неделя, 6 октомври 2013 г.

Айвар / Ajvar


На село есента не само е дошла, но даже прави място и за зимата. Нивите са обрани и голи. Оградите са накичени с връзки чушки за сушене, чесън или пък кромид. Тиквите са подредени накуп под някой навес, а във въздуха все повече се засилва уханието на хлад. Все още можем да се насладим на слънцето през деня, което ни гали с лъчите си, но достигащо до нас все по-трудно и по-трудно. А скрие ли се от нас за малко, усещаме студени тръпки да полазват по гърба и ръцете.


И тъй като времето навън недвусмислено ни подсеща за настъпващата зима, семейството ми и аз не се офлянквахме много - много, ами решихме да приготвим и последните бурканчета със зимнина. Вече ви споделих рецептата за любимия ни "пинджур", но сега ще ви споделя една нова рецепта и за нас, тъй като не я бяхме приготвяли преди.  В старинната тетрадка на баба е записана като "Югославски хайвер". Аз обаче реших да потърся и други имена, преди да завалят спорове в коментарите как му се казва на различни места в и извън България. Според мен най-подходящо е да го наречем "Сръбски айвар" или просто Айвар, тъй като и под такова име ще го намерите в магазините.

Представлява отново вид  лютеница, но комбинацията е само от печени чушки и патладжани.
Ето ги и необходимите продукти:
10 кг. червени чушки
6 кг. патладжани

За маринатата:
1,5 л. олио
300 мл. оцет
300-400 гр. захар
сол на вкус

Като за начало измиваме зеленчуците и ги изпичаме. След това ги обелваме и смиламе с машинка.
В подходящ съд изсипваме продуктите за маринатата и го преместваме върху огъня.


След като заври, изсипваме и млените зеленчуци и всичко се пържи до готовност. Опитвайте и овкусявайте по желание.


Накрая можете да добавите и "малко" нарязан магданоз. Отново по желание!


Следва процедурата по пълнене на бурканчета, които след това ще изваряваме около 10 минути. Не пропускайте обаче добрата стара традиция да намажете една филийка с това прекрасно ястие.

8 коментара:

  1. Ох, че вкусно... Люси, ако знаеш как ми липсват тези моменти със приготвянето на зимнина, откакто съм в София... Ама нищо, здраве да е.
    Да ти е сладко и хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво!Вече зимата може да идва при теб.Изглежда прекрасно,а на вкус е още по.!

    ОтговорИзтриване
  3. a ima li chesun, mai, shte e po-vkusno...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да добавите разбира се. Но все пак, това не е по вкуса на всеки, тъй като отлежаването на чесъна засилва доста вкуса му и за някои хора е твърде доминиращ.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...