вторник, 3 декември 2013 г.

Понички с крем! / Cream filled Donuts !


Преди известно време една рецепта за понички взриви кулинарните групи в интернет и аз като "барабар Петко с мъжете" реших, че трябва да я направя. Рецептата е на Красимира Караатанасова.  :) Записах си рецептата за тестото на лист, защото доколкото помня, нямаше в рецептата крем, а по-скоро "пълнеж по желание".

 
Първоначално си мислех да я направя в близкото бъдеще, но при последното ми гостуване при дядо, той ме попита "А бе, дядо, ти понички правиш ли? Едни такива с крем, като едно време". Реших, че това е знак, пък и мотивацията да натъпча моя най-прекрасен дядо с вкусна храна винаги е голяма.
Прибрах се и реших, че ще правя аз понички - това е. Със същата решителност, с която заявявам, че "скоро няма да правя понички аз!" / Не, не се съмнявайте в рецептата, тя е чудесна. Просто такава мъка беше за мен тази рецепта. То месене, пържене, пълнене с най-загубения шприц, който имах и въобще само в ушите нямах крем за понички.

 
Сега обаче ще споделя с вас хубавата част от цялата драма и това е много вкусната рецепта и благодаря на   за това, че я сподели с нас.
Ето ги необходимите продукти:


За поничките:
4бр. яйца
4 с.л. масло
1 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
2бр. ванилия
2 щипки сол
5 ч.ч. брашно
кубче мая

Важно: всички продукти да са със стайна температура!

По рецепта всички продукти без брашното се смесват, а после тази смес се прибавя към брашното и се омесва тесто. Аз съм още много зле с тестените продукти и реших да се застраховам, като първо реших да шупна маята в млякото и захарта, в друга купа разбърках яйцата с маслото и после смесих двете смеси. Прибавих всичко към пресятото брашно, в което бяха солта и ванилията. И аз омесих тесто, което оставих да втасва за 45 минути.

След това, както е по рецепта, разточих тестото на дебелина 5 мм и изрязах кръгчета с помощта на чаша с диаметър 6 см. На мен така ми излязоха доста повече от очакваните 40 понички, затова направих и няколко по-големи бройки, като ги изрязвах с отвора на голям буркан. :)
Готовите кръгчета оставих да втасат още веднъж върху набрашнена повърхност и след това пържих в голямо количество загрято олио. Пърженето става на 2/3 от капацитета на котлона, за да не прегарят отвън, а да остават тестени отвътре.

Готовите понички оставете да се отцеждат върху кухненска хартия:


За крема:
600 мл мляко
3 яйца
200 гр захар
1 ч.ч. брашно
2  ванилии
кората на един портокал

За крема слагаме 500 мл мляко да кипне на котлона. Аз прибавям към млякото половин кора на портокал за аромат, която ще махнем по-късното.

 

През това време разбъркваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и останалото мляко, докато получим еднородна смес.


Тази смес прибавяме към врящото мляко, като преди това не забравяйте да махнете портокаловата кора. Варенето на крема трябва да става при непрекъснато бъркане, на средна температура на котлона, като внимаваме да не загори. Към готовия крем прибавяме ванилиите и съвсем малко настъргана портокалова кора:


С хубав шприц (не като моя) пълним от крема в поничките. Ако все пак имате като моя, направо ги срежете леко с остро ножче, и пълнете с малка чаена лъжичка.

 
Поръсваме и богато с пудра захар :)

Ето ги и моите понички. Ама пък си бяха много вкусни :)


Може и да изглежда много, но изчезват бързо :)



Ето и още снимки за душата : )








11 коментара:

  1. Люси, и аз все още не съм правила понички, но като гледам твоите, мисля, че е време да се престраша. Грабвам си една и ти пожелавам усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз не съм правила досега,,понички''
    Но като ги видях- реших да се пробвам :D

    ОтговорИзтриване
  3. Уф, зариби ме! Хич не обичам пържените неща, но тази рецепта си я открадвам:““

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,колко големи чаени чаши използваш?

    ОтговорИзтриване
  5. с какъв шприцсе пълнят да не изтича крема

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Пълнят се с обикновен шприц, но няма да изтича, ако кремът е достатъчно плътен. Поздрави!

      Изтриване
  6. А тази рецепта не се получиха нещата. Един съвет, пишете в грамажи и мл., защото в лъжици и чаши се губят много нещата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Жоро! Не всеки има в къщи везна и смятам, че чашите са по-разпространени като мерни единици за рецепти. Когато мога ще пиша и в двете мерни единици :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...