вторник, 30 април 2013 г.

Великденска торта "Заешко дупе" / Easter Cake "Bunny butt"






Великден е близо и какво по-хубаво от това да изненадаме близките си за празника с една много, ама много сладурска торта, която със сигурност ще повдигне настроението на всички. Още щом я видяха, близките ми сложиха такава усмивка, сякаш са спали със закачалка в устата. Ето такива емоции трябва да предизвиква истински хубавата храна, и на вкус и на външен вид.
В случая няма специфична рецепта, тъй като главната атракция е самото "заешко дупе". Можете да го "зашиете" на която си торта искате, аз съм ползвала вече новата ми любимка "Бруклинско затъмнение".

За самата украса: зайчето и цветята са ви необходими:
1 бр руло (около 250 гр)
течен шоколад
4-5 бр маршмелоу бонбони
захарен фондан
хранителни боички
захарни яйца от ядки в шоколад

За дупето на зайчето ще ни трябва подходяща купичка от домашния инвентар. Облечете я с опаковъчно фолио, така че да се показват краищата ето така:


Нарежете рулото на парчета и облечете цялата купичка с тях. За пълнеж разтопих няколко бонбона маршмелоу и разбърках с 3 ч.л течен шоколад Нутела. Изсипваме в купичката и отгоре нареждаме още резенчета от рулото така, че да се образува капаче. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме в хладилника да стегне. От останалото руло оформяме крачетата и топче за опашка.

Разточваме малко бял фондан, с който да облечем крачетата, опашката и разбира се дупето на зайчето. Разделете остатъка на части, като ги оцветите по отделно в розово, жълто, зелено или други цветове по желание. От розовото оформяме още лапичките на зайчето ето така:

Можете да направите и цветчета от останалия фондан. Зеления фондан разточвам и нарязвам с нож на лентички с различни форми и дължини. Оставям да засъхне, за да стоят прави като трева впоследствие. Ако имате гъм паста, използвайте нея за цветчетата и тревата. Тя става по-бързо твърда в сравнение с фондана.

А ето го крайният резултат:


Ето и тортата в разрез:


За да е пълна информацията ви представям и модела за тортата, малкото ми зайче, което ме вдъхнови за тортата:




Аз и Пухчо ви пожелаваме весело посрещане на празничните дни !



петък, 26 април 2013 г.

Шоколадова торта "Бруклинско затъмнение" / Brooklyn Blackout Cake


Имам много заделени рецепти, запаметени в компютъра или отделени с листчета в някое списание, които все си казвам, че ще направя, но все не им идва редът. Дори имах списък с рецептите, които ще публикувам за месец април в блога, но се появи тази специална торта и изхвърли плановете ми през прозореца. Влюбих се в нея, във вида й, в името й - във всичко. Отдавам тая огромна любов към Ню Йорк и особено Бруклин - все пак там са едни от най-добрите сладкарници в света. Друга причина разбира се са Type O Negative - BROOKLYN FINEST :) 



И така, огромната ми любов към тази част от света и страстта към сладкото (и то шоколада) измести набързо насъбраните рецепти и запретнах ръкави, така че пред вас да е рецептата за една от най-хубавите (да не кажа - най-хубавата) торта, която сте опитвали.




Рецептата адаптирах от тук, след щателно проучване на всички варианти на рецептата за тази торта. В повечето от тях се използва така наречената caster захар, която е много фина и ако не се лъжа, в България още нямаме такова чудо. Затова, ако имате под ръка кухненски робот, просто смелете по-наситно захарта. На други места в рецептата се залага на кафява захар, тя обаче има доста наситен и специфичен аромат, затова реших да използвам 50/50 обикновена и кафява. Кафявата успях да намеря на пудра, така че се получи още по-добре.


Създателите на тази торта са Джордж и Катерин Ебингер от основаната в далечната 1898 година "Пекарна Ебингер"/ Ebinger`s Bakery в Бруклин, Ню Йорк. Това е и тяхната знакова торта, като името си носи от "затъмненията", които са организирани в града по време на Втората Световна война. Гасенето на тока в целия квартал е било наложително, особено когато са потегляли военни кораби на флота от пристанището в Бруклин през нощта, така че да не бъдат забелязани. Можете да прочетете повече за историята на тази торта тук.

А сега е време да преминем и към сладката част, като започнем със списъка с продуктите:

За блатовете ви трябват:
100 гр меко масло
260 гр фина захар (аз използвах  50/ 50 бяла и кафява)
2 яйца
1 ванилия
45 гр какао
3/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
170 гр брашно
160 мл пълномаслено мляко

За какаовия пудинг-пълнеж:
3 ч.ч. вода
500 гр фина захар
150 гр царевично нишесте
160 мл вода
1 с.л. царевичен сироп (използвам 50/50 мед и глюкоза)
125 гр какао
85 гр масло
1/2 ванилия

Започваме като загряваме фурната на 170 градуса. Застиламе и три 20-сантиметрови тавички с хартия за печене.

Блатовете приготвяме, като първо разбиваме маслото със захарта, постепенно за да се разтвори захарта. Тук виждаме колко е важно захарта да е по-ситна, тъй като се разтваря по-лесно. Добавяме едно по едно яйцата, ванилията, солта, бакпулвера, содата и какаото. Обираме хубаво стените на купата, докато разбиваме. Добавяме на 2 пъти, редувайки ги, брашното и млякото. Трябва да стане хубава пухкава смес.


Разпределяме по равно в тавичките и печем около 20 минути (при мен отне по-малко време) или до готовност. Проверете центъра с клечка за зъби.


Оставете блатовете да изстинат. През това време преминете към направата на пудинга.

В дълбока тенджера слагаме 600 мл вода, заедно със захарта, какаото и царевичния сироп. Слагаме на средна температура на котлона и оставяме да заври, като разбъркваме от време на време. В друг съд разтворете нишестето заедно със 160 мл вода на каша.


Когато какаовата смес е готова, дръпнете от огъня и добавете нишестето, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. (Ако се появат все пак, разбийте ги с пасатор.) Върнете сместа на огъня и бъркайте, докато се сгъсти ето така:


Махнете от огъня и добавете маслото и ванилията и разбъркайте. Сглобяването на тортата е лесно: блат, пудинг, блат, пудинг и т.н. Оставете малко за измазване. А ето го и крайният резултат.
Тортата в разрез и с различна украса можете да видите тук !


Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 24 април 2013 г.

Ароматна канелено-шоколадова плитка / Cinnamon Chocolate bread

 

С наближаването на Великден започваме да се оглеждаме за нови и интригуващи начини за оформянето на козунака. Все пак кой обича еднообразието :) Точно затова сега ще ви запозная с една много лесна и бърза рецепта, която, освен че ще ви накара набързо да си набавите необходимите продукти, най-вероятно ще ви даде и нова идея за оформянето на тазгодишните козунаци.

Реших да приготвя тази канелено-шоколадова плитка за пръв път преди около седмица, затова и я направих с обикновено тесто. Сигурна съм обаче, че с козуначено ще стане още по-вкусно, и точно затова ще избера тази визия за великденския сладкиш. Направих върховната глупост да не си запиша точните количества, затова и сега ви давам приблизителното количество захар, тъй като не си спомням колко точно отиде. Все пак отделих малко от чаената чаша за да поръся отгоре. Въпреки това съм сигурна, че няма как да сбъркате, тъй като захарта е повече на вкус и е добре да направите пълнежа според него.

А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто 
200 гр меко масло (може и с маргарин 50/50)
150-200 гр захар
2 с.л. наситено какао
1 с.л. канела (равна)
2 шепи счукани орехи
2 шепи шоколадови копчета

Започваме, като разточваме тестото на голям правоъгълник. През това време сме смесили в купа мекото масло, какаото, захарта и канелата. Сместа трябва да е лека пухкава. (Опитайте я и подправете на вкус с повече или по-малко захар и канела.)
Намажете сместа равномерно по цялото тесто. След това поръсете орехите и шоколадовите топчета.

Започнете да навивате на руло. След това вземете ножа и разрежете рулото по дължина, както виждате на картинката отгоре. Сега вземете двете половини и ги преплетете една върху друга, като накрая свържете плитката в двата й края ето така:



Поръсете с още малко захар и печете в силно загрята фурна до готовност.



Ароматите, които ще се разнесат при печенето в кухнята са просто неустоими.


вторник, 23 април 2013 г.

Направи си сам: Украса за Великденски яйца / DIY : Easter eggs decoration



С наближаването на Великден ( втора част на статията тук ) започваме да си припомняме или пък търсим нови начини за украсяване на яйцата. Просто защото все ни се иска "нашите" да са най-хубави и оригинални :)
С ръка на сърцето мога да кажа,че съм минала през всички възможни идеи за боядисване на яйца. То с памук, чорапи, с листа, с маркери, с ядливи боички, с естествени оцветители, на кристали или пък с различни апликации. Съвсем наскоро научих за нов метод, включващ пяна за бръснене  и смятам да го изпробвам тази година. В пяната се капват няколко капки гел боя и яйцето се овалва в нея, като след като престои малко се забърсва от пяната. Резултатът трябва да е нежни преливащи цветове (разбира се, само за бели яйца). Но като го изпробвам, ще споделя. 

Като цяло мога да кажа, че рисуваните яйца са ми любимите.
Старая се да направя на всеки яйце, отговарящо на интересите му, така че изненадата е двойна.

Като тези например, които съм рисувала през годините за Митко - инспирирани от 1) играта World of Warcraft , 2) Любимците му Викингите и 3) разбира се "Властелинът на пръстените".


За мен няма кой друг освен неповторимия Peter Steele от Type O Negative.




Друга интересна тематика беше под формата на игра - "Познай филмите"!


Можеха да се получат и по-добре, но и така успяха да накарат хората да разпознаят "Аватар", "Черният лебед" и естествено кралицата от "Алиса в страната на чудесата".

Ето и още няколко известни персонажа :)



Обичам да използвам апликации, като материалите си набавям най-лесно от някой шивашки магазин.



Също така можете да се спрете и на много прости варианти за украсяване, като директно рисуване  - така направих този опит за дантела :)


петък, 19 април 2013 г.

Пържоли с ябълки и сос от дижонска горчица / Pork chops with apples in mustard sauce




Срамота е човек да си хвали собствените ястия, но понякога е по-голяма срамота да не кажеш истината. А тя е, че просто Свинското с ябълки rocks!!!
Бих го определила като диетичния вариант на свинското с картофи, с тази разлика още, че е по-леко за стомаха и далеч по-ароматно. Тайната на тази рецепта обаче се състои в прекрасния сос от дижонска горчица, който допринася за лекия пикантен вкус на иначе сладките ябълки. Ето защо препоръчвам да намерите наистина хубава горчица като тази например. Аз я купих от Кауфланд, така че повечето от вас могат да я намерят лесно.


Що се отнася до самото ястие, невероятната вкусова симфония  присъства дори и в колекцията от рецепти на небезизвестния ми любимец Гордън Рамзи. Харесах го като идея от него в един от епизодите на Kitchen Nightmares. Това е реалити шоу, в което Гордън дава съветите си и помощта си да спаси ресторанти на ръба на фалита. Често се налага и промяна в менюто, където пък можете да попаднете на наистина много добри идеи. Като тази например :) Ястието толкова се хареса у дома, че ми се наложи да го приготвя три пъти за три дни.

Месото трябваше да е свинско, затова се спрях на нещо, с което няма как да се сбърка. Пресни вратни пържоли :)



Но преди да продължим натам, ето и списъкът с необходимите продукти:

6 бр. свински вратни пържоли
2 бр. червени ябълки
1 бр средно голяма глава червен лук
1 ч.л.мед
2.ч.л. масло
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 ч.л. дижонска горчица


Започваме, като запържваме на грил-тигана пържолките, подправени на вкус със сол и черен пипер.


През това време нарязваме ябълките на полумесеци. Използвах червени ябълки от сорта Грани Смит - червени.



След като извадим пържолите, в същия тиган слагаме маслото, ябълките и нарязания кромид. Добавяме и меда и запържваме, докато пуснат ароматите си.


След като извадим и ябълките, в същия тиган слагаме бульона. Оставяме да загрее достатъчно и добавяме сметаната и горчицата. Бъркаме непрекъснато, докато получим консистенцията на средно рядък сос. 
В чиния подреждаме гарнитура от ябълки с лук, пържола и я поливаме с няколко лъжици от соса.

Всяка хапка от това невероятно ястие ще радва сетивата ви!


Макар и леко карамелизирани, ябълките много наподобяват на картофи, като комбинацията им със соса и свинското е уникална.


Опитайте и вие и споделете :)













сряда, 17 април 2013 г.

Панирани пилешки хапки в юфка и свеж лимонов дип / Fried chicken nuggets and lemon dip

 


Понякога едни от най-хубавите ястия се получават в резултат на чиста случайност и може би една появила се внезапно идея. Като това ястие например! Отдавна исках да намеря приложение на домашната юфка от баба ми (различно от стандартното :) ) и ето, че ми се отдаде възможност. Предположих, че ще се получи страхотна панировка за пилешко месо, и се оказах права. По-хрупкави пилешки хапки не съм яла!!!!!! Най-хубавото в използването на  домашна (по-възможност) юфка за панировка е, че липсва типичният дъх на промишлени ароматизатори и овкусители, които ни напомнят на заведения за бързо хранене.
А иначе в приготвянето на ястието няма нищо кой знае колко сложно.
Но ето първо и необходимите продукти:

500 гр пилешко филе (една пеперуда)
юфка за овалване

За маринатата:
1 с.л. дижонска горчица
1 яйце
сол
черен пипер
лют пипер
чесън на прах

За лимоновия дип:
150 гр майонеза
3 с.л. кисело мляко (според вкуса)
1 лимон
1 морков
1 стрък пресен кромид

Започваме  приготвянето на ястието като нарязваме пилешкото месо на хапки и поставяме в подходящ съд, заедно с маринатата - в хладилника. Оставяме пилешкото за около час да поеме от ароматите.
Втората стъпка от рецептата е да оваляме пилешките хапки в леко понатрошената юфка. Подреждаме хапките в кутия  за свежо съхранение и поставяме във фризера за поне 20 минути. Така панировката се фиксира и не се разпада при пърженето.
Следва да приготвим соса. В купичка смесваме майонезата и киселото мляко. Киселото мляко е на вкус - ако желаете по-лек сос, сложете повече. Прибавете нарязания кромид,  наренданите на ситно морков и кората на лимона. Прибавете и сока на лимона. Аз сложих сока само от половин лимон, но имах доста голям лимон :)

Остана само да изпържим хапките. Пържим в силно загрята мазнина до златисто.


Аранжираме хапките върху зелена салата, поляти с малко лимонов сок и гарнирани с няколко лъжици от дипа. И един съвет  - мноооого си вървят с бира :)))



понеделник, 15 април 2013 г.

Макарони и сирене по американски / Mac and Cheese

 

Понякога мозъкът ни прави много интересни връзки между думи и картини, звуци и миризми, рецепти и ...сериали :) Точно такава асоциация определя и решението да сготвя последното си откритие в бързо разрастващия ми се кулинарен свят. Вярвате или не, но всеки път, когато се сетя за макарони със сирене, се сещам за сериала "Приятели".  Това е сериалът, който винаги може да ме накара да се усмихна и често върви като фон на компютъра ми, когато готвя. Въпреки, че го знам наизуст,  все още се смея като бавноразвиващ се на определени сцени.
"Макароните със сирене" имат голямо място в сериала. Именно тази рецепта накара Чандлър да посъветва Моника да стане готвач :), и второ - невероятният сериал с участието на Джоуи "Mac and C.h.e.e.s.e.".


В шоуто има много кулинарни шедьоври, като например смесването на овчарски пай и  английски трайфъл, който приготви Рейчъл за деня на благодарността. Или иначе казано пластове сладко, заливка, бишкоти, задушено говеждо с грах и лук и така докрай :)


Да не забравяме и страхотния чийзкейк от "Mama`s Little Bakery", който се превърна в ябълката на раздора между Чандлър и Рейчъл.


Мога да продължавам цял ден, защото кулинарните шеги в сериала са многобройни, но да се върнем към основната идея на този пост, а именно - невероятният вкус на макароните със сирене по американски.


Ние в България също приготвяме макарони със сирене, но с ръка на сърцето си признавам, че този му вариант е далече пооооооооооо-вкусен. Рецептата, която избрах е тази, не само, защото е обяснена много добре стъпка по стъпка, но и ме грабна идеята за използването на горчица.

Необходимите продукти:
500 гр макарони
1 яйце
4 с.л.масло
4 с.л.брашно
1 ч.ч.течна готварска сметана
1 1/2 ч.ч.прясно мляко
1 с.л. дижонска горчица
300 гр кашкавал  ( за класическата рецепта използвайте чедър)
300 гр краве сирене (за класическата рецепта използвайте отново чедър)
черен пипер
сол

Започваме, като сваряваме макароните в подсолена вода, малко по-твърди от ал денте, все пак ще ги печем след това :) Измийте ги със студена вода и оставете настрани.


Нарендайте кашкавала и сиренето. В купичка разбийте едно яйце и оставете настрана.

 

Започваме да приготвяме соса, като разтопявам маслото и към него прибавям брашното. Разбъркваме и запържваме получената каша, докато леко покафенее. После прибавяме млякото и сметаната. Продължаваме да бъркаме на средна температура, докато сосът се посгъсти. 
Прибавяме една-две лъжици от соса към яйцето при непрекъснато бъркане, за да предотвратим пресичане. След това прибавяме яйчената смес към соса. Добавяме горчицата, сол и черен пипер на вкус.


 

Накрая прибавяме сиренето и кашкавала. Аз оставих малко кашкавал за отгоре. :)

  

Объркваме соса и макароните и разпределяме в тавичка, предварително намазана с масло. 

 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.


 

Готовите макаронки поръсих с малко пресен лук.
 

Кремообразната текстура на соса, богатият му аромат и пикантната нотка на горчицата допринасят за това, ястието да изпъкне, макар и толкова просто на пръв поглед.

  

Макароните със сирене са едно от предпочитаните ястия на моя любимец Гордън Рамзи, който нееднократно е казвал, че понякога най-обикновените ястия, но приготвени по вълнуващ начин, носят най-голямо удоволствие.

  

Опитайте и вие и се убедете сами! :)

 

И накрая..ако случайно сте забравили...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...