понеделник, 21 януари 2013 г.

Хобитски мини пайове със свинско и картофи / Salted pork Mini pies from the Shire

 

В този блог освен вкусни рецепти можете да намерите и един голям фен на творчеството на Толкин..в мое лице. :) А ако веднъж сте имали възможност да се потопите в една от книгите му, най-вероятно и вие сте такива. Освен с невероятни приключения, книгите могат да ви запознаят и с невероятните чревоугоднически обичаи на хобитите, откъдето идва и вдъхновението ми за тези солени пайове. Макар и да съм препрочитала книгата няколко пъти, бумът ми на вдъхновение се породи от това, че съвсем наскоро излезе дългоочакваният филм по книгата. От тогава насам съм приготвила още няколко рецепти от Средната земя, главно от Графството. Апетитът идва с гледането, а в трапезата на хобитите определено има какво да се види :)


Ако нищо от това не ви говори, не отписвайте все още тази вкусна рецепта. Идеална е за обяд, вечеря, закуска и дори за втора закуска :) 



А ето и нужните продукти за пайовете:
1 кг тесто (готово)
2-3 картофа
около 300-400 гр свинско
няколко стръка праз
1 филия пълнозърнест хляб
100 гр заквасена сметана
80 гр меко солено сирене
олио за намазване на формичките
сол и пипер

Тъй като от тестото излизат доста пайове, направих 2 вида - отворени и затворени. Отворените направих във форма за тарталети, като във всяка форма първо  оформих блатовете. Затворените направих във форми за мъфини, като разточих леко тестото и изрязвах правоъгълници, които леко излизат от формичките така, че да могат да се затворят после. През това време нарежете свинското на много малки кубчета.



Запържете го с праза и овкусете със сол и пипер. Използвайте това време и да сварите картофите на съседен котлон или в микровълнова. След като се сварят, ги отцедете и оставете да се охладят. В отделна купичка смесете сиренето и заквасената сметана. В тази смес оваляйте нарязаните на ситно картофи и започвайте да запълвате пайовете. Около по 1 супена лъжица от сместа. Отгоре сложете и по една супена лъжица от месото с праза. Посипете с трохи от предварително леко запечената филия хляб. Ако сте приготвили малко повече от сместа от сирене и сметана, може да полеете малко и отгоре. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Пайовете, които приготвих във формата за мъфини, затворих като похлупих излизащите навън крайчета тесто навътре и леко намазах с белтък . Отгоре поръсих и с още малко праз.


Невероятно вкусни и ароматни, тези мини пайове от Графството определено могат да засилят както апетита ви, така и желанието за ...приключения :)

Още рецепти от Графството: Закуската на хобита: Пухкави пържени филийки с  мармалад

сряда, 16 януари 2013 г.

Вафлена торта "Ретро" / Vintage Waffle cake



Имам някаква страст към традиционните, дори ретро сладкиши. Мисля, че са класика заради причина, и това е, че вкусът им е толкова уникален и затова и рецептите не остаряват с годините. Такава за мен е тази торта, която съм нарекла "Ретро" главно, защото ми напомня на отминалите времена, когато десертите далеч не се приготвяха с 3 вида сметани и 4 разновидности белгийски шоколад. И въпреки това вкусът и е достатъчно изискан, така, че да впечатли и най-взискателния вкус. 


Рецептата за тази торта се вмъкна в семейната кулинарна книга посредством моята тетка Янка от Петрич. Няма нужда да споменавам прословутия апетит за захар от този край :)
Продуктите са малко и са следните:

пакет вафлени кори
200 гр тахан халва
1/2 ч.ч мляко
200 гр шоколад (може и повече)
около 200 гр масло

На котлон затопляте до кипване млякото и маслото, като след това добавите натрoшените шoколад (аз използвам един млечен и един черен) и халвата. Ако намерите халва с какао става най-добре :) Разбъркваме крема, докато се сгъсти и хомогенизира. Тортата се сглобява по добре познатия ред - кора, крем, кора, крем и т.н. Последната кора разрязах на вафли, които украсих с карамел и кроканови ядки.

Тортата е идеална за следобедна чаша чай или кафе. :)

 

петък, 11 януари 2013 г.

Патица с портокали / Orange-Roasted Duck



Признавам си, не съм много сериозна да качвам чак сега рецептата за патицата, но просто обещах, макар и официално сезона на диетите у нас да бе открит. Това не означава, че няма да ви публикувам рецепти - напротив! Тъй като дълго отлагах блога, имам един добре охранен архив от снимки и рецепти, които ще ви представям този и следващия месец. Но да преминем към рецептата. "Патица с портокали" или иначе казано, "Ястие за чревоугодници" :)

Нужни са ви:
1 средно голяма патица или иначе казано до към 4 кг
2 моркова
2-3 малки глави лук
дафинов лист
1 портокал
черен пипер
мащерка
сол


Измийте и почистете патицата (което си е истински ад), поставете я в съда, в който ще я печете, с гърдите нагоре. Прокарайте пръсти под кожата на патицата в областта на гърдите и постепенно я отлепвайте, докато не се образува джоб. Изстискайте сока от портокала и полейте хубаво патицата с него, а корите от портокала сложете под кожата. Намажете хубаво със сол и пипер цялата патица, отвътре и отвън. Нарежете на едро лука и морковите и сложете в патицата и отвън за вкус. Добавете още дафинов лист и малко мащерка. 


Печете патицата покрита с фолио около 1 час и 30 мин - 2 часа. След това махнете фолиото и допечете още един час или повече в зависимост от големината на патицата и печката. При мен цялото печене отне около 3 часа.

Предложения за сосове и гарнитури:

 Гарнитура:

1) Консервирано червено зеле по немска рецепта - Тоест купете един буркан с овкусено червено зеле и затоплете леко преди сервиране. Можете да си направите и домашно, но предвид многото рецепти за празника, не ми остана време (и котлон) за това. Тази гарнитура е традиционна в Германия и се сервира с най-популярното зимно ястие - печената гъска.




2) Печени върху хартия червени картофи с кожата - слагаме върху хартия за печене нарязани червени картофи с кожата и печем на силна фурна, като разбъркваме от време на време. Овкусяваме със сол и малко зехтин.


3) Гъби в масло и бяло вино  - нарязани на едро гъби се задушават в тиган на котлона с малко масло. След като се задушат, добавяме и половин чашка бяло вино.

4) Грилована царевица в масло - сварена царевица нарязвам на малки порции и гриловам в тиган, като още топла я намазвам леко с четка, потопена в масло.


Сосове

1) Сладък портокалов сос - не е изненада, че в много страни комбинират месото с подобно на сладко или поне доста сладък сос. Ето и един такъв:

В тиган затоплете на слаб огън 100 гр захар с 3 лъжички вода, оставете леко да се карамелизира. Отместете от котлона и прибавете около чаша от бульона, образувал се при печенето на патицата. Добавете ситно нарязани портокалови корички, около 1 шепа, и  сока на един портокал. Оставете да поври на слаб огън около 10 мин, а след това добавете 2 лъжички масло, около 100 гр коняк и сол и пипер (използвах черен и зрънца зелен). По желание можете да добавите и цели резенчета портокал, който със своята киселинност ще балансира соса и няма да бъде толкова сладък.

2) Тъмен сос за патица  - приготвя се по стъпките за традиционен грейви сос. В тиган запържваме няколко лъжици брашно, след което добавяме чаша от мазнината от печенето на патицата. Овкусяваме със сол, пипер и дори малко индийско орехче. Добавяме 100 мл коняк (бяло вино). За по-голяма гладкост и плътност на соса, може да добавите и 100 мл заквасена или готварска сметана. Ако сосът стане много гъст, разредете с малко вода. 


неделя, 6 януари 2013 г.

Шоколадова торта "Лед" / Chocolate Cake "Ice"

 

Обещаното си е обещано - ето я и рецептата за шоколадовата торта от Новогодишната вечеря. Нарекох я така заради ледените висулки, които направих за украса. От доста време ми се въртеше тази идея в главата и се радвам, че реализацията й бе така успешна.

 

Истината е, че майка ми приготвя тази торта всяка Нова година и тя е любимата на сестра ми Мими. И тъй като тя се прибра за Коледа в България за първи път от много много години, сметнах, че традицията трябва да се уважи, но и с little twist :) Предупреждавам, че тортата е с голяма сладост и затова се приема толкова добре от нашето семейство.

А ето и рецептата. Първо - необходимите продукти:

За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
4 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:
5 яйца
12 с.л. захар
125 гр масло
5 с.л. какао
портокалови кори
крокан
стафиди

За захарната украса:
есенция портокал
125 мл вода
130 г  глюкоза
250 г захар
леден прах за декорация


Първо приготвяме блатовете, като разбиваме отделените жълтъци със захарта до побеляване. Прибавяме последователно брашното, бакпулвера, какаото и накрая разбитите предварително на сняг белтъци. За да се запази въздухът в тях използвайте дървена лъжица и постепенно обръщайте белтъците с яйчената смес отдолу нагоре. Готовата смес изливаме в тавичка - аз използвах четири малки, но ако искате да направите по-голяма, използвайте една тавичка от 25-26 см и разрежете блата на две. Блатовете се пекат на умерена фурна за около 15 - 20 мин.


Крема приготвяме като отново отделяме жълтъци и белтъци. Първите разбиваме със захарта в огнеупорен съд на най-ниска степен на котлона, до пълното разтваряне на захарта. Докато тази смес изстива, разбиваме в друг съд маслото, какаото, портокаловите кори, крокана и стафидите. После ги добавяме към хладния жълтъчен крем.



Сглобяването на торта е следното - блат, крем, блат, крем и т.н



Заделените белтъци разбиваме на водна баня с около 2 ч.ч. захар, добавени постепенно, и сока на един лимон. Тук има един трик, който бих искала да споделя - за да се приеме по-лесно от сместа, затоплете леко сока от лимона и поне половината от захарта, докато се разтвори. Добавяйте тази течност към белтъците на тънка струйка. Готовата белтъчена глазура е с консистенцията за целувки и с нея можете да украсите цялата торта, да направите пламъци, снежни преспи и каквото ви хрумне.

 

Ледената украса направих като в тенджерка оставяме на котлона да поври водата, захарта и след като се разтопи - добавяме и глюкозата.  Тази смес оставяме да ври на тих огън и проверяваме от време на време с лъжица нейната готовност. Това става като потапяме лъжицата в чаша със студена вода, когато сместа започне да излиза твърда - тогава сме готови. Общо взето принципът за приготвяне на близалки. Към готовата смес добавяме есенцията и дръпваме от котлона, изчакваме малко да се избистри и започваме да изливаме желаните от нас форми върху силиконова подложка. Поръсваме с леден прах за декорация. Изчакваме леко да се втвърди и "обличаме" тортата с украсата. :)





Тортата може и да отнема доста време и няма да лъжа, не е от онези торти, които ще забъркате за 1 час. Но за да видите изумените лица на гостите си - си струва цялото суетене в кунята. Още повече, когато на следващия ден не е останала и троха. :) 

С много любов за цялото ми семейство и всички приятели - кулинари - Люси!

 







четвъртък, 3 януари 2013 г.

Новогодишната трапеза! / New Year's Eve meal recipes



Нова Година - Нов Късмет!

Или поне за мен започна така :) Освен хубави късмети от баницата ми се падна въможност отново да се появя в страницата на Kulinar.bg този път с Новогодишната си трапеза.
Обещавам съвсем скоро да споделя с вас тези рецепти, които определено се правят за празнични поводи.

С пожелание за успешна и щастлива 2013 година - Люси! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...