четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Мързелива картофена запеканка със салам и топено сирене / Lazy potatoes with salami and cheese

Ето такива ястия се раждат, когато човек трябва да си прочисти хладилника. Уж на шега обаче, това ястие си остана в този вид и си се готви по този начин вече няколко години у дома. По принцип обичаме супер запечен салам, да хрупка. Като бях малка, казвах, че искам салама на лодчици. Ето защо обикновено тази запеканка има този вид (снимка от старите архиви):

 Малко бие на изгоряло, но не е!:)

Сега отново се оказах със същите продукти в хладилника и си казах: "Защо да не споделя с вас тази рецепта за мързелива запеканка" ?!

Съвет: Можете да пропуснете чушките, но аз имам много за изразходване, така че не ги пестих:



Ето ги и необходимите продукти:
3-4 бр. по-големи картофа
4 бр.чушки
100 гр пушено топено сирене
100 гр шпек салам
чубрица
олио
сол

Нарязваме картофите и чушките на кръгчета. (Отделете малко от чушките за накрая, по желание) Овкусете хубаво със сол, олио и чубрица, разбъркайте всичко и изсипете в подходяща тавичка за печене.
 

Долейте вода, колкото да облее леко картофите. Печете в силна фурна, докато водата заври, а след това намалете и печете, докато картофите станат готови. Проверявайте ги, тъй като различните сортове картофи имат различно време за приготвяне.

 

Когато са готови и водата е поизвряла, извадете от печката и наредете отгоре нарязаните на кръгчета - шпек, топено сирене и още малко чушки. Върнете в печката и допечете ястието.


Много вкусно и лесно за приготвяне ястие, само за няколко минути.

 

Бих казала да сервирате още топло, но внимавайте, защото не случайно се казва "горещо като горещ картоф" :)


Опитайте и вие!




Bon Appetit!


6 коментара:

  1. Люси, поредната вкусотия! Мисля да опитам, защото много обичам подобни лесни глезотийки. Само не знам саламчето как се получава... Дали не е много твърдо?
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Имаме нужда и от такива "мързеливи" ястия понякога :) За саламчето, не бих казала. Ако е хубаво - ще си остане сочно. Но ако искаш да го препечеш повече, става много хрупкаво, но не и твърдо, тъй като е на тънки резенчета. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. mislq che mojete da zamenite salama sas bekon i malko sirene,,,po dobar variqnt,,, tai kato salamat she bade dosta suh

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря, че споделихте и вашия вариант! Аз съм уточнила в рецептата, че използвам салама по-скоро като "саламен' чипс и затова трябва да е доста тънък, хрупкав и изпечен ( като на втората картинка). Но можете да добавите и друг месен продукт по желание :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Утре ще я изпробвами ще дам мнение :)

    ОтговорИзтриване
  4. изглежда много вкусно ще пробвам и аз

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...