вторник, 3 септември 2013 г.

Начос / Nachos


 
За първи път опитах начос преди години при сестра ми в Амстердам, когато тя го приготви за вечеря. Разбира се за много хора тази рецепта се сервира предимно като снак, но всъщност не е точно така. Приготвя се и в дълбоки съдове с по-голяма плънка, така че е достатъчно за пълноценно хапване. Що се касае за вариациите на ястието, няма да мога да изброя всичките.

Създателят на ястието е Игнасио "Начо" Анайа, като в първоначалният си вариант през 1943 година се е състояло главно от парченца изпържена тортила, затрупана с разтопено сирене чедър и нарязана люта чушка.

Аз пък съм си направила идеалната за мен рецепта, която ще ви споделя сега. Това ястие е подходящо именно сега, лятото-есента, когато имаме много от необходимите продукти - чушки, кромид и царевица.


А ето ги и тях:
250 гр кайма смес
2бр. глави лук (бял, червен)
3бр. чушки капия
4бр. чорбаджийски чушки
1бр. люта чушка
4бр. скилидки чесън
1бр. варена царевица (или същото количество от консерва)
1.ч.ч нарендан кашкавал
1 пакет тортила чипс
сол
черен пипер

 *можете да добавите и чаша варен боб по желание

Започвам, като подготвям продуктите - нарязвам глава бял кромид на кубчета,


нарендвам кашкавала и нарязвам всички чушки на малки кръгчета.


В малко олио запържваме кромида, докато започне да става прозрачен и добавяме каймата. При пърженето се опитваме да я раздробяваме на по-малки и малки парченца.

 

Овкусете с малко сол и черен пипер. Добавете нарязаните чушки и продължавайки да пържите, разбърквайте периодично. Не препържвайте чушките, те трябва да останат все още леко хрупкави и сочни.

 

Изрежете зърната на царевицата и нарежете на едри полумесеци водния кромид. Можете да нарежете половината или целия, зависи от това колко го обичате.

 

Тях заедно със скилидките чесън слагаме последни, колкото съвсем леко да се позапържат и затоплят, но трябва да останат свежи.

 


 Изсипете тортила чипс в чинии на порции или пък в голям разлят съд: 


 Разпределете от сместа от кайма и зеленчуци по равно и поръсете с малко кашкавал.




  Сервирайте ястието топло, така че кашкавалът да е още топъл и разтеглив: 


Подходящо предястие тук е една вкусна супа "Гаспачо", за която също можете да намерите рецепта в блога. А ако сте любители на бирата, сипете си една голяма чаша, защото пикантността на чушките си казва думата :)







4 коментара:

  1. Този начос много ме заинтригува. Ще го опитаме непременно много скоро.
    Благодаря за рецептата. Люси :)

    ОтговорИзтриване
  2. Предполагам, че може да стане и с нашата "домашна юфка"! Хайде да опитаме ;) Освен това, може накрая да се запече леко на фурна, заради кашкавала :)

    ОтговорИзтриване
  3. Заинтригува ме ;-) Задължително ще се опита ;-)
    Научих и нещо ново "нарендан кашкавал" ;-))))

    ОтговорИзтриване
  4. obojavam mexikanska xrana a nachos qm postoqnno,mnogo vajni sustavki za nego sa mexikanskite luti 4u6ki,avokadoto i zadulgitelnata kvasena smetana vurxo ka6kavala.no tuk vaji iszqlo praviloto kolkoto po luto tolkova po vkusno

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...