеш да го усетиш във всяко кътче на дома си, ако е отворен и само един прозорец.
Когато дъждът започне да се сипе с такава мощ, че виждам хората да се затичват напосоки за да се скрият, ние с Митко бързаме да се приготвим за излизане. :) Това се случи и вчера и разхождайки се из празния площад се наслаждавахме на единствения звук от падащите капки по чадъра. Срещнахме единствено няколко приятели, които потвърдиха "Ех, само металисти навън по това време" ...

Подобна атмосфера винаги ме вдъхновява да приготвя нещо от скандинавската кухня, защото все пак тя е винаги "Grim and frostbitten" :) Спрях се на Швеция и по-точно традиционните им кюфтенца в ароматен сос, гарнитура от сладко и хрупкави картофени рьощи.


За да ми върви готвенето по вода, бе на фона на дискографията на великите Amon Amarth, които обожавам.

А и те обожават кюфтенцата:



 "Aaaaa, защо няма кюфтета за вечеряяяяя"


както и всеки, който ги е опитвал:

"Всеки, който обича шведски кюфтета да вдигне ръка"


Не малко пъти съм казвала колко много ме вдъхновява музиката за всичко, което изисква креативност и именно затова е почти невъзможно да готвя без подходящия музикален фон. :)



 Разбира се, нямаше как да не сложа и нещо на Hypocrisy в плейлистата:




А сега бегом към рецептата, като започнем с необходимите продукти:

За кюфтенцата:
1кг кайма смес
1/2 ч.ч. галета
1бр. голяма  глава лук
2бр. яйца
3.с.л. масло
100 мл прясно мляко
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л индийско орехче
1 ч.л.черен пипер
щипка лют червен пипер
1/2 ч.л.бахар
1 1/2 ч.л.сол

За соса:
3.с.л. масло
1/2 ч.ч. готварска сметана
3 ч.ч. телешки бульон
4 с.л. брашно
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. сос "Уорчестър"
сол и черен пипер (на вкус)

За картофените рьощи:
1 кг картофи
1 яйце
черен пипер
сол

Приготвянето на кюфтенцата ще започнем с нарязването на лука на дребни кубчета, като след това ще ги запържим  в разтопеното масло на средна темепратура. Така лукът няма да прегаря, а просто ще омекне и стане прозрачен. Прибавете и солта и разбъркайте.

Когато е готов, след около 4-5 минути, го изсипете в подходящ съд, аз използвам метална купа. Добавете млякото, галетата и двете яйца. Разбъркайте хубаво до получаването на каша със средна гъстота.

 

Добавете каймата и подправките и омесете хубаво. Така овкусената кайма покрийте с опаковъчно фолио и оставете за около час в хладилника, за да попие ароматите.
След като мине времето, оформете кюфтенцата. Има два начина за да ги приготвите. Можете да ги запържите за няколко минути, докато се запекат, но останат все още меки и сочни. Ако имате няколко котлона, няма да е проблем да приготвяте и соса през това време. Но ако решите, можете да изпечете кюфтенцата за около 20 мин във фурната, в тавичка, покрита с добре намазнено фолио. Така ще можете да приготвяте соса спокойно на котлона. Който и вариант да изберете, все ще станат вкусни :)
За соса запържваме в разтопеното масло, отново на средна температура, брашното, докато започне леко да покафенява. Добавяме на няколко пъти бульона, като разбъркваме непрекъснато. Ако сосът по случайност стане по-гъст, можете да го разредите с още топла вода, но при мен се получи идеално. Добавете сол, черен пипер на вкус, 2-3 капки сос "Уорчестър" и захарта. Накрая прибавете и сметаната и оставете да къкри, докато се сгъсти. През това време кюфтенцата ще станат готови и ще можете да ги прибавите към ароматния сос.


Картофените рьощи можете да приготвите малко по-рано, защото ви се очертава доста пържене. Можете също така да ги запечете на фурна, но внимавайте да не залепнат, защото ще се разкъсат. Ето защо препоръчвам да ги изпържите. Има много рецепти за рьощи, но общо взето единственото, което трябва да направите, е да нарендате на едро ренде картофите. Добавете черен пипер на вкус и едно яйце за спойка. Може и без яйцето, така ще станат още по-хрупкави. Картофите пускат много сок, затова е хубаво да притискате оформените рьощи между двете си длани, докато пада сокът и се оформят нещо като много тънки картофени кюфтета.
 

Пържете ги в тефлонов тиган с повече мазнина,  и то много гореща. Така картофите ще стегнат много бързо и няма да се разпадат при обръщането им. Можете да ги натиснете при пърженето допълнително с шпатула, за да стегнат равномерно. По една-две минути от всяка страна (в зависимост от дебелината им) и са готови. Поръсете със сол.

Последният компонент от гарнитурата е прословутото сладко от червени боровинки. Ако не можете да намерите из магазините, импровизирайте с друг много подходящ сезонен плод, а именно вишните. Една шепа почистени вишни, малко захар и  вода. Оставете всичко това да кипне, а след това да поври 5-10 мин. на тих огън. Аз добавям и една чаена лъжичка царевично нишесте, разтворено с малко вода, за да се сгъсти.

Насладете се на една истинска шведска вечеря (на факли)!

 

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Домашно сладко от череши / Homemade Cherry Jam

 

Понякога (макар и много рядко) съм голям заплес и дори не знам как успях да пропусна този пост.  За първи път си направих сладко от череши и съм много горда с резултата. Едва ли трябва да споменавам отново, че разликата между домашните и купечките сладка е от няколко светлини години, да не говорим, че в сладката от магазините едва ли е останало повече от спомен за плод. Ето защо модата на консервирането се завръща и все повече хора си правят зимнина в градски условия.


Макар и сезонът на черешите да е към края си, все още можете да хванете някои от по-късните сортове, да запретнете ръкави и да си направите истинско домашно сладко.
За целта ви трябват:
1,5- 2 кг череши
1 кг захар
1 лимон
1 ванилия (по желание)

Преди да преминем към приготовлението искам само да уточня, че бих променила количеството захар в зависимост от използвания сорт череши. Черешите, които са по-тъмни на цвят, са по-богати на захар и ще им трябва по-малко захар, отколкото на розовите череши. Имайте предвид това при правенето на сладкото и - както казвам - винаги опитвайте и правете според вашия вкус.
За самото сладко измийте добре черешите, почистете ги от костилките и ги сложете в подходящ съд на котлона.


По-добре е да е по-разлят, но аз нямах и затова използвах дълбока тенджера. По-широк съд ще помогне за по-бързото сгъстяване на сладкото, но в много от случаите можем да си позволим това само на село :)

Залях черешите със сока на един лимон, както и наренданата кора. Забравих да уточня, че реших да нарежа някои от черешите, а други оставих цели. Оставих черешите да поврят няколко минути на средна темепратура, докато плодовете омекнат. След това добавяме захарта, разбъркваме хубаво и увеличаваме температурата. Оставяме да поври, като започваме да отделяме получаващата се пяна.


С времето сладкото ще започне да се сгъстява и леко да променя цвета си към по-карамелен. Варим сладкото не повече от 15 мин., като можете да го проверите по следните начини:

- капка от сладкото не се разтича след като се охлади
- сладкото остава и по гърба на лъжицата
- застиналото сладко се разтяга между пръстите
- застиналото сладко се "бръчка"

Готовото сладко оставяме леко да изстине, но не много. Пълним в затоплени бурканчета, като след това затваряме и обръщаме с главата надолу.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...