четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Бавно печено заешко с чоризо и гъби / Slow cooked rabbit with chorizo and mushrooms


Съвсем наскоро ви представих своята рецепта за заек в глинен гювеч. Тогава готвих с див заек, но в самата рецепта може да се използва и питомен. А такива зайчета взеха да ми се намират все по-често у дома, тъй като с наближаването на зимата дядо ми въвежда нов ред в неговата ферма за зайци. Ето защо и рецепти за заешко никога не са ми излишни. Този път обаче исках да опитам ястие, което се различава от предишното и така попаднах на тази рецепта, която веднага ме грабна. За щастие имах и необходимите продукти в хладилника, с изключение на магданоза, тъй като Митко бяга от него като вампир от чесън. В рецептата обаче е споменат, затова и аз го включих към необходимите продукти.


Много обичам заешкото месо, а сега още повече, след като проучих и колко е полезно това месо. Разбира се, че досега едно от най-предпочитаните меса за диети беше пилешкото, но през последните години то претърпя такива лабораторни експерименти, че вече едва ли можем да си спомним истинския му вкус. Свинското и телешкото месо пък имат и своите недостатъци при прекомерна употреба, ето защо появата на заешко месо на българския пазар е една добра алтернатива на вкусно и полезно. ( Е, ако е домашно, е най-добре :) )

Ако вече се навихте да сготвите такова месце в близките дни, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1бр. заек
250 гр. печурки
90-100 гр чоризо
2 пръчки канела
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 1/2 ч.ч. бяло вино
400 гр домати консерва
сол / пипер
зехтин
*магданоз за поръсване

В подходяща тава за печене (намазнете с олио/ зехтин) поставяме нарязания на порции и измит и почистен заек. Към него прибавяме гъбите, нарязани или пък, ако са по-дребни, цели.


Прибавяме нарязания на ситно лук, скилидките чесън, пръчките канела, сол и черен пипер на вкус и нарязания на кръгчета или дребни кубчета салам чоризо.


В оригиналната рецепта се използва консерва италиански домати, аз имах български и нарязах на средни парченца. След това сложих в купа заедно с бялото вино и добавих щедро зехтин. Всичко това изсипваме при заека и разбъркваме хубаво така, че да има от всички продукти навсякъде.

Аз сложих малко по-малко вино и допълних с топла вода. Сложете ястието във фурната и пуснете на максимум температура. След като заври, покрийте с фолио и печете до готовност още час и половина, докато месото само се отделя от костта.

Не мога да ви опиша колко вкусно ястие беше, и съм сигурна, че ще го приготвям отново и отново. Ако нямате заешко месо у дома, можете да го приготвите и с друго, както съм решила да опитам и аз съвсем скоро.

5 коментара:

  1. Oh god lord. Само това мога да кажа мх :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Много изкусително изглежда, и вкъщи обичаме зайче:)) Смятам да го приготвя, но искам да ви попитам за печенето - първо на максимална температура, а след това като покриваме с фолио отново ли е на мах градусите или намаляме фурната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, хубаво след като ястието заври, да го намалите на умерена фурна - около 160 градуса и нека къкри така докато се развари и месото се отделя лесно от кокала! Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря! Имате невероятно местенце, страхотно вдъхновение сте :)

      Изтриване
    3. Благодаря сърдечно! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...