сряда, 27 февруари 2013 г.

Джумайки / Dzhumaiki


Джумайка е името, под което се подвизава в Благоевград известната българска закуска "кренвиршка". Или поне под това име я купувахме в училище от лавката на двора. Виновници за това да си спомням за това време с умиление са много скъпите ми приятелки Цвети и Деси,  които превръщаха и най-досадните събития в забавления. Така например Цвети беше провъзгласена (от нас) като училищен шампион по пререждане, носител на Златната кашкавалка, докато Деси, в ролята си на спортен коментатор, описваше в детайли уменията й да се промъква незабелязано под радара на останалите.

Не съм от хората, които често се гмуркат в спомените си за ученическите си години, може би защото най-близките ми прятели отдавна са извън граница или в други градове и се чуваме и виждаме само по празниците, но хубавото на тези приятели е, че независимо колко време не сте се виждали, когато се срещнете е сякаш не сте се разделяли.
Надявам се сега, четейки това, да се усмихват и да им се прияде от тези джумайки, защото смятам да напиша рецептата :)

И макар кренвиршите като (съмнителен) хранителен продукт да се намират в листата ми с изключително рядко консумираните храни, една сутрин ме налегна носталгия по точно тези закуски.

Реших, че (тъй като се познавам добре) ще мисля за тях, докато не ги направя - затова и не отлагах дълго. Дори използвах готово тесто (за още по-бърз резултат), което купувам от пекарна в града, а не от супермаркета, тъй като разликата във вкуса е огромна - поне според мен.

И така... запретнах ръкави и след около 10 минути вече ухаеше на прясно изпечен хляб у дома, може би едно от най-хубавите ухания за събуждане, наравно с аромата на чаша топло кафе.

А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто
4 кренвирша
1 ч.ч. лютеница (аз използвах домашна)
кисели краставчки
1 яйце за намазване
чубрица

Тъй като исках да направя не много тестени джумайки, а по-скоро по-малки и с хрупкава кора, разточих тестото на средно тънки кори. Изрязах триъгълни парчета като за кроасани и ги намазах с по една супена лъжица лютеница и поръсих с щипка чубрица. В най-широкия край на триъгълника слагаме и по един резан кренвирш и кисела краставичка. След като завием джумайките, ги намазваме с малко разбито яйце и отново поръсваме с чубрица. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна с вентилатор  на 200 градуса.


Стават за броени минути - опитайте!

петък, 22 февруари 2013 г.

Най-вкусните шоколадови сладки / The best chocolate cookies


Дъждовните дни предразполагат не само към уютно разполагане на дивана вкъши с книга в ръка и аромата на чаша кафе и чай, но определено и към готвенето на вкусотии. Поне при мен е така. Няма как сред такава леко мрачна обстановка, която винаги намирам за много успокояваща, да не прибавя и сладкото ухание на прясно изпечени сладкиши. 
А какъв по-добър аромат от комбинацията на канела, какао и карамелизирана захар.
Точно това можете да очаквате и от тези невероятно лесни за изпълнение и топящи се в устата шоколадови сладки. Освен това сладките са сравнително икономични на продукти и разходи за тях.

Приготвянето им няма да ви отнеме повече от 10-15 минути, но изяждането им - едва ли повече от 5 мин. Но ето и какво ви е нужно:
1.ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао
6 с.л. захар
8 с.л. масло ( около 113 г)
2 с.л.мед
1 яйце
1.ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол

За овалване:
захар
канела

В дълбока купа слагаме последователно брашното, какаото, содата и солта и разбъркваме. Добавяме леко омекналото масло, захарта, ванилията (аз използвам домашно приготвена ванилова есенция, която ще ви разкажа скоро как да приготвите), меда и яйцето. Разбърквам с лъжица, но най-добре да се мачка на ръка. Придобива консистенцията на меко тесто, което е добре да месите 3-4 минути така, че всички съставки да се хомогенизират. От направената смес оформяйте малки топчета, като съвсем леко ги натиснете отгоре.

В отделна чинийка изсипете малко захар и добавете 1-2 супени лъжици канела (или повече, по ваше желание). В тази смес овалвайте топчетата и след това поставете в предварително застлана с кухненска хартия тава. 


Сладките печете в загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути. Времето може да е различно при другите печки, затова наблюдавайте първата тава, за да не загорят. 


Не успях да преброя сладките, тъй като бяха нападнати от кръжащите в кухнята субекти :) , но по предварителна преценка излизат около 25-30 бройки. 

 
Обикновено се казва кой сладкиш към какво върви, но мога да ви кажа, че тези вървят към всичко и по всяко време :)

вторник, 19 февруари 2013 г.

Торта" Теменужка" / Violet Cake


  

За Св. Валентин освен любовните банофи пайове забърках и тази торта. Поводът отново беше свързан с любовта, но по-специално към майката на Митко - Теменужка, която на този ден чества рожден ден. Всяка специална дама заслужава и специална торта, затова вдъхновена от нейното име се роди и тази торта. Мога да кажа с ръка на сърцето, че съм много доволна от резултата, защото тортата бе изцяло експериментална и каквото и да се бе получило, трябваше да го поднеса накрая. В този случай  извадих късмет. :)
В блога ми определено преобладават повече тежките шоколадови сладкиши, но трябва да има разнообразие, а тази торта е точно такава. Лека, въздушна торта със сиропирани блатове и крем с дъх на теменужки.
Най-важна роля играят тук познатите ни от детството бонбонки "теменужки" или "виолетки", които все още се продават в магазините.

 
Но ако така или иначе тортата ви е грабнала окото, вече трябва да ви кажа и необходимите продукти. А те са:

За блат с размер 18 см диаметър :
1 яйце
8 с.л. захар
12 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
500 мл сладка сметана
1 1/2 пакетчета бонбони теменужки

За сиропа:
1 ч.ч захар
2.ч.ч вода
няколко бонбони теменужки

За украса:
1 пакет бишкоти
украса от захарно тесто
натрошени бисквити

Започваме тортата, като приготвяме блатовете. Изброените продукти са за един блат, като той става достатъчно дебел и се разрязва на две. Въпреки това, аз изпекох два блата, тоест използвах общо четири половинки за направата на тортата.

За блатовете първо разбийте захарта с яйцето, като постепенно добавите млякото (може да го замените с вода), брашното, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвам върху намаслена и изрязана по дъното на тавичката хартия за печене. Пека на 160 градуса с обдухване.



През това време в хаванче начуквам бонбоните, като гледам да останат достатъчно малки парченца, но и все пак не на пясък. Бонбонките трябва да хрускат леко в крема. Прибавям ги към вече разбитата сметана и разбърквам отново.


За захарния сироп слагам на котлона тенджера, в която изсипвам 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода, и оставям да поври. Добавям и няколко натрошени теменужки (останалото 1/2 пакетче), които ще дадат аромат на сиропа. След като се посгъсти сиропа, дръпвам от котлона и добавям 1 ч.ч. вода. По този начин охлаждам по-бързо сиропа., но и леко го разреждам от доста захарния вкус.
Тортата сглобявам, като напоявам блатовете със сироп и отгоре слагам от сметановия крем. Така редя догоре и измазвам и отстрани с крема. Сега вече бишкотите ще се залепят с лекота, като за по-сигурно може да завържете панделка. :)

Цветовете теменужки бях приготвила два дена по-рано от захарно тесто и бях оставила да изсъхнат добре. Полепих краищата им с малко от натрошените бонбони.




Отгоре на тортата натроших 2-3 шоколадови бисквити, а върху тях разпределих цветчетата.






четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Банофи пай - сладък подарък за Св. Валентин / Banoffee pie in a cup for Valentine's Day

 

Св.Валентин е онзи ден в годината, когато всичко е посветено на любовта. Да направиш подарък или изненада на любимия човек. Разбира се, някои хора у нас ще предпочетат Трифон Зарезан, за да се наквасят. Но на тези, които са решили да направят жест към човека до тях, или към любимия, който ги гледа от огледалото :) , мога да предложа интересна рецепта.
Представям ви вариация на известния банофи пай, но в чашки. Освен, че рецептата е лесна, тя е и много икономична. В нея може да използвате стар кекс или сладкиш, блатове за торта или меки сладки и бишкоти.

А ето накратко и продуктите:
3 парчета стар сладкиш
2 банана
1/2 консерва дулца де лече
250 мл сладкарска сметана
захарна декорация

Сложете начупения сладкиш (аз използвах шоколадов с портокалови корички, който имах вкъщи) на дъното на чашката и сложете малко нарязани банани. Полейте с 1-2 супени лъжички от карамела (дулца де лече). Ако не можете да намерите в магазина, пригответе сами, както съм ви разказала в тази рецепта. Сложете отново пласт натрошен сладкиш, банани и карамел. Завършете с бита сладка сметана и украсете по желание. Излизат около 3-4 по-големи чашки.

 
За украсата използвах малко захарно тесто, което изрязах във формата на сърчица.  

 


Както и други десерти в блога, и този изисква много малко усилие и дава много възможности да проявите креативност при приготвянето им. 


И  най-важното...приготвяйте ги с много любов!




понеделник, 11 февруари 2013 г.

Чоу миен със свинско / Chow mein with pork


Китайската храна е една от най-често купуваните храни за вечеря в много страни, а вече и в България. С богатия си вкус и най-вече задоволителни порции тя определено се конкурира с добрата стара пица. Не във всеки град има обаче китайски ресторант, затова реших да ви представя една рецепта, която можете да спретнете у дома - Китайски спагети със свинско и зеленчуци. Преди да ви представя списъка с продуктите искам да поясня, че съм използвала зеленчуци, които са домашно отгледани. Тоест размерите им определно са 3 пъти по-малки от продаваните на пазара.

Необходими продукти:

300 гр свинско за готвене
3 с.л . царевично брашно
4 скилидки чесън
1 стрък пресен кромид

2-3 моркова
2-3 репички
зелена чушка
червена чушка

половин краставица
стрък праз
125 гр китайски спагети чоу миен
средна глава стар кромид
1/2 консерва соеви кълнове (около 140 гр)
олио / сусамово олио
соев сос
сол
джинджифил
черен пипер
вода

Започваме приготвянето на ястието с три важни стъпки:
1. Кипваме подсолена вода, отстраняваме от котлона и в нея слагаме спагетите, докато поомекнат. Отцеждаме водата и оставяме настрани.
2. Измиваме, подсушаваме и нарязваме свинското на лентички
3. Нарязваме зеленчуците - морковите и краставицата на лентички, чушките на правоъгълници, а останалите на обикновени резени.


В дълбок тиган (най-добре уок) загряваме на максимална степен слънчоголедово олио (с 1 супена лъжица сусамово олио при възможност). Прибавяме нарязания чесън, пресен кромид, 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. джинджифил. Добавяме свинското месо и оставяме да се запържи. Добавяме царевичното брашно, разбъркваме и добавяме 100 мл топла вода. Оставяме малко да поври, като през това време отцеждаме кълновете. Към месото прибавяме спагетите, кълновете и разбъркваме. Добавяме и зеленчуците (без краставицата). Подправяме със сол, черен пипер - (още соев сос и джинджифил) на вкус.
Овкусяването на ястието е най-важната част в готвенето, така че, както казва Гордън Размзи крещейки: "Always taste your food". :)
Малко преди да извадите ястието, добавете нарязаната на ивици краставица и разбъркайте. Тя не бива да се готви дълго, затова я добавяме накрая, колкото леко да се затопли и овкуси.

Сервирайте ястието още топло.

 

Разпределете в голяма чиния или малки купички. 


петък, 1 февруари 2013 г.

Торта "Сникерс" / "Snickers" Cake

 

Когато направих тази торта за пръв път, не очаквах да бъде такъв хит. Но изглежда подценявам апетита за сладко в семейството ми. Тази рецепта бързо стана една от любимите ни, а най-хубавото е, че се приготвя изключително лесно. 
За блатовете например може да използвате вашата любима рецепта за шоколадови блатове или кекс. Мога да ви предложа и някои от моите, като тази или тази. Изпечете два по-малки или един голям блат в тавичка с размери около 25-26 см в диаметър.

Останалите продукти са:
3-4 белтъка
захар (на белтък по 60 гр)
1 консерва сварено подсладено кондензирано мляко
150 гр масло
200-250 гр солени пържени фъстъци
За украса: (по желание)
течен шоколад
фъстъци


Приготвените предварително блатове оставяме да се охладят настрана. През това време разбиваме белтъците и захарта на снежна смес, като за целувки. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър около 24 см и шприцоваме (или разпределете с лъжица развномерно) белтъчената смес. Изпичаме блата на много слаба фурна ( около 100 градуса). Тук уточнявам, че не е необходимо да изсъхне съвсем като за целувки, добре е да остане хрупкав отгоре, но плътен и мек отвътре.
През това време в купичка смесваме омекналото на стайна темепература масло с вареното кондензирано мляко.  Макар да предполагам, че много от вас знаят как се прави т.нар - "сладко от мляко", ще отделя един-два реда за разяснение. 
Запечатаната консерва се вари в дълбок съд, покрита с вода за около 3 часа на тих огън, като постоянно се долива вода, така, че да облива консервата. Тъй като направата на дулца де лече (както още го наричат) изисква доста време и разход на ток, ви препоръчвам да направите минимум 3 консерви едновременно. На пазра вече се продава и готово, което същo е вариант.

За тортата ни остана още да натрошим на едро фъстъците. Използвах солени фъстъци, но вие можете да използвате и обикновени. Според мен соленият вкус на фъстъка балансира иначе доста сладкия вкус на карамеления крем. 
Сглобяваме тортата по следния начин - от долу нагоре: един шоколадов блат, половината крем, фъстъци, целувчен блат, останалата част от крема, фъстъци и втори шоколасов блат. 
Ще си помислите, че това ми стига, но не :) За украса на тортата използвах течен шоколад. Поръсих с още малко от фъстъците.



Добър апетит! :)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...