сряда, 25 септември 2013 г.

Изкусително семифредо с пъпеш и мед / Melon Semifreddo with honey


Поредната моя изгъзица завърши с невероятен успех и съм много горда, че създадох десерт, в който мога да ям и пъпеш. Тъй като жълтият плод не се нарежда сред фаворитите ми, когато и да съм го хапвала, винаги е било в плодова салата със сладолед. Ето защо и ми дойде идеята за такова семифредо. Направих леко проучване в нета и забелязах,  че почти не е правено такова нещо. Затова и се реших, че ще се осланям на вътрешния си глас, пък ако не излезе нищо - няма да казвам на никого за моя провал :)
 

Да, ама за моя голяма изненада се получи един от най-хубавите десерти, които съм яла, и затова бързам да ви го споделя. Като цяло десертът е половин доза от моята сладоледена нуга с поширани круши , но в комбинация с пъпеш, мед и напоени с мляко бисквити. Все още се намират хубави пъпеши, така че ако решите да го приготвите, сега му е времето. Ето и целият списък с необходими продукти:

150 мл течна сладкарска сметана
2 белтъка
75 гр захар
1-2 шепи орехов крокан
1/2 малък пъпеш
100 мл прясно мляко
1/2 пакет бисквити закуска
5-6 с.л. мед

Започваме като разбиваме сметаната с половината от захарта. В друг, добре подсушен съд разбиваме белтъците с останалата захар до получаването на твърд сняг.


Смесваме внимателно сметаната с белтъците,  като се стремим да запазим въздушността на сместа. Добавяме и натрошения крокан.


Следващата стъпка е да подготвим формичката за сладкиша, като я покрием добре с фолио за свежо съхранение.
Аз избрах малък пъпеш от домашната градина, но не съм познавач на сортове, така че се доверете на вкуса си. Моят е ето такъв: 


Нарязах едната половинка на много тънки филийки, тъй като пъпешът съдържа много вода и когато се замрази, ще бъде доста твърд. Ето защо препоръчвам да се спрете на тънки резени или много малки кубченца.


Сглобяването на десерта става като потапяме бисквитите за кратко в млякото, докато поомекнат леко, но не прекалено, защото има възможност да се разпаднат. Нареждаме ги на дъното на тавичката. При мен се събраха идеално 4 бисквити.


Разпределяме върху бисквитите половината от сметановата смес, а отгоре нареждаме и парченцата пъпеш.


Върху тях поръсваме с малко от меда - количеството е на вкус.


Процедираме по същия начин и с останалата смес, като завършваме отново с бисквити. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме да стегне във фризера.


Всичко стана много бързо, а вкусът му беше божествен: 




Този елегантен десерт е подходящ при посрещането на гости, тъй като е много впечатляващ не само с вкуса си, но и с вида си.



9 коментара:

  1. Люси, все такива хрумки да ти идват на ум, много вкусно! И определено е ефектен десерт. ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Нали знаеш - само вдъхновение да има, ще се роди нещо хубаво :) Приятен ден и на теб!

      Изтриване
  2. Супер изглежда, ще пробвам и аз да си направя !

    ОтговорИзтриване
  3. Mога да благодя за много подробното и пълно описание , понеже при други рецепти това липсва да не говорим , че и сниките са чудесни. Този десерт е правен с голяма любов и това си личи!Много благодаря за хубавата рецепта, ще се възполэвам и ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Ви благодаря Betina! Радвам се, че харесвате начина ми на описване на рецептите. Старая се повечето рецепти да правя стъпка по стъпка, тъй като е голямо улеснение при приготвянето на нова рецепта. Сърдечни поздрави от мен и успешен ден!

      Изтриване
  4. Люси, разкошни снимки и изпълнение. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Mnogo vkusni ne6ta ,az li4no sam pravila ot tvoite recepti :-) Da si jiva i zdrava da ni radva6 s vkusotiiki :-) Pozdravi , uspehi :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...