вторник, 26 ноември 2013 г.

Пилешки бутчета а ла KFC, но по-диетични / Better-than-KFC Oven Fried Chicken



Понякога ти се яде джънк фууд и това си е! Слава Богу, съм в по-малък град и големите "отровни" вериги не могат да ме изкушат всеки ден, но определено съм любител на пилешкото в KFC. Не е нещо, с което се гордея, но пък от време на време обичам да се "размажа" :) с някое такова ястие. След това обаче веднага започвам да мисля как да си го приготвя и сама, а в този случай - и по-диетично.

 

Поразгледах доста рецепти и съвети по отношение на приготвянето на хрупкаво пилешко и накрая се спрях на един обобщен от мен вариант. Но преди да премина към рецептата, ето няколко съвета, които намирам за полезни:
1. Печенето във фурна е винаги по-добро от пърженето, но не е едно и също на вкус. И все пак според мен фурната печели :) 
2. Винаги мариновам пилешкото в прясно мляко (или бътърмилк) за поне около час преди приготвянето. То го прави много по-сочно и крехко.
3. Старайте се да печете пилешкото на по-малки парчета. Ако изберете бутчета, както е в моя случай, нарежете ги на две половини.

 

4. Можете да избирате да печете месото с кожата или без нея. Макар и да е доста по-диетично, ако я махнете, кожата има своите предимства. Тя предпазва месото от възможността да стане по-сухо, като служи за естествена и единствена мазнина при печенето. Панировката се задържа по-лесно по кожата и пилето става по-хрупкаво. Ако все пак решите да я махнете, може да се наложи да замразите леко пилето заедно с панировката за малко във фризера преди печенето, за да се задържи по-лесно.
5. В зависимост от размера на бутчетата, може да се наложи да сварите месото предварително. Това ще промени леко вкуса на ястието, но ако не искате да рискувате, този вариант е за вас :) Бутчетата на снимката ги пекох, без предварителна подготовка, но се изпекоха идеално. Преценете сами!
6. Изборът на панировка е изцяло ваш, но все пак повече означава по-вкусно.

А ето и моята панировка, като количеството й зависи от грамажа на месото:
2-3 счукани сухари от  пълнозърнест / бял хляб
2-3 с.л. брашно, бяло и пълнозърнесто, може и царевично
1-2 с.л. овесени трици
чесън на прах
червен/ лют пипер
черен пипер
кимион на прах
сол
*шепа счукан царевичен (тортила) чипс - това е съставка, която не ползвам често, но когато ми остане по случайност такъв чипс, обичам да слагам по-малко в панировките, които правя, и се получава много вкусно, макар и да не е най-полезната част от всичко. И все пак това е по-лекият вариант на пилето от KFC,  а не най-диетичното пиле :)

Приготвянето:

Аз използвах две бутчета, които, както вече поясних, нарязах на половина, така че имах общо четири парчета пилешко месо. Оставих ги в хладилника за час, час и половина, потопени в мляко, в което изстисках малко лимонов сок.
Панировката приготвих на око, като разбира се количеството ще зависи от количеството на месото. Овалваме хубаво месото в панировката от всички страни и нареждаме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Парчетата месо трябва да са на разстояние едно от друго, за да се пекат равномерно.


Ако решите, можете да ги полеете с ивица зехтин (сн.2), но това не е задължително, тъй като според мен пилето пускa достатъчно мазнина от кожата.  Печем месото в загрята на 180 градуса фурна с обдухване поне 40 мин, като, ако е необходимо, го обръщаме от всички страни по време на печенето.
Хрупкавото и ароматно пиле гарнирайте с лека и свежа зелена салата за пълно запълване на кулинарната картинка!
 Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Изглежда страхотно и много лесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, чудесно! Аз избягвам да посещавам въпросните заведения, но не бих отказала от твоето пиле, Люси, чудничко хрупкаво е! :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря зя страхотната идея.Не ми е хрумвало да правя панирани бутчета на фурна.Още тази вечер ще ги направя.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно! Честно да ти кажа, от всичките вериги за бързо хранене харесвам само KFC, но за сметка на това го харесвам много и винаги, когато се прибера в България задължително хапвам от тяхното пиле. Определено ще пробвам твоята рецепта! Колко би било прекрасно нещо толкова вкусно, в поне малко по-полезен вариант!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички за коментарите! Гери, и аз ги избягвам, но и аз, както Алекс, най-обичам KFC :) Именно този апетит ме мотивира да намеря и по-диетичен вариант. Valentina, надявам се пилешкото да ви е харесало! Сърдечни поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  6. Пробвала съм ги печени, обаче пържени са си класика. Какво да се прави:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, всеки трябва да следва вкуса си, но все пак печената храна винаги е по-полезна :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...